09.05.13, 14:00
drogie mamy, podpowiedzcie coś, bo już sama nie wiem, co mysleć. Syn 4,5 r. pózny wczesniak (35tc), hipotrofia wewnątrzmaciczna. Opóźniony rozwój mowy, do 3 r.z. pojedyncze słowa, rzadziej krótkie zdania. Zaburzenia SI (gł. nadwrażliwość słuchowa, Integro Kraków), terapeutyzowane. Psychiatra (Joanna Boroń Zyss) w listopadzie ub.r. na konsultacji stwierdziła, że nie widzi cech autystycznych, raczej dysharmonie rozwojowe. Ale logopeda, z którą pracuje syn podpowiada stale Aspergera. Bo młody uczy się języka niejako na pamięć (jak obcego) i jest dygresyjny.

Synek chodzi do przedszkola masowego, ma tam kolegów i koleżanki, przedszkole bardzo lubi, wszystko je (w domu gorzej), wystepuje w przedstawieniach (nawet wada wymowy mu wtedy znika), na placu zabaw od razu znajduje towarzystwo do zabawy - z tym nie ma problemów. Edukacyjnie całkiem dobrze, choć orłem nie jest. Test Leitera wykazał przeciętny poziom IQ.
Młody mówi juz całkiem dobrze (ma otwarta wadę wymowy i jeszcze wystepuje nieco agramatyzmów - odmiana rzeczownika) ,ale wielu rzeczy nie rozumie (miliardy pytań, np. co to jest pole). Może to problemy z myśleniem abstrakcyjnym? Nie ma stereotypii ani rytuałów, problemów z koncentracją uwagi większych też nie ma, żadnych fiksacji (lubi samochody, ale tez rower, zwierzęta, piłkę, etc). Jest uroczym dzieckiem, choć jako 2latek był koszmarny.Ale też mam młodszego rocznego synka i widzę różnicę w rozwoju kolosalną (mały zaczyna mówić, naśladuje świetnie, wszytsko robi o jakies pół roku wcześniej w stosunku do starszaka). No i nie wiem, z jednej strony jeśli ma Aspergera to pewnie lekką formę (bardzo wysoko funkcjonuje, właściwie gdyby nie rozmowy z logopedką to stwierdziłabym,że zupełnie normalnie), albo SLI, to i tak głównie potrzebna nam terapia logopedyczna, więc nie wiem, czy go diagnozować, czy dać dziecku spokój i wspierać te sfery, które są słabsze.
Jeździ na rowerze, hulajnodze, na biegowym tez lubi, ogólnie śmiały, inicjujący zabawę, otwarty. Ostatnio ma trchę "focha" ale to może skok rozwojowy.
co myslicie?
Obserwuj wątek
    • annasie Re: Asperger? 09.05.13, 14:51
      Witaj! Mam podobną sytuacje z synem. Diagnozowany i wykluczono całościowe zaburzenia rozwojowe, nie spełnia kryteriów autyzmu ani ZA, natomiast w czasie diagnozowania widoczne problemy i opóźnienie w mowi. Do 3 roku zycia mówił kilka słów, nic nie powtarzał i wtedy był to najgorszy okres jego funkcjonowania. Potem mowa ruszyła, nagle zdania, ale problemy z rozumieniem. Logopeda do której chodzimy też twierdzi, że to ZA. Na nasze pytanie dlaczego ZA? odpowiedziała, że widziała setki takich dzieci, że problemy z lewą półkulą, duża dysharmonia itp. Powtarzaliśmy diagnozę jeszcze kilka razy w różnych ośrodkach i wszędzie jednak wykluczono CZR. W jednym z ośrodków stwierdzono cechy nadpobudliwości i ADHD ( ale, że syn miał wtedy 3 lata, w wielu ośrodkach podważali tą diagnozę ze względu na wiek). Syn obecnie ma 7 lat,chodzi do szkoły masowej, ma koleżanki i kolegów, mówi i rozumie już większość, ale też często pyta o różne rzeczy, niekiedy nie wie wydawało by się prostych rzeczy, trzeba mu dużo tłumaczyć. Natomiast ja uważam, że to akurat dobrze, że pyta, chyba gorzej byłoby gdyby nie wiedział i nie drążył tematu. Jest bardzo inteligentny i mądry, edukacyjnie bez zarzutu. Cały czas jednak wspierany przez nas, neurologopeda, zajęcia SI, arterapia, terapia pedagogiczna, terapia ręki itp. Z części zajęć będziemy ,, wychodzić'' bo kilku specjalistów twierdzi, że nie ma juz z nim co robić. Natomiast pewne zaburzenia dalej są: na pewno manualnie słabszy, do tego leworęczny, ma zaburzenia SI, słaba koordynacja, obniżone napięcie. Nie potrafi jeździć na rowerze 2 kołowym. Bardzo dużo mówi, jest głośny i szybki. Myślę, że mozliwe jest na dzień dzisiejszy, że spełnia kryteria nadpobudliwości. Ale generalnie jest fajnym chłopcem, ostatnio bardzo się wyciszył i wreszcie spacery i wyjścia z nim to przyjemnośc, słucha, chodzi za rękę itp. Ja na Twoim miejscu głównie wspierałabym syna w obszarach w których tego potrzebuje. Jesli sobie dobrze radzi to diagnoza chyba nie jest potrzebna. Chyba, że funkcjonalna, aby okreslić deficyty nad którymi trzeba pracować.
      • ojciec.karmiacy Re: Asperger? 09.05.13, 15:16
        czytam to co piszecie i przyszło mi do głowy to:
        pl.wikipedia.org/wiki/Zaburzenie_semantyczno-pragmatyczne
        pozdrawiam.
    • pinkdot Re: Asperger? 10.05.13, 08:16
      No jeżeli opóźniony rozwój mowy występuje, bądź występował, to nie jest Zespół Aspergera. Przynajmniej wg obecnych kryteriów diagnostycznych.
    • gabrysias Re: Asperger? 10.05.13, 09:25
      rok temu pisałam na tym forum na temat SPD, podejrzewałam je właśnie z powodów opóźnionego rozwoju mowy, problemów z rozumieniem i gramatyką. Młody bardzo poszedł do przodu przez ten rok. Gramatycznie duuuuzo lepiej (już nie "dziewczynkowi spadł szyneczka"...) Rozumienie znacznie lepsze, ale problemy są widoczne. Ale społecznie super, czu to w przedszkolu czy np. w kontaktach z dalszą rdziną, znajomymi, nawiązywaniu zabawy z obcymi dziećmi. Synek np. sam kupuje lody (ja mam go na oku, ale nie zawsze o tym wie;) w cukierni kolo placu zabaw, umie znaleźć się samodzielnie właściwie w każdej sytuacji. Psychiatra nie odniosła się w ogóle do SPD, zasugerowała dysleksję i konieczność zbadania IQ. IQ przeciętne, ryzyko dysleksji bardzo duże.
      • gabrysias Re: Asperger? 10.05.13, 09:32
        no właśnie przy takich problemach z językiem też mi ten Asperger nie pasuje, ale logopedka męczy, że aspi też maja duuże problemy, np. ze schematycznością języka, strukturami. A synek właśnie uczy się polskiego jakby się uczył obcego, mam wrażenie że troche na pamięć. Taka sytuacja: jak pięknie założyłeś skarpetki, brawo, jestes zuchem! Młody pod nosem: pieknie założylem skarpetki, jestem zuchem! Kilka dni później do mnie: mamusiu, jak pięknie założyłaś tę bluzeczkę, jesteś zuchem... Może to mało obrazowe, ale zdarza się, ze młody sobie coś powtarza, a potem wykorzystuje modyfikując adekwatnie do sytuacji. Wiem, że nasze klopoty to są drogiazgi w sumie, bo mały fajnie sie rozwija, ale nie daje mi spokoju, dlaczego on w taki sposób uczy się języka, a nie naturalnie.
        Za tydzień idę do innego gabinetu (gżegżółka) na diagnozę. Zobaczymy, co mi tam powiedzą.
        • tijgertje Re: Asperger? 10.05.13, 09:45
          Nie mam pojecia skad logopedzie przyszedl do glowy ZA. Przeciez taki sposob uczenia sie jezyka nie jest ani kryterium diagnoztycznym, ani nic z tego co opisalas do ZA nie pasuje. Wlasnie w ZA pozornie nie ma zaburzen rozwoju mowy. To nei jest logopeda metody krakowskiej przypadkiem?
          • gabrysias Re: Asperger? 10.05.13, 10:00
            no oczywiście, że jest:)) ale u nas akurat MK pomaga, ewidentnie. Może po prostu przerost kompetencji:)
            • annasie Re: Asperger? 10.05.13, 13:48
              U nas też ryzyko dysleksji a SPD wykluczone również. Ja mam teraz inny trop, który zasugerowała nam dr Skotnicka- centralne zaburzenia słuchu, bo syn ma problemy z pisaniem ze słuchu i jakby wolniej do niego czasem wszystko dociera. Badania mamy dopiero w lipcu, więc muszę cierpliwie czekać.
              • madix1 Re: Asperger? 10.05.13, 14:57
                Syn zaczął mówić w wieku 4 lat - od razu poprawnie i płynnie. Ma ZA.
                Najnowsze kryteria diagnostyczne obalają tezę, że w zespole Aspergera nie występuje opóźnienie mowy.
                • annasie Re: Asperger? 10.05.13, 15:10
                  Czy możesz napisać, które kryteria? Wedle tych, które znam ja przy opóźnionym rozwoju mowy wyklucza się ZA. Profesor Cieszyńska oraz logopedzi pracujący metodą krakowską również uważają, że ZA może wystąpić gdy sa problemy z mową.
                • pinkdot Re: Asperger? 10.05.13, 16:51
                  > Syn zaczął mówić w wieku 4 lat - od razu poprawnie i płynnie. Ma ZA.
                  > Najnowsze kryteria diagnostyczne obalają tezę, że w zespole Aspergera nie wystę
                  > puje opóźnienie mowy.

Najnowsze kryteria diagnostyczne to właściwie znoszą jednostkę Zespół Aspergera. A fakt jest taki, że dziecko, które ma wykształcony system językowy w głowie w widełkach rozwojowych myśli troszkę inaczej od dziecka, które operuje w umyśle tylko obrazami. Mój syn w wieku 3 lat już dogonił rówieśników, a mimo to specjaliści diagnozujący go wg DSM-IV wykluczyli ZA bo na pewnym etapie rozwoju opóźnienie występowało.
                  • mikkoevi Re: Asperger? 10.05.13, 18:25
                    Zresztą sam Tony Attwood w "Zespole Aspergera" dość mocno polemizuje z kryteriami DSM-IV i ICD-10, dotyczący braku opóźnienie rozwoju mowy.

cytat z rozdziału "Język". "Badania wskazują że 50 % dzieci z ZA ma opóźniony rozwój mowy, ale zwykle w wieku 5 lat mówi płynnie"

i jeszcze

" ATP i WHO odwołują się do umiejętności posługiwania się językiem w swoich kryteriach, ale stwierdzają, że "nie ma klinicznie istotnego opóźnienia rozwoju". Może to być niestety interpretowane jako brak jakichkolwiek niezwykłych cech umiejętności językowych. Z chwilą osiągnięcia wieku pięciu lat, dziecko z ZA nie ma w sensie ogólnym opóźnienia rozwoju języka, ale ma problemy ze specyficznymi umiejętnościami w posługiwaniu się językiem. Najbardziej znaczące są trudności dotyczące pragmatyki, to znaczy stosowania tych umiejętności."

Dla mnie bardziej szokujące jest diagnozowanie ZA u dzieciaków które nie mają problemów w sferze relacji społecznych.....

• madix1 Re: Asperger? 10.05.13, 21:41
                      Kryterium braku opóźnienia mowy przy ZA, o którym mowa w DSM-IV i ICD-10, powoduje, że zespół Aspergera rozpoznawany jest zdecydowanie za późno, a zanim uzyska się właściwą diagnozę, ma się kilka innych (często rozbieżnych).
        • yula Re: Asperger? 13.05.13, 21:30
          Dziecko z ZA zamiast powtarzać po tobie powiedziało by coś w stylu "twoja bluzka jest bardzo wyszukana i wyglądasz w niej perfekcyjnie" :P Mój raczy mnie słownictwem że muszę czasem sie zastanowić co to znaczy, a jednocześnie ciągle myli rodzaj czyli zdarza mu sie powiedzieć "On poszedła .." :)
    • gabrysias Re: Asperger? 13.05.13, 10:06
      właśnie te relacje społeczne w Aspergerze mi nie pasuja i brak szczególnych pasji, zainteresowań. Młody wyraża też swoje uczucia, bardzo wyraźnie domaga się przytulenia, mówi, że mu smutno, bo..., że jest zły, bo..., ze się bardzo cieszy, etc. W sumie u niego tylko ta mowa, choć i tak jak na moj gust zle nie jest.
    • ese1 Re: Asperger? 13.05.13, 11:42
      bzdura! Jezeli dziecko uczy sie jezyka rodzimego jak obcego, to nie swiadczy o ZA!!, tylko moze byc to dysfazja, dysleksja lub tym podobne
      A juz na pewno logopeda nie jest kompetentna osoba, aby ZA stwierdzic
      • gabrysias Re: Asperger? 23.05.13, 09:12
        w diagnozie logopeda zapisała SLI. Mamy z Krakowa, macie DOBRYCH logopedów? Słyszałam o p. Czepiec, ale proszę o wszelkie sugestie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka