Dodaj do ulubionych

V Otwarte Szaradziarskie Mistrzostwa Poznania

29.09.12, 11:43
Poznański Klub Szaradzistów „Pyrrus” serdecznie zaprasza miłośników krzyżówek, rebusów oraz innych łamigłówek słownych na V Szaradziarskie Mistrzostwa Poznania oraz IV turniej rebusowy „Pyrrusjada”. Zawody odbędą się 13 października (sobota) o godz. 11.30 w Domu Kultury „Orle Gniazdo” w Poznaniu na os. Lecha 43.

Zgłoszenia prosimy kierować pod nr tel. 601-214-447 lub mailowo przez stronę mistrzostw.
Termin zgłoszeń upływa 7 października.
Zapraszamy!
Obserwuj wątek
    • n.s Wyniki 13.10.12, 18:08
      1. Leszek Rydz - Bytnik - 61 + 70 = 131
      2. Rafał Tałaj - Częstochowa - 58 + 62 = 120
      3. Jacek Wojaczyński - Wrocław - 60 + 48 = 108
      4. Michał Gargól - Pabianice - 60 + 44 = 104
      5. Maciej Gąska - Poniatowa - 51 + 50 = 101
      6. Agnieszka Warwas - Poznań - 45 + 42 = 87
      7. Przemysław Ketner - Józefów - 44 + 42 = 86
      8. Tomasz Wiśniewski - Chełmża - 35 + 42 = 77
      9. Marcin Radoń - Kraków - 30 + 44 = 74
      10. Bogdan Tropak - Zielona Góra - 35 + 31 = 66
      11. Mariusz Góralski - Wrocław - 26 + 39 = 65
      12. Krzysztof Lofek - Jaworzno - 38 + 26 = 64
      13. Bronisław Sztandera - Police - 27 + 34 = 61
      14. Michał Wysocki - Gniezno - 25 + 28 = 53
      15. Andrzej Boniecki - Toruń - 25 + 27 = 52
      16. Marzena Szymanowska-Pietrzyk - Poznań - 17 + 35 = 52
      17. Robert Kozieł - Sosnowiec - 28 + 23 = 51
      18. Teresa Czerwińska - Głogów - 28 + 22 = 50
      19. Eugeniusz Wróblewski - Inowrocław - 23 + 27 = 50
      20. Małgorzata Antczak-Kęsy - Pyzdry - 17 + 32 = 49
      21. Stanisław Osyda - Katowice - 17 + 21 = 38
      22. Roman Iwanek - Gdańsk - 19 + 18 = 37
      23. Alicja Stiller - Poznań - 22 + 14 = 36
      24. Marek Kozłowski - Zielona Góra - 23 + 11 = 34
      25. Mirosław Norwajszas - Szczecin - 12 + 18 = 30
      27. Kazimierz Skowyra - Skoki - 15 + 14 = 29
      26. Joanna Czarzyńska - Warszawa - 13 + 16 = 29
      29. Hanna Świder - Polkowice - 14 + 14 = 28
      28. Aleksandra Pietkiewicz - Bydgoszcz - 8 + 20 = 28
      30. Ignacy Bartoszewski - Wonieść - 13 + 14 = 27
      31. Stefan Koczarski - Szczecin - 9 + 16 = 25
      32. Bogusław Nowak - Gorzów Wlkp - 11 + 12 = 23
      33. Anna Handke - Jarocin - 9 + 9 = 18
      34. Wojciech Gołęcki - Inowrocław - 7 + 10 = 17
      35. Krystyna Rydz - Głogów - 5 + 4 = 9
      36. Włodzimierz Jakubowski - Poznań - 3 + 0 = 3

Były dwie rundy po 70 minut, max. do zdobycia 169 pkt (87+82).

W turnieju rebusowym "Pyrrusjada" zwyciężył (po dogrywce) Leszek Rydz przed Michałem Gargólem.

Zadania, zdjęcia i szczegółowe relacje wkrótce na stronach Pyrrusa oraz "Rozrywki".
      • uhuhu Wrażenia 14.10.12, 12:57
        V Szaradziarskie Mistrzostw Poznania to kolejny udany, sprawnie zorganizowany i przeprowadzony turniej „Pyrrusa”.

W rundzie 1 najbardziej podobały mi się: kalambur dwuwyrazowy z po bombach dołami, stronka detektywistyczna, krzyżówka „Wieje grozą”, jolka z ujawnionym Ę i fajowym rozwiązaniem, a także przymrużka, w której niepodzielnie rządziła estradowa królowa. Wyłożyłem się na jolce „Po raz piąty” i obywatelkowej jolce homonimowej, wpisując w oba diagramy dokładnie tyle, by być o wyraz od najniższej punktacji.

W rundzie 2 miłe i przyjemne w dotyku okazały się być zadania: „Samo zło”, uzupełnianka, jolka z pięcioma latami, synteza z owocami morza (do których mangusta się nie zalicza), logogryf, kwiaty od małego Jasia (bardzo fajne, chwalone zadanko), przesuwanka, kultowa krzyżówka-szyfr. Przerażające na pierwszy rzut oka imienna jolka anagramowa oraz jolka bez czarnych pól były do zrobienia, acz żarły czas niemiłosiernie. Ciekawe, czy ktokolwiek rozgryzł anagramowy rebusik z A’?

Należy podkreślić, że łatwo nie było i w moim odczuciu jeszcze trudniej niż przed rokiem. Mnie brakowało trochę tych normalniejszych, prostszych zadanek – takich, które dają chwilę wytchnienia (i punkty!) między jedną a drugą kobyłką. Autorzy zadań na pewno sprawili mnóstwo frajdy miłośnikom anagramowania (m.in. anagramy imienne, anagramy bezpolskie, anagramy ze słowem „trudna”, anagramy w kombinagramie, anagramowe kolorowe zwierzęta, anagramowe stany) i miłośnikom wyrazów o niełatwej pisowni (królowała spółgłoska V ze względu na jubileuszowość turnieju), a także miłośnikom pizz i sałatek. Nie zabrakło też nowinek technicznych: były smartfony, iPod (w zadaniach) oraz tablet (do wygrania). Dziękując za dobrą zabawę, mam nadzieję, że za rok będzie łatwiej. Będzie? ;)
        • jw1969 Re: Wrażenia 14.10.12, 15:25
          Cieszę się, że mogłem znów zawitać do Poznania, w drodze na turniej zobaczyć, jak zmienia się miasto (fontanna na placu Wolności, nowy zamek), a w Orlim Gnieździe spotkać dawno niewidzianych znajomych. Mistrzostwa tradycyjnie sprawnie zorganizowane, w starannie opracowanych zestawach wyróżniłbym jeszcze zgrabny rebus klasyczny z 1 rundy (więcej smakowitych rebusowych kąsków pojawło się w konkursie dodatkowym) metamorfozę bez początku i końca, pominięte "polskie" litery (te bez anagramowania) i zgrabne drobne formy (których jednak bywało więcej w ubiegłych latach). Czy zdania były trudne? Skoro Leszek rozwiązał prawie wszystko (zwłaszcza w drugiej rundzie), to chyba łatwiejsze być nie mogły. Te, które na turnieju mi nie uległy, rozwiązałem spokojnie w pociągowym "zaciszu", zżymając sie na blokadę, jaka pojawia się u mnie na turnieju na widok słów "anagramowanie" lub "przestawianie liter". Kazdy turniej ma swoją specyfikę, autorzy - pewne ulubione formy i decydując się na udział raczej wiemy, czego z grubsza można się spodziewać - przynajmniej ja nie oczekiwałem, że będą zadania proste, sztampowe i niewymagające wysiłku - takich u "Pyrrusów" po prostu być nie mogło.
          Zwracam jeszcze uwagę na wynik Maćka, zwłaszcza w drugiej rundzie.
          • mariosoares Wrażenia z rozwiązywania 20.10.12, 23:45
            Pobawiłem się tym zadankami i uważam, że były baaaaaardzo trudne. Na miejscu Reptara przerobiłbym te zestawy, bo w jego Sezamie sporo jest do dopisania :-) Np. memeja, kruszyca, warzywnice - dopisuj, Reptarze, dopisuj. Wisienką na torcie z pewnością jest rebus anagramowy z a prim. To było chyba tylko po to, aby uhuhu nie zrobił maksa przypadkiem.

P.S. Czy jest tu jakiś ekspert i może wie czy labret może odnosić się też do tych innych warg?
            Jaką nazwę nosi taki labret umieszczony znacznie niżej?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka