Dodaj do ulubionych

zimne-ciepłe

04.11.12, 20:13
Nie zje ciepłej zupy, nie wypije ciepłego mleka, ziemniaki też muszą być bardzo wystudzone, bo jak dotknie ciepłych, mówi "zimne". To samo podczas kąpieli, woda musi być po prostu zimna, jak nalewam ciepłej, krzyczy "zimna", ale czy nie przeziębi się, kąpiąc się w zimnej wodzie??? Czy wasze dzieci też tak mają?
Obserwuj wątek
    • pinkdot Re: zimne-ciepłe 04.11.12, 20:21
      Tak. Żre zimne spaghetti, letnia woda w wannie jest gorąca, nawet gdy jest tylko lekko ciepława muszę demonstracyjnie choć na chwilę odkręcić "niebieski kran" z zimną wodą. Pije tylko zimne napoje, płucze zęby zimną wodą, ręce też myje w zimnej. Chorować nie choruje. W tej kwestii jesteśmy dwoma skrajnościami, ja nie wejdę do kąpieli jeżeli woda nie parzy.
    • eszmeraldka Re: zimne-ciepłe 04.11.12, 21:12
      Ufff, więc ktoś jeszcze też tak ma :)
      Mój syn ma póki co zdiagnozowane "tylko" CZR.
      Od dłuższego czasu do kąpieli, do mycia rąk itd używa tylko zimnej wody, wręcz lodowatej. Próbuję go czasem oszukać puszczając letnią wodę, ale natychmiast krzyczy, że za gorąca i skręca na zimną. Odpuściłam, bo nie miało sensu się z nim szarpać, nie zauważyłam, żeby chorował. Tylko staram się, by prysznice były krótkie, z myciem rąk już niestety nie przejdzie, bo to sam robi..

Ale jedzenia to nie dotyczy, tu musi być idealnie ciepłe - trochę za zimne i trochę za gorące już odpada..
    • tijgertje Re: zimne-ciepłe 04.11.12, 22:58
      Lepiej, ze toleruje zimne, niz odwrotnie. bezpieczniej. A chorowac nie powinien. Wprawdzie do trawienia zimnych pokarmow trzeba nieco wiecej energii, ale mycie w zimnej wodzie to doskonaly sposob na hartowanie organizmu.
    • rohatyna Re: zimne-ciepłe 04.11.12, 23:05
      aniasamosia napisała:

Ale czy nie przeziębi się, kąpiąc się w zimnej wodzie??? Czy wasze dzieci też tak mają?

Spokój Wodza -:) Nie przeziębi się - najwyzej zahartuje się i bedzie okazem zdrowia. Ja miałam gorzej, bo mój z kolei wszystko gorące - woda w wannie - ukrop ! Jak wchodziłam do łazienki to Łaźnia Rzymska była , cały był czerwony a serce łomotało mu jak oszalałe ! Bałam się o Niego - ale do dziś tak jest - i nie umiem tego zmienić . Zresztą - teraz nawet już nie próbuję -:) . Posiłki teŻ wszystkie gorące - tylko picie letnie. No cóż - takich mamy dziwaków - i cóż na to poradzić ??
    • rohatyna Re: zimne-ciepłe 04.11.12, 23:08
      Acha ! I jeszcze jedno - mój najstarszy syn kąpał się zawsze w zimnej wodzie. Nie ma zaburzeń autystycznych - jest całkiem NT -:) Ma 26 lat, nigdy nie choruje, Gdyby nie alergie - byłby okazem zdrowia -;)
    • yula Re: zimne-ciepłe 04.11.12, 23:12
      WOdę w wannie ja reguluję, jakoś nie ma specjalnych preferencji. Co do posiłków to muszą być najwyżej letnie. Cieplejsze parzą i "zaczekam aż wystygnie", z tego powodu też herbaty odpadają w przedbiegach. Nie wiem na ile to z zaburzenia, na ile z przyzwyczajenia. Druga, córka, też tak ma, ale ona jednak chętniej dmucha na gorące.
    • gruba_mamma Re: zimne-ciepłe 05.11.12, 06:32
      młoda nie lubiła ciepłego od niemowlęcia, zawsze jak zostawała z babcią to nie chciała jeść, dopóki nie odkryłam, że babcia daje ciepłe.Wszystko w temp. pokojowej.Teraz je ciepłe, bez problemu, ale woli w temp. pokojowej.Woda zimna może nie ale zwykła ciepła była za ciepła. Od jakiegoś czasu odczuwa zimno normalnie, woda w kapieli normalnie ciepła , mówi jak jej za zimno.Nadal może byc opatulona i "parować", zemdleja a nie powie, że jej za gorąco. chociaż jak zapytam czy ją rozebrać to potwierdzi, że gorąco - wczesniej mogła chodzić w lecie w kożuchu.
    • nefret_ete Re: zimne-ciepłe 05.11.12, 20:44
      Tak, mój ma tak samo, wszystko co letnie jest dla niego gorące. Wszystko je zimne.
    • 85aneczka Re: zimne-ciepłe 05.11.12, 22:42
      Dziewczyny u mnie na odwrót wszystko ciepłe.młody nie zje mi zupy, woda do kąpieli musi byc ciepła mówi mama ale ciepła.woli ciepłe
      • halogen75 Re: zimne-ciepłe 06.11.12, 18:54
        Mój mam wrażenie, że niestety w drugą stronę. Jest czuły na zimno i w znaczny sposób reaguje. Gorąca myślę, że nie czuje, bo dotknął kiedyś gorącego czajnika i się poparzył ale kompetnie to po nim spłynęło:(
    • blekitnalaguna123 Re: zimne-ciepłe 06.11.12, 19:18
      Młody ma zupełnie odwrotnie, chociaż czuje, że jest mu za gorąco lub coś jest za gorące. Preferuje jedzenie na ciepło: je dwa obiady dziennie, naleśniki, kisiele, budynie, kasza manna, tosty, mleko do płatków na śniadanie tylko ciepłe, lubi jajecznicę, omlety, kiełbasę/parówki na ciepło, rzadko je kolacje czy śniadanie "na zimno". Nie wypije zimnego napoju, z lodówki nawet nie dotknie, latem w temperaturze pokojowej czasami, ale najczęściej letnia/ciepława herbata lub kompot, bardzo lubi gorącą czekoladę i kakao o każdej porze roku. Nie je lodów, galeretek. Nie zje jogurtu, twarożku prosto z lodówki, musi postać trochę w pokoju.
      Lubi mieć ciepło w domu, a i tak często siedzi zawinięty w koc, zwłaszcza jak kaloryfery nie grzeją. Lubi przebywać w kuchni, kiedy coś się gotuje.
      Woda do kąpieli, mycia zębów i rąk tylko bardzo ciepła.
      Nawet latem często chodzi w długim rękawie, tylko w upały się rozbiera. Nosi już od dawna rękawiczki i czapkę. Nie lubi wiatru.
      Śpi grubo opatulony, pierzyna i koc. Jak wietrzymy pokój, zawsze wychodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka