29.06.04, 17:42

Obserwuj wątek
    • penutka Re: Jolka 29.06.04, 17:48
      Przepraszam, bo poprzednio za szybko wysłałam. Otóż w najnowszym
      numerze „Rozrywki od A do Z” na stronie 10 zamieszczona jest jolka z
      metamorfozą, przy słowie jolka jest indeks TM, a na stronie 21 adnotacja:
      Nazwa „Jolka TM” jest znakiem towarowym zgłoszonym przez
      Spółdzielnię „Rozrywka” do ochrony prawnej w Urzeędzie Patentowym RP. Czyżby
      nazwy jolka mogła używać już tylko Rozrywka? Czy może to kolejny etap walki
      między Rozrywką a Technopolem?
      >
      • julesw Jolki... 30.06.04, 20:35
        A Jolki w tytule "Rozrywka.Jolki" nie mają TM...

Idąc dalej, czy zarejestrowanie nazwy "Rozrywka" powoduje z automatu
        zastrzeżenie wszystkich tytułów z Rozrywką?

Bo można by przykładowo opatentować sobie parę zwrotów (np. "od a do Z" lub "do
        podróży" i zapytać R, czy przypadkiem nie są zainteresowani... :-)
    • mk06 Re: Jolka 29.06.04, 19:39
      Zerknij na post z 13.06 ,,Jolka TM,,
      • chucky77 Re: Jolka 29.06.04, 21:23
        penutka napisała:

> metamorfozą, przy słowie jolka jest indeks TM, a na stronie 21 adnotacja:
        > Nazwa „Jolka TM” jest znakiem towarowym zgłoszonym przez
        > Spółdzielnię „Rozrywka” do ochrony prawnej w Urzeędzie Patentowym R
        > P. Czyżby nazwy jolka mogła używać już tylko Rozrywka? Czy może to kolejny
        > etap walki między Rozrywką a Technopolem?

Tak. To kolejny etap paskudnego chciejstwa "Rozrywki".
        Czekam kiedy opatentują "Biskówkę". he, he
        Może jeszcze tam coś? Nie chcę wymieniać dalej, bo lista by była długa z tego
        co przez dziesiątki lat po raz pierwszy ukazało się w Rozrywce.
        A gdzie się miało wtedy ukazać? Owszem byli i inni, ale to inna para kaloszy.
        Długo by pisać.

Pozdrawiam Pana Bisko!!! ;)

A jak ktoś będzie podawał określenia do haseł tylko pionowe, i nazwie
        to "Nowakówka", to pewnie będzie krzyk jak diabli o plagiat, bo 50% pomysłu
        wzięto z Biskówki. he, he

Może wreszcie stara gwardia z Rozrywki zacznie myśleć, bo im tyłki od
        dziesięcioleci przyrosły do stołków.
        Zasiedzieli się tam od czasów komuny, i grzeją synekury dla swoich. Teraz to
        wygląda na przedsiębiorstwo rodzinne. Układy rodzinno-towarzyskie.
        Nie moja co prawda to sprawa. Wolę kręcić swoje lody, ale niech nie myślą że
        nikt tego nie widzi i nie pamięta jak było.
        Firma Rozrywka z innych czasów, przejęta zgodnie z nowym prawem, i jest OK. Ale
        pomysły setek autorów w międzyczasie tam drukujących to także ich?
        Może spadkobiercy autorki pierwszej Jolki (i nie tylko tych zadań), mają tu też
        coś do gadania :)

Może sądzą że ustawią dzieci i wnuki na dziesięciolecia i będą czerpać korzyści
        z licencji od jolek i czegoś tam jeszcze co im do głowy wpadnie.
        Na ten temat "JOLKA TM" w innym wątku napisano już dość sporo. Szkoda to
        wszystko powtarzać.
        Marzą im im czasy komuny, i prawie że ich monopol na rynku. Dobrze że
        konkurencja łoi im skórę ile wlezie. Niech się wreszcie obudzą. Udział ich
        czasopism na rynku coraz mniejszy. Jeszcze kilka lat to zostaną same snoby
        chcące uchodzić w towarzystwie za coś lepszego, i autorzy zadań trzymający się
        wydawnictwa.

Gdyby byli uczciwi płacili by chociaż za odebrany "towar-zadanie" od razu, a
        nie kazali autorom czekać nieraz długi czas na wydruk.

Może by tak zadania oceniać nie wg nazwiska panowie, ale niezależne jury tak
        jak w porządnym konkursie ;)
        He, he, pośmiać się zawsze wolno :)))))))))

Zarówno RR jak i Rozrywka drukuje nieraz takie knoty, że panoramy przy nich to
        majstersztyki.

To pewnie dla tej kilku procentowej części czytelników aby dobić do wymaganej
        ilości, bo trzeba wysłać kupon.

Totalne Towarzystwo Wzajemnego Popierania i Adoracji.

Szaradziarastwo jako rozrywka dawno się skończyło. Pic i fotomontaż o wielkiej
        zabawie. Owszem, nie powiem coś z tego jeszcze zostało ale napewno nie w
        Rozrywce.
        Promocje, marketing osobowości własnej (autorzy), to jest najważniejsze. Ale
        akurat to mi się podoba bo jest zgodne z duchem obecnego czasu, jeśli chodzi o
        autorów. Tu Brawo!!!!! Tylko przestańcie pisać o zabawie gdy widzę autora
        któremum wydają naet do klikanstu zadań w ciągu m-ca, i wciska mi tu tu cos o
        wielkiej frajdzie. Ha, ha, i jeszcze pisze że kartka i ołowek to podstawowe
        narzędzia jego pracy.

Niech (Rozrywka) spojrzą na scrabblistów jak potrafili się zorganizować.
        Szaradziści zostali daleko z tyłu. Szumne nazwy federacji i fan klubów, a poza
        tym pustka.
        Od scrabblistów aż się roi na stronach www.

Hejże, do boju obrońcy "Rozrywki" ;)

Napisałem bez zawiści, bo nie mam w tym interesu.
        Ale prawdy jest wielu tu znajdzie sporo.
        Wiem że są dziesiątki takich takich co myślą tak jak ja. Inne dziesiątki mogą i
        mają prawo myśleć inaczej. Inne dziesiatki zaraz mi dowalą. hi, hi

Zanim zaczniecie odpisać, przeczytajcie dwa razy.
      • reptar Re: Jolka 29.06.04, 23:50
        mk06 napisał:

> Zerknij na post z 13.06 ,,Jolka TM,,

Dodam (tak na wszelki wypadek), że rzecz, o której mowa, jest do znalezienia
        tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=12085379
        • penutka Re: Jolka 30.06.04, 16:38
          Dawno mnie nie było na Forum i stąd to przeoczenie. A poza tym zaskoczenie tym,
          co ujrzałam w lipcowym numerze Rozrywki od A do Z było tak wielkie, że od razu
          siadłam do komputera i zaczęłam pisać. Na tej samej stronie u góry jest jeszcze
          jolka TM z iksem. A ciekawe dlaczego nie oznaczyli TM jolki od A do Z z
          okładki, czyżby wymyślił ją ktoś inny (nie daj Boże, Technopol?). A Gazeta
          Wyborcza tym całym zamieszaniem się nie przejęła, bo w okrojonym Dużym Formacie
          jolka, którą notabene uwielbiam i od kilkunastu lat żadnej nie przepuściłam,
          jest jakby nigdy nic. Pozdrawiam
          • chucky77 Re: Jolka 02.07.04, 18:59
            penutka napisała:

> A ciekawe dlaczego nie oznaczyli TM jolki od A do Z z okładki, czyżby
            > wymyślił ją ktoś inny (nie daj Boże, Technopol?).

Masz prawo lubić tylko firmę "ROZRYWKA", fakt bezdysksyjny. Mamy demokrację,
            masz prawo także wyrażać swoje poglądy.

Ale dlaczego MIESZASZ do tego aż BOGA :)))))))))))

Czy naprwadę jesteś taka stronnicza że innym odmawiasz prawa bycia na rynku, a
            nawet "nie daj Boże", WPADNIĘCIA na żaden fajny pomysł szaradziarski.

Zbierz 100 tyś. podpisów pod petycją do sejmu, i może sejm ustanowi ustawę-
            monopol dla Rozrywki na rynku szaradziarskim.
            He, he, to by się im napewno podobało. ;)

Czy słyszałaś coś o wolnym rynku i konkurencji która rodzi postęp.

Pachnie mi to to wazeliną jak diabli, nie lubię takich tekstów. Daj jeszcze
            kilka takich tekstów a masz drogę otwartą ........

Naprawdę nie czujesz tego.....

> A Gazeta Wyborcza tym całym zamieszaniem się nie przejęła, bo w okrojonym
            > Dużym Formacie jolka, którą notabene uwielbiam i od kilkunastu lat żadnej nie
            > przepuściłam, jest jakby nigdy nic.

I słusznie że się nie przejęła. "Rozrywka" w porównaniu z koncernem AGORA to
            karzeł. Gdyby nie setki innych gazet przez lata nie drukowały Jolek, to i
            Rozrywka by dzisiaj nie chciała zawłaszczyć nazwy zadania.
            Prędzej padnie Rozrywka razem z układem redakcyjnym towarzysko-rodzinnym jak
            AGORA

Jolki w Wyborczej także uważam za b. dobre, ale to nie znaczy że i w Wyborczej
            mogą mieć monopol.

Pisz, pisz, ale proszę. Mniej wazeliny. Chyba że taki styl Ci odpowiada, To nie
            jest karalne :)))))))
            • penutka Re: Jolka 04.07.04, 15:43
              Gdybym lubiła tylko firmę Rozrywka, w ogóle nie zaczynałabym tego wątku, tylko
              fakt użycia przez Rozrywkę tego nieszczęsnego indeksu przy jolkach bym
              przemilczała. A skoro o tym piszę, oznacza, że mnie się to NIE PODOBA. A słowa:

> > A ciekawe dlaczego nie oznaczyli TM jolki od A do Z z okładki, czyżby
              > > wymyślił ją ktoś inny (nie daj Boże, Technopol?)

nie świadczą o tym, że lubię tylko firmę Rozrywka, ale są po prostu IRONICZNE,
              natomiast zwrot nie daj Boże jest zwrotem frazeologicznym, fakt, może trochę za
              mocnym, ale mnie poniosło

> > A Gazeta Wyborcza tym całym zamieszaniem się nie przejęła, bo w okrojonym
              > > Dużym Formacie jolka, którą notabene uwielbiam i od kilkunastu lat żadnej
              > nie
              > > przepuściłam, jest jakby nigdy nic.
              >
              > I słusznie że się nie przejęła. "Rozrywka" w porównaniu z koncernem AGORA to
              > karzeł. Gdyby nie setki innych gazet przez lata nie drukowały Jolek, to i
              > Rozrywka by dzisiaj nie chciała zawłaszczyć nazwy zadania.
              > Prędzej padnie Rozrywka razem z układem redakcyjnym towarzysko-rodzinnym jak
              > AGORA

Właśnie o TO SAMO mi chodziło

> Pachnie mi to to wazeliną jak diabli, nie lubię takich tekstów. Daj jeszcze
              > kilka takich tekstów a masz drogę otwartą ........
              >
              > Naprawdę nie czujesz tego.....
              >
              > Pisz, pisz, ale proszę. Mniej wazeliny. Chyba że taki styl Ci odpowiada, To
              nie
              >
              > jest karalne :)))))))

Oj, Chucky, Chucky, jaka wazelina? Psycholog z Ciebie żaden. Mimo to pozdrawiam
              • chucky77 Re: Jolka 09.07.04, 12:14
                penutka napisała:

> nie świadczą o tym, że lubię tylko firmę Rozrywka, ale są po prostu IRONICZNE,

IRONICZNIE; hmmm, odpowiem więc w Twoim stylu. To był zwrot frazeologiczny
                skoro tak to odebrałaś ;)
                Uznajmy to za remis.

Powinno wystarczyć, chyba że zaczniemy pisać txt. w stylu który ostatnio wpadał
                mi "oko", jest niezły ;)))

student.uci.agh.edu.pl/~chester/ekskrecja/babcia2.htm
                > Oj, Chucky, Chucky, jaka wazelina? Psycholog z Ciebie żaden. Mimo to
                pozdrawiam

He, he, he

Żaden powiadasz, no pewnie. Także nie piekarz i szewc, ale żeby do tego dojść,
                nie trzeba być psychologiem aby tak odebrać twój TXT. Wybacz. Bo inaczej
                zagonimy się w kozi rog.
                Odpuszczam Ci to także, że nie omieszkałaś zrobić sobie przyjemności aby mi to
                przypomnieć. :)))

I pozdrawiam Cię bardzo serdecznie / bez - "mimo to"

Najważniejsze że zgadzamy się w meritum sprawy. Rozrywka chce zawłaszczyć coś,
                co tak naprawdę do niej nie należy.
                Co ciekawe, dlaczego umieszczając taką wzamiankę w swoim czasopiśmie, redakcja
                nie napisze na jakich przesłankach buduje swoje prawa do Jolek.
                Co ciekawe, dlaczego tylko Jolka? he, he, he
                Autorzy walczcie o swoje, składajcie propozycje zadań z zastrzeżeniem swoich
                praw.
                Łącznie z prawem do autorskich określeń do haseł. O takie kilka kilka słów już
                były w polsce procesiki, i są dalsze sądach.

ale heca :)))))))))

Dziękuje ci Rozrywko za niezła rozrywkę i początek rozpętania kolejnego
                polskiego piekiełka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka