Dodaj do ulubionych

Co robić?

31.03.18, 22:37
Witam
Syn za kilka miesięcy skończy 5 lat i zastanawiam się co robic. Od dawna podejrzewam coś ze spektrum ale wszyscy specjaliści wybijali mi to z głowy, więc dałam sobie spokój z diagnozowaniem. Ze względu na ogromne problemy si i opóźniony rozwój mowy od dwóch lat mamy wwr i są ogromne postępy mimo to boję się co będzie jak zacznie się szkoła. Wiem jest jeszcze dużo czasu ale wolałabym się przygotować. Syn drugi rok chodzi do przedszkola ogolnodostepnego, radzi sobie nie najgorzej poza ogromnymi problemami z pracami manualnymi. Tutaj jest daleko za dziećmi do tego nie znosi rysować, kolorowac itp no i jak jest jakis koncert w przedszkolu, przedstawienie czy bal to bardzo się boi tego hałasu. Do tego stopnia że jak ostatnio był jakiś teatrzyk to tak płakał że Pani musiała go zabrać do innej sali. Ale jak były przedstawienia np jaselkowe czy na dzień babci to nie było problemu. Zauważyłam że jak jest mniejsza grupa jest dużo lepiej. Na razie sobie radzi ale nie wiem co będzie później. Nasza pp to porażka więc więcej się tam nie wybiorę ale może gdzieś indziej uda mi się załatwić jakieś zaświadczenie do Ks? Gdzie mogę się zgłosić? Jakie dokumenty będę potrzebowała? Poradźcie coś bo nie mam o tym wszystkim pojęcia.
Obserwuj wątek
    • agata_abbott Re: Co robić? 01.04.18, 12:09
      Myślę, że jeśli syn miałby mieć KS, to warto jednak postarać się o jakąś diagnozę. Robiłaś może PEP-R?
      • magda19877 Re: Co robić? 01.04.18, 19:50
        Nie robiłam. Na czym to polega?
        • agata_abbott Re: Co robić? 01.04.18, 20:21
          Test ocenia rozwój dziecka na tle całej populacji dzieci. Wynik podawany jest w miesiącach, dla każdej z kilku ocenianych sfer (np. Motoryka mała, motoryka duża itd.). Jeśli dziecko np. W zakresie motoryki małej ma wynik „24 miesiące”, to jego rozwój w tej sferze odpowiada rozwojowi przeciętnego dwulatka. Diagnoza pokazuje tez rodzaj prognozy - jaki „wiek” osiągnie dziecko w ciagu kolejnego roku. Diagnozy nie powinno sie robić cześciej niż raz na rok - żeby dziecko nie „zapamiętywalo” odpowiedzi.
      • magda19877 Re: Co robić? 01.04.18, 19:58
        Właściwie raz mieliśmy jakiś test robiony przez pseudo psychologa w którym syn wyszedł źle ale w ogóle nie chciał współpracować. Jak już widział że coś mu może nie wyjść nawet nie podejmował próby albo robił byle jak żeby mieć spokój chociaż wiem że pewne rzeczy umiał bo w domu ćwiczymy różne rzeczy. Zauważyłam że ma jakiś lęk przed porażką. Nawet w domu jak widzi nowe plansze, obrazki nie chce ich ćwiczyć, dopiero po dłuższych namowach, współpracuje ale jak mu coś nie wyjdzie dalej nie chce.
        • agata_abbott Re: Co robić? 01.04.18, 20:18
          Jak macie WWR, to warto o te diagnozę poprosić terapeutę, który zna syna.
          • magda19877 Re: Co robić? 01.04.18, 20:49
            Czy taka diagnoza od terapeuty musi trafić do pp? Czy da się to jakoś inaczej załatwić?
            • agata_abbott Re: Co robić? 01.04.18, 21:21
              Co przez to rozumiesz?

Żeby było jasne - ta diagnoza pokaże na jakim etapie rozwoju jest Twoje dziecko, nie pokaże, jakie zaburzenie (jeśli w ogóle) ma Twoje dziecko. PPP nie musi brać tego pod uwagę przy orzekaniu o ks. Ale w poście startowym piszesz, ze syn odstaje od rówieśników, a ta diagnoza pozwoliłaby Ci ocenić, jak bardzo.
              • magda19877 Re: Co robić? 01.04.18, 21:32
                Chodzi mi o Ks czy to może wydać tylko pp?
                • agata_abbott Re: Co robić? 01.04.18, 21:45
                  Tak, publiczne Ppp
                  • magda19877 Re: Co robić? 01.04.18, 22:23
                    Dziękuję. Pomyślę nad pep-r, wydaje mi się że to całkiem dobry pomysł :)
                • aerra Re: Co robić? 02.04.18, 14:50
                  I musi być to to "twoje" - rejonowe. W innym wniosku nie przyjmą i odeślą Cię do rejonu.
                  • livia.kalina Re: Co robić? 02.04.18, 20:25
                    Albo rejonowe albo specjalistyczne. W Poznaniu jest specjalna PPP dla autystów tylko.
                    • magda19877 Re: Co robić? 04.04.18, 10:31
                      Jeżeli dobrze zrozumiałam to zamiast ppp może takie zaświadczenie załatwić poradnia specjalistyczna tylko gdzie takiej poradni szukać? Czy to tylko poradnie dla autystow? Nasza ppp to jedna wielka tragedia i nie chce nawet tracić czasu na wizytę u nich
                      • katriel Re: Co robić? 05.04.18, 22:57
                        > Jeżeli dobrze zrozumiałam to zamiast ppp może takie zaświadczenie załatwić poradnia specjalistyczna

Nie. Nie zamiast PPP, bo to też PPP, tylko wyspecjalizowana w autyzmie. W niektórych większych miastach jest więcej niż jedna PPP, każda z nich ma swój rejon (dzielnicę), ale jedna specjalizuje się w spektrum autyzmu, więc jeśli masz już diagnozę, to możesz iść prosto do tej specjalistycznej, nawet jeśli to nie twoja dzielnica. Ale tak czy owak, orzeczenie o kształceniu specjalnym wydaje publiczna Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna, nie ma innej drogi.
                        Może napisz skąd jesteś, będzie łatwiej pokierować.
                    • aerra Re: Co robić? 04.04.18, 11:16
                      Chyba zależy od rejonu. Jeśli w Poznaniu macie podzielone to super (bo jednak komisja, która wie "o co biega" to zdecydowany plus), ale normalnie to jednak obowiązuje PPP rejonowe - inne po prostu nie mają uprawnień (ta wasza poznańska najwyraźniej ma ;) ). W Krakowie mimo, że generalnie autystów odsyłają do Effathy - tam też diagnozują "na nfz", to KS może przyznać jedynie PPP na Półkolu (lub dla dzieci spoza Krakowa - inne rejonowe PPP)
                      • magda19877 Re: Co robić? 04.04.18, 12:39
                        No a gdybym poszła do ppp w innym mieście? Przedszkole brałoby to pod uwagę? Czy w ogóle jest szansa żeby nas przyjęli w innym mieście?
                        • agata_abbott Re: Co robić? 04.04.18, 13:39
                          Nie przyjęliby. Musisz najpierw pójść do rejonowego ppp i tam składasz papiery. Chyba, że Cię stamtąd odeślą do specjalistycznego, ale to raczej powinna być ich decyzja.
                          Ale: jeśli chodzi o diagnozę, to możesz do ppp pójść już z jakąś dokumentacją, a nawet z pełną diagnozą. MOGĄ chcieć to weryfikować własnymi obserwacjami, ale muszą się jakoś do tego co przyniosłaś odnieść.
                          • katriel Re: Co robić? 05.04.18, 23:00
                            > Chyba, że Cię stamtąd odeślą do specjalistycznego, ale to raczej powinna być ich decyzja.

Ja jestem z Wrocławia i u nas jest tak, że można iść prosto do specjalistycznej, o ile ma się już oficjalną diagnozę autyzmu od psychiatry. Jeśli masz tylko podejrzenie, to idziesz do rejonowej i oni przekierują.
                        • aerra Re: Co robić? 04.04.18, 14:18
                          Diagnozę możesz zrobić gdziekolwiek.
                          Ale orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego wydaje rejonowy ośrodek uprawniony do wydawania orzeczeń, czyli zazwyczaj PPP. W Poznaniu najwyraźniej poradnia specjalistyczna, jest jednocześnie rejonową, dla dzieci ze spektrum z rejonu. Jeśli nie jesteś z Poznania nic ci to nie daje.
                      • livia.kalina Re: Co robić? 05.04.18, 17:38
                        Tak, w Poznaniu są oczywiście poradnie rejonowe ale akurat dla autystów (Poradnia P-P nr 1) jest jedna. Przyjmuje wyłącznie autystów.
    • black-cat Re: Co robić? 06.04.18, 22:39
      Możesz iść po diagnozę do psychiatry dziecięcego, później zrobić PEP-R (poradnie prywatne specjalizujące się w terapii zaburzeń autystycznych), bierzesz informację z przedszkola, od logopedy, psychologa, pedagoga (w zależności od tego z kim dziecko ma zajęcia) o stanie funkcjonowania dziecka i wniosek plus te wszystkie dokumenty składasz w rejonowej ppp. Na tej podstawie i po spotkaniu z Tobą i dzieckiem poradnia wydaje orzeczenie o potrzebie ks. Jeżeli masz gotową diagnozę i pep-r, ppp bada jeszcze dziecko ale nie podważa diagnozy.
      • szyszka874 Re: Co robić? 12.04.18, 19:29
        Słyszałam że jednymi z lepszych spcjalistów, także jeśli mowa o zaburzeniach u dzieci są lekarze z warszawskich klinik Psychomedic - z doświadczeniem klinicznym, także zagranicznym. Zadzwoń 22 253 88 88 i podpytaj o szczegóły.
    • celbet Re: Co robić? 24.04.18, 09:25
      hej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka