Dodaj do ulubionych

Metoda Tomatisa

24.03.13, 09:46
Witam, z góry przepraszam jeśli był taki wątek ale jak próbuję wyszukać tomatisa to wyskakuje mi że nie mam uprawnień. Jeśli był ten temat to proszę ew. o link:)

Korzystał ktoś z metody tomatisa? Ja zamierzam zapisać dziecko 5,5 letnie. Może ma ktoś doświadczenia, przynosi efekty??
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Metoda Tomatisa 24.03.13, 12:19
      Mam prawie 9 latnie dziecko z olbrzymimi zaburzeniami w zakresie słuchu. Do tego wszystkiego dochodzi niedosluch prawego ucha.
      Dokladne zaburzenia przed 1 treningiem mogę, jeśli Cie interesuja wpisac (mam testy opisane).

I tura to było 15 zajęc po 2 godziny. Misiek zniósł nadspodziewanie dobrze, choć przy jego nadwrażliwości, gdzie on niektórych dźwiękow w ogóle nie toleruje (np. odkurzacz) to bałam sie, że w ogóle nie będziemógł wytrzymać.

Za tydzień zaczynamy drugi etap. Tym razem 10 dni po 2 godziny. Mam też test po tym pierwszym etapie. Nie do końca jest ok oczywiscie, ale sporo sie poprawiło.

Jakbys chciała wiedziec coś więcej służe pomoca.
      Jestem na bardzo świeżo
      • paulina.oliwier Re: Metoda Tomatisa 24.03.13, 14:40
        A jeśli można wiedzieć ile płacisz za tomatisa? Ja w poniedziałek dopiero będę dzwoniła kiedy najwcześniej możemy zacząć, ale wiem że zapłacę 2500zł.
        • madziulec Re: Metoda Tomatisa 24.03.13, 15:30
          Za pierwszy etap zapłaciłam 1650. Za drugi płace 1100.
          Zostanie mi trzeci oczywiście, ale wszystko będzie zalezało od testów.
        • madziulec A! 24.03.13, 15:33
          Zanim zaczęliśmy musiałam dostarczyć:
          - badanie słuchu (pełne wszystko co się da i zgode laryngologa na terapie)
          - EEG + zgode neurologa na terapię.

To było nasze drugie podejście do Tomatisa, nawet nei wiem czy nie trzecie. raz nas odrzucili z powodu niedosłuchu. A za drugim razem nikt nas o żadne badania nie pytał, mimo, że podkreslałam, że jest niedosłuch.
    • marika012 Re: Metoda Tomatisa 24.03.13, 14:42
      Syn miał 5 etapów . Każdy etap to 10 dni po 2 godziny. Efektów zero poza znacznie uszczuplonym portfelem.
      Miał właśnie w tym wieku, nieco ponad 5,5 roku 3 etapy i po pół roku 2 etapy niby utrwalające efekty, których realnie nie było :(
    • astat123 Re: Metoda Tomatisa 24.03.13, 15:30
      Trudno efekty przypisywac tylko Tomatisowi, ale sa.Przeciez nie odstawiasz calej reszty terapii i nie skupiasz sie tylko na Tomatisie. Warto abys wiedziala cos o czym raczej sie nie dowiesz tam, gdzie bada Ci tego Tomatisa przeprowadzac. :-(. Ze trzeba liczyc sie rowniez z tym, ze nadila sie fiksacje. Ja dowiedzialam sie duzo pozniej. Program powinien byc pisany indywidualnie dla kazdego uczestnika. Tak niestety dzieje sie rzadko. Mnostwo oszustow.:-(. Najlepiej jesli przepowadzany bedzie na sprzecie analogowym a nie cyfrowym. Wazne tez by dzecka nie przestymulowac, dlarego na czas Tomatisa zrobilismy przerwe w calej reszcie. To byloby na tyle mojej wiedzy. Pozdrawiam
      • statecznypulchny Re: Metoda Tomatisa 24.03.13, 16:09
        www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/mentserv.html
        " The American Academy of Pediatrics and the American Academy of Audiology have warned that no well-designed scientific studies demonstrate that AIT is useful "

po dziesięciu latach badan konkluzja nadal potrzeba więcej wiarugodnych badań (str8 dokumentu ponizej):
        www.sacarin.com/code/Review%20of%20Tomatis%20Research.pdf
        i jeszcze raz:
        abctherapeutics.blogspot.com/2006/02/critical-appraisal-of-therapeutic.html
        "The American Academy of Pediatrics (1998) and the American Academy of Audiology (1993) stated that there are no well-designed scientific studies demonstrating the usefulness of AIT. AIT devices, typically associated with the Tomatis and Berard intervention programs, do not have FDA approval and in 1997 the FDA banned the importation of the Electric Ear or any other AIT device made by Tomatis International, of Paris, France (Barrett, 2003)."

więc ku rozwadze. NIestety biznes terapeutyczny karmi się niewiedzą
        • paulina.oliwier Re: Metoda Tomatisa 24.03.13, 17:41
          Syn chodzi na zajęcia z SI i pani która je prowadzi poleciła mi neurologopedę która zajmuje się tomatisem. I mają być dwa etapy. pierwszy 15dni po 2 godziny dziennie, i pozniej drugi etap to juz nie pamietam. Bede jutro dzwonic i sie dowiadywac.

Jest to duży koszt i jeśli nie przyniesie żadnych efektów to będzie ciężko.. Ale mam nadzieję.
          Dodam że moje dziecko nie ma aspergera, ale ma dużo problemów.
          • ewans40 Re: Metoda Tomatisa 30.06.13, 20:21
            witam dzisiaj znalazłam twój post muszę ci powiedzieć że mój syn jest po 3 terapii tomatisa efekt jest duży poprawiła się mowa jest bardziej zrozumiała ,czytanie oraz pamięć ja nie żałuje tych pieniędzy wydanych u nas jest to 1000 zł za 10 dni nie jest to mało ale warto było teraz czeka mnie 4 etap w wrześniu
        • madziulec Re: Metoda Tomatisa 24.03.13, 19:45
          link.springer.com/article/10.1007%2Fs10803-007-0413-1?LI=true#page-1
          No to ja znalazłam takie cos.
          I takie:
          www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10904018.1999.10499024
          • statecznypulchny Re: Metoda Tomatisa 24.03.13, 22:30
            Tak to juz jest z badaniami naukowymi, ze są zwolennicy i przeciwnicy. W wiekszosci przypadków podkresla się jdnak małe próbki badan - ta Gilmore'a wpisuje się w ten nurt. Dodatkowo ona zajmuje się dziećmi z zaburzeniami komunikacji (a nie wprost "wyłącznie spektrum autyzmu")

Pierwsze no cóż - próbka 11 dzieci.... Bez komentarza.

Oczywiscie kazdy decyduje sam. Mi się lampka zapaliła, że chodzi wyłącznie o biznes, gdy renomowana poradnia poleciła nam pakiet "diagnoza + terapia", czyli nie ma diagnozy negatywnej.
            Ale decyzja nigdy nie jest łatwa. Wszak chodzi o rozwój dzieci.
            • madziulec Re: Metoda Tomatisa 25.03.13, 07:37
              Wg mnie małe sa próbki, bo nie każdy sie kwalifikuje w ogóle do Tomatisa.
              Ja przeprowadziłam z nasza terapeutką długie rozmowy i ona powiedzziała, że podstawowym błędem jest własnie branie jak leci, bo rodzice płaca.
              A ja juz wiem, że tak jest w większości punktów, gdzie wlasnie Tomatisa robia.

Jeśli podejdziemy poważnie, zaczniemy robić badania to sporo dzieci odpadnie, bo się nei kwalifikuje. Ale terapeuci nie chcą mieć na głowie rodziców z pretensjami.

Swoją drogą terapia to ogólnie neizły biznes. Taka prawda. Nie znam taniej terapii.
              • rozalia7 Re: Metoda Tomatisa 30.06.13, 23:07
                Mam prośbę czy ktoś z was godny polecenia gabinet który prowadzi metodę tomatisa w Trójmieście ?
                • madziulec Re: Metoda Tomatisa 01.07.13, 07:23
                  Ja szukałam raczej certykowanego, a nie polecanego.
                  I szukałam wg tej mapy: www.tomatis.com/pl/jak-nas-znalezc.html
            • ese1 Re: Metoda Tomatisa 01.07.13, 09:26
              my podjelismy to 'ryzyko' i okazalo sie, ze to byl strzal w dziesiatke. Nasz mlody ma afazje, problemy z mowa i jej rozumieniem.
              U nas w miesiec jest certyfikowane centrum Tomatis, a nad efektami nie ma sie co nawet spierac, bo wystarczy spojrzec na swiadectwo mojego dziecka
              I nie tylko na poprawe ocen, jak przede wszystkim na czesc kompetencyjna. Kiedy w polowie roku moj syn w kwestii pracy w grupie, pracy samodzielnej, w koncentracji nad tematem i wykonania zadnia starannie byl na poziomie niedostatecznym, teraz wynik jest bdb - przeskoczyl 3 stopnie, co zauwazyl i nauczyciel i logopeda
              Dzis zaczynamy druga sesje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka