Dodaj do ulubionych

dodatkowy pokój

03.09.13, 23:51
Jestem mamą 3.5 letniego synka z diagnozą:spektrum autyzmu.mieszkamy z meżem i 2dzieci w jednym pokoju u rodziców.czy jest szansa aby dostać mieszkanie od miasta ze wzgledu na chorobe synka .mały nie ma jeszcze orzeczenia ale w najbliższým czasie bedziemy to załatwiać.dodam ze to mieszkanie jest maleńkie ok30 m
Obserwuj wątek
    • czarna_ida Re: dodatkowy pokój 04.09.13, 08:15
      Jak bedziesz miec dokumenty mozesz probowac. O ile bedzie w nich napisane ze wymaga osobnego pokoju. Poza tym zalezy od miasta, bo takich osob na liscie do mieszkan socjalnych / komunalnych moze być duzo. Sa tez miasta ktore maja tylko socjalne i odchodzą od komunalnych. I ludzie z tych list czekają latami i nic z tego nie wychodzi.
      A nie mozecie zamienić mieszkania na wieksze ? Tez byloby jakies rozwiązanie.
      I jeszcze jedno, zyjemy w takich czasach ze malo kogo interesuje w jakich warunkach zyjemy.
      I w urzedzie miasta uslyszysz o tym ze jest tyle mieszkan na rynku i jaki problem jest kupić ?
    • blekitnalaguna123 Re: dodatkowy pokój 04.09.13, 21:12
      Wniosek złożyć możesz zawsze i odpowiedź otrzymasz, czy zostałaś wpisana na listę oczekujących, czy nie i na którym miejscu. Wejdź na stronę swojego miasta do Wydziłu Spaw Mieszkaniowych czy coś w tym stylu i poczytaj o warunkach przyznawania mieszkań komunalnych. Są widełki dochodowe, musisz mieć wystarczająco duży dochód, by utrzymać mieszkanie, ale na tyle mały, by kwalifikować się na pomoc państwa. Jeśli będziesz miała w orzeczeniu zaznaczone, że dziecko wymaga osobnego pokoju, wezmą to pod uwagę przy dopasowywaniu mieszkania dla Twojej rodziny. Rodziny z dzieckiem niepełnosprawnym o ile wiem są traktowane priorytetowo, ale odzyskiwanych mieszkań prawie nie ma, a nowych się nie buduje, więc możesz się nastawić na długie czekanie niestety. Natomiast o ile wiem czekając na mieszkanie komunalne możesz wynajmować na wolnym rynku, to nie przeszkadza. Tylko oczywiście to mieszkanie musi spełniać normy metrażu na osobę. Są też mieszkania socjalne, ale te odradzam, bo mają obniżony standard.
      • madziulec Re: dodatkowy pokój 04.09.13, 22:53
        Zalezy od miasta.

W warszawie np. priorytetowo traktowani sa lokatorzy z mieszkań odbieranych byłym właścicielom. Taka prawda. Tak nam sie przysłuzyła reprywatyzacja.
        Socjalnych mieszkań praktyczni enie ma w ogóle. Komunalnych coraz mniej, bo sie miasta wyzbywają.

Przy okazji .. w Warszawie jakiś czas temu czynsz za mieszkanie socjalne mnie powalił: cos koło 30 metrów, 7 piętro, winda, 2 pokoiczki malutkie. Ponad 300 zł. (mieszkanie było oferowane mnie więc wiem z pierwszej reki).
        W teorii oczywiscie wygląda to tak, że czynsz jest niby cos koło 1 zł za metr, ale dochodza do tego zaliczki za wode, potem inne tam opłaty i wychodzi takie cos.
        Co do komunalnego to jakiś czas temu w Warszawie za metr było 6,50 z metra.
        • domimama3 Re: dodatkowy pokój 05.09.13, 16:21
          Dzieki za odpowiedz.nie pocieszacie poprobujemy.moze kiedys tam sie uda
          • blekitnalaguna123 Re: dodatkowy pokój 05.09.13, 17:54
            domimama3 napisał(a):

> Dzieki za odpowiedz.nie pocieszacie poprobujemy.moze kiedys tam sie uda

Złóż wniosek, jeśli nie bedziesz się kwalifikowała, to dostaniesz taką odpowiedź i będziesz wiedziała na czym stoisz, że musisz coś innego wymyślić. Tak naprawdę nigdy nie wiadomo, kiedy uda się odzyskać jakie mieszkanie. Może akurat się trafi 3-pokojowe, a np. wyprzedzające Cię w kolejce osoby odmówią z jakiś przyczyn (każdy ma prawo nie przyjąć chyba dwóch propozycji). Istnieje też taka możliwość, że wyrazisz zgodę na przydzielenie mniejszego mieszkania niż przysługujące Ci, bo akurat takie trafi się szybciej, dostaniesz umowę, a później będziesz próbowała zamienić się z kimś na większe (jest to legalne).
            • madziulec Re: dodatkowy pokój 05.09.13, 18:04
              "Przy ocenie tego wskazania bierze się pod uwagę rodzaj niepełnosprawności, a mianowicie, czy osoba porusza się na wózku inwalidzkim, jest leżąca, ma znaczne ograniczenia w przyjmowaniu pokarmów i innych czynnościach fizjologicznych."
        • blekitnalaguna123 Re: dodatkowy pokój 05.09.13, 18:01
          madziulec napisała:

> Zalezy od miasta.
          >
          > W warszawie np. priorytetowo traktowani sa lokatorzy z mieszkań odbieranych był
          > ym właścicielom. Taka prawda. Tak nam sie przysłuzyła reprywatyzacja.
          > Socjalnych mieszkań praktyczni enie ma w ogóle. Komunalnych coraz mniej, bo sie
          > miasta wyzbywają.

Socjalne przede wszystkim są dla ludzi o bardzo małych dochodach i niestety większa jest szansa, że trafi się na środowisko patologiczne. I są to mieszkania o obniżonym standardzie. Również ubolewam, że miasta pozwalają wykupywać swój zasób za bezcen tak naprawdę, jeśli już to powinni być zobligowani za te pieniądze budować nowe bloki komunalne. Są bardzo potrzebne, a tak jak piszesz czynsze są tam normalnej wielkości.

> Przy okazji .. w Warszawie jakiś czas temu czynsz za mieszkanie socjalne mnie p
          > owalił: cos koło 30 metrów, 7 piętro, winda, 2 pokoiczki malutkie. Ponad 300 zł
          > . (mieszkanie było oferowane mnie więc wiem z pierwszej reki).
          > W teorii oczywiscie wygląda to tak, że czynsz jest niby cos koło 1 zł za metr,
          > ale dochodza do tego zaliczki za wode, potem inne tam opłaty i wychodzi takie c
          > os.
          > Co do komunalnego to jakiś czas temu w Warszawie za metr było 6,50 z metra.

W spółdzielczych mieszkaniach też do czynszu doliczają zaliczkę za wodę i ogrzewanie, opłaty za wywóz nieczystości i śmieci, fundusz remontowy, a zaliczka jest wyliczana z faktycznego zużycia w poprzednim okresie rozliczeniowym. Zresztą obojętnie, gdzie się mieszka, czy we własnościowym mieszkaniu czy w domu za zużyte media trzeba płacić i to coraz więcej niestety:(

• madziulec Re: dodatkowy pokój 05.09.13, 18:07
            Wyjaśnię, bo ludzie nie zawsze mają świadomośc co to jest mieszkanie socjalne. I opowiem to na przykładzie Warszawy.
            W Centrum mieszkanie socjalne to takie samo jak komunalne, ma łazienke, kuchnie, a po pewnym czasie jest szansa, że rodzina je zajmująca po prostu dostanie umowę najmu na lokal komunalny z zasobów gminy.
            Ale np. na Pradze są takie lokale, gdzie nie ma kuchni, łazienki, są sławojki.. XXI wiek...

Co do czynszów w komunalnych mieszkaniach
            • majaaleksandra Re: dodatkowy pokój 06.09.13, 20:19
              Właśnie dostaliśmy mieszkanie socjalne więc mogę opowiedzieć "na żywo".
              Pokój,kuchnia,łazienka, niecałe 39m2. Czynsz niby 1,45 m a w komunalnym 2,90.
              Ale z zaliczkami,śmieciami itp ponad 400 zł.
              Sytuacja jest śmieszna bo zabrakło nam prawie 1000zł dochodu żeby płacić 50zł czynszu więcej.
              Umowa na 5 lat do przedłużenia lub zmiany na komunalna jak dochody się podwyższą.
              O ile orzeczenie o ON jest obowiązkowe do respektowania przez urząd o tyle to wcale nie musi być kolejny pokój, równie dobrze może być jeden ale 15m większy. My mieliśmy tylko zalecenie terapeutów o dodatkowy pokój do terapii więc nie musieli dawać 2.
              Ale za to pobiliśmy rekord prędkości na skale gminy i od złożenia wniosku do odbioru kluczy mineło równo 13 miesięcy.
              A teraz latam i ogarniam wariacki remont i przeprowadzkę.
              • domimama3 Re: dodatkowy pokój 07.09.13, 12:55
                super tak szybko.w naszym miescie czeka sie bardzo długo na mieszkanie składałam juz wniosek jakies pół roku temu ale wtedy jeszcze nie myslałam o tym pod kątem autyzmu synka.teraz zamierzam własnie wyrobić mu orzeczenie.ogólnie od niedawna ruszylismy całą ta machine diagnostyczną teraz otrzymamy jeszcze orzeczenie o kształceniu specjalnym i tak poradzono mi o tym orzeczeniu i chyba przestane sie juz bronic bo jednak jeżeli byłaby mozliwa poprawa naszej sytuacji
              • madziulec Re: dodatkowy pokój 07.09.13, 13:43
                A jeszcze cos dopowiem. Ja byłam w mieszkaniu socjalnym i oczywiście jako "rozpasaną obywatelkę" zdziwiło mnie to, że nei ma np. gdzie postawić lub podłączyc pralki.
                Dziecko niby tu z dodatkowymi wymaganiami, ale takiej prostej rzeczy nie przewidzieli.
                Pytałam co zrobic, to powiedzieli, że moge rury rozwalać. Ale potem musze przywrócic do takiego samego stanu.
                Obłęd jak dla mnie
                • blekitnalaguna123 Re: dodatkowy pokój 07.09.13, 15:27
                  Właśnie to są te obniżone standardy, ja wiem o socjalnych mieszkaniach bez ciepłej wody, bez umywalki w łazience.
                  W ogóle my jesteśmy pod względem budownictwa mieszkaniowego strasznie zacofani. W Niemczech podobno w mieszkaniu komunalnym każdy członek rodziny musi mieć swój pokój, no małżeństwo wspólny, i jeden pokój jest jako przestrzeń wspólna. Czyli matka samotnie wychowująca jedno dziecko dostaje mieszkanie z dwoma sypialniami i otwartym salonem. U nas takie mieszkanie jest nadal luksusem nawet dla rodziny 2+1 z dwojgiem pracujących rodziców i zarabiających średnią krajową.
                  • madziulec Re: dodatkowy pokój 07.09.13, 16:02
                    J abym była ostrożna co do tych opowieści. Ostatnio czytałam o fali eksmisji w Berlinie (jeden z kolegów bardzo zaangażowanych w sprawy lokatorskie akurat tam jest i widzi na własne oczy).

Chociaż słyszałam, że jest sporo meiszkan pustych.Ale to może być podobna sytuacja jak u nas: developerzy buduja mieszkania, a ludzi najzwyczajniej w swiecie nie stać na ich zakup.
              • blekitnalaguna123 Re: dodatkowy pokój 07.09.13, 15:20
                Fajnie, ze chociaż to udało się dostać, pamiętam z Twoich wcześniejszych wpisów, że nie miałaś za ciekawej sytuacji. Komfortowe takie mieszkanie na pewno nie jest, ale przynajmniej własne i opłaty niepowalające. Tak właściwie to metraż 39m nie jest na tyle mały, by nie dało się zrobić dwóch pokoi, w wielkiej płycie przecież były budowane nawet takie. Ale jak dostałaś 1-pokojowe, to chyba nie możesz na własną rękę zrobić przeróbek, nawet jeśli konstrukcyjnie byłoby to możliwe. Pozostaje nadzieja na zwiekszenie zarobków i większe komunalne mieszkanie, czego Ci bardzo życzę.
                • majaaleksandra Re: dodatkowy pokój 11.09.13, 11:18
                  Pokój byłoby ciężko zrobić bo układ pokoju komplikuje, ale też na naszą trójkę nie potrzebujemy na razie. Zawsze będę mogła wieczorne hałasy/światła uskuteczniać w kuchni więc nie narzekam.
                  Cieszę się że mamy co mamy.
                  A przy pomocy masy obcych ludzi o mega sercach mamy na czym spać i jeść więc będzie dobrze.

Miejsce na pralkę jest,myślałam że stanie w kuchni coby odpływy prowadzić wprost do rur ale stoi w tej "gigantycznej" łazience bo tam był gotowy zawór dopływu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka