reptar Re: 10 MARX 12.10.04, 19:38 Hehe, Taddy, zafundowałeś wszystkim kolejne pół godziny główkowania   ;-) Odpowiedz Link
widok22 Re: 10 MARX 12.10.04, 19:39 9 punktów, wynik 21:24 (ale być może wrócimy do 12:24) Odpowiedz Link
widok22 Re: 10 MARX 12.10.04, 19:56 na razie nie, chociaż reklamacje nie są wykluczone Odpowiedz Link
widok22 Re: Pojedynek 3 1--ARAWAK??? 12.10.04, 19:40 proszę o wyjaśnienie, albo gramy dalej Odpowiedz Link
maku7 Re: 10 pkt za GOSPODARZA JW dla Ciebie! 12.10.04, 19:53 a co ma gospodarz wspólnego z cmentarzem? Odpowiedz Link
megalomaniac Re: 10 pkt za GOSPODARZA JW dla Ciebie! 12.10.04, 19:55 mój podkopiec... kopiec - mniejszy podkopiec jako elementy symboliczne... układające się jak "ruskie" baby!;-))) wot!, cała mistyfikacja! Odpowiedz Link
uhuhu Re: 10 pkt za GOSPODARZA JW dla Ciebie! 12.10.04, 19:57 warto przypomnieć sobie wyliczanki z dzieciństwa... Ale fajne objaśnienie! Odpowiedz Link
maku7 Re: 10 pkt za GOSPODARZA JW dla Ciebie! 12.10.04, 20:02 no to ja widocznie kiedy indziej byłam dzieckiem:) Odpowiedz Link
widok22 Re: czy coś jeszcze zostało? 12.10.04, 19:58 1 i 5 (o ile okrzemki pozostaną nieuznane) Odpowiedz Link
taddy01 Wyliczanka 12.10.04, 20:01 znam taką Ele mele dudki, gospodarz malutki, gospodyni garbata, a jej córka smarkata Odpowiedz Link
megalomaniac Re: Wyliczanka 12.10.04, 20:02 taddy01 napisał: > znam taką > Ele mele dudki, gospodarz malutki, gospodyni garbata, a jej córka smarkata wyliczanka wciąż żywa, ale dlaczego usmierciliście babę?;-))) Odpowiedz Link
reptar Re: Wyliczanka 12.10.04, 20:03 Gospodarz już padł, Taddy. A ta z babą na cmentarzu jest w Stachurze i w Kopalińskim (w haśle WYLICZANKA). Zresztą ta z gospodarzem też w K. tam jest. Odpowiedz Link
jw1969 Re: Wyliczanka 12.10.04, 20:15 tak, Siedzi baba na cmentarzu, trzyma nogi w kałamarzu... Odpowiedz Link
reptar Re: Wyliczanka 12.10.04, 20:13 Pośpieszcie się, bo gospodarz padł o 19:46 - zaraz mija pół godziny. Odpowiedz Link
widok22 Re: 5 SKRZEKOT 12.10.04, 20:16 Okrzemki jednak uznane - pozostało hasło 1 i chyba minuta do kiońca pojedynku! Odpowiedz Link
reptar No to czemu okrzemki? 12.10.04, 20:18 widok22 napisał: > Okrzemki jednak uznane ...a skoro tak, to poproszę o wytłumaczenie dowcipu   :-( Odpowiedz Link
luxer WYNIKI< WYNIKI< WYNIKI 12.10.04, 20:32 Po zsumowaniu punktów, komisja (w składzie luxer i widok22) uroczyście ogłaszają, że zwycięzcą 3 serii Pojedynków w kategorii "zestaw autorski" został TADDY pokonując wynikiem 33 : 12 REPTARA W kategorii rozwiązujących, największą ilość punktów zgromadził jw1969 (20) zajmując tym samym pierwsze miejsce. pozostali zawodnicy uzyskali: 1. Uhuhu - 13 pkt. 2. Taddy01 - 10 pkt. 3. Wars10 - 8 pkt 3. Markata - 6 pkt. 4. Zbista - 5 pkt. 5. Mag33 - 3 pkt. 6. Maku7 - 1 pkt. ps Liczone na gorąco, skargi i zażalenie przyjmuje widok22@gazeta.pl tu zapraszamy po nagrody szarady.aplus.pl/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=67&forum=7 Odpowiedz Link
uhuhu Mam prawo wiedzieć! <deja vu, co?> ;-) 12.10.04, 20:38 Ja też poproszę o wytłumaczenie, dlaczego zaliczono okrzemki! Nawet odgadujący nie musiał się tłumaczyć... ;-)) Odpowiedz Link
uhuhu Re: NARZECZE - dlaczego narzecze? 12.10.04, 20:44 Rety, mam dzisiaj fatalny dzień... Dlaczego narzecze? ;-) Odpowiedz Link
totet Re: NARZECZE - dlaczego narzecze? 12.10.04, 20:49 To jak z tą Winfrey i dlaczego? Odpowiedz Link
reptar Re: OPRAH | HARPO 12.10.04, 21:00 totet napisał: > To jak z tą Winfrey i dlaczego? Czy lakoniczne "OPRAH | HARPO" wystarczy za wyjaśnienie? Odpowiedz Link
totet Re: OPRAH | HARPO 12.10.04, 21:03 wystarczy, dzięki, równie lakonicznie prosiłbym również o narzecze? Odpowiedz Link
widok22 Re: narzecze 12.10.04, 21:22 Rozumiem to tak, że określenia mogą być baaardzo zakręcone, więc jeśli w określeniu pojawia się słowo "plantokton", to sugestia zakręcenia jest wyrazista. Więc jeśli w plankton włożymy "to", to i "na rzece" może być "z". Jeśli plantokton - to na rzece. (A może prawda jest całkiem inna?) Okrzemki zostały uznane, bo ustalenie dlaczego okrzemki nie ustępowałoby (zapewne) ustaleniu dlaczego narzecze. O! Odpowiedz Link
jw1969 Re: narzecze 12.10.04, 21:25 Kurczę, przeoczyłem to dodatkowe "to" - przeczytałem po prostu "plankton"! Odpowiedz Link
uhuhu Narzecze a okrzemki, czyli nikt nic nie wie... 12.10.04, 21:32 Zastanawia mnie niekonsekwentna metodologia. ;)) Tzn. jest tak: jeśli Taddy01 odgaduje nieautorską ROSZADĘ, to się musi z niej wytłumaczyć, prawda? Natomiast jeśli Wars odgaduje OKRZEMKI, to się z okrzemek nie tłumaczy, a decyzję o uznaniu/nieuznaniu podejmuje autor hasła. Tutaj mi trochę zgrzyta. A przecież Wars może mieć świetne wyjaśnienie dla okrzemek, może nawet lepsze niż sam autor dla autorskiego narzecza! Szkoda, że jury nie zapytało Warsa, co myśli o okrzemkach (a przecież pytało: dlaczego Dakota? Dlaczego Lynx? Dlaczego Entomologia? itd.), no i że nie spytało Taddy'ego na forum, czy jest za uznaniem/nieuznaniem okrzemek, a jeśli tak, to dlaczego. Dzisiaj był wyjątkowo zakręcony Pojedynek! Pewien Indianin wciąż nie daje mi spokoju... Odpowiedz Link
widok22 Re: Narzecze a okrzemki, czyli nikt nic nie wie.. 12.10.04, 21:50 W wypadku rozwiązania "okrzemki" tok dochodzenia do tego wyrazu chyba jest klarowny. W wypadku roszady - nie, bo przecież, gdyby hasło sprzed tygodnia miało oznaczać roszadę, to po 0-0 musiałby być przecinek. Dlatego pytanie o roszadę wydaje się być uzasadnione. Podobnie Dakota czy Irokez - nie wiadomo, strzał to czy nie strzał - zapytać należy. Natomiast stawianie pojedynkującego się Autora w roli arbitra chyba nie jest dobrym pomysłem - to Wysokie Forum w szlachetnej dyskusji wyda końcowy werdykt :-) Odpowiedz Link
uhuhu Re: Narzecze a okrzemki, czyli nikt nic nie wie.. 12.10.04, 21:58 widok22 napisał: > W wypadku rozwiązania "okrzemki" tok dochodzenia do tego wyrazu chyba jest > klarowny. Oj, nie jest, ani trochę nie jest! Przynajmniej dla mnie. Okrzemki to plankton, owszem. Ale 1) nie wiem, co ma wspólnego z wartkimi wodami, 2) nie wiem, co ma wspólnego z planTOktonem. I wciąż nijak nie mogę tego rozgryźć. <help> Odpowiedz Link
widok22 Re: Narzecze a okrzemki, czyli nikt nic nie wie.. 12.10.04, 22:13 okrzemki - plankton z wód: wartkich dla utrudnienia, to - dla zaznaczenia perskiego oka dotyczącego sąsiedniego słowa "wartkich". Oczywiście okrzemki n ie powinny być uznane, o ile byłoby ZNACZNIE LEPSZE rozwiązanie. Ale narzecze ma wagę zbliżoną - choć przecież cały czas droga do reklamacji jest otwarta. I dyskusja na temat określeń jest otwarta, a to cieszy:) Odpowiedz Link
uhuhu Re: Narzecze a okrzemki, czyli nikt nic nie wie.. 12.10.04, 22:17 Strzebla - ryba z wód; plantokton - dla utrudnienia; wartkich - dla podkreślenia perskiego oka. To nie jest znacznie lepsze rozwiązanie od okrzemek. Ale proszę mnie przekonać, że jest gorsze! :)) Odpowiedz Link
widok22 O wyższości okrzemek nad strzeblą 12.10.04, 22:28 Były pierwsze... A historia plantoktonu jest porywająca, bo "dla bezpieczeństwa" mejle są kopiowane, a nie przepisywane... Odpowiedz Link
totet Re: Narzecze a okrzemki, czyli nikt nic nie wie.. 12.10.04, 22:03 No z tego co pobieżnie studiuję to gwoli ścisłości okrZEmki nie bardzo nadają się na potamoplankton. Ja rozumiem że każdy organizm wodny według tej zasady niby jest klarowny. Ale okrzemki tak pasują, jak i strZEbla, i roszada... :) Odpowiedz Link
totet Re: narzecze 12.10.04, 21:43 Sporo tej niekonsekwencji, oj, sporo... Jeżeli sposób podania hasła byłby np. planktzon no to jeszcze byłoby do przyjęcia, ale jak autorzy zaczną odjeżdżać w różne dziwne zakręcenia, to bez odpowiednich dawek tego i owego nie odkręcimy za nic. Wolałbym chyba, żeby każda sztuka miała wyrazistą podkładkę. Ja w wyliczankach dobry nie jestem, ale Kopaliński mnie przekonuje na cacy. Podkładki tej ruszyć się nie da. Ale jak muszę odgadywać co autor miał na myśli, to mi to trochę zgrzyta. Co do okrzemek mam podobne wątpliwości. Pierwszy powinien tłumaczyć się odpowiadający, podobnie jak choćby przy nieszczęsnej roszadzie. No chyba, że trafia celnie w wersję autorską, to uznawana jest odpowiedź bez wahania. Wtedy też mocne zamieszanie powstało, ale przynajmniej kolejność była zachowana - tłumaczenie przedstawił uczestnik, a potem ciężar decyzji spoczywał na jury. Odpowiedz Link
widok22 Re: narzecze 12.10.04, 22:06 Totet napisał: ale jak autorzy zaczną odjeżdżać w różne dziwne zakręcenia, to bez > odpowiednich dawek tego i owego nie odkręcimy za nic. Wolałbym chyba, żeby każd > a > sztuka miała wyrazistą podkładkę. jednakowoż nie można cenzurować Autorów: (są nieliczne wyjątki, jest możliwość prostowania omyłek) - zakręcenie nie jest omyłką lecz grą. Ale zgadzam się oczywiście z tezą, że zakręcać warto tylko na tyle, na ile da się później odkręcić. No chyba, że trafia celnie w wersję > autorską, to uznawana jest odpowiedź bez wahania. Powracam do swojego ulubionego przykładu: "miasto w Afryce" - wersja autorska Malindi (na wybrzeżu Kenii). I oto 0 19.20 ktoś podaje "Nairobi", a o 19.22 - ktoś inny rzuca "Malindi". Czy nie uznać Nairobi tylko dlatego, że autorską wersją jest Malindi? Przecież Nairobi to jedno z najbardziej afrykańskich miast w Afryce. "Autorskość" nie może być podstawą uznawania bądź nieuznawania rozwiązań. Odpowiedz Link
uhuhu Re: narzecze 12.10.04, 22:13 Z przykładem afrykańskim zgadzam się w pełnej rozciągłości. Ale zauważ, że masz przepiękną podkładkę na "Malindi" w postaci atlasu Afryki, którą się podeprzesz przy ocenie uznać-nie uznać. Natomiast na okrzemki (jak na razie) podkładki nie ujrzałem, a więc nie uwierzyłem. ;-) Cenzurować Autorów - co to, to nie! Odpowiedz Link
totet Re: narzecze 12.10.04, 22:22 Nie tędy droga. Jeżeli trafiam w wersję autorską ,to jest to zaliczone i rzecz jasna nikt nie wymaga tłumaczenia, choćby uczestnik tylko strzelił (tak naprawdę do Winfrey było tylko kilku może kilkunastu kandydatów, więc łatwiej strzelać z dozą prawdopodobieństwa niż się zastanawiać nad związkami). Jeżeli jednak trafiam słówko możliwe do przyjęcia, ale nieautorskie, to jednak mam świadomość, że zaraz padnie pytanie o wykładnię. W przypadku roszady padło jakieś wyjaśnienie, dalej rozstrzyga jury - ocenia świadomość uczestnika. Dzisiaj taką ścieżkę pominięto. Nie mam żadnego interesu, żeby akurat punkty miał ten czy ów, ale okrZEmki zaliczane przez autora pytania to nowość, zwłaszcza że nie jest to przekonywujące rozwiązanie. Nie postulowałem zaliczania rozwiązań tylko autorskich, Nairobi jest w porządku, bo to niewątpliwie miasto w Afryce. Zwracam tylko uwagę, że jak zaczniemy za bardzo wkładać, to możemy nie wyjąć... Odpowiedz Link
totet Re: narzecze 12.10.04, 22:26 Proponuję uznać albo IROKEZ albo ARAWAK. Wszak nie mamy ZNACZNIE LEPSZEGO rozwiązania :) Odpowiedz Link
widok22 Re: narzecze 12.10.04, 22:33 oj mamy, mamy :) Indianin jest w porządku, bo nie budzi wątpliwości. Wątpliwości budzą hasła niejednoznaczne, ale takie z kolei czasem są najsmaczniejsze... Odpowiedz Link
widok22 Re: narzecze 12.10.04, 22:46 totet napisał: > Nie tędy droga. Jeżeli trafiam w wersję autorską ,to jest to zaliczone i rzecz > jasna nikt nie wymaga tłumaczenia, choćby uczestnik tylko strzelił Hmm, nie zgadzam się co do wyższości wersji autorskiej nad inną. Bo jeśli ktoś trafia w wersję autorską to tylko dlatego, że poszedł tropem autora. A jeśli obaj się mylą? - dlatego uważam, że takiego samego tłumaczenia wymaga każde rozwiązanie - i to, którego pierwszym autorem jest Autor, i to, którego pierwszym autorem jest rozwiązujący. Odpowiedz Link
totet Re: narzecze 12.10.04, 22:49 Dlatego z wersji autorskiej, o którą czasem pytamy, tłumaczy się autor. I to oczywiście zakładam, że można go monitować o podkładkę. Odpowiedz Link
wars10 Re: narzecze 13.10.04, 16:49 Sorry, że nie odzywałem się, chociaż kilkakrotnie byłem wzywany do odpowiedzi. Jeszcze wczoraj podczas trwania pojedynku zmuszony byłem odejść od komputera i dopiero dzisiaj po południu zobaczyłem jak ciekawą dyskusję wywołały te mikroskopijne glony ( mam na myśli oczywiście OKRZEMKI). Przyznam szczerze, że do końca nie jestem przekonany co do wyższości okrzemek nad innymi "stworami". Wydawały mi się w miarę logiczne (bo i składnik planktonu, i słodkich wód - a więc wartkich rzek również) i w nie wlaśnie strzeliłem. Jak się okazało CELNIE - i wcale nie mam na myśli trafności rozwiazania ale ciekawą dyskusję, jaką ten strzał wywołał. Odpowiedz Link
jw1969 Re: OPRAH | HARPO 12.10.04, 21:26 No proszę, a ja myślałem, że chodziło o tę scenę z Groucho Marxem i lustrem... Odpowiedz Link
uhuhu Lustro Winfrey? Proszę bardzo! ;-)) 12.10.04, 21:35 W sieci, podczas trwania Pojedynku, znalazłem to: www.furnishingsontheweb.com/NoFrame/items/058852nf.html Tak mi weszło w podświadomość, że już o niczym innym nie myślałem, tylko o tym ustrojstwie właśnie... ;-)) Odpowiedz Link
reptar Gratulacje dla Taddy'ego 12.10.04, 20:25 Taddy, gratuluję. Ja dołączam do tych paru, co już za burtą   ;-) (powinienem może poczekać na oficjale wyniki, bo nie nadążam z liczeniem, ale według moich szacunków dokopałeś mi jak Polska Haiti w 1974). Odpowiedz Link
widok22 A to było tak... 12.10.04, 20:33 Pojedynek 3 - Reptar - Taddy: 19.00. polar (Taddy - 1 pkt., wynik 0:1) - 1 pkt. zdobywa Maku7 19.01. edytorstwo (Reptar - 2 pkt. wynik 2:1) - 2 pkt. zdobywa Uhuhu 19.01. literat (Taddy - 3 pkt., wynik 2:4) - 3 pkt. zdobywa Mag33 19.02. echmea (Reptar - 4 pkt., wynik 6:4) - 4 pkt. zdobywa Uhuhu 19.06. rozwodnik (Taddy - 5 pkt., wynik 6:9) - 5 pkt. zdobywa Zbista 19.06. korki (Reptar - 6 pkt., wynik 12:9) - 6 pkt. zdobywa Markata 19.11. zaczepka (Taddy - 7 pkt., wynik 12:16) - 7 pkt. zdobywa Uhuhu mija 15 minut pojedynku - obowiązuje zasada "zerowej końcówki" 19.26. narzecze (Taddy - 8 pkt., wynik 12:24) - 8 pkt. zdobywa wars10 za rozw. okrzemki 19.27. zwierciadło (Taddy - 9 pkt., wynik 12:33) - 9 pkt. zdobywa jw1969 19.35. (Reptar nie zdobywa punktów, wynik 12:33) - 10 pkt. zdobywa Taddy01 19.34.gospodarz (Reptar nie zdobywa punków, wynik 12:33) - 11 pkt. zdobywa jw1969 20.16. koniec pojedynku. 1 pozostaje bez rozwiązania. Odpowiedz Link
luxer Do widoka22 12.10.04, 21:47 Widoku,czy nie lepiej wrócić do konkretnych rozwiązań podanych przez autorów zestawów? Do ostatecznego odgadnięcia "Co autor miał na myśli". Wykluczyłoby się sytuacje podobne jak dziś i jak ostatnio z roszadą. Przecież i tak w trakcie konkursu jest takie zamieszanie,że trudno wyłapać gdzie jest jaki wpis i po czasie szukać interpretacji odgadniętego słowa. Byłyby punktowane odpowiedzi wpisywane w TEMAT, a Ty oceniałbyś, czy jest za to punkt czy nie. Znacznie ułatwiłoby to pracę i wykluczyłoby grzebanie w postach, bo a nóż widelec coś tam ktoś napisał.Komentarze oczywiście "zaś".Ewentualnie jeśli bardzo ważna informacja zamieszczona byłaby w środku posta to tylko wpisac w temacie n/t. to moja nieśmiała propozycja pzdr szarady.aplus.pl Odpowiedz Link
reptar o n/t słów parę (off topic) 12.10.04, 22:07 luxer napisała: > Ewentualnie jeśli bardzo ważna informacja zamieszczona byłaby w środku posta > to tylko wpisac w temacie n/t. n/t znaczy "no text", czyli że wszystko zawarte jest w Temacie i nie ma niczego poza Tematem (żadnego tekstu). Postów, których Temat kończy się n/t-em, w zasadzie można nie otwierać (jeśli się takiemu n/t-owi ufa). Dlatego jeśli bardzo ważna informacja zamieszczona byłaby w środku posta, to "no n/t"! Odpowiedz Link
luxer nie na temat! 12.10.04, 22:33 chciałam, aby wpisać "nie na temat" i taki znany skrót wyszedł! Siedzę, czytam i analizuję wpisy, tyle w nich ukrytych inf.jest, kŧórych w czasie konkursu w ogóle nie widziałam. ;((. Odpowiedz Link
reptar Re: jak nazywa sie INDIANIN z poz.1 12.10.04, 22:12 Indianie powoli się kończą   ;-) Ale kilku na sześć liter jeszcze jest w odwodzie. Ktoś na pewno odgadnie. Ja tylko podpowiem, że to nie jest wódz Apaczów ULZANA. Odpowiedz Link
jw1969 Re: jak nazywa sie INDIANIN z poz.1 12.10.04, 22:20 Właśnie, myślałem o jakimś konkretnym Indianinie, tylko Winnetou ani Unkas jak na złość nie tyle liter mają, a inni, których sobie przypominam, mieli na ogół dłuższe, dwuczłonowe imiona... Odpowiedz Link
reptar Re: jak nazywa sie INDIANIN z poz.1 13.10.04, 00:17 No i proszę, Totet złapał Indianina, i to nie jak Krzykalski Tatarzyna, tylko naprawdę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=16631768&a=16638845 A ja przyznaję, drań jestem, żem tak podstępnie tym Ulzaną błędny kierunek zapodał   ;-) Totet, dzięki, będę mógł pójść spać ze spokojem, że i odgadywacze idą spać ze spokojem. Odpowiedz Link
widok22 Re: A to było tak... 12.10.04, 22:38 widok22 napisał: > Pojedynek 3 - Reptar - Taddy: > > > > 20.16. koniec pojedynku. 1 pozostaje bez rozwiązania. aż do 22.31, kiedy rozwiązanie Mistek podał Totet Odpowiedz Link
taddy01 jestem i się tłumacżę 12.10.04, 22:18 Narzecze dorzuciłem dziś w ostatniej chwili Widok 22 przysłał mi mejla że podałem tylko 5 haseł naprędce wymyśliłem to narzecze, a w pośpiechu błędnie wpisałem plankton.Nie zauważyłem tego błędu jak wysyłałem mejla i nie zauważyłem w wydruku widoka22. Zająłem się li tylko hasłami reptarowymi Przepraszam zato całe zamieszanie. Dopiero co wróciłem do komputera Odpowiedz Link
uhuhu Re: jestem i się tłumacżę 12.10.04, 22:19 Taddy! CUDOWNIE!!!!! ;-))))))) O, nie mogę... :))))) Odpowiedz Link
reptar Re: jestem i się tłumacżę 13.10.04, 00:25 uhuhu napisał: > Taddy! CUDOWNIE!!!!! ;-))))))) > > O, nie mogę... :))))) Oj, tak, będzie co wnukom opowiadać, oj będzie :-))))) Odpowiedz Link
luxer plantokton 13.10.04, 08:28 Jak to dobrze być troche przyślepawym, bo nie zuważyłam błędu popełnionego przez Taddego. Nawet w luźnej rozmowie po konkursie posługiwałam się okresleniem "plankton". Nawet przez chwilę zastanowiłam się dlaczego autor zastawu dla "okrzemek" /oczywiście jak wars podał rozwiazanie/ posłuzył się tak prostym określeniem, a przecież mozna było dla "tego planktonu" wykombinować coś z Nagradą Nobla, czy z samym Noblem (w pażdzierniku na czasie). Jak jesteśmy odbierani? Oto cytat listu, który otrzymałam po konkursie:"Obserwowałam jak sie tocza pojedynki i nawet trochę zajarzyłam......" pozdrawiam wszystkich ozywionych i znudzonych luxer Odpowiedz Link
jw1969 Apel do odgadujących 13.10.04, 12:04 Wczoraj udało mi się powtórzyć duwkrotnie rozwiązania, które już padły. Włączyłem się z opóźnieniem do zabawy i po prostu przeoczyłem, że ktoś podał KORKI i nieautorskie OKRZEMKI. A to dlatego, że rozwiązania te nie zostały podane w temacie postów, tylko ukryte w treści. Apeluję, żeby na przyszłość jednak wpsiywać numer hasła i odpowiedź w tytule. Odpowiedz Link