Dodaj do ulubionych

Jaka kamera ?

28.05.06, 20:05
Witam.
Jestem z zamiłowania ornitologiem. Chciałbym kupić jakąś kamerę cyfrową.. ale
jestem zupełnie "zielony" w temacie... :(
Zależy mi na trzech rzeczach:
1. Jak największym zoom'ie optycznym.
2. Stabilizatorze obrazu.
3. Małych rozmiarach kamery.
Być może na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę (oprócz ceny
oczywiście :) ), ale nie bardzo wiem na co. Zdaję sobie sprawę, że duży zoom
optyczny, to słaba rozdzielczość, ale zdjęć raczej nie bedę tą kamerą robił...

Prosiłbym o pomoc w doborze czegoś dla mnie odpowiedniego.
PS. Myślałem np. o tym:
www.samsung.com/pl/products/cameras/digitalcameras/vp_d364w.asp
albo JVC GZ-MG21 (niestety na stronie JVC nie ma dokładnej specyfikacji, ale
jest to model z 32-krotnym zoom'em optycznym i twardym dyskiem 80 GB).
Oczywiście może być coś zupełnie innego.

Obserwuj wątek
    • Gość: loliter Re: Jaka kamera ? IP: *.lubin.dialog.net.pl 29.05.06, 12:06
      Witam . Niestety moje zdanie jest takie ze nie warto sie pchac w zakup kamery z
      dyskiem twardym jest to jeszcze nie dopracowane . Chyba ze nowy model Sonego lub
      nowe modele JVC ale z przetwoernikiem 3CCD . Ja mam taka juz wypracowana opcje
      na moja najlepsza kamere . Jest to uwaga Panasonic NV-GS280 jedyny minus tej
      kamery to jest taki ze kosztuje w detalu okolo 2.8 tys .. No na allegro jest
      tansza ale nie chcial bym jesc slodyczy przez papierek . Ma przetwornik 3CCD
      ktory daje nam niesamowita jakos obrazu zgrywanego . A w szczegolnosci dla
      ciebie jesli jestes ornitologiem to zainwestowanie takich pieniedzy w kamera
      napewo zaowocuje w twoje zadowolonie .
      • Gość: Leesior Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 13:24
        Dzięka z info, ale... ten Panasonic ma zoom optyczny jedynie 10-krotny...
        • kacprus3 Re: Jaka kamera ? 30.05.06, 16:03
          z tego co ja się orientuję to ten Samsung ma własnie zoom tylko 10-krotny. Tu
          są dwa modele:
          www.ceneo.pl/ProductsComparison.aspx?categoryID=47&productID=232235&productID=216044
          Ale ta kamera jest naprawdę dość droga..
          • kacprus3 Re: Jaka kamera ? 30.05.06, 16:07
            to już pod tym względem chyba JVC znacznie lepiej się prezentuje:
            www.ceneo.pl/ProductsComparison.aspx?categoryID=47&productID=128270&productID=103425&productID=84981
            • Gość: Leesior Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 18:13
              No jak 10-krotny....?
              www.samsung.com/pl/products/cameras/digitalcameras/vp_d364w.asp
              Zobacz na czwartą linijkę specyfikacji.
              Choć oczywiście nie twierdzę, że JVC nie może byc lepsze...

Pozdrawiam: Leesior
    • m.rycho Re: Jaka kamera ? 31.05.06, 08:44
      leesior napisał:
      >Zależy mi na trzech rzeczach:
      > 1. Jak największym zoom'ie optycznym.
      > 2. Stabilizatorze obrazu.
      > 3. Małych rozmiarach kamery.<
      Tego w jednej kamerze nie zmieścisz.
      1.Duży zoom-słaba jakość-konieczny statyw
      2.Przy długich ogniskowych żaden stabilizator nic nie pomoże,tylko statyw
      3.Albo mała albo dobra-wybór należy do Ciebie
      • Gość: Leesior Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:02
        Hmmm... Trudno mi dyskutować z punktem 1 i 2, ale na statyw na pewno się nie
        zdecyduję. Ptaki raczej nie będą czekać, aż sobie go gdzieś ustawię :)
        Natomiast z trzeciego punktu wynika, że małe kamery są kiepskie...? Czemu ?
        Wolałbym jednak coś małego, bo nie chcę się zbytnio z kamerą afiszowac...

• Gość: Marek Re: Jaka kamera ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:31
          Wszystko zależy od możliwości pieniężnych i oczekiwań co do jakości. W swojej klasie cenowej zaproponowany wcześniej Panasonic NV-GS280 jest na pewno bardzo dobrym wyborem. Ma, m.in., optyczną stabilizację obrazu. Modele innych firm z optyczną stabilizacją obrazu kosztują dużo więcej. Za trochę większe pieniądze można kupić wyższy model (NV-GS500), który różni się przede wszystkim lepszą jakością obrazu, zwłaszcza przy słabym oświetleniu, a to z racji większego rozmiaru matryc CCD. Wadą obu tych kamer jest mały zoom (10x dla 280, 12x dla 500). Trzeba niestety wybierać - albo mały zoom, albo kiepska jakość, albo dużo wyższa cena. Być może warto rozważyć zakup przyzwoitej i niedrogiej kamery z niewielkim zoomem, a do tego telekonwerter. Myślę, że dla ornitologa jest ważna nie tyle duża rozpiętość ogniskowych, co ich górny zakres.

Statyw dobra rzecz. Sugerowałbym, żebyś spróbował filmować z jego użyciem, może nie okaże się tak nieporęczny, ja myślisz. Co z tego, że sfilmujesz ptaka, jak będzie latał po całym kadrze? Przy zoomie 20x lub większym żadna stabilizacja obrazu nie pomoże, jak będziesz filmował z ręki.
          • Gość: Leesior Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 13:11
            Witam raz jeszcze.
            Wybaczcie naiwność pytań ale:
            1. Co to takiego ten telekonwerter ? Podejrzewam, że to jakaś nakładka na
            obiektyw (mam nadzieję, że niedużych rozmiarów), która przesuwa "w górę" zakres
            ogniskowych... Czy tak ?
            2. Czy stosowanie telekonwertera (np. 2x) np. dla kamery z zoom'em 12-krotnym i
            tak nie będzie wymagać statywu ? Czyw wystarczy wtedy tylko stabilizacja
            obrazu ?
            • Gość: Marek Re: Jaka kamera ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 13:25
              1. Jak najbardziej tak. Przy stosowaniu takiej nakładki może, ale nie musi pojawić się ograniczenie w stosowaniu zoomu - np. będziesz mógł używać tylko zoomu od 5x do 10x pomnożone przez krotność konwertera, albo będziesz mógł filmować tylko przy maksymalnym zoomie. Gdybyś miał kupować coś takiego powinieneś dowiedzieć się (u sprzedawcy, w internecie, w dokumentacji), czy występują tego rodzaju ograniczenia.
              2. Nie ma znaczenia, czy 24x zoom uzyskujesz z telekonwerterem, czy bez niego. Tak czy inaczej wszystkie ruchy kamery powiększone są 24x. Ja z moim 10x zoomem i optyczną stabilizacją obrazu (Panasonic NV-GS280) muszę się bardzo starać, żeby mieć stabilny obraz filmując z ręki, ale się da. Przy 24x powiększeniu jest to już, jak sądzę, niemożliwe.
              • Gość: Rycho Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 15:04
                Wszystko co pisze Marek to prawda.Filmowanie z ręki stusuję tylko gdy nie ma
                możliwości użycia statywu i tylko do powiększenia 4x,więcej bez statywu nie
                robię.W dodatku filmując ze statywu na powiększeniu 10x stosuję zdalne
                sterowanie bo każde dotknięcie ręką kamery powoduje drgania.Filmy z drgającym
                obrazem są naprawdę beznadziejne i lepiej nakręcić mniej a dobrze niż dużo i w
                zasadzie bardziej domyślać się co oglądamy niż faktycznie widzimy.
                • Gość: Leesior Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 19:22
                  OK. Dzięki za pomoc.
                  Ponieważ statyw, jak pisałem, odpada, więc kupię jakąś kamerę z zoom'em 10-12x,
                  ale za to z większą rozdzielczością.

• Gość: Marek Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 20:01
                    Możesz napisać, jaką konkretnie kamerę zamierzasz kupić i co miałaby dać większa rozdzielczość? Pytam, bo obawiam się, że nie będziesz miał z takiego zakupu wielkiego pożytku w zastosowaniach, które masz na myśli.
                    • Gość: Leesior Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 11:45
                      Może tę:www.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=DCR-
                      HC94E&site=odw_pl_PL&pageType=TechnicalSpecs&category=CAM+MiniDV ?

• Gość: Marek Re: Jaka kamera ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 13:13
                        Czy sugerujesz się rozdzielczością 3Mpix? Ta rozdzielczość odnosi się tylko do fotografii i nie ma ŻADNEGO związku z filmowaniem. Stosowany w kamerach cyfrowych format miniDV ma tylko jedną rozdzielczość 720x576 (PAL), czyli ok. 0,4Mpix. Obraz w zależności od kamery może różnić się jakością, między innymi ostrością, ale ilość szczegółów, które zobaczysz na obrazie nie będzie się bardzo różniła w różnych kamerach, o ile są to oczywiście przyzwoite kamery.
                        Jeżeli chcesz wybrać kamerę z maksymalnie ostrym obrazem, czyli otrzymać maksymalną ilość szczegółów na obrazie o rozdzielczości 720x576, polecam testy w internecie, na których podawane są faktyczne rozdzielczości kamer, tzn. filmuje się specjalny obraz testowy, a następnie wrzuca się go na komputer i sprawdza się, co widać. Jeżeli znasz angielski polecam www.camcorderinfo.com. Jest tam sporo testów kamer i w każdym podawana jest rozdzielczość w pionie i w poziomie. Nie ma tam testu Sony HC94E, ale jest test HC96, a według porównania na stronie Sony te dwie kamery niewiele się od siebie różnią.
                        • Gość: Leesior Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 15:52
                          Jak to tylko do fotografii ?
                          A co wobec tego znaczy:
                          "Efektywna liczba pikseli w trybie kamery (tys.) Tryb 4:3: 2048 / Tryb 16:9:
                          2057"

Leesior
                          • Gość: Marek Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 16:42
                            Mogę się domyślać, że jest tak:

Matryca ma rozdzielczość 3048 pikseli (mówimy o trycie 4:3) i tyle jest zapisywane w fotografiach zrobionych tą kamerą. Ponieważ ta kamera ma elektroniczą stabilizację obrazu, do zapisu wideo przeznaczony jest obszar z fragmentu matrycy, a nie z jej całości (taka jest natura elektronicznej stabilizacji). Wynika z tego, że 2048 to ilość pikseli, które są na, że tak to nazwę, aktywnej części matrycy. Te 2048 pikseli jest resamplowane do rozdzielczości 720x576, poddawane kompresji przez kodek DV video i zapisywany na taśmie.

O ile konkretne znaczenie liczby 2048 to mój domysł, o tyle na pewno, i nie ma co do tego wątpliwości, obraz nawet najwyższej rozdzielczości ściągnięty z matrycy CCD jest przed zapisaniem na taśmie resamplowany do 720x576. Dotyczy to wszystkich kamer stosujących format DV. Z kamerami zapisującymi na płytach DVD nie jest inaczej.
                            • Gość: Leesior Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 19:32
                              Dzięki za fachowe wyjaśnienie...

Skoro więc ani kamery miniDV, ani DVD faktycznie nie zapisują (jak rozumiem)
                              obrazu o rozdzielczości np. 2 mln pikseli, to może jakieś inne to robią ??
                              Z tego wszystkiego wynika, że (pomijając funkcję robienia zdjęć) duża ilość
                              pikseli do niczego nie jest potrzebna... ?

• Gość: Marek Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 03:05
                                Zgadza się, ta duża ilość pikseli do niczego nie jest potrzebna. To tzw. chwyt marketingowy. Są kamery, które zapisują w wyższej rozdzielczości (HDV), ale one też nie osiągają 2 mln pikseli, ani nawet 1 mln. No i kosztują odpowiednio więcej.

Wygląda na to, że nic nie wykombinujesz. Zwykła (ale w miarę porządna) kamera z dużym zoomem ew. z telekonwerterem + statyw, albo chociaż monopod.
                                • Gość: Leesior Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 10:22
                                  Dzięki wszystkim, a szczególnie Markowi.
                                • piotrwalachowski Re: Jaka kamera ? 17.06.06, 12:39

Marku,

Gdybyś miał w kieszeni ok 3000 pln to jaka kamerę byś kupił? Cena może lekko
                                  przekroczyć 3000 pln.
                                  Mam kamerę Sony Digital 8 model DCR-TRV238E i chcę kupić lepszą. To co mnie
                                  wkurza w obecnej to fakt, że słabo sobie radzi z nagrywaniem przy sztucznym
                                  oświetleniu (granulat w obrazie). Wkurza mnie też to, że nie mogę pobawić się
                                  na komputerze nagraniami (słaba jakość obrazu). Lubię stosować nagrywanie
                                  interwałowe (np śledzenie rozwoju roślin) i chciałbym to zachować, ale nie
                                  upieram sie przy tej ostatniej funkcji.
                                  A może inni mają jakiś model na oku?
                                  Podajcie dlaczego kupilibyście właśnie taki model...

pozdrawiam

Piotr
                                  • Gość: Marek Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 23:43
                                    Nie jestem w stanie polecić konkretnej kamery, ale jeżeli zależy ci na dobrej jakości przy słabym świetle to na pewno powinieneś kupić kamerę z możliwie dużą matrycą/matrycami CCD. Zaznaczam, że duża matryca pozwala na osiągnięcie dobrego obrazu przy słabym świetle, ale nie każda kamera z dużą matrycą musi mieć odpowiednio dobrą jakość. Pozostaje zapoznać się z testami ew. zasięgnąć rady kogoś lepiej zorientowanego.
                                    Jeśli chodzi o nagrywanie interwałowe, to czytałem o jakiejś kamerze JVC, która ma taką możliwość, nie pamiętam niestety, jaki to był model.
                                    Jeżeli chcesz obrabiać nagrania na komputerze, to powinieneś kupić kamerę miniDV, pliki z niej doskonale nadają się do obróbki, w odróżnieniu od plików z kamer DVD i HDD, które da się obrabiać, ale jest to bardziej kłopotliwe i raczej daje efekt gorszej jakości.
    • Gość: elo1 Re: Jaka kamera ? IP: *.gdynia.mm.pl 26.06.06, 21:00
      czy kamerki po około 1000zł warte są kupowania. Chodzi mniej więcej o ich
      awaryjność,jakość obrazu, współpracę z PC. Chodzi mi o kręcenie typowo
      amatorskie. Co w tej cenie najlepiej kupić?
      • Gość: aa Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 23:32
        ok. 1,5 megapiksela mają kamery high definition: np. sony HDV (ceny od ok.
        8000zł) do tego potrzebujesz odpowiedniego telewizora/projektora. kamerki HDV
        zapisują na kasetach miniDV.
      • Gość: Marek Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 00:00
        Mój kolega kupił dwa lata temu najtańszego Canona, używa go dość intensywnie i nie narzeka na awarie. Myślę, że niezależnie od ceny nie powinieneś mieć problemów, o ile kupisz sprzęt dobrej firmy. Jeśli chodzi o jakość obrazu to pewnych rzeczy się nie przeskoczy - tania cyfrowa kamera mojego kolegi daje obraz o jakości niedostępnej dla amatorskiej kamery analogowej, za to nie może się równać z moją kamerą, za którą dałem bodajże 2600zł. Wszystko zależy od tego, jakie masz wymagania, ale myślę, że do kręcenia typowo amatorskiego coś znajdziesz. Unikaj tylko sprzętów typu "Canomatic-Panascanic 5 megapikseli 1000x zoom", kup normalną kamerę miniDV jakiejś porządnej firmy.

Jeżeli kamera ma współpracować z PC, a domyślam się, że chodzi o zgrywanie z niej filmów i późniejszy montaż, to powinieneś kupić kamerę miniDV. Pliki z takiej kamery najlepiej nadają się do obróbki w komputerze, w odróżnieniu od kamer DVD, HDD itp. Wszystkie kamery miniDV, nawet te najtańsze, współpracują z komputerem równie dobrze, jeżeli chodzi o zgrywanie filmu, znaczna część z nich pozwala również na nagrywanie z komputera na taśmę, niektóre (nie tylko miniDV) mają dodatkowe możliwości, np. kamery internetowej.
        Dodatkowym plusem jest to, że kamery miniDV mają najlepszy stosunek możliwości (jakość, funkcje) do ceny.
        • Gość: elo1 Re: Jaka kamera ? IP: *.gdynia.mm.pl 27.06.06, 08:48
          Dziekuje Marek za odpowiedź. Oczywiście kupię kamerę znanej firmy. Jesteś
          fachwcem więc proszę jeszcze o doradzenie na co zwrócić uwagę. Najtańsze
          kamerki znanych firm są w cenach od 700zł w zwyż(do kwoty 1500 zł jest w media
          markt 15 kamer). Kamery mają mnóstwo funkcji, prawdopodobnie większości nie
          użyję ani razu. Proszę o poradę na co konkretnie zwrócić uwagę. Może nawet
          jesteś w stanie polecić jakąś konkretną kamerę.
          • Gość: Marek Re: Jaka kamera ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 12:36
            Z tym fachowcem to raczej przesada.

Trudno polecić jakąś konkretną kamerę, to, która będzie dobra, zależy od wielu czynników - co chcesz kręcić i w jakich warunkach, czy chcesz używać ustawień manualnych itp. Może jakbyś podał, jakie kamery są dostępne, było by łatwiej coś doradzić.
            • Gość: Tomek Re: Jaka kamera ? IP: 195.187.51.* 06.07.06, 10:37
              No, Marek, jestem wręcz Oczarowany Twoją ilością ciekawych i fachowych
              wypowiedzi.
              Szkoda tylko , że na tym się skończyło, be sugoerowania konkretnego modelu. Co
              np. rozumiesz pod pojęciem DOBRA marka? Są różnice pomiędzy Sony, Canon,
              Panasonic, LG, Samsung? Co wybrać? Bo aż się boję jechać do MM ......
              Tam jest po prostu kolorowy zawrót głowy, a personel hmmmmm.... może niech
              każdy się domyśli, co chcę tu napisać.
              Ponownie- dziękuje bardzo za Twe wypowiedzi
              • Gość: Marek Re: Jaka kamera ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 11:45
                Pewnie, że są różnice między Sony, Canonem i Panasonicem. Kamery każdej z tych firm, przynajmniej znaczna część modeli, będa miały cechy charakterystyczne dla danej firmy. O LG i Samsungu nie wspominam, bo kamery żadnej z tych firm bym nie kupił i innym też ich nie polecam.
                Od kamer o cenach w okolicach 1000zł wymaga się nie tyle, żeby miały jakieś super funkcje, tylko raczej żeby nie miały szczególnych braków (z kiepską jakością filmowania na czele). Jest cała masa modeli o zbliżonych funkcjach i zbliżonych cenach, więc trudno wybrać coś odpowiedniego, jeżeli nie zawęzi się najpierw zakresu poszukiwań, np. do dostępnych aktualnie w MM.
                • Gość: Tomek Re: Jaka kamera ? IP: 195.187.51.* 06.07.06, 13:11
                  Marek, a co sadzisz o JVC ????
                  Takie cos znalazlem na allegro:
                  www.allegro.pl/item111739302_kamera_jvc_gr_d360_nowa_gwarancja_raty.html
                  Mysle, ze fajnie by było miec mozliwosc robienia dosc niezlych zdjec. Czy 800
                  tys pikseli to nie za malo, biorac pod uwage, ze 3,2 mln w aparacie to juz cos
                  wiecej niz normalnosc???
                  Jak uwazasz?
                  • Gość: Marek Re: Jaka kamera ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 20:41
                    Kamera radzi sobie całkiem nieźle przy dobrym oświetleniu, za to obraz przy słabym świetle jest naprawdę zły. Sytuację poprawia trochę wbudowana lamka LED, ale tylko na bardzo małą odległość.
                    Generalnie pomysł kupowania na Allegro nie uważam za zły, oczywiście przy zachowaniu odpowiedniej ostrożności, zwłaszcza, że kupowana rzecz sporo kosztuje. Sam kupiłem kamerę na Allegro. Jednak, jeżeli zwróciłeś uwagę na JVC GR-D360, polecałbym raczej Panasonica NV-GS37. Kamera tej samej klasy i w zbliżonej cenie (ok 200zł tańsza od JVC na Allegro), ale chyba trochę sprytniej zrobiona. Lepiej spisuje się przy słabym oświetleniu. Kaseta ładowana jest z boku, a w JVC od spodu, co ma znaczenie, jeśli chcesz zamocować kamerę na statywie, a przy zoomie w okolicach 30x jest to prawdopodobne - kamerę JVC będziesz musiał zdjąć za statywu, żeby zmienić kasetę. W Panasonicu praktycznie cała obsługa kamery (menu, ustawienia manualne) jest pod kciukiem prawej dłoni. W JVC panel do obsługi tych rzeczy znajduje się w miejscu dostępnym po otwarciu wyświetlacza LCD, skutkiem czego zmuszony jesteś używać obu rąk i zasłaniać sobie wyświetlacz przy tej okazji.

Jeśli miałbym wymienić zalety JVC w stosunku do Panasonica, to wspomniałbym o większym zoomie (32x w stosunku do 30x - moim zdaniem różnica symboliczna) oraz o mechanizmie mocowania wyświetlacza, który w Panasonicu wygląda trochę topornie. No i oryginalna bateria w JVC trzyma trochę dłużej.

Jeśli chodzi o zdjęcia, to ani JVC GR-D360, ani Panasonic NV-GS37, ani żadna inna kamera w tej klasie cenowej, ani prawie żadna kamera w ogóle, nie jest w stanie zastąpić nawet taniego aparatu cyfrowego.
                    • Gość: Tomek Re: Jaka kamera ? IP: 195.187.51.* 10.07.06, 09:12
                      No bardzo, ale to bardzo serdecznie dziekuje za wyczerpującą odpowiedź.
                      Przyznam, że takiej w sumie oczekiwałem. Troszeczkę zmartwiła mnie sprawa
                      zdjęć, mój aparat jest dość konkretnych rozmiarów i liczyłem na to, że będę
                      nosił jedną zabawkę zamiast dwóch, no ale cóż, wszystkiego w życiu podobno mieć
                      nie można.
                      Jeszcze raz dziękuję i pozostaję z szacunkiem.
                • Gość: elo1 Re: Jaka kamera ? IP: *.gdynia.mm.pl 07.07.06, 10:20
                  Marek te kamery są z jednego przedziału cenowego. Którą wybrać. Czy kierować
                  się zoomem czy innymi:
                  SONY DCR-TRV 270E
                  CANON mV-890
                  SAMSUNG VPD 361
                  CANON mV-900
                  JVC GR-D 320
                  PANASONIC nV-GS 27
                  SAMSUNG VP-D 353
                  SAMSUNG VPD 362
                  pozdrawiam(czy orientujesz się również w aparatach cyfrowych?)
    • interakcja1 Re: Jaka kamera ? Sony - Panasonic? 10.07.06, 12:48
      Ja mam łatwiejszy wybór, ale i tak mam dylemat:
      Panasonic NV-GS280, NV-GS180 czy Sony DCR-HC46 , DCR-HC90 ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka