1803ania 27.03.19, 11:45 Poszukuję pliku tekstowego z hasłami rzeczownikowymi zawartymi w Słowniku Języka Polskiego pod redakcją Doroszewskiego. W ramach rewanżu mogę zaoferować inne tego typu pliki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Re: Doroszewski 27.03.19, 14:32 Kłopot polega na oddzieleniu i wyłapaniu. Np. "milcząca" nie jest hasłem, jest pod sjp.pwn.pl/doroszewski/milczacy;5451669.html , a i ten nie wygląda na rzeczownik na pierwszy rzut oka. Trzeba wejść w hasło i doczytać się, że istnieje sekcja "w użyciu rzeczownikowym". Takich jest dużo: ciemna, czepne, krótkouda, rozmaity, szatna, trescne, uparta, ziołowa... Praktycznie trzeba by zajrzeć pod każdy przymiotnik. Nawet jeśli chodziłoby tylko o te, które są tytułem hasła (a więc "milczący" i "szatny" tak, "milcząca" i "szatna" już nie). Albo wymyślić, że rzeczownikiem może być sjp.pwn.pl/doroszewski/iscie-II;5435393.html czy sjp.pwn.pl/doroszewski/osiec;5467625.html Albo dogrzebać się do rzeczownika "fantazmo" w haśle sjp.pwn.pl/doroszewski/fantazm;5427069.html Albo potworzyć gerundia od bezokoliczników. No więc są takie pliki do wzięcia, ale nie do końca wyczerpujące temat. Mejla na 1803ania@gazeta.pl odbierasz? Odpowiedz Link
1803ania Re: Doroszewski 27.03.19, 14:49 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Zdaję sobie sprawę z tych wszystkich utrudnień (przymiotniki, gerundia), ale nawet bez tego plik taki byłby dla mnie bardzo pomocny. Mejle oczywiście odbieram. Odpowiedz Link