moyyra 27.05.09, 21:18 czy wasze dzieciaczki miały stwierdzone badz borykają się z obnizonym napieciem miesniowym? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemmavera Re: ONM a ZA 27.05.09, 21:40 O ile wiem, sporo (jeśli nie większość) dzieci z ZA ma obniżone napięcie. Stąd m.in. problemy z koordynacją. Moje dziecię ma jedynie łagodną hipotonię mięśniową. Odpowiedz Link
roseanne Re: ONM a ZA 28.05.09, 00:20 tak, mial rozpoznane, dostawal reksorubie przez kilka miesiecy, ktora to nic nie dala, zestaw cwiczen na wzmocnienie zwlaszcza miesni brzucha i plecow potem terapie zajeciowa przez jakies dwa lata, potem uznano ze juz jest ok Odpowiedz Link
aneo-1 Re: ONM a ZA 28.05.09, 06:33 roseanne, mozesz napisac jakie ćiwczenia miał zalecone twój synek? i czy terapia zajęciowa dotyczyła ćwiczen manualnych? Odpowiedz Link
roseanne Re: ONM a ZA 28.05.09, 13:29 w wiekszosci bylo to przygonanie nog, zgietych w kolanach do klatki piersiowej, wprost, na boki, zwisy na drabinkach pod okiem terapeutki dmuchanie balonikow szczegolow niestety nie pamietam, bylo to nascie lat temu terapia zajeciowa obejmowala zarowno cwiczenie rownowagi, lapanie przedmiotow, wchodzenie po wysokich schodach, bujanie sie na pilce itd jak i cwiczenia odpowiedniego trzymania olowka, nozyczek, obracanie przedmiotow w palcach, sciskanie polmiekkich kupeczek, budowanie z klockow lego - znow obracanie i koordynacja ruchow itp Odpowiedz Link
aneo-1 Re: ONM a ZA 29.05.09, 09:15 dziękuję za ospowiedź roseanne. mój synek chodził na SI. teraz przestaliśmy z przyczyn od nas niezależnych, ale zastanawiam się nad jakimiś zajęciami rehabilitacyjnymi. Odpowiedz Link
jan.kran Re: ONM a ZA 28.05.09, 05:09 Tak. Logopedia i ergoterapia trochę pomogły. Obniżone napięcie mięśniowe odbijało się na wymowie. Teraz jest lepiej choć nadal Junior mówi trochę niewyraźnie z powodu złego napięcia mięśni warg i języka. Odpowiedz Link
titina_www Re: ONM a ZA 28.05.09, 10:05 Tak. Miał już problemy w trzecim miesiącu życia z podnoszeniem główki. Dzięki nerologowi i ćwiczeniom w domu nadrobił to w miesiąc. Potem fizycznie rozwijał się już całkiem normalnie. No może z pominięciem np. ślinienia się w wiku roku. Teraz widać to w kwestiach wymowy, czy unikania gryzienia. Odpowiedz Link
gemmavera Re: ONM a ZA 28.05.09, 10:38 titina_www napisała: > Teraz widać to w > kwestiach wymowy, czy unikania gryzienia. U nas też problem dotyczył głównie gryzienia i nieco opóźnionego rozwoju ruchowego. Odpowiedz Link
katerina8 Re: ONM a ZA 28.05.09, 14:30 U mojego syna występuje obniżone napięcie mięśniowe od urodzenia, a borykamy się z nim do dziś :-(. Odpowiedz Link