Dodaj do ulubionych

WWR - proszę o pomoc

04.04.16, 18:02
Witam,
proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych rodziców - co trzeba mieć (jakie zaświadczenie, jaką chorobę, by dostać wwr?)
Jaką dokumentację składałyście ubiegając się o wwr?
Czy, gdy dziecko ma opóźniony rozwój psychoruchowy może korzystać z tych usług??
Bardzo proszę o szybką podpowiedź
Pozdrawiam

P.s Jak długo trwa cała procedura?
Obserwuj wątek
    • holina Re: WWR - proszę o pomoc 04.04.16, 22:15
      Należałoby udać się do rejonowej poradni PPP . Tam uzyskasz informacje na ten temat. U nas WWR synek dostał na podstawie diagnozy i zaświadczenia od psychiatry. Z tego co wiem sporo dzieciaków, które mają jakiś problem korzysta z WWR. Czy macie jakąś diagnozę ? Jeśli tak to cała procedura ( przynajmniej u nas ) polegała na jednej wizycie w rejonowej poradni psychologicznej, po około 3 tygodniach odebrałam opinie o wczesnym wspomaganiu rozwoju.
      • o-le Re: WWR - proszę o pomoc 12.04.16, 07:13
        No właśnie u nas diagnoza, czy raczej zaświadczenia od lekarzy, mają wpis - opóźniony rozwój psychoruchowy. Poradnia najpierw kazała składać dokumenty, a teraz po 7 miesiącach rozpatrywania wniosku mówią, że to za mało. Hm...nie wiem , co o tym myśleć....czy w innych poradniach też tak jest? w internecie, na jakiejś stronie znalazłam ,że to wystarczy....Stąd moje pytanie.
        A w ogóle to ktoś miał tak długo (7msc oczekiwania na decyzję). Zawsze wydawało mi się, ze trwa to miesiąc, dwa..
        • aga_sama Re: WWR - proszę o pomoc 14.04.16, 00:04
          WWR przysługuje od Momentu wykrycia niepełnosprawności. Opóźniony rozwój psychoruchowy niestety trudno podciągnąć pod niepełnosprawność. Siedmiomiesięczny tryb załatwiania sprawy karygodny.
          • o-le Re: WWR - proszę o pomoc 16.04.16, 22:51
            czyli koniecznie musi być wpis, np niepełnosprawność ruchowa, tak? Nam neurolog napisała, że opóźniony rozwój i wskazana wczesna stymulacja rozwoju. To jednak mało..
            • jagoda280486 Re: WWR - proszę o pomoc 17.04.16, 00:40
              Nie nie musi masz tu link do ustawy wwr dostają także dzieci zagrożone niepełnosprawnością echo.gorlice.pl/oferta/wczesne-wspomaganie-rozwoju-dziecka/
              • o-le Re: WWR - proszę o pomoc 17.04.16, 17:45
                właśnie ja też czytałam w internecie, że dzieci zagrożone również i drugi fakt p. dyrektor kazała składać dokumentację, gdy na początku mówiłam tylko i wyłącznie o opóźnionym rozwoju i o tym, że np. obecna rehabilitantka nam zasugerowała i inni. Natomiast teraz mówi, tak jak aga_sama, że to nie jest niepełnosprawność....po prostu się w tym pogubiłam
                • aga_sama Re: WWR - proszę o pomoc 17.04.16, 21:05
                  Rozporządzenie mówi bardzo jasno: Wwr przysługuje dzieciom niepełnosprawnym, od momentu wykrycia niepełnosprawności. Niestety nie zagrożonym niepełnosprawnością. Przykro mi bardzo, tu masz raport z dokładnym omówieniem kwestii, o która pytasz wszystkojasne.waw.pl/wp-content/uploads/2016/01/WszystkoJasne-Raport-Wczesne-Wspomaganie-Rozwoju-Dziecka.pdf
                  • o-le Re: WWR - proszę o pomoc 17.04.16, 22:07
                    dzięki bardzo. To jednak w PPP mieli rację..ale w kilku innych źródłach podkreślali, ze nam się należy i powinniśmy, dlatego złożyłam wniosek...myślałam, że to PPP bada dziecko i ocenia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka