Dodaj do ulubionych

Prezent na urodziny/po choinke...

08.11.12, 22:38
Co kupic dla autysty 5-latka w grudniu ma i urodziny i swieta ,nie mam pojecia co kupic.
Myslalam o roweku biegunowym (tak to sie chyba nazywa)
Pianino elektryczne,o domku takim ze zwiarztkami,bo syn w katalogu dlugo ogladal,ale bylo to jakis czas temu, mlody nie mowi ,to znaczy mowi ale nie powie kup mi to chce to.
wczesniej jakos udawalo mi sie ,ale teraz mam problem pomozecie? okolo100-250zl.
Obserwuj wątek
    • 3-mamuska Re: Prezent na urodziny/po choinke... zapomnialam 08.11.12, 22:41
      na klocki lego,ciuchcie drewniana,cale duzy zestaw listonosza Pata,garaz,duze auto do ktorego moze wsiasc i odpychac sie nogami,hulajnoge.
      ostatni hit hamak.
      Jego siostra dostala ostatnio gitare i mlody lubi na niej grac bawi sie ale jak dlugo?
      • emily_valentine Re: Prezent na urodziny/po choinke... zapomnialam 08.11.12, 23:54
        Dobrze Cię rozumiem, bo u nas tez problem z prezentami i zabawkami :(
        Chciałam zaproponować hulajnogę, ale widzę że już macie. Może trampolinę jak lubi skakać albo faktycznie rowerek biegowy :)
    • yula Re: Prezent na urodziny/po choinke... 09.11.12, 00:29
      Rowerek biegowy to super sprawa :) Ja żałuję że nie znałam takiego wynalazku jak mój był mały :) Ale nie wiem czy są takie dla 5-latka? Ja widziałam takie dla mniejszych dzieci, ale nie szukałam, bo moja dwójka już na zwykłych zasuwa :) No i cena, nie wiem czy biegowy sie zmieści w tej co podałaś. Ale mąż podpowiada by ze zwykłego zdjąć pedały by nie przeszkadzały i będzie biegowy :) Córka tak uczyła sie jeździć, tzn. miała pedały, ale ignorowała je dopóki nie poczuła sie pewniej :) Według mnie i moich dzieci klocków lego nigdy za wiele :)
      Ja teraz sama głowię sie nad prezentami dla dzieci, żeby im sie spodobało i portfel wytrzymał. Mój mówi co chce, ale z doświadczenia wiem że trzeba do tego podchodzić ostrożnie, bo za dużo sugeruje sie reklamami :/
      • kenijka Re: Prezent na urodziny/po choinke... 09.11.12, 08:53
        mój dostanie dzieciece nartki, my jeździmy i chcę go uczyć, więc w tym roku plasticzki i na górkę koło bloku, pierwsze kroki
        ja wiem ze to prezent tylko dla niego, bo on bedzie miał frajdę a ja bede zapie.... z nim, ale cóż, póki jest sam niech ma:)
      • pinkdot Re: Prezent na urodziny/po choinke... 09.11.12, 14:52
        Rowerek biegowy to super sprawa :) Ja żałuję że nie znałam takiego wynalazku ja
        > k mój był mały :) Ale nie wiem czy są takie dla 5-latka? Ja widziałam takie dla
        > mniejszych dzieci, ale nie szukałam, bo moja dwójka już na zwykłych zasuwa :)

Puky robi duże rowerki biegowe.
    • kenijka Re: Prezent na urodziny/po choinke... 09.11.12, 08:54
      a w ogole to nasz młody nie bardzo bawi sie zabawkami a jeśli już to schematycznie wiec i tak blee
      jak jest okazja to w ramach prezentu organizujemy jakis wyjazd, atrakcję, i to zawsze jest frajda
      • aga_sama Re: Prezent na urodziny/po choinke... 09.11.12, 10:35
        Dla sześciolatka:
        książka "Mapy" Mizielińskich
        gra ninjago
        gra storycubes
        worek sako
        • halogen75 Re: Prezent na urodziny/po choinke... 09.11.12, 12:30
          Póki co idzie zima więc rowerku nie wykorzysta. Inne na ten czas sprzęty związane z ruchem i równowagą:

pedalo.pl/pedalor-krazek-do-cwiczen-rownowagi-32-cm
          allegro.pl/balansujaca-deska-rownowaznia-tor-z-kuleczkami-hit-i2735646864.html
          allegro.pl/plan-toys-wieza-rownowaznia-gra-zrecznosciowa-i2738235418.html
          allegro.pl/rower-rowerek-treningowy-bc-1430-rehabilitacja-i2761863418.html
          allegro.pl/ksztaltka-piankowa-opona-60-cm-rehabilitacja-i2740475509.html
          Tu cała gama ciekawostek (koordynacja, koncentracja):

empis.pl/empis2/pl/85-dzialania-tworcze
          empis.pl/empis2/pl/64-koncentracja
          www.sensoryczni.pl/trampoliny
          allegro.pl/mega-wielkie-klocki-20-x10-cm-i-10x10-cm-i2766290012.html
          allegro.pl/wielkie-polskie-klocki-konstrukcyjne-wafle-krk-i2761011920.html
          Kończę, bo ja mogę cały dzień wpisywać;)
          • 1katarzyna8 Re: Prezent na urodziny/po choinke... 13.02.13, 03:04
            Uwaga na oszustów. 27 IX 2012 r. zamówiłam w sklepie Empis z Warszawy, Drewniany domek, za 115 zł. 1 X 2012 r. otrzymałam przesyłkę w nieuszkodzonym opakowaniu, natomiast po otwarciu, niestety po odejściu kuriera, okazało się że domek jest połamany. Empis odmówił reklamacji jako takiej, ale ofiarował się naprawić domek we własnym zakresie, po przesłaniu zabawki na mój koszt. Na zwrot czekałam ponad dwa miesiące, przypominając się regularnie.13 XII 2012 r. otrzymałam Siódemką po raz drugi połamany domek, rozpakowany przy kurierze tym razem. Otrzymałam protokół, ale sklep odmówił mi reklamacji, czekając na odszkodowania od Siódemki. Po kolejnych telefonach z mojej strony zaproponowano mi na początku stycznia zwrot pieniędzy, ale oczywiście do dziś, tj 13 II 2013 r. nic nie otrzymałam. Od sklepu Empis, który chwali się na swojej stronie współpracą z Centrum Nauki Kopernik, spodziewałam się czegoś więcej. Niestety spotkałam się ze zwykłym chamstwem
    • baskokvet Re: Prezent na urodziny/po choinke... 09.11.12, 12:23
      Za mało danych...
      Co on lubi choć trochę, będzie nam łatwiej coś podpowiedzieć
      Dziewczyny kiedyś tu polecały to allegro.pl/listing.php/search?string=kulodrom&sourceid=Mozilla-search

Doskonale Cię rozumiem-bo jeszcze rok, 1,5 roku temu miałam ogromny problem z zakupami prezentów dla mojej córki( ma teraz 6 lat). Potem się coś zmieniło o 180 stopni-młoda zainteresowała się Barbie, kucykami itd. Więc teraz w zasadzie problemem jest ewentualnie brak środków na zakupy;)
      • halogen75 Re: Prezent na urodziny/po choinke... 09.11.12, 12:31
        Spoko, ja nie mam problemu jeśli chodzi o pomysły, pomogę;)
        • 3-mamuska Re: Prezent na urodziny/po choinke... 09.11.12, 14:50
          Dzięki super pomysły on lubi takie drewniane zabawki.
          Ale mało się bawi. Lubi bawić się woda i błotem , no i właściwie lubię układanie chyba dobrym pomysłem bedą te duże klocki.
          Myslalam o rowerku, bo u nas nie ma śniegu pada deszcz ale można wychodzić na rower.
          -----------------------
          Myśl o tym co mówisz...
          Nie mów tego co myślisz...
    • pinkdot Re: Prezent na urodziny/po choinke... 09.11.12, 14:54
      U nas też urodziny i choinka w kupie. Dylematów nie mam, wiem że jeżeli młody dostanie zestaw lego z rakietą pod choinkę i z promem kosmicznym na urodziny, będzie w siódmym niebie:).
      • 3-mamuska Re: Prezent na urodziny/po choinke... 09.11.12, 16:09
        pinkdot napisała:

> U nas też urodziny i choinka w kupie. Dylematów nie mam, wiem że jeżeli młody d
        > ostanie zestaw lego z rakietą pod choinkę i z promem kosmicznym na urodziny, bę
        > dzie w siódmym niebie:).

Mój nie jest na tym etapie żeby takie klocki składać.
        -----------------------
        Myśl o tym co mówisz...
        • sloneczny.poranek mam ten sam problem... 10.11.12, 08:09
          dokładnie,co kupic dla autysty który w zasadzie nie umie powiedziec co by chciał.Ja chyba uderzę w jakieś porządne fajne pianinko bo w tel mam takie mini i lubi właczac i grac.
          Moze coś z ulubionych bajek,jakies postacie?Napewno coś wymyslisz :)
          • tijgertje Re: mam ten sam problem... 10.11.12, 09:13
            sloneczny.poranek napisała:

> dokładnie,co kupic dla autysty który w zasadzie nie umie powiedziec co by chciał.

To, ze nie umie powidziec, nie znaczy, ze nie mozna zaobserwowac, co mu sie podoba. Przeczytaj moj post ponizej.
          • marektatojakuba Re: mam ten sam problem... 12.11.12, 13:30
            Chrzanić pianinko!
            Kup krucyfiks, taki wielki, stylizowany na średniowieczny.
    • tijgertje Re: Prezent na urodziny/po choinke... 09.11.12, 21:27
      Ja powiem tak. Nie sluchaj adnych sugestii, bo to, co sprawdza sie u innych moze sie nie sprawdzic u was. Czasem trzeba zaryzykowac, ale nie robilabym tego ze zbyt wypasionymi prezentami. Hulajnoga, rowery itp u nas w ogole sie nie sprawdzily, dla mlodego moglyby nie ostniec. to, ze dziecko nie mowi, nei oznacza, ze nie mozna zaobserwowac, co go interesuje. Moj mlody jeszcze w niemowlectwie uwielbial wszystko z guziczkami;) Tak mu zostalo... Trafionym prezentem byla trampolina od chrzestnego, ale to preent raczej wiosenno-letni. Moj mlody lubi toczyc rozne rzeczy, dlatego dostal kiedys kulodrom: labirynty to jego konik i nezle kombinowal, zeby mu kulki fajnie spadaly. Samochody w ogole go nigdy nie interesowaly, jak je dostawal ( bo ponoc KAZDY chlopak sie nimi bawi), to nie wiedzial, co z nimi zrobic. Furore robily klocki Kid K'nex, te dla maluchow, sa latwe do skladania i dosc miekkie. Wszelkie zabawki do wanny to zawsze byl strzal w dziesiatke (i w stercie roznych prezentow najbardziej podobala sie 30-cm orka za cos ponad 1€ ;) ), podobnie ksiazki ulubionych autorow. Ksiazki do tej pory baaaardzo lubi , zwlaszcza takie do ogladania, w ktorych trzeba czegos na bardzo szczegolowych obrazkach szukac. Uwielbial ta ksiazke : tnij.org/s5mr . Proste, symaptyczne ilustracje z roznych pomieszczen w domu z klapkami do podnoszenia (rozne drzwiczki, klapa wc, poduszka na fotelu, recznik itp), pod nimi sa naciecia, w ktore ktos mlodemu chowal majtki;) Takie kartonowe, z jednej strony dziewczece, z drugiej chlopiece. Genialna ksiazka:)
      Zarowno ja jak i mlody bardzo silnie reagujemy na muzyke. Pracowalam kiedys w szkole zycia i muzyka byla czesto jedynym srodkiem komunikacji z baaaardzo mocno zaburzonymi dziecmi (autyzm + glebokie uposledzenie). Moze cos w tym kierunku? swietne sa plyty z serii Solitudes, mnostwo naprawde fajnej muzyki relaksacyjnej, co przy zwykle wysokim poziomie stresu autystow moze sie okazac doskonala pomoca rowniez terapeutyczna;) Na liscie przebojow mlodego jest tez Andrea Boccelli, Libera (chlopiecy chor z Londynu, poszukaj na youtube, genialnie brzmia), mnostwo klasyki (Beethoven, Sibelius, Dworzak, Czajkowski (balety glownie), uwielbia audiobooki, zwlaszcza w formie sluchowisk z wieksza iloscia aktorow. Ostatnio rekordy bije Michael Bublé , mlody w sierpniu juz zaczal na okraglo sluchac jego plyty swiatecznej, ostatnio kupilam kilka innych. Bardzo lubil Misia i Margolcie, ktorych piosenki spiewal ZANIM zaczal mowic (cos w tym jest, ja po niderlandzku zaczelam mowic dopiero, jak nauczylam sie w tym jezyku spiewac). Swietne sa tez stare sluchowiska muzyczne z klasyka bajek.
      Najwiekszym szczesciem dla mlodego bylo wiadro plasteliny (sa u nas takie kilogramowe z 4 kolorami). Tego nigdy nic nie bylo w stanie pobic, choc zadne foremki go nie interesowaly, chodzilo tylko o ugniatanie ;)
      Przyjrzyj sie dziecku, na pewno cos fajnego wymyslisz. Jesli lubi wode i bloto, to moze cos takiego ;)
      www.waterplay.nl/
      • 3-mamuska Re: Prezent na urodziny/po choinke... 10.11.12, 15:42
        Właśnie wcześniej zawsze z obserwacji mogłam wymyślać prezent i zawsze strzał w 10.
        Zabawki do wanny niby super, a jednak ma i sie po tygodniu znudziło .
        Plasteliny nie lubi bo nie lubi jak mu cos kleji ręce.
        Myśle ze teraz każda nowa zabawka sie przyda bo mu sie te stare znudzily.
        I zestaw klocków do lubi budować.
        -----------------------
        Myśl o tym co mówisz...
    • 1iwona1 Re: Prezent na urodziny/po choinke... 12.11.12, 13:09
      Ja kupiłam dla siedmiolatka:
      allegro.pl/tap-tap-art-tablica-do-tworzenia-wlasnej-sztuki-i2780159769.html
      allegro.pl/kolorowe-wodne-flety-do-kapieli-fleciki-65083-i2781867845.html
      Rozważałam też poniższe, ale póki co odpadły z uwagi na ograniczone finanse.
      allegro.pl/interaktywna-mapa-swiata-dumel-discovery-promocja-i2747989849.html
      allegro.pl/crocopen-nauka-angielskiego-crocolearn-pl-ang-i2768938906.html
      • 3-mamuska Re: Prezent na urodziny/po choinke... 12.11.12, 14:13
        Syn ma te wodne flety o matkoicorkokochana mało nie straciłam słuchu:D
        • 1iwona1 Re: Prezent na urodziny/po choinke... 12.11.12, 14:58
          3-mamuska napisała:

> Syn ma te wodne flety o matkoicorkokochana mało nie straciłam słuchu:D

Nie strasz :-DD Choć mój ma perkusję więc "trochę" jestem wdrożona ;))
          Może jeszcze dokupię allegro.pl/ochronniki-sluchu-nauszniki-sluchawki-ochronne-i2757273141.html
          dla siebie :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka