Dodaj do ulubionych

Jacek Szczap

21.12.10, 09:21
Śp. Jacek Szczap, zmarł w wieku 56 lat. Dziennikarz, pracownik "Gazety Wyborczej", pracownik i współpracownik wielu gazet warszawskich. Doradca marketingowy. Redaktor naczelny szaradziarskiego pisma "Sowa" [1994], organizator mistrzostw Polski w dziedzinie łamigłówek. Twórca rozrywkowych portali internetowych.
Obserwuj wątek
    • reptar [*] 21.12.10, 14:29
      Co napisać?! Żal. Miałem okazję poznać Jacka, spotkałem się z nim jeden jedyny raz, kiedyś w Warszawie. Serdeczny, konkretny. Zdarzało mu się pisać tu na forum jako Tororo. To, co robił, zasługiwało na najwyższą ocenę. Pozostawił po sobie dużo wspaniałych prac, wśród nich portal www.sfinks.org.pl/index.php , gdzie znajdziecie informację o pogrzebie.
      Żegnaj, Jacku!
      • jw1969 [*] 22.12.10, 15:06
        Nie mialem okazji Go poznać, ale nazwisko kojarzę jak najlepiej.
        Szkoda, że odszedł tak szybko.
      • mazustwo Re: [*] 22.12.10, 17:15
        Pojawiałam się na zawodach Sfinksa w ostatnich latach dosyć regularnie więc mogę potwierdzić to co piszesz Reptarze. Rzeczowy, bezpośredni i bardzo dowcipny.
        Zawsze będę pamiętać czary-mary, jakie robił z zegarem wiszącym na wprost uczestników turnieju, po to abyśmy (niezależnie od czasu rzeczywistego) zaczynali zawsze o równej godzinie.
        Bawiło mnie również, kiedy uzasadniał niezawisłość decyzji jury w kompletowaniu kadry na mistrzostwa świata: "Nawet jeśli Janek (czyli Jan Mrozowski - dwukrotny mistrz świata w sudoku) połknie ołówek - to i tak pojedzie".
        Przekomarzał się z faworytami a nowicjuszy wspierał i zachęcał.
        Kiedy pierwszy raz startowałam w internetowych eliminacjach do mistrzostw w sudoku, kompletnie pogubiłam się "technicznie" i zamieniłam odpowiedzi miejscami. Napisałam wtedy do Jacka mejla, a On zaprosił mnie na finał, chociaż komputer sklasyfikował mnie daleko pod kreską.
        No i jeszcze jedno bardzo udane spotkanie w pubie, mroźną, zimową porą, w dużej grupie miłośników łamigłówek i sudoku. Warto było tam być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka