Dodaj do ulubionych

terapia SI na NFZ

16.11.13, 12:40
Witam!
Mam 3 letniego synka z podejrzeniem ZA, jesteśmy w trakcie diagnozy.
Wiem już, że będę skierowani na terapię SI.
Czy terapia SI ma sens na NFZ? Czy ogólnie jest to realne? Czy jakość takiej terapii będzie porównywalna do terapii prywatnej?
Zależy mi na NFZ, ponieważ obecnie przebywam na urlopie wychowawczym, w domu tylko jedna pensja a w moim mieście jedno spotkanie SI kosztuje 65 zł, czyli licząc spotkania 2xtygdniu to jeden miesiąc to ponad 500zł. Z drugiej strony chciałabym synkowi pomóc jak najlepiej i mogłabym się nawet zadłużyć, oby tylko jemu lepiej się żyło.
Obserwuj wątek
    • nickomunieznana Re: terapia SI na NFZ 16.11.13, 19:01
      czesc, ja mam SI na nfz od prawie 1,5 roku. jestem bardzo zadowolona.
      Mam 1 godzinę w tygodniu, skierownie musialo byc od psycjiatry z tego osrodka, w ktorym jest terapia (nie wiem, jak to jest gdzie indziej, wiec nie bede gdybac). Druga godzine w tygodniu mam z kolei w przedszkolu, w ramach wwr czyli takze jest to "panstwowo". Rowniez jestem zadowolona. Oboje terapeuci (nie wiem, czy tak sie to odmienia, jesli wyszla pokraka jezykowa, to przepraszam) swietnie pracuja z dzieckiem, niewiele starszym, od Twego .Uwazam,ze warto pochodzic za papierkami i oszczedzic. Zwlaszcza,ze u mnie tez sie nie przelewa w domu, i rozumiem doskonale Twoje rozterki. Jesli jestes z Wroclawia sluze namiarami. Pozdrawiam serdecznie
      • niunia_mamunia Re: terapia SI na NFZ 17.11.13, 14:06
        W mojej ocenie wszystko zależy od osoby terapeuty, a nie od tego czy jest to prywatny ośrodek czy finansowany przez NFZ. Problemem jest "dostać" sie na Państwową terapię. My czekaliśmy 11 miesięcy i przez ten czas chodziliśmy prywatnie (pomogła nam fundacja i zbieranie 1%).
        • drop.s18 Re: terapia SI na NFZ 18.11.13, 16:27
          my też mamy na NFZ, 2 x w tyg po 45 min w ramach WWR, czekałam 2-3 miesiące. Warto poprosić w PPP aby w opinii napisali że zalecają SI. Co do terapii to chwalimy sobie, chodziliśmy też prywatnie, poziom podobny, na NFZ lepiej wyposażona sala))) Warto sie postarać i połazić- oszczędność duża
          • kropkaa17 Re: terapia SI na NFZ 22.11.13, 22:11
            Naprawdę tak ciężko dostać się na SI?

Ja mam 3-letniego synka, właśnie zaczęliśmy chodzić do ośrodka rehabilitacji na NFZ: głównie do logopedy ale także z powodu zaburzeń rozwojowych i podejrzenia ZA.
            Na "dzień dobry" dostaliśmy logopedę i właśnie SI (raz w tygodniu ale tylko po pół godziny - bo są limity i w takim systemie ośrodek pracuje), mają go tu poobserwować i w razie potrzeby skierować na diagnozę
            • kropkaa17 Re: terapia SI na NFZ 22.11.13, 22:13
              Za szybko pisałam, podejrzenie autyzmu miało być ;)
              Nie mam porównania ale po pierwszych zajęciach jestem zadowolona i synowi też się podoba
              • ameliawaw Re: terapia SI na NFZ 23.11.13, 18:06
                Proszę podaj do jakiego ośrodka dostaliście się. Ja czekam miesiącami w W-wie i na razie płacę.
                Dziękuję.
                • kropkaa17 Re: terapia SI na NFZ 23.11.13, 22:42
                  Nie wiem czy to coś pomoże bo to małe miasto spory kawałek od stolicy.

Nie czekaliśmy długo, koniec września skierowanie, początek listopada wizyta u lekarza w ośrodku i ten zalecił SI na już, pierwsze zajęcia mieliśmy tydzień później aczkolwiek panie w rejestracji mówiły że mamy szczęście bo z reguły za zapisy nowych osób są już na kolejny rok.
                  • drop.s18 Re: terapia SI na NFZ 24.11.13, 12:17
                    ja jestem z Wawy i chodzimy w ramach WWR (nie wiem czy masz już załatwione) na Elektoralną do szkoły specjalnej, zajęcia są popołudniami w dobrze wyposażonej sali. może być tak że będziecie musieli poczekać z rozpoczęciem terapii do nowego semestru, ale to juz niedużo czasu (terapeutów SI jest 4 albo 5- my już mieliśmy z 4 paniami i sa bardzo sympatyczne i kompetentne, w sali jest szybka przez która można podglądać)
                    • ameliawaw Re: terapia SI na NFZ 24.11.13, 19:59
                      Dziekuje, spróbujemy.
    • eszmeraldka Re: terapia SI na NFZ 25.11.13, 15:53
      Wszystko zależy od miasta.
      W moim dopiero od niedawna w ogóle jakakolwiek terapia SI jest prowadzona (przez fundację, finansowana prywatnia lub z SUO), najbliższa 60 km dalej. Prywatnie za 80-100zł lub przy Poradni Ped-Psych, ale tylko dla dzieci z rejonu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka