gabrysias
09.05.13, 14:00
drogie mamy, podpowiedzcie coś, bo już sama nie wiem, co mysleć. Syn 4,5 r. pózny wczesniak (35tc), hipotrofia wewnątrzmaciczna. Opóźniony rozwój mowy, do 3 r.z. pojedyncze słowa, rzadziej krótkie zdania. Zaburzenia SI (gł. nadwrażliwość słuchowa, Integro Kraków), terapeutyzowane. Psychiatra (Joanna Boroń Zyss) w listopadzie ub.r. na konsultacji stwierdziła, że nie widzi cech autystycznych, raczej dysharmonie rozwojowe. Ale logopeda, z którą pracuje syn podpowiada stale Aspergera. Bo młody uczy się języka niejako na pamięć (jak obcego) i jest dygresyjny.
Synek chodzi do przedszkola masowego, ma tam kolegów i koleżanki, przedszkole bardzo lubi, wszystko je (w domu gorzej), wystepuje w przedstawieniach (nawet wada wymowy mu wtedy znika), na placu zabaw od razu znajduje towarzystwo do zabawy - z tym nie ma problemów. Edukacyjnie całkiem dobrze, choć orłem nie jest. Test Leitera wykazał przeciętny poziom IQ.
Młody mówi juz całkiem dobrze (ma otwarta wadę wymowy i jeszcze wystepuje nieco agramatyzmów - odmiana rzeczownika) ,ale wielu rzeczy nie rozumie (miliardy pytań, np. co to jest pole). Może to problemy z myśleniem abstrakcyjnym? Nie ma stereotypii ani rytuałów, problemów z koncentracją uwagi większych też nie ma, żadnych fiksacji (lubi samochody, ale tez rower, zwierzęta, piłkę, etc). Jest uroczym dzieckiem, choć jako 2latek był koszmarny.Ale też mam młodszego rocznego synka i widzę różnicę w rozwoju kolosalną (mały zaczyna mówić, naśladuje świetnie, wszytsko robi o jakies pół roku wcześniej w stosunku do starszaka). No i nie wiem, z jednej strony jeśli ma Aspergera to pewnie lekką formę (bardzo wysoko funkcjonuje, właściwie gdyby nie rozmowy z logopedką to stwierdziłabym,że zupełnie normalnie), albo SLI, to i tak głównie potrzebna nam terapia logopedyczna, więc nie wiem, czy go diagnozować, czy dać dziecku spokój i wspierać te sfery, które są słabsze.
Jeździ na rowerze, hulajnodze, na biegowym tez lubi, ogólnie śmiały, inicjujący zabawę, otwarty. Ostatnio ma trchę "focha" ale to może skok rozwojowy.
co myslicie?