totet 11.09.04, 21:31 Karuzela turniejowa przyspiesza i kręci się w zawrotnym tempie. W najbliższą sobotę XII Mistrzostwa Łodzi. Zapowiada się mocna obsada turnieju. Kto bieży zmierzyć się z łamigłówkami Adama Sumery? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uhuhu Re: Czas na Łódź 11.09.04, 21:45 Wróble ćwierkają, że w tym roku prawdopodobnie nie tylko Adama Sumery, nie tylko... Odpowiedz Link
yksy31102 Re: Czas na Łódź 12.09.04, 00:05 Pelplin sobie odpuściłem, ale Łodzi nie zamierzam. Będzie ze mną reprezentantka Lublina oraz na 99% reprezentanci Grodziska Maz. i Żab. Odpowiedz Link
totet Re: Czas na Łódź 12.09.04, 10:29 Jeżeli już awizujemy się w wydaniu zbiorowym to uzupełnię, że prócz osobnego desantu szaradzistki z Wybrzeża przybywamy z Trójmiasta w trójkę, a wraz z nami po drodze zabiera się grupa toruńska. Odpowiedz Link
reptar Re: Czas na Łódź 12.09.04, 13:07 A ja jeszcze parę dni temu byłem zdecydowany pojechać, ale plany mi się zmieniły - nie przyjadę   :-( Odpowiedz Link
uhuhu Re: Czas na Łódź 15.09.04, 20:27 Dziś mija termin telefonicznych zgłoszeń na Łódź. Przed chwilą zapisałem się u prezesa Alfy na sobotę i przy okazji usłyszałem, że mam na liście numerek... 41. Czyli duuuuże zainteresowanie (przynajmniej telefoniczne)! ;-) Odpowiedz Link
totet Re: Czas na Łódź 19.09.04, 00:20 Wyniki XII Mistrzostw Łodzi: 1. Leszek Rydz (Głogów) - 123 2. Michał Gargól (Łódź) - 100 3. Marcin Radoń (Kraków) - 93 4. Dorota Garbacik (Zgierz) - 88 5. Andrzej Tałaj (Częstochowa) - 82 6. Przemysław Ketner (Kalisz) - 72 7. Tomasz Tokarski - (Gdynia) - 69 8. Anna-Maria Elert (Lublin) - 68 9. Michał Okurowski (Żaby) - 68 10. Hubert Wenda (?)- 66 11. Zbigniew Trzaskowski (Kraków) - 65 12. Zbysław Pieczyński (Śrem) - 64 13. Anna Śmiałkowska (Łódź) - 64 14. Barbara Cybulska (Konin) - 62 15. Tomasz Lukas (Rzgów) - 59 16. Barbara Sudoł (Olkusz) - 57 17. Józef Wojtczak (Łódź) - 55 18. Danuta Kwaszczyńska (Warszawa) - 53 19. Wieńczysław Syguda (Częstochowa) - 52 20. Roman Iwanek (Gdańsk) - 52 Uczestnicy rozwiązywali zestawy zadań podczas dwóch godzinnych rund. Zwycięzca w pierwszej rundzie uzyskał maksymalną liczbę punktów (74). Odpowiedz Link
reptar Czyżby jeszcze trwały obrady jury? 19.09.04, 00:16 Taak, kiedyś jak uhuhu przyszalał z rozwiązaniami nieautorskimi w Łodzi, to trwały se te obrady, oj trwały   ;-) Co to też musiało się dziać tym razem...? hmmm... skoro nikt jeszcze nie wklepał wyników... Odpowiedz Link
reptar Re: Czyżby jeszcze trwały obrady jury? 19.09.04, 12:51 Hehe... czterech minut brakło, żebym się doczekał na wyniki przed snem   ;-) Wielkie gratulacje dla zwycięzcy, zwłaszcza że zwycięstwo było tak imponujące! Różnica w punktach między pierwszym a drugim jest większa niż między drugim a piątym! Naprawdę nikt się nie pomylił przy wstukiwaniu?   ;-) Nadto zwróciłem uwagę, że zaszły zmiany w stanie rywalizacji w Pucharze Neptuna. Prowadzący teraz Uhuhu ma już 319 punktów i ciężko będzie komukolwiek go dopędzić, zwłaszcza że ma jeden start w zapasie i najprawdopodobniej już za tydzień zwiększy swój dorobek. Napiszcie coś o turnieju, o zadaniach. Odpowiedz Link
reptar Re: (Puchar Neptuna) 19.09.04, 15:05 reptar napisał: > Nadto zwróciłem uwagę, że zaszły zmiany w stanie rywalizacji w Pucharze > Neptuna. Prowadzący teraz Uhuhu ma już 319 punktów... Oops! Chyba wszystkiego nie policzyłem. Uhuhu ma 319, tak, ale lider ma jeszcze więcej. Albo może niech to jeszcze ktoś niezależnie policzy, hę? Odpowiedz Link
totet (Po)łódzkie reminiscencje 19.09.04, 16:18 Wystartowało około 40 osób. Zadania autorstwa głównie Adama Sumery (z dodatkiem łamigłówek Zbigniewa Sumery i Stanisława Wójcika) zebrano w dwa zestawy, rozwiązywane w równych, godzinnych rundach. Pierwszy, 12-stronicowy zestaw składał się z zadań jednak łatwiejszych, znanych w większości z łamów czasopism i poprzednich turniejów. Wśród krzyżówek była swatka z nadmiarem, zakręcona jolka, ciągówka z pantropą, utajniona krzyżówka, krzyżówka raz-dwa-trzy, przymrużka, anagramówka, eliminatka, jolka we mgle, synteza z przeskokiem. Znalazła się też w komplecie metamorfoza, logogryf, zadanie dziewiąte słowo, zadania logiczne wypustki i działki, wszystko przyprawione kilkoma rebusami i drobnymi formami. W drugiej części poprzeczkę trudności zawieszono wyżej - wśród kilku klasycznych łamigłówek rozgrzewkowych (swatka z niedoborem, kalambur, pantropa, polskie filmy, jolka z...)znalazły się jolki: z przymrużeniem oka, anagramowa i bez czarnych pól, samosia, a także zwykróżka (z umiejętnie i myląco zaanagramowanymi słowami tworzącymi określenia), samochodowa synteza wirówki ze słowami wpisywanymi w dwie strony, wizytówki znanych osób, krzyżówka metamorficzna. Kolejne mistrzostwa w październiku w Warszawie. Wcześniej, w najbliższy weekend spotkają się "kompozytorzy" (również w stolicy), nieco później "giganci" (to już jak zawsze w Toruniu). Odpowiedz Link