enigramo 05.08.13, 09:36 czy dopada szaradzistów? czy jest tu też "sezon ogórkowy"? czy intensywność w wakacje Wasza maleje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wisa46 Re: wakacyjna nuda 11.08.13, 22:23 enigramo napisała: > czy dopada szaradzistów? czy jest tu też "sezon ogórkowy"? czy intensywność w w > akacje Wasza maleje? Ogórki na działce zaatakował mi mączniak ... Szare komórki dopadła zaraza . Starość ... I intensywność ... maleje. Palindromy nie chcą się układać (wszystkie wyrazy w Doroszewskim przeanalizował już dzisiejszy Solenizant. STO LAT !) Znam jeszcze rosyjski. Próbowałem w tej materii. Ułożyłem coś takiego ... łow(ja) d(ja)teł - let(ja) d(ja)woł ... Tylko jak sprawdzić czy ktoś mnie w tym nie ubiegł? W nasze Google wpisuję np.( da i boa na obiad - palindrom), wyskakuje mi, na drugiej pozycji ... RYMOWISKO z palindromami/Konkurs literacki/Fabrica Librorum ... i tam widnieje szukany przeze mnie palindrom, którego autorem okazuje się prof. T. Morawski. Przy okazji, skoro posucha, weźcie udział w tym KONKURSIE, laureat dostanie aż trzy książeczki Profesora! 5 pozycji dalej ... wte i we w te - Szaradziarstwo - Forum dyskusyjne/Gazeta.pl ... i tam , heureka, jeeest, wisa46, 31.10.06, 21:32 ... da i boa na obiad ... Chciałbym coś jeszcze zaproponować, a mianowicie sposób szyfrowania palindromów, dotychczasowy, w postaci kreseczek zastąpić iksami i ygrekami, na przemian, wskazującymi na ilość sylab i liter w sylabach. Np. da i boa na obiad ... /_ _ / /_ / /_ _ _ / /_ _ / / _ _ _ _ _ / ... /xx/ /y/ /xxy/ /xx/ /yxxxx/. Taka mała rewolucja. Odpowiedz Link
wisa46 Re: wakacyjna nuda 12.08.13, 22:41 Ta zaraza co to dopadła szare komórki to ... skleroza. Wpisałem w Google poniższy palindrom. Nie, nie był publikowany! > Zarazę chcę! Chcę zaraz! < Co można jeszcze chcieć? > Urażę? Chcę, chcę ... żaru! < Odpowiedz Link
wisa46 Re: wakacyjna nuda 26.08.13, 21:38 Koryguję rewolucję! Zamiast udziwniać i wprowadzać "x" i "y", proponuję podział na sylaby w obrębie wyrazu przedzielić 2 spacjami. PODZIELI SIĘ Z ... GADEM! Kilka żab, bo sam się objadł / _ _ / / _ / / _ _ _ / /_ _ / /_ _ _ _ _ /. Odpowiedz Link
wisa46 Re: wakacyjna nuda 26.08.13, 21:44 wisa46 napisał: > Koryguję rewolucję! > Zamiast udziwniać i wprowadzać "x" i "y", proponuję podział na sylaby w > obrębie wyrazu przedzielić 2 spacjami. > > PODZIELI SIĘ Z ... GADEM! > > Kilka żab, bo sam się objadł > / _ _ / / _ / / _ _ ? _ / /_ _ / /_ ? _ _ _ _ /. Moje spacje w tym zapisie zostały zignorowane! Odpowiedz Link
jw1969 Re: wakacyjna nuda 13.08.13, 17:24 Nuda? Nie mam na nią czasu. Chwila bezczynności oznacza wyrzuty sumienia, że nie posuwam pewnych spraw do przodu. Z rzadka zdarza mi się ułożyć jakieś zadanie, rozwiązać - już częściej. Zwłaszcza że kupiłem na początku wakacji "Omnibus". W tym roku jakoś tak sie złożyło, że nie rekomendowałem go na Forum - niniejszym nadrabiam zaległość: spora porcja zadań logicznych, kwizy, nieco krzyżówek - dla każdego coś miłego. Polecam! Odpowiedz Link
wisa46 Re: wakacyjna nuda 29.08.13, 13:31 Nuda inspiruje! Trafiłem na blog Silva rerum: XLVI. Palindromy łacińskie. "Odo tenet mulum, madidam mappam tenet Anna" Odo ma muła,mokrą chusteczkę ma Anna - Anna ma chusteczkę mokrą, muła ma Odo Są też paronimy. Odpowiedz Link
wisa46 Re: wakacyjna nuda 31.08.13, 14:57 11 + 2 = 12 + 1 powyższą równość można zapisać słowami! jakimi? Odpowiedz Link
wisa46 Re: wakacyjna nuda 02.09.13, 11:27 ab-in napisał: > ELEVEN PLUS TWO = TWELVE PLUS ONE te oczy to widziały ... THE EYES THEY SEE ... Anglicy jeśli anagramują to dowcipnie. Anagramy muszą być żywe. NAUCZYCIELKA czeka na ulicy za oknami AMAZONKI zima kona CZY WIESZ MA JEDYNA? - jedziemy na wczasy! czy to wiedzą - te oczy widzą Polacy nie gęsi! ROMANIZMY ... Rzymianom! Już beczki ogórków ... NAKWASZONO - ... ! Odpowiedz Link
wisa46 Re: wakacyjna nuda 09.09.13, 21:22 Co powiecie na moje odkrycie? Fabrica Librorum, 03-06-2012. Liryka: Limeryki PONOĆ (homonim) Panna Rozalia z Przemyka, wychodzi za / _ _ _ _ _ _ _ _ _ /. Ponoć jest w ciąży, a plotka krąży, że ojcem jest /_ _ _ / /_ _ _ _ _ _ /. Autor: "Zosiak" Odpowiedz Link
wisa46 Re: wakacyjna nuda 09.09.13, 21:31 wisa46 napisał: > Co powiecie na moje odkrycie? > Fabrica Librorum, 03-06-2012. > Liryka: Limeryki > > PONOĆ > (homonim) > > Panna Rozalia z Przemyka, > wychodzi za / _ _ _ _ _ _ _ _ _ /. > Ponoć jest w ciąży, > a plotka krąży, > że ojcem jest /_ _ _ / /_ _ _ _ _ _ /. > > Autor: "Zosiak" I mój anagram. PS. Stąd tak często przed nią zmyka, /_ _ _ _ _ _ _ _ _ / /_ _ _ / _ _ _ _ _ _ /. Odpowiedz Link
wisa46 Re: wakacyjna nuda 27.12.13, 10:36 synoptyka syn optyka spotykany syn optyka Palindrom piętrowy > OTTO MANNA MOTTO : " Na motorek erotoman, a na motor otomana." < Odpowiedz Link
wisa46 Re: wakacyjna nuda 06.01.14, 22:20 - No, tu! No?! - Wzdął! - I miłą - dzwonu ton! Odpowiedz Link
jw1969 Re: wakacyjna nuda 04.07.14, 10:55 Na wakacyjną nudę tradycyjnie już miłośnikom wszelkich rozrywek umysłowych - a w szczególności zadań logicznych - polecam kolejne wydanie "Omnibusa" opracowanego przez Marka Penszkę. Mamy też nowość - "Na Pamięć" - dodatek do weekendowych wydań "Gazety Wyborczej", poświęcony gimnastyce umysłu, też z porcją różnorodnych zadań. Autorzy poszczególnych działów przedstawieni są w krótkich notkach i na zdjęciach. Wyjątkiem jest autor jolki, ale może to się zmieni w kolejnych numerach? Odpowiedz Link
wisa46 ... i ogórki małosolne 27.06.14, 09:44 Rebu(siki) **************** gOród *********** w.o ... ************************************ ... tuli pan nagie ... Tekla, kirysy, idzie wanna ! *************************************** t.n.l.i.i.d ! ****************************** moja wanna w ogrodzie stoi na własnych nogach! widocznie chodzi ... Odpowiedz Link
wisa46 Re: ... i ogórki małosolne 27.06.14, 10:45 palindromy ************* ulewa w upał! (u pułapu Wawelu) ulec? wąsiki są ... w celu ... Odpowiedz Link