Dodaj do ulubionych

Farmakologia na sen

18.06.13, 19:47
Po wypróbowaniu WSZYSTKIEGO i prawie 5 latach niespania musimy sięgnąć po leki. Na razie po wizycie u psychiatry dostaliśmy zyrtec (nie działa) i Diphergan (działa wręcz przeciwnie - pobudzająco).

Z zasypianiem nie ma większych problemów. Problemem sa częste pobudki od ok. 3-4 w nocy, albo całkowite wybudzenia na 2-4h. A potem jak jest niewyspany to w ciagu dnia poddenerwowany, ze słabszą koncentracją, wiadomo.

Co biorą Wasze dzieci na sen?
Obserwuj wątek
    • gosiasosno Re: Farmakologia na sen 18.06.13, 20:51
      Witam, nie wiem czy wiesz, ale te leki, które dostaliście są to typowe leki na alergię!!!! Kto Wam je przepisał??? To nie są leki na sen!!!
      Pozdrawiam
      • polaa27 Re: Farmakologia na sen 18.06.13, 21:02
        Wiem, wiem. My normalnie bierzemy leki na alergie, tylko te nowego typu (aerius). Załozenie było takie, że skoro i tak musimy brać, to może uda się przy okazji skutków ubocznych w postaci senności załatwić problem snu. Ale niestety sie nie udało.
        • mamach4 Re: Farmakologia na sen 18.06.13, 21:06
          godzina 3-4 może swiadczyc o chorej wątrobie.

Sproboj podawac melatoninę 5mg czyli hormon snu
          • krotka_notka1 Re: Farmakologia na sen 18.06.13, 21:44
            Witam, odzywam się tutaj po raz pierwszy. Mój syn (6 lat) od miesiąca bierze risperidon 1mg w dawce 1/4 tabletki. Do tej pory budził się często z krzykiem, spał przy świetle lampki, siadał cały sztywny, kręcił się dookoła po łóżku, spadał z niego itp.
            Obecnie sen jest spokojny, trwa całą noc.
            Na początku, przy ustalaniu skutecznej dawki próbowaliśmy pół tabletki, ale wtedy miał nieprzyjemne sny.
            • brolek Re: Farmakologia na sen 18.06.13, 22:08
              5 mg? Mojemu mężowi wystarcza 3 mg. Jak syn miał ok 4 lat, to lekarka zaleciła zacząć od 1 mg i jeśli wystarczy, to przy tej dawce pozostać. Jeśli nie to trochę zwiększyć dawkę (do tych 5 mg max). Max okresowo zwiększamy do 3 lub zmniejszamy do 1,5 mg. Poki co wystarcza. W tej chwili chłopak jest juz duży i waży ponad 40kg. Jeśli się zdecydujesz, to zacznij od 1 mg i obserwuj dziecko.
              • tijgertje Re: Farmakologia na sen 18.06.13, 22:42
                Moj Kasper przy 27kg bierze 7,5mg melatoniny. 5mg bylo niestety za malo, zwlaszcza w kombinacji z Concerta w dzien. Tyle tylko, ze melatonina pomaga zasypiac, niekoniecznie gwarantuje przespana noc. ale faktycznie jakies braki musimy miec. Ja do 12 roku zycia w naszym mieszkaniu nie przespalam normalnie chyba ani jednej nocy. Zasypialam po kinie nocnym sluchanym przez sciane, jak juz caly blok i wszystko dokola spalo. Okazuje sie, ze ja np jestem wrazliwa na kierunek lozka i wystarczy je ustawic inaczej, zebym lepiej spala. Kasper w zasadzie od urodzenia nie zasnal inaczej niz w zupeeeelnie ciemnym pokoju. Albo w samochodzie, ktory kilka razy byl ostatecznym wybawieniem.
                • magda399 Re: Farmakologia na sen 19.06.13, 19:44
                  Wszystkie leki i suplementy powinny być zawsze konsultowane z lekarzem zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci, nie mają wpływu na to co im serwujemy często bezskutecznie.
                  Bezsenność może być oczywiście skutkiem ubocznym przyjmowania innych leków ale zwykle problem leży gdzie indziej i to do jego źródła trzeba dotrzeć zamiast próbować tłamsić same objawy.
                  • halogen75 Re: Farmakologia na sen 20.06.13, 22:53
                    ale
                    > zwykle problem leży gdzie indziej i to do jego źródła trzeba dotrzeć zamiast pr
                    > óbować tłamsić same objawy.

Zgadza się tylko problemem jest często to, że nie znajdziesz głównej przyczyny u dziecka z zaburzeniami. Obok innych zaburzeń może mieć po prostu zaburzenia snu "wpisane w pakiet". Znaleźć źródło wówczas to raczej sprawa niemożliwa.

Mój miał zaburzenia snu 3,5 roku. Co by nie dostawał, w jakim stanie by nie był, spał po 3-4 godziny i dziękuję. W końcu daliśmy spokój. Wymienialiśmy się czuwaniem w nocy kiedy się budził. Po 3,5 roku nagle jak za pacnięciem czarodziejskiej różdżki przesypia noce. Po prostu.
                    • magda399 Re: Farmakologia na sen 21.06.13, 14:29
                      To fakt, czasem rzeczywiście mimo starań nie znajdziesz przyczyny, mój syn nagle odrzucił mleko i produkty mleczne, miał 2 lata. Po kolejnych 2 wszystko wróciło do normy a podejrzewaliśmy Bóg wie co, tyle że trudno było zbilansować dietę a na siłę się nie da :(
                      • mamawaw Hydroksyzyna 21.06.13, 18:11
                        podawaliście dzieciom przed snem Hydroksyzyne?
                        nam właśnie psychiatra dzis zapisała( lek separacyjny i problem ze snem )
                        • tijgertje Re: Hydroksyzyna 23.06.13, 22:31
                          Ja bralam hydroksyzyne na studiach przez pol roku. NIGDY W ZYCIU wiecej ani sama nie wezme, ani tym bardziej dziecku nie dam. Moze tylko na autystow tak dziala, ale dla mnie to pol roku wyciete z zyciorysu, niewazne jak czesto ja bralam. w dodatku taka genialna bylam, ze przed egzaminem komisyjnym wzielam tabletke, po czym weszlam na egzamin nie pamietajac nawet wlasnego nazwiska. W dodatku jest to lek silnie uzalezniajacy. przepisal mi kardiolog, bo problemy, z ktorymi zostalam skierowana uznal tylko za nerwice, czyli "nie ma sie czym przejmowac", a hydroksyzyna miala roziwazac problem. no faktycznie, w ogole przestalam sie czymkolwiek przejmowac, istne zombi ze mnie bylo.
                          • katja.asd Re: Hydroksyzyna 14.09.13, 01:20
                            Dla mnie hydroksyzyna to z kolei nic, za słabe. No ale ja zazwyczaj słabo reaguję na leki, nawet w trakcie narkozy się obudziłam :)
                        • firella2 Re: Hydroksyzyna 23.06.13, 22:49
                          Moje dziecko przez krótki czas brało i wszystko było ok, lek okazał się skuteczny, a żadne skutki uboczne nie wystąpiły.
    • magduniar3 Re: Farmakologia na sen 22.06.13, 10:57
      W sumie to piszę bardziej, żeby się wyżalić.
      Mój syn ma problemy ze spaniem odkąd skończył 1,5 roku a teraz ma już 10,5. Było już lepiej, szczególnie zimą. Latem zwykle szybciej się budził, pierwsze promienie słońca nawet przez zasłony czy rolety go budziły. W tym roku jest koszmarnie. Prawie nie sypia w nocy, zasypia później niż zwykle - po 22 a nawet 23 a już ok. 1-2 jest na nogach. Czasami też pada po szkole i trochę się prześpi, ale najgorsze jest to że jest okropnie pobudzony. Biega po całym domu i wrzeszczy. Dzisiaj mój mąż przez 2 godziny w nocy spacerował z nim żeby go trochę zmęczyć, po tym spacerze spał z godzinę tylko. Wiedzę, że on sam się męczy, bo po prostu nie może się uspokoić, wyciszyć. Julek nie mówi, więc zawsze pokrzykwiał gdy coś chciał, ale teraz to po prosu non stop krzyczy. Chodzi do szkoły specjalnej i nawet już kilka razy nauczycielka dzwoniła z pytaniem co się z nim dzieje, bo nastąpiła diametralna zmiana w zachowaniu.
      Nie wiem za bardzo co robić, ale na pewno nie podam mu leków nasennych - kiedyś już próbowałam i w nocy spał i owszem, ale w dzień był agresywny (teraz jest pobudzony, ale nigdy agresywny)
      Dodam, że jest na diecie bezglutenowej (generalnie zbóż, chociaż zdarzają się odstępstwa od reguły jak ryż lub makaron kukurydziany), bezmlecznej i bezcukrowej.
      • mamano Re: Farmakologia na sen 13.09.13, 13:45
        A może zaczczęło mu się przedwczesne dojrzewanie? Hormony okropnie wówczas szaleją, może warto sprawdzić? Pozdrawiam
    • mamano Re: Farmakologia na sen 23.06.13, 21:15
      My również po 5 latach nieprzespanych nocy trafiliśmy z synkiem do psychiatry. Długo zwlekałam i żałuję. Synek dostał tegretol i od 2 lat mamy wyspanego synka, od pół roku odstawiamy lek, już prawie całkiem zeszliśmy i dalej jest fajnie:)
      • rosen.rot Re: Farmakologia na sen 23.06.13, 23:24
        Mamano, a czy podstawą do zalecenia Tegretolu były problemy ze snem Twego synka, czy jeszcze dodatkowo coś innego np. nieprawidłowe EEG lub jakieś objawy chorobowe?

Będę wdzięczna za odpowiedź, bo możliwe, że czeka nas decyzja o włączeniu leków i - pomimo tego, że każda taka sytuacja jest trochę inna - chciałabym poznać doświadczenia innych osób.
        • mamano Re: Farmakologia na sen 24.06.13, 18:16
          Tegretol u nas był wprowadzony z powodu zaburzeń snu i jako lek wyciszający. Jak miał dwa lata miała lekkie zmiany w eeg i nie spał, dostał zapobiegawczo małą dawkę leku trileptal(to lek przeciwpadaczkowy bez działanie uspokającego) nic nie pomógł na sen. zupełnie nie trafiony. Po dwóch latach przerwy spróbowaliśmy tegretol i bomba:)
          • rosen.rot Re: Farmakologia na sen 25.06.13, 11:12
            Dzięki za info!
    • polaa27 Ciągle nie śpi:( 13.09.13, 13:17
      U nas niestety melatonina, ani inne mało inwazyjne leki nie zadziałały. Hydroksyzyna niestety też nie:( Ze snem jest coraz gorzej. Doszły problemy z zasypianiem, wczesniej przynajmniej normalnie zasypiał, teraz jest histeria ponad 2h. On sie chyba po prostu boi zasnąć.

Cały sen jest własciwie takim półsnem, kręci się non stop, przebudza, gada, śmieje, płacze przez sen. Wybudza go nawet bzyczenie muchy. Budzi się ok. 3-5 i nie śpi 2-3h. Potem odsypia nad ranem, albo nie odsypia. Jak jest niewyspany top w ciagu dnia robi się pobudziony, płaczliwy, drażliwy i ma jeszcze większe problemy z zaśnięciem (zmęczenie nie działa akurat u niego dobrze na sen).

Wyeliminowaliśmy wszystkie chyba już mozliwe przeszkody - nowy materac w łóżku, odpowiednia temperatura w domu, specjalne pokrowce na poduszki, kołderka obciążeniowa, rytuał dnia, wyciszenie, wyleczony 3 migdał, wykluczone pasożyty, grzyby, jesteśmy też na ścisłej diecie bm i bg. A ze snem coraz gorzej:( Ja i mąż jesteśmy wykończeni, dziecko też:(

Powinniśmy powtórzyć mu jeszcze badanie EEG (miał robione 3 lata temu i było w normie). Ale jak je zrobić, skoro on nie śpi?

Dostaliśmy własnie od psychiatry Rispolept. Dajemy od 2 dni, zaczęliśmy od 1 kropli (dziecko waży ok. 13kg) mamy dojść do maksymalnie 5 kropelek. Na razie nie ma zadnego efektu. dalej histeria przed zasypianiem, lekki sen i wybudzanie w nocy. Czy dawaliscie ten lek swoim dzieciom na problemy ze snem? Czy zadziałał? Jeśli tak to po jakim czasie i dawce? Ewentualnie macie doświadczenia z innymi lekami?

• fik.sum.dyr Re: Ciągle nie śpi:( 13.09.13, 15:56
        takie podstawowe rzeczy pewnie wykluczyliście ale na wszelki wypadek powiem co mi przychodzi do głowy (u nas też dłuuugie zasypianie, z tym że w wakacje ok, szkoła = bee = przestymulowanie?)
        czy pokój jest zaciemniony? latarnie uliczne, światło z innych pomieszczeń w mieszkaniu?
        - wyciszony? pralki, zmywarki, tv w salonie, ruch uliczny, tv u sąsiadów?
        - to jest pora kiedy wszyscy domownicy idą spać?
        dziecko ma dużo ruchu na powietrzu w ciągu dnia?
        - nie ma za dużo za trudnych zajęć terapeutycznych? przedszkolnych?
        - nie wiem czy pisać, bo nam sugerowano ale nie sprawdzaliśmy, bo wydawało mi się niedorzeczne: cieki wodne?
        - wprowadziliście masaże ciała i głowy przed ułożeniem do snu?
        - zęby w porządku?
      • fik.sum.dyr Re: Ciągle nie śpi:( 13.09.13, 15:59
        czy macie możliwość zrezygnowania z terapii na 3mce? albo zrobić tak żeby było nie więcej niż 2x45min dziennie i to najlepiej w domu plus na zmianę SI, hipoterapia? 3 dni psycholog, 2 dni ruchowe?
        dać się wyregulować organizmowi?
        czy Wy, rodzice, bardzo jesteście zdenerwowani całą sytuacją z zasypianiem?
        co się dzieje kiedy Wy zasypiacie/śpicie a potomek nie?
        • polaa27 Re: Ciągle nie śpi:( 13.09.13, 16:25
          Pokój zaciemniony maksymalnie, zakupiliśmy jeszcze dodatkowe rolety, dodtakowo dziecko zasypia z opaską na oczach (taką samolotową). Zęby ok, dużo na powietrzu jest, ostatnie 2 miesiące miał dużo mniej terapii (wakacje w przedszkolu). Jak uda nam się go uśpić, to w domu cisza kompletna, nawet szeptem rozmawiamy juz, bo budzi go najmniejszy hałas.

Dzień ma bardzo uregulowany, terapie, przedszkole, codziennie plac zabaw na świeżym powietrzu. Ma zajecia SI, w domu mamy huśtawkę i hamak do wyciszania. Próbowaliśmy już naprawdę wiele. Dużo zajęć ruchowych/mniej zajęć ruchowych, duzo terapii/ograniczenie terapii, ćwiczenia wyciszajace, muzykoterapia, mniej atrakcji w ciagu dnia/więcej atracji w ciagu dnia, etc. etc. Przez ostatnie 3 lata niespania wypróbowlaiśmy i posprawdzaliśmy chyba juz wszytsko. I nic nie działa, a problem się pogłębia:(
          • mruwa9 Re: Ciągle nie śpi:( 13.09.13, 18:57
            nie pociesze cie...moje dziecko (nastoletnie) zasypia ok. 20-21, pierwsza pobudka ok. 23.30, druga- ok. 1.00, ostatnia (i czuwanie do rana) - ok.2.30...probujemy z melatonina, ale jeszcze za wczesnie, zeby ocenic efekty. Jedyne, co jestesmy w stanie wymyslic,to nocne dyzury na zmiane z mezem, zeby przynajmniej co druga noc miec szanse na te swoje 5-6 godzin snu ( w wersji optymistycznej)...

• fik.sum.dyr Re: Ciągle nie śpi:( 14.09.13, 18:17
            próbowałaś wyciczyś pokój? u nas są dwie wykładziny na całej podłodze
            może macie panele? one podobno są echonośne
            ściany też można próbować wyciszyć, są specjalne akustyczne tapety
            kiedyś polecano korek ale on nie jest specjalnie estetyczny (nie wspominając o wytłoczkach z jajek...)
            jeśli dziecko dobrze śpi z opaską na oczach to może nie będą mu też przeszkadzały zatyczki do uszu? takie jak czasem używają na budowach, lotniskach itp (do pracy w hałasie) sama kiedyś używałam ucząc się do egzaminów (kupowałam w aptece)
            każda taka próba trwała conajmniej 6 tygodni? do 3mcy? nam lekarz mówił że krócej nie ma sensu, bo min 3tyg trwa dostosowanie a następne 3tyg przyzwyczajenie, dopiero po 3mcach można z dużą dozą pewności stwierdzić że nie działa
        • drop.s18 Re: Ciągle nie śpi:( 09.10.13, 17:21
          nasz też się budził w nocy i pediatra kazała zrobić poziom ASO i okazało się że to bóle wzrostowe, bo jak dostał ibuprofen na noc to spał jak zabity...
          pomogły też masaże czaszkowo-krzyżowe
    • katja.asd Re: Farmakologia na sen 14.09.13, 01:26
      Nie mam problemów z bezsennością, wręcz odwrotnie, potrzebuję dużo snu. Tyle, że w niestandardowych porach i mam wiecznego jetlaga. Próbowałam się usypiać zolpidemem, ale działał na mnie halucynogennie. Próbowałam też melatoniny, ale bez efektów. Póki co, w dzień przymulam i piję tabletki musujące typu Power Loading, i przysypiam kiedy przytrafi się okazja. W wolne dni śpię do oporu, czasem wyjdzie 16 godzin.
      • mruwa9 Re: Farmakologia na sen 14.09.13, 10:50
        tylko jak sie to ma do meritum?
        Wiekszosc z nas nie ma problemu z zasypianiem i spaniem. To nasze dzieci nam to uniemozliwiaja.
        • marciomax Re: Farmakologia na sen 14.09.13, 14:51
          Nie wiem czy ktoś o tym pisał, bo tylko "przeleciałam" wzrokiem po postach.
          Mam dwójkę dzieci z CZR. Nie przespałam ani jednej całej nocy przez 4,5 roku. Próbowałam wszystkich "mądrych rad". Młodsze było za małe na farmakologię a starsze nadal się moczyło i mięliśmy najpierw uporać się z tym jako niby przyczyną bezsenności.
          Wkurzyłam się i po zrobieniu 7serii badań na pasożyty i sugerowaniu lekarzom, że może trzeba odrobaczyć(w badaniach nic nie wychodziło) poszłam prywatnie do internisty i wybłagałam receptę na solidny"odrobacznik". Rozpisano nam kurację dla całej rodziny. Po pierwszej dawce moje dzieci zaczęły przesypiać całe noce. Po drugiej (2 tyg.później) skończyły się mokre łóżka.
          Teraz tylko sporadycznie gorzej śpią. Przy okazji pozbyliśmy się kilku innych problemów(suchy, męczący kaszel, nasilone zmiany skórne u mnie i dzieci, bóle brzucha i cykliczne biegunki u dzieciaków)
          Oczywiście pediatrzy pukają się w głowę jak mówię, że odrobaczyłam i wszystko przeszło(bo przecież w kale nic nie było), ale ja widziałam natychmiastowy efekt.

Na pewno odrobaczenie(nawet silnym środkiem) jest mniej obciążające dla organizmu niż zdecydowanie się na przyjmowanie na stałe leków dających różne skutki uboczne, może więc warto wcześniej spróbować....
          Nas na pewno farmakologia nie ominie, bo mamy mega problem z koncentracją i impulsywnością, ale czekamy aż pójdą do szkoły.
          • tosia2012 Re: Farmakologia na sen 15.09.13, 11:04
            Marciomax- a jak nazywa się ten wasz lek na odrobaczenie?

Moj syn tez nie ma idealnego snu bo często się przebudza ale nie jest zle. Ogólnie to przesypia min 7-8h a zazwyczaj 10h. Współczuje strasznie tym co dzieci tak zle spią....to jakaś masakra żeby dziecko od 2 w nocy już nie spało do rana:((
            Ciekawe czy to może się zmienic? Czy wasze dzieci od zawsze tak zle spały czy to przyszło do jakiegoś wieku?
            • polaa27 Re: Farmakologia na sen 15.09.13, 14:18
              Hmm, a czy pasożyty dawały jakieś objawy u dorosłych? Bo my np. żadnych objawów pasozytów u nas, ani też u dziecka nie widzimy. W badaniach też nic nie wyszło, a że dziecko jest po kilku operacjach gastrologicznych to raczej nie zaryzykuję ciężkich leków na pasożyty.

Co do snu, to u nas od zawsze dziecko kiepsko spało, ale kiedyś głównie przez kłopoty gastrologiczne i inne zdrowotne (jest skrajnym wcześniakiem, po kilku operacjach). Kłopoty ze snem takie sensu stricte zaczęły się w wieku ok. 3 lat. Wyeliminowaliśmy wiele potencjalnych przyczyn niespania, a problemy ze spaniem zamiast zniknąć nasilają się.
              • marciomax Re: Farmakologia na sen 30.09.13, 21:06
                my leczyliśmy się pyrantelem(działa na owsiki i chyba glistę). U nas dorosłych objawy były niewielkie-delikatne pobolewania, ale przede wszystkim bardzo sucha skóra i suchy, męczący i długotrwały kaszel(czego raczej nie kojarzyliśmy z pasożytami). Wszystkie objawy minęły po drugiej dawce odrobaczania(czyli po ok.2 tygodniach). Lek przejściowo obciąża wątrobę(bo trzeba go zmetabolizować, ale to wszystkie leki) no i jeśli rzeczywiście są robale to jak poczują działanie leku to zaczynają produkować neurotoksyny(w obronie własnej). Przez jakieś 30-40 minut można to odczuć, chociaż pewnie każdy zareaguje inaczej.
                Polecam lekturę bardzo długiego artykułu dr.Ireny Wartołowskiej-pediatry,alergolog "astma i alergia a pasożyty".
                • polaa27 Re: Farmakologia na sen 08.10.13, 15:41
                  Aktualnie młody dostaje 6 kropelek Rispoleptu (13kg wagi) i 1mg melatoniny. I przesypia noce!:) Sen nadal jest bardzo lekki, wszystkie warunki (ciemność, cisza, temperatura, kołdra, materac, etc) muszą być jak najbardziej optymalne. Czasami się wybudza ok. 4-5 nad ranem, ale przeważnie po 20-30 minutach zasypia (usypiany przez nas). Więc nie jest idealnie, ale w porównaniu do tego co było to jest bardzo duża poprawa:)
                  • slonecznyporanek222 Re: Farmakologia na sen 09.10.13, 06:15
                    Ja od 2 tygodni podaję 1 tabletkę uspokajającą Labofarm (ziołowa) i syn śpi znacznie lepiej. Drugą dostaje w dzień i jest mniej lękliwy i znerwicowany.
                    • polaa27 Re: Farmakologia na sen 09.10.13, 09:38
                      Ja to nie za bardzo wierzę w ziółka i homeopatię:) Żeby nie było sprawdziłam oczywiscie. Dużo homeopatii na leczenie biomedyczne, a na sen neospasminę. Zadziałało najbardziej na portfel. Mocno odchudzająco:)

• drop.s18 Re: Farmakologia na sen 09.10.13, 17:50
                u nas zaczęło się po pobycie w szpitalu i natłoku emocji i naprawdę po 2 masażach czaszkowo-krzyżowych przeszło, ryczał podczas masażu jakby go zarzynali a tylko dotykała jego głowy i pleców. Po masażu zrobił ogromną kupę i pojawiły się nowe słowa. Nie mogę wam jednak polecić tej pani, bo wyprowadziła się z kraju((((
                a co wy żeście się na tą kupę uparły, przecież można zrobić badanie z krwi i wtedy 100% pewności
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka