Dodaj do ulubionych

czy możecie doradzić, tak rozsądnie... ;-)

06.03.08, 22:02
jakie badania i gdzie zrobić dziecku, które potencjalnie może mieć
autyzm? czytam różne fora, ale ilość podawanych przez rodziców badań
nie pozwala mi wybrac tego co istotne, a doświadczenie pokazuje że
lekarze nie bardzo są "światełkiem w tunelu"... no, chyba że to
światełko pociągu :-)))

- wiem o candidzie, miał juz ją zresztą leczoną, ale była w
niewielkiej ilości, teraz chcę powtórzyć badanie, ale chciałabym
mieć 100% pewność że jest rzetelne

- analiza pierwiastkowa włosa (gdzie w Warszawie?)

- co jeszcze jest ważne???
Obserwuj wątek
    • zakupy_usa Re: czy możecie doradzić, tak rozsądnie... ;-) 06.03.08, 22:34
      z robionych samowolnie regularnie badam tylko kał na pasożyty i robię
      wymazy/posiewy na candidę- od ich wyników uzależniam suplementację pro- i
      prebiotykową.

w pozostałych kwestiach zdałam się na zalecenia fachowców (długo ich szukałam,
      ale mam już prawie kompletny zespół profesjonalistów, którym ufam ;>).
      o tym, jakie badania robiliśmy mogłabym już napisać książkę ;)
      akurat badań włosa wśród nich nie było ;>

z badań niestandardowych teraz będę wysyłać do UK próbkę moczu obojga moich
      chłopaków. jest to jedyne badanie, jakie mi poleciła dr kozielec. robi je
      uniwesytet w sunderland i ponoć daje sensowne wyniki
      • kasia_de Re: czy możecie doradzić, tak rozsądnie... ;-) 06.03.08, 22:41
        a możesz podzielić się namiarami na tych sprawdzonych specjalistów?
        <na kolana pada czołem o ziemię bije> ;-) logopedy bardzo pożądam...

Dr Kozielec zlokalizowałam na Puławskiej, ma Beata na imię, tak?

A gdzie robisz te wymazy na candidę? i z czego one? myślałam że
        tylko z kału się robi... i ten mocz mnie zainteresował, jakie wyniki
        to daje?
        • zakupy_usa Re: czy możecie doradzić, tak rozsądnie... ;-) 06.03.08, 23:08
          może podaj maila, nie chcę tak publicznie szastać danymi osobowymi ;)
          • kasia_de Re: czy możecie doradzić, tak rozsądnie... ;-) 07.03.08, 09:15
            wysłałam do Ciebie na gazetowego pytanie o terapeutę SI, Katarzyna
            D. to ja ;-) wysyłam jeszcze raz na wszelki wypadek ;-)
          • iwciat Re: czy możecie doradzić, tak rozsądnie... ;-) 10.03.08, 10:58
            zakupy_usa napisała:

> może podaj maila, nie chcę tak publicznie szastać danymi
            osobowymi ;)

Czy ja też mogę prosic o namiary specjalistów? iwciat@gazeta.pl
            Dziękuję
          • m8rii to i ja poproszę 12.03.08, 21:17
            jeśli można

dzięki

jeszcze jedno - moja córcia po zaśnięciu, gdzieś ok. 2 godz.
            później, budzi się, siada, często ma mokrą głowę od potu (ale nie z
            gorąca, testowałam), brała 2xZentel na robaki ale to nie pomogło,
            dalej jest tak jak było, może macie jakąś sugestię?
            • bkt Re: to i ja poproszę 12.03.08, 21:27
              może być krzywica - to typowy objaw. Moja córka tak miała, potem
              wyszło że miała krzywicę :(
              Ale może i coś innego.

Co do pytania autorki wątku - nie ma sensu robienie badań jak nie ma
              kto ich oglądać. Bo co jak zrobisz badania - kto ci powie czy są
              dobre czy złe, a jeśli nawet ewidentnie złe - to kto ci przepisze
              leki? Musi być ktoś kto się zna.
              W Warszawie vega medica albo dr kucharska
              a co do psychologa psychiatry, etc. to też nie ma sensu żeby
              diagnozowała jedna osoba na 45-minutowej wizycie, to się kompletnie
              mija z celem. Diagnoza powinna trwać przynajmniej kilka godzin i
              musi ją robić pedagog, psycholog, psychiatra etc.
              Polecam strony prodeste tam jest o diagnozowaniu.
              Polecam tez strony autismspeaks videoglossary - tam są filmy z
              objawami autyzmu trzeba się jednak zalogować (za darmo). Bardzo
              cenne materiały!
              • kasia_de Re: to i ja poproszę 12.03.08, 21:53
                niestety wychodzi na to, że w Warszawie nie ma gdzie diagnozowac
                autyzmu. Do Synspsis do 3 lat, a moje dziecko ma więcej trochę, w
                innych nie mają psychiatrów albo kiepska opinię...

Z dzieckiem od kilku miesięcy mają kontakt w OWI - logopeda,
                psycholog, pedagog, rehabilitant - zgodnie twierdzą, ze to nie
                autyzm.

Neurolog też tak twierdzi.

Jutro będe mieć wyniki badań na pasożyty i candidę, wybieram się też
                do VegaMedica.

Ale nie chcąc zapeszyć (tfutfu) od kiedy chodzi do przedszkola
                (prawie miesiąc0, jest duża poprawa
                • bkt Re: to i ja poproszę 12.03.08, 22:21
                  U mnie też wszyscy mówili że nie autyzm, nawet największa sława
                  medyczna od autyzmu w moim mieście - czuła przez skórę że nie autyzm
                  ale testu żadnego nie zrobiła.
                  Czy ci co tak chórem twierdzą że nie autyzm udowodnili ci to? Masz
                  papier? jakie robili testy? gdzie są ich wyniki? co wynika z testów?
                  Jaki jest profil dziecka - umiejętności, zachowanie etc? Masz jaiś
                  raport? Papier? diagnozę? Jeśli nie to o czym mówimy. o tym co się
                  komu widzi z fusów, bo nie z rzetelnego badania.

Poczytaj sama, znajdź na google autism speaks video glossary i sama
                  zobacz. Obejrzyj na youtube dzieci z autyzmem - na
                  angielskojęzycznych stronach niestety. Sama zobaczysz czy coś ci
                  pasuje czy nie.
                  Poczytaj kryteria diagnostyczne i sama dopasuj.
                • aniau1 Re: to i ja poproszę 12.03.08, 22:40
                  I ja jestem na początku drogi...tak szczerze to już jestem zdezorientowana i nie wiem gdzie się udać, jakie badania porobić żeby nie dublować niepotrzebnie mega drogich wizyt :/
                  Ten ośrodek wczesnej interwencji to na pilickiej w Warszawie?
                  Zapisałam na razie synka do psychiatry dziecięcego...i bardzo bym chciała trafić na dobrego lekarza, który nami sensownie pokieruje.

Może to głupie pytanie ale czy nagrywać domowe zachowania synka? W nowej sytuacji Olo zachowuje się zupełnie inaczej... W ogóle raczej się nie odzywa, nie nawiązuje kontaktu wzrokowego,zajmuje się tym co go najbardziej w danym miejscu zafascynuje - wszyscy wtedy się pytają czy w ogóle Olo wydaje jakiekolwiek dźwięki :/ Nawet ostatnio nie używał palca wskazującego do wskazywania różnych rzeczy, co mocno zaniepokoiło terapeutę SI (a palec Olo ma w ciągłym użyciu zazwyczaj - aż za bardzo) Nosz porażka...

Czy jest w Warszawie jakiś ośrodek godny polecenia, który ma "pełną"(psychiatra, psycholog, neurologopeda, pedagog) ekipę zajmującą się diagnostyką zaburzeń autystycznych?

Kolejne pytanie: Jak dostaniemy już diagnozę to gdzie udać się najlepiej na terapię w Warszawie?

Nie mogę znieść czekania...i tej cholernej niepewności
                  • rytr Re: to i ja poproszę 12.03.08, 23:08
                    > Czy jest w Warszawie jakiś ośrodek godny polecenia, który ma "pełną"(psychiatra
                    > , psycholog, neurologopeda, pedagog) ekipę zajmującą się diagnostyką zaburzeń
                    autystycznych?

Sobieskiego, Krasnal.

> Kolejne pytanie: Jak dostaniemy już diagnozę to gdzie udać się najlepiej na
                    terapię w Warszawie?

Sotis, Synergis,
                  • agnieszka77 Re: to i ja poproszę 12.03.08, 23:13
                    Aniu, jesli chcesz miec w miare szybko pełną diagnoze na papierze,
                    to chyba tylko Scolar. Tam są 3 wizyty, pierwsza to wywiad, następna
                    to spotkanie z psychologiem, dziecko bawi się w pokoju z
                    psychologiem, pod jego kierunkiem a druga pani psycholog robi
                    notatki. Trzecie spotkanie to psycholog+psychiatra. Wiem ze są różne
                    opinie na temat Scolara, mozesz zalozyc nowy wątek i popytać, ale ja
                    akurat jestem zadowolona. Robiłam tam diagnozę, tak dla sprawdzenia,
                    bo miałam już diagnozę z innego osrodka i ja osobiście nie mogę nic
                    złego na temat Scolara powiedzieć. Jesli chodzi o nagrywanie dziecka
                    to jak najbardziej, ale nie nagrywaj tylko tych najgorszych
                    momentów, ale te dobre też, zeby był pełny obraz. W Scolarze
                    poproszono mnie o nagranie z przedszkola, bo moj syn inaczej
                    funkcjonował podczas spotkania indywidualnego a inaczej w
                    przedszkolu i psychiatra powiedziała mi, ze to nagranie duzo jej
                    dało. Koszt diagnozy to chyba ok 600 zl, terminy w miarę krótkie.
                    Jesli chodzi o terapię, to w tych wszystkich prywatnych ośrodkach
                    wyjdzie ci bardzo drogo, najlepiej chyba zapisac sie na koszykową i
                    trochę poczekać. Nic mi nie wiadomo, zeby w ktoryms z tych osrodkow
                    był logopeda, tutaj musiałabyś poszukac osobno. A twoje dziecko
                    mowi, czy nie? W razie czego mam namiar na fajna logopede, zajecia
                    ktore ona prowadzi sa takie bardziej ogolnorozwojowe z naciskiem na
                    cwiczenia logopedyczne, ale to nie jest siedzenie przed lustrem, bo
                    tego by moj 3,5 latek nie wytrzymał, juz probowaliśmy. To jest w
                    formie zabawy, logopeda podaza za dzieckiem.
                    pozdrawiam
                    Agnieszka
                    • aniau1 Re: to i ja poproszę 12.03.08, 23:36
                      Moje dziecko też ma 3 i pół roku. Tak naprawdę Olo zaczął mówić sprawniej
                      dopiero od 2-3 miesięcy. Sprawniej tzn. więcej słów, doszły czasowniki,
                      pojawiło się proste zdanie. Nadal nazywa różne rzeczy bardzo niewyraźnie i
                      czasami po swojemu (np. kot to "koci", pies "hau")
                      bardzo proszę namiary na tego logopedę
                      aniau1@gazeta.pl

Myślicie, ze lepiej od razu zapisać się np do Krasnala i zrezygnować z wizyty u
                      niesprawdzonego psychiatry?

Bardzo wszystkim dziękuję...
                      • kasia_de Re: to i ja poproszę 13.03.08, 09:47
                        W Krasnalu powiedzieli mi że skoro dziecko jest pacjentem OWI na
                        Pilickiej to nie mogą go przyjać bo będzie problem z rozliczeniem z
                        NFZ...

W Sotisie nie mają psychiatry.

Czy mogę prosić o namiary na logopedę?
                        • kasia_de Re: to i ja poproszę 13.03.08, 09:54
                          co do nagrywania - ja nagrywam krótkie scenki zabawy dziecka w domu,
                          mam dostarczyc do OWI, bo w domu dziecko zachowuje się całkiem
                          inaczej i oni mi nie wierzą, że on mówi ;-)

Najbardziej mnie wkurza, że mam sama diagnozować własne dziecko. No
                          sorry, mamy XXI wiek, stolica europejska, a dziecka nie ma kto
                          zdiagnozować.
                          Oczywiste jest dla mnie że pracować z dzieckiem w domu według
                          zaleceń terapeuty trzeba, ale diagnozować? ja się znam np. na
                          zarządzaniu jakością a nie rozwoju dzieci!! jakie ja mam kompetencje?

ale nawet - poczytam, obejrzę filmy i co mam dalej z tą wiedza
                          zrobić? wypisać dziecku opinię ? iść do prowadzącej pani psycholog z
                          OWI i podzielić się tym co odkryłam? ona do spółki z neurologopedą
                          miotaja się nie wiedząc co mu jest. A w zasadzie to nawet chyba nie
                          zależy im żeby wiedzieć. Jak mówiłam że idę do neurologa, to się
                          dziwiły, jak zapytałam czy zbadać słuch, to były zaskoczone że
                          jeszcze nie był badany :-)

Sorry, wkurzyłam się, nie na Was, ale na rzeczywistość :-(
                          • agnieszka77 Re: to i ja poproszę 13.03.08, 11:21
                            Każda z nas przechodziła ten etap, generalnie jedna wielka
                            frustracja. Ale nie ma sie co dołować, niestety musisz sama swoje
                            wychodzić. Ja zaczęłam się niepokoić o dziecko w kwietniu ubiegłego
                            roku. Moja "ścieżka kariery" była następującą:
                            wizyta u dr Paruszkiewicz-psychiatra, ktora zasygnalizowała ZA i
                            dała skierowanie na Koszykową
                            O lipca-terapia na Koszykowej
                            listopad-diagnoza z Koszykowej i w Scolar-Calosciowe zaburzenia
                            rozwojowe, nie autyzm, moze ZA, ale to jeszcze nie wiadomo bo za
                            male dziecko i bardzo słaba mowa
                            kontakt z pediatra z synapsis w sprawie diety i badań
                            dieta bezmleczna i bezcukrowa na razie, grzyby
                            badanie słuchu
                            diagnoza SI-i terapia SI raz w tyg-prywatnie
                            logopeda-my chodzimy do Kleksa na Zoliborz-raz w tyg prywatnie
                            mysle powaznie o Tomatisie no i o badaniach z moczu zeby sprawdzic
                            czy gluten szkodzi czy nie
                            caly czas chodzimy na terapię na koszykową
                            Naprawdę wielu rzeczy dowiedziałam się na tym forum i na forum
                            dzieci.org i to wlasnie uwagami innych mam kierowałam się
                            najczęściej.

• agnieszka77 Re: to i ja poproszę 13.03.08, 11:30
                              zapomnialam jeszcze o czyms
                              od wrzesnia moj syn poszedl do przedszkola, zwyklego, państwowego.
                              Poczatki były trudne, ale teraz jest dobrze. Wydaje mi się, że
                              przedszkole pomaga mu najbardziej. W międzyczasie nawiązałam kontakt
                              z Poradnia psycholog-pedagog (mieszkam na Woli), tam dostałam
                              orzeczenie i potrzebie kształcenia specjalnego(będę przenosić synka
                              do przedszkola integracyjnego, jesli nas przyjmą)i tam tez zrobiono
                              mu test Leitera na inteligencje dla dzieci niemówiących.
                              • kasia_de Re: to i ja poproszę 13.03.08, 12:11
                                mój syn od miesiąca chodzi do przedszkola - nie wiem czy to zbieg
                                okoliczności, ale od tego czasu widzę wyraźną poprawę - i w
                                koncentracji i w rozumieniu i w mówieniu. Synek od pierwszego dnia
                                praktycznie zachwycony przedszkolem, bawi się z dziećmi i każdego
                                dnia rano jak słyszy, ż eidziemy do przedszkola to bardzo się cieszy.

Czekam na wyniki badania na pasożyty i candidę z tym idę do Vega
                                mediki, chcę zrobić dokładniejsze badania i ewentualnie wprowadzić
                                dietę.
                                Cały czas maly chodzi do tego OWI - w sumie 3h w tygodniu.
                                Od kwietnia będzie miał też zajęcia z SI.
                                Szukam również logopedy.

Myślę również poważnie nad Tomatisem, nie jest to tanie, ale
                                podobno warto.
                                Nie mniej jednak plan na najbliższe dni to psychiatra i VegaMedica.
                                No i praca w domu.

Nie mogę sobie pozwolić i organizacyjnie (czas) i finansowo na
                                rzucenie się na wszystko co można od razu. I konsultacje i terapia
                                nie są tanie. O Tomatisie nie wspomnę :-)

Agnieszka 77, możesz podać namiar na tę poradnię gdzie robili test?
                                Mój synek ma 3 lata i 2 miesiące - czy w tym wieku wykonanie testu
                                jest możliwe?
                                • agnieszka77 Re: to i ja poproszę 13.03.08, 14:46
                                  Chodzi ci o ten tes Leitera? To jest poradnia na Woli, chyba
                                  obowiązuje rejonizacja w takich poradniach. W jakiej dzielnicy
                                  mieszkasz? 836-70-88 to tel do mojej poradni na ks. Janusza, zadzwon
                                  i zapytaj czy kazdy moze się tam zapisac czy musisz poszukać wlasnej
                                  poradni. Najlepiej zapytac psychologa w przedszkolu.
                                  Moj synek byl wlasnie w takim wieku jak miał robiony ten test.
                                  • kasia_de Re: to i ja poproszę 13.03.08, 19:50
                                    mieszkam na tarchominie, wolałabym jednak prywatnie gdzieś z tym
                                    pójść
                                    • agnieszka77 Re: to i ja poproszę 13.03.08, 20:10
                                      Nie wiem gdzie robią taki test prywatnie, ale wydaje mi się, ze masz
                                      teraz ważniejsze sprawy na głowie. Jesli nie zauważasz u dziecka
                                      upośledzeń czy geniuszu to zrobisz to przy okazji gdzies tam. U
                                      mnie to było tak, ze na Koszykowej robi sie dzieciom test na
                                      inteligencję, ale inny, dla dzieci mówiących, testu Leitera nie
                                      mają, bo podobno jest za drogi (nie zrobienie, tylko sprzęt,
                                      licencja) a psycholog z PPP rozmawiała kiedys z panią psycholog z
                                      Koszykowej na temat mojego dziecka i zgadały się, ze w poradni maja
                                      ten test i ona mu zrobi. Wyszło wszystko w normie, tak jak
                                      przewidywałam.
                                      • kasia_de Re: to i ja poproszę 13.03.08, 20:28
                                        no własnie ja się obawiam tego poziomu inteligencji, bo choć moje
                                        dziecko jest dla mnie najmądrzejsze, to jednak nie rozumie
                                        wszystkich poleceń :-(
                                        • bkt Re: to i ja poproszę 13.03.08, 20:40
                                          W każdym województwie jest poradnia która się specjalizuje w
                                          autyźmie, na pewno u was też. Tymi testami się nie przejmujcie to
                                          nie wyrok, dzieci się rozwijają.
                                          Jeśli dziecko daje radę w zwykłym przedszkolu to je tam lepiej
                                          zostawić. Jeśli oczywiście zaburzenia nie są bardzo głębokie. Po co
                                          przenosic, zawsze to stres.
                                          • zakupy_usa Re: to i ja poproszę 13.03.08, 22:56
                                            w warszawie w całościowych zaburzeniach specjalizuje się poradnia na narbutta.
                                            przedszkola integracyjne, które "specjalizują się" w takich problemach odsyłają
                                            chętnych właśnie tam po orzeczenie
                                            • biaemi Re: do agnieszka77 14.03.08, 02:24
                                              Bede wdzieczna za namiary na logopede :-) na maila gazetowego, jesli
                                              mozesz.
                                              • agnieszka77 Re: logopeda 14.03.08, 10:39
                                                Kilka osob pytalo mnie juz o logopede, wiec napisze tutaj, bo to
                                                zadna tajemnica. My chodzimy do poradni Kleks na żoliborzu, niestety
                                                przyjmuja tam tylko prywatnie, 45 min-50 zł. My akurat chodzimy do
                                                Pani Magdy Kułaszki, ale trafilismy do wlasnie niej przypadkiem,
                                                słyszałam, ze wszystkie logopedki tam prowadza zajecia podobnie.
                                                Zajęcia są prowadzone na podłodze, przy stoliczku troche jak sie uda
                                                to przed lustrem. W formie zabawy przemycane są cwiczenia
                                                logopedyczne. Ja jestem obecna w sali i wiem potem jak cwiczyc z
                                                dzieckiem w domu.
                                                Ja jestem bardzo zadowolona, bo moj synek nie chcial uczestniczyc w
                                                konwencjonalnych zajeciach logopedycznych a tam chodzi chętnie.
                                                Pani Magda ma niesamowite podejscie do dzieci, czesto po zajeciach
                                                wychodzi dosłownie mokra, ale daje z siebie naprawdę dużo.
                                                www.kleks.edu.pl

• biaemi Re: logopeda 15.03.08, 01:46
                                                  Dziekuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka