Dodaj do ulubionych

Czas na Łódź

11.09.04, 21:31
Karuzela turniejowa przyspiesza i kręci się w zawrotnym tempie. W najbliższą
sobotę XII Mistrzostwa Łodzi. Zapowiada się mocna obsada turnieju. Kto bieży
zmierzyć się z łamigłówkami Adama Sumery?
Obserwuj wątek
    • uhuhu Re: Czas na Łódź 11.09.04, 21:45
      Wróble ćwierkają, że w tym roku prawdopodobnie nie tylko Adama Sumery, nie
      tylko...
    • yksy31102 Re: Czas na Łódź 12.09.04, 00:05
      Pelplin sobie odpuściłem, ale Łodzi nie zamierzam. Będzie ze mną reprezentantka
      Lublina oraz na 99% reprezentanci Grodziska Maz. i Żab.
      • totet Re: Czas na Łódź 12.09.04, 10:29
        Jeżeli już awizujemy się w wydaniu zbiorowym to uzupełnię, że prócz osobnego
        desantu szaradzistki z Wybrzeża przybywamy z Trójmiasta w trójkę, a wraz z nami
        po drodze zabiera się grupa toruńska.
        • reptar Re: Czas na Łódź 12.09.04, 13:07
          A ja jeszcze parę dni temu byłem zdecydowany pojechać, ale plany mi się zmieniły
          - nie przyjadę   :-(
    • uhuhu Re: Czas na Łódź 15.09.04, 20:27
      Dziś mija termin telefonicznych zgłoszeń na Łódź. Przed chwilą zapisałem się u
      prezesa Alfy na sobotę i przy okazji usłyszałem, że mam na liście numerek...
      41. Czyli duuuuże zainteresowanie (przynajmniej telefoniczne)! ;-)
      • totet Re: Czas na Łódź 19.09.04, 00:20
        Wyniki XII Mistrzostw Łodzi:

1. Leszek Rydz (Głogów) - 123
        2. Michał Gargól (Łódź) - 100
        3. Marcin Radoń (Kraków) - 93
        4. Dorota Garbacik (Zgierz) - 88
        5. Andrzej Tałaj (Częstochowa) - 82
        6. Przemysław Ketner (Kalisz) - 72
        7. Tomasz Tokarski - (Gdynia) - 69
        8. Anna-Maria Elert (Lublin) - 68
        9. Michał Okurowski (Żaby) - 68
        10. Hubert Wenda (?)- 66
        11. Zbigniew Trzaskowski (Kraków) - 65
        12. Zbysław Pieczyński (Śrem) - 64
        13. Anna Śmiałkowska (Łódź) - 64
        14. Barbara Cybulska (Konin) - 62
        15. Tomasz Lukas (Rzgów) - 59
        16. Barbara Sudoł (Olkusz) - 57
        17. Józef Wojtczak (Łódź) - 55
        18. Danuta Kwaszczyńska (Warszawa) - 53
        19. Wieńczysław Syguda (Częstochowa) - 52
        20. Roman Iwanek (Gdańsk) - 52

Uczestnicy rozwiązywali zestawy zadań podczas dwóch godzinnych rund. Zwycięzca w
        pierwszej rundzie uzyskał maksymalną liczbę punktów (74).
    • reptar Czyżby jeszcze trwały obrady jury? 19.09.04, 00:16
      Taak, kiedyś jak uhuhu przyszalał z rozwiązaniami nieautorskimi w Łodzi,
      to trwały se te obrady, oj trwały   ;-)

Co to też musiało się dziać tym razem...? hmmm... skoro nikt jeszcze
      nie wklepał wyników...
      • reptar Re: Czyżby jeszcze trwały obrady jury? 19.09.04, 12:51
        Hehe... czterech minut brakło, żebym się doczekał na wyniki przed snem   ;-)

Wielkie gratulacje dla zwycięzcy, zwłaszcza że zwycięstwo było tak imponujące!
        Różnica w punktach między pierwszym a drugim jest większa niż między drugim
        a piątym! Naprawdę nikt się nie pomylił przy wstukiwaniu?   ;-)

Nadto zwróciłem uwagę, że zaszły zmiany w stanie rywalizacji w Pucharze Neptuna.
        Prowadzący teraz Uhuhu ma już 319 punktów i ciężko będzie komukolwiek go
        dopędzić, zwłaszcza że ma jeden start w zapasie i najprawdopodobniej już za
        tydzień zwiększy swój dorobek.

Napiszcie coś o turnieju, o zadaniach.
        • reptar Re: (Puchar Neptuna) 19.09.04, 15:05
          reptar napisał:

> Nadto zwróciłem uwagę, że zaszły zmiany w stanie rywalizacji w Pucharze
          > Neptuna. Prowadzący teraz Uhuhu ma już 319 punktów...

Oops! Chyba wszystkiego nie policzyłem. Uhuhu ma 319, tak, ale lider ma jeszcze
          więcej. Albo może niech to jeszcze ktoś niezależnie policzy, hę?
          • totet (Po)łódzkie reminiscencje 19.09.04, 16:18
            Wystartowało około 40 osób. Zadania autorstwa głównie Adama Sumery (z dodatkiem
            łamigłówek Zbigniewa Sumery i Stanisława Wójcika) zebrano w dwa zestawy,
            rozwiązywane w równych, godzinnych rundach. Pierwszy, 12-stronicowy zestaw
            składał się z zadań jednak łatwiejszych, znanych w większości z łamów czasopism
            i poprzednich turniejów. Wśród krzyżówek była swatka z nadmiarem, zakręcona
            jolka, ciągówka z pantropą, utajniona krzyżówka, krzyżówka raz-dwa-trzy,
            przymrużka, anagramówka, eliminatka, jolka we mgle, synteza z przeskokiem.
            Znalazła się też w komplecie metamorfoza, logogryf, zadanie dziewiąte słowo,
            zadania logiczne wypustki i działki, wszystko przyprawione kilkoma rebusami i
            drobnymi formami. W drugiej części poprzeczkę trudności zawieszono wyżej - wśród
            kilku klasycznych łamigłówek rozgrzewkowych (swatka z niedoborem, kalambur,
            pantropa, polskie filmy, jolka z...)znalazły się jolki: z przymrużeniem oka,
            anagramowa i bez czarnych pól, samosia, a także zwykróżka (z umiejętnie i myląco
            zaanagramowanymi słowami tworzącymi określenia), samochodowa synteza wirówki ze
            słowami wpisywanymi w dwie strony, wizytówki znanych osób, krzyżówka
            metamorficzna.
            Kolejne mistrzostwa w październiku w Warszawie. Wcześniej, w najbliższy weekend
            spotkają się "kompozytorzy" (również w stolicy), nieco później "giganci" (to już
            jak zawsze w Toruniu).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka