Dodaj do ulubionych

o co tu chodzi?!

24.01.14, 15:33
"uwzgledniajac całokształt zebranego materiału badawczego stwierdza się zaburzenia przetwarzania sensorycznego pod postacią zaburzeń w modulowaniu danych sensorycznych"- tk czytam w podsumowaniu badań a linijkę dalej, w zaleceniach dla rodziców pani pisze " dalsza obserwacja dziecka w kierunku zespołu Aspergera". i co mam teraz z tym zrobic? mam dwie diagnozy:pedagogiczna i si. no ale...kto ma dziecko obserwowac? syn ma 4 lata a wszystko zaczęło sie od natrętnej masturbacji w przedszkolu. powinnismy zacząć jakąś terapię?jaką?gdzie? spotkałam sie z opiną, ze na terapię jeszcze zbyt wcześnie ale ZA czy bedzie czy nie, to ja chce juz zaczac usystematyzowana prace z dzieckiem pod kierunkiem odpowiedniego specjalisty? a pracy z takim dzieckiem sprawdza się wychowanie w nurcie rodzicielstwa bliskości i porozumienia bez przemocy czy raczej konkretne rezultaty dostrzegacie tylko po typowej behawioralce?
Obserwuj wątek
    • marciomax Re: o co tu chodzi?! 24.01.14, 15:43
      Ja się trochę zagalopowałam z "rodzicielstwem bliskości"... i teraz mam problem z niespełna 3-latkiem krzyczącym "ja tu rządzę!!!" :/ Za typową behawioralką też nie jestem...
      Na terapię "natrętnej masturbacji" może za wcześnie, ale dobry terapeuta SI + psycholog powinni sobie z tym problemem poradzić a przynajmniej nakierunkować jak inaczej rozładować emocje. Znam mocno zaburzoną autystkę w wieku szkolnym, która masturbuje się bardzo dyskretnie i jak ktoś nie jest zorientowany to nie wie o co chodzi a i tak mała ma terapię pod tym kątem(z naciskiem na SI).

U zaburzonych dzieci masturbujących się problem nasila się w okresie dojrzewania i wtedy zostaje już tylko farmakologia. Radziłabym więc nie czekać z terapią.
    • gepardzica_z_mlodymi Re: o co tu chodzi?! 24.01.14, 15:43

> "uwzgledniajac całokształt zebranego materiału badawczego stwierdza się zaburze
      > nia przetwarzania sensorycznego pod postacią zaburzeń w modulowaniu danych sens
      > orycznych"
      to znaczy, że dziecię ma nadwrażliwości/podwrażliwości w jakichś obszarach (np. dotyk, słuch, wzrok, węch, smak, reakcja na zmiany położenia głowy w przestrzeni).
      Spokojnie z 4-latkiem można zacząć terapię i SI, i psycho - pedagogiczno - społeczną.
      Obserwować macie Wy. Szkoda, że nie uzyskałaś informacji, gdzie kierować swoje kroki. Ale warto by się zapisać do ośrodka diagnostycznego, postarać się też o wczesne wspomaganie rozwoju w poradni pp, czy innym ośrodku.
      Rodzicielstwo bliskości jest dobrą drogą dla a w podejściu do dzieci ze spektrum A też jest opcja podążania za dzieckiem, choć w pewnych sytuacjach też niezłe są elementy poznawczo -behawioralne.
      • byda Re: o co tu chodzi?! 24.01.14, 16:34
        "Ale warto by się zapisać do ośrodka diagnostycznego, postarać się też o
        > wczesne wspomaganie rozwoju w poradni pp, czy innym ośrodku." czyli najlepiej jeśli zgłoszę się do poradni? na czym polega wczesne wspomaganie? syn chodzi do publicznego przedszkola wiec na coś konkretnego przełoży się to wczesne wspomaganie? On ma 4 lata ale od stycznia chodzi do grupy starszakow, którzy od wrzesnia pojda do szkoly.to nasze nowe przedszkole, chodzimy tam od stycznia.wczesne wspomaganie, rozumiem ze mam zalatwiac z poradnia czy z dyrekcja przedszkola? z włąsnych doświadczeń wiecie, czy taka Pani w typowej panstwowej placówce chętnie podchodzi do wszeliej pracy z dzieckiem z SI czy raczej bronia sie przed tym rekoma i nogami? jestem pewna, ze pewne zachowania by ucichly, gdyby syn mial w sali pilke do skakania, huśtawkę ( marzenie! :).szyje tez kolejną matę obciążającą do zabaw właśnie w przedszkolu. o rany...mam tyle pytań z tym związanych że ho ho :)
        • gepardzica_z_mlodymi Re: o co tu chodzi?! 24.01.14, 16:49
          To znaczy, że warto byś się zgłosiła do ośrodka diagnozowania autyzmu - skoro jest podejrzenie ZA. Synapsis na swojej stronie ma adresy ośrodków. Na podstawie rozpoznania lekarz kieruje na zajęcia wwr (psycholog, pedagog. logopeda itp) - realizują to wyznaczone ośrodki - powinni przy diagnozie dać. Druga ścieżka - edukacyjna- z diagnozą do PPP i tam wniosek o wydanie orzeczenia o kształceniu specjalnym -mają to realizować placówki edukacyjne (przedszkole, szkoła). Doświadczenia z przedszkolami są różne ale coraz częściej spotykam się z tym, że wiedzą o co chodzi SI. Gorzej w masowym przedszkolu z wiedzą jak ugryźć ZA/autyzm.
    • halogen75 Re: o co tu chodzi?! 25.01.14, 01:16
      a pracy z takim dzieckiem sprawdza się wychowanie w nurcie rodzicie
      > lstwa bliskości i porozumienia bez przemocy

Jak najbardziej ale nie tylko tym.

czy raczej konkretne rezultaty dost
      > rzegacie tylko po typowej behawioralce?

Absolutnie nie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka