Dodaj do ulubionych

Oxford - nowe czasopismo dla szaradzistów

26.01.05, 11:04
Jutro powinno się ukazać w kioskach nowe czasopismo adresowane do osób
czerpiących satysfakcję z rozwiązywania bardziej wymagających krzyżówek i
zabaw logicznych.

Ma mieć tytuł Oxford, 48 stron A4, cena to 3,20 zł.

To na tyle, nie wiem, co będzie wewnątrz:-)
Obserwuj wątek
    • totet Re: Oxford - nowe czasopismo dla szaradzistów 26.01.05, 14:39
      Ciekawa informacja, a jakoś tak przechodzi bez echa... (?)
      Pewnie więcej wypowiedzi pojawi się jutro. No cóż, pożyjemy - zobaczymy, ale sam
      anons intrygujący...
    • reptar Re: Oxford - nowe czasopismo dla szaradzistów 26.01.05, 14:53
      Czy tytuł nie wydaje się ciut przeintelektualizowany...?
      Obca pisownia, aspiracje, konotacje...
      Hmm...
      • lucbach Re: Oxford - nowe czasopismo dla szaradzistów 26.01.05, 19:59
        Tytuł oryginalny :-) Ciekawe, czy będzie w moim kiosku...
        pozdrawiam,
        lucbach
    • romanglowacki Re: Oxford - nowe czasopismo dla szaradzistów 26.01.05, 21:55
      A któż to będzie wydawcą tejże nowości? - Czy któryś z obecnych już na rynku
      czy ktoś nowy? Pędze jutro do kiosku co sił - zdziwie się czy nie?
      • uhuhu Po przekartkowaniu między kioskiem a pracą... 27.01.05, 07:48
        romanglowacki napisał:

> A któż to będzie wydawcą tejże nowości? - Czy któryś z obecnych już na rynku
        > czy ktoś nowy?

Wydawcą nowości jest Phoenix Press. A w środku zadania przeróżne - ułóż sam,
        przez dziurkę od klucza, jolki, rozeta, bliźniaki, krzyżówka tematyczna o
        serialu "M jak miłość", wirówki panoramiczne, krzyżówka z quizem, kołówka,
        diakrostych, krzyżówki klasyczne, wirówki, ciągówka, synteza tematyczna,
        syjamskie od A do Ż, dopasuj sylaby, magiczna, mozaikowa itp. Ponadto zadanie
        logiczne, zadanka obrazkowe, zagadka detektywistyczna i wiele innych.

romanglowacki napisał:

> Pędze jutro do kiosku co sił - zdziwie się czy nie?

Też mi pytanie - znalazłem Cię wśród autorów zadań, więc dziwię się, że mógłbyś
        się zdziwić :)) Co do nazwisk pod zadaniami, prym wiedzie Marek Knez. Ponadto
        zauważyłem takie nazwiska jak Piotr Haręzga, Grzegorz Chomicz, Jacek
        Szczepanowski, Jacek Marcinkowski, Andrzej Skrzypczak, Leszek Oleksy, Redakcja.
        • totet Re: Po przekartkowaniu między kioskiem a pracą... 27.01.05, 08:48
          Wydawca i skład redakcji stanowią już pewną zagadkę (siedziba we Wrocławiu),
          podobnie jak fakt, że jest to numer 2/2005. Był już pierwszy wcześniej?
          • romanglowacki Re: Po przekartkowaniu między kioskiem a pracą... 27.01.05, 12:46
            Wszystko wygląda, że to pierwszy numer. Na stronie wydawnictwa mozna przeczytać
            co nieco
            www.phoenix.pl/aktual.jsp?id_art=192
            • reptar Re: Na stronie wydawnictwa mozna przeczytać... 27.01.05, 14:37
              A ciekawie, ciekawie tam piszą:

> Oxford" adresowany jest do osób czerpiących satysfakcję z rozwiązywania
              > bardziej wymagających krzyżówek i zabaw logicznych. Są to osoby lepiej
              > wykształcone, z większych miast, zamożniejsze [ciach]

W wolnym tłumaczeniu: "Z małej mieściny jesteś? Biednyś? No toś tuman!".

Przesaaadzili...
              • jfalek Re: Na stronie wydawnictwa mozna przeczytać... 27.01.05, 16:04
                reptar napisał:

> A ciekawie, ciekawie tam piszą:
                >
                > > Oxford" adresowany jest do osób czerpiących satysfakcję z rozwiązywania
                > > bardziej wymagających krzyżówek i zabaw logicznych. Są to osoby lepiej
                > > wykształcone, z większych miast, zamożniejsze [ciach]
                >
                >
                > W wolnym tłumaczeniu: "Z małej mieściny jesteś? Biednyś? No toś tuman!".
                >
                > Przesaaadzili...
                =============

wszystkie badania scjologiczne to potwierdzają, oczywiście uśredniając.

Reptarze, skąd się biorą u Ciebie u Ciebie takie teksty.
                EOT

FJ
              • megalomaniac Re: Na stronie wydawnictwa mozna przeczytać... 27.01.05, 20:34
                reptar napisał:

> A ciekawie, ciekawie tam piszą:
                >
                > > wykształcone, z większych miast, zamożniejsze [ciach]
                >
                >
                > W wolnym tłumaczeniu: "Z małej mieściny jesteś? Biednyś? No toś tuman!".
                >
                > Przesaaadzili...

posądza ich kolega o megalomanię?...hihihihi...
              • ol-ga Re: Na stronie wydawnictwa mozna przeczytać... 29.01.05, 12:07
                > > wykształcone, z większych miast, zamożniejsze w grupie wiekowej 30 – 64 lata

No to się poczułam lepiej wykształcona (tylko od kogo lepiej?), z większego
                miasta, zamożniejsza (bo stać mnie na wydanie 3,20?), grupa wiekowa i tak się
                zgadzała :)))
                Po takiej reklamie spodziewałam się czegoś trudniejszego...a tu "niespodzianka".
                Wszystkie zadania konkursowe można rozwiązać w biegu. Wystarczy wpisać parę
                wyrazów w kratki, a hasło widoczne jak na dłoni. Baa...nie koniec na tym. Do
                ostatniego zadania konkursowego, bardzo dużo podpowiedzi można znaleźć w
                słowniczku.

Plusem jest dość duża rozmaitość zadań
        • romanglowacki Re: Po przekartkowaniu między kioskiem a pracą... 27.01.05, 12:08
          Jestem trochę zdziwiony, nie miałem pojęcia, że wrocławskie wydawnictwo szykuje
          coś nowego. Także tym, że podpisują zadania. Owszem - ułożyłem kilka setek
          przeróznych zadań dla Wrocławia, ale nigdy nie podpisywali - a tu masz babo
          placek.
    • ahaba Literka D 27.01.05, 19:44
      Chodzi o de w tytule.
      Jej tło wypełnia twarz widziana z boku zwrócona w prawą stronę; w środku znak
      zapytania.
      Bardzo przypomina logo "Szaradzisty". Był pytajnik, była twarz z profilu.
      Lecz "patrzył" w lewą stronę.
      Według mnie bardzo duże podpobieństwo.
    • wiaz_szypulkowy_wspak Bradzo fajne! 28.01.05, 08:45
      wlasnie kupilem i bardzo mi sie podoba!!!
      • reptar Re: Bradzo fajne! 28.01.05, 09:59
        wiaz_szypulkowy_wspak napisał:

> wlasnie kupilem i bardzo mi sie podoba!!!

To napisz coś więcej. Podoba Ci się, bo...?
        • wiaz_szypulkowy_wspak Re: Bradzo fajne! 28.01.05, 10:13
          najbardziej podoba mi sie format, przynajmniej odnosze takie wrazenie, ze mam duzo miejsca na wpisywanie:) zadan za duzo jeszcze nie rozwiazalem, wiec sie nie wypowiem na temat jakosci zadan, jeszcze nie teraz:)poza tym nie poczuwam sie do tego za bardzo:) traktuj to jako glos niedzielnego szaradzisty lubiacego sobie porozwiazywac co nieco:)
          to bylo moje pierwsze wrazenie, po okolo godzince wertowania i rozwiazywania, na ocene zawartosci merytorycznej czy jakos tak:) za wczesnie:) moze po 2, 3 numerach:)
          • wiaz_szypulkowy_wspak Re: Już nie takie bardzo fajne! :( 31.01.05, 12:39
            Po glebszej analizie :) zadan juz misie tak nie podoba:) te glowki jako wyznacznik trudnosci uwazam za chybione. pomijam to ze w sumie azdy ma inny zasob wiedzy, ale np. takie zadanie jak ten lancuszek (gdzie postepuje sie zgodnie z instrukcja i zamienia lub wsatwia literki)gdzie dano dwie glowki:) nie rozumiem, zadanie zajelo moze dwie minuty, moze 3:) i oprocz stosowania sie do wskazowek-regul nic nie musialem myslec, rozweiazanie samo wyszlo:) gdzie wiec te az 2 glowki?? no, jedyna trudnosc (chwilka przerwy w wypelnianiu mechanicznym) to zgadnac piwo na 3 literki, no... ale jaka to trudnosc:):)

aha, jeszcze ciekawy tekst na karcie rozwiazan a propos danych teleadresowych, no, ja bym nie zglaszal na tym blankiecie takowych! mozna wykreslic oczywiscie, znaczy skreslic te pozolenie na wszytsko, ale ja bym nie wierzyl, ze to cos da:) straszne co tam napisali: praktycznie moga twoimi danymi zrobic wszytk9o, sprzedac, dac, i wykorzystac jak im sie podoba! mi za to sie to bardzo nei podoba!!! na pewno rozwiazan nie bede wysylal!
            Ale w syumie zadania jak to zadania, jedne gorsze drugie lepsze, :) jedyne co mnei troche bawi to poziom zadan autora: 'redakcja', no coz, czasami chyba nie mieli co z miejsce wolnym zrobic chyba!
            za to formula lekko rozrywkowa (kawaly, artykuliki) przypadla mi do gustu nawet.
            • jw1969 Re: Już nie takie bardzo fajne! :( 31.01.05, 21:04
              Kupiłem, trochę z ciekawości, trochę z lokalnego patriotyzmu, boć to we
              Wrocławiu wydają, aczkolwiek żadne z nazwisk pojawiających się w stopce
              redakcyjnej nic mi nie mówi (może któraś z tych osób miała coś wspólnego
              z „Rebusem”?). Po lekturze nie do końca wnikliwej stwierdziłem, że następnych
              numerów raczej nie kupię, bo pismo jak dla mnie specjalnych rewalacji nie
              oferuje. Współpraca solidnych autorów znanych z innych łamów
              („Rozrywka”, „Magazyn Diagram”) zapewnia niezły poziom większości zadań, jednak
              bez fajerwerków. Do tego parę zadań odredakcyjnych typu rebusiki literowe, może
              skierowane do młodego czy początkującego czytelnika. Zwracają uwagę dwie
              sprawy, które wynikają albo z braku doświadczenia redakcji, albo też są
              przemyślanym sileniem się na oryginalność. Pierwsza rzecz – format, który
              powoduje, że pismo w kioskach czy „salonach prasowych” często trafia na
              zupełnie inne regały niż większość szaradziarskiej produkcji. Druga kwestia to
              nazwy zadań. Szyfrogram i krzyżówka-szyfr noszą tu nazwę szyfrówki, ukośnik
              to „ukosem”, malowane liczbami vel obrazek logiczny – „krzyżówka po japońsku”,
              metamorfoza – „zmień literkę”, szkotka – „dokończ słowo” itd. Może chodzi o to,
              żeby nie zniechęcać początkującego trudnymi nazwami?
              Z ciekawości rozwiązałem krzyżówkę poświęconą serialowi „M jak miłość” Marka
              Kneza i znalazłem w niej dwa słowa, z których każde wiąże się tylko jedną
              literą. Czy to działanie autora, czy redakcji? Trafiłem na podobną ciekawostkę
              w jeszcze jednym zadaniu.
              Z kolei w zadaniu „Dokończ krzyżówkę” Romana Głowackiego próbowałem po wpisaniu
              wyrazów znaleźć ukrytą gdzieś w diagramie tytułową krzyżówkę, niestety, bez
              powodzenia. Wyglądało mi to na zadanie „pantropa z krzyżówką”, ale ani hasło,
              ani krzyżówka się nie pojawiły. Czy jest w tym jakieś drugie dno?
              Zupełnie brak zadań wierszowanych – szarad i drobnych form. Liczyłem też na
              więcej ciekawych zadań logicznych. Powiedziałbym tak: z mojego punktu widzenia
              to raczej pismo dla szaradzistów nie nazbyt zaawansowanych i o gustach nie tak
              spaczonych jak mój.
              • romanglowacki Re: Już nie takie bardzo fajne! :( 02.02.05, 18:57
                Musiałem najpierw wyjaśnić coś we wrocławskiej redakcji. Jak się baczniej
                przypatrzyłem - zadanie "dokończ krzyzówkę" mimo, że jest podpisane moim
                imieniem i nazwiskiem - nie jest mojego autorstwa. Namieszało się coś w
                redakcji.
                A co do "tytułów" niektórych zadań wrocławskiego wydawnictwa - widocznie taki
                mają "styl" i zmieniają je, nazywając po swojemu.
    • uhuhu Re: Oxford - nowe czasopismo dla szaradzistów 02.02.05, 20:15
      Porozwiązywałem sobie trochę zadań z "Oxfordu". Generalnie są bardzo nietrudne,
      za to spory kłopot sprawiły mi niektóre zadania logiczne oraz... zagadka
      detektywistyczna. Kto ją rozwiązał i jak uzasadnicie swój wybór?!

Myślę, że dopisek pod winietką "dla wytrawnych szaradzistów" nie jest trafiony.
      Ta "wytrawność" może niejednego zniechęcić (ech, pewnie trudne - pomyśli), a
      myślę, że wcale tak nie jest.
      • totet Re: Oxford - nowe czasopismo dla szaradzistów 06.02.05, 14:18
        Dopiero teraz udało mi się baczniej przyjrzeć nowemu miesięcznikowi, stąd kilka
        zdań na ten temat. Zadania nieco zróżnicowane, choć przynajmniej na razie wielu
        jeszcze znanych typów nie ma. Poziom w zasadzie przyzwoity, trochę gwarantowany
        grupą znanych już nazwisk, ale powiedziałbym taki bardziej homogenizowany i
        uśredniony niż z pełną gamą trudności od najprostszych po trudne. To pewnie
        wynika z troski, żeby "wszyscy mogli wszystko". Przeważa klasyka bez iskier,
        błysku pomysłów i fajerwerków. Nazewnictwo czasem wyszukane, niekiedy lekko
        sztuczne, ale o przyczynach była już mowa w innych wątkach. Trudno natomiast
        zgodzić się do końca z informacją, że niektóre typy zadań można zobaczyć w
        polskiej prasie po raz pierwszy. Chyba, że chodzi wyłącznie o nowatorstwo samej
        nazwy. Oznaczenia trudności zadań raczej nietrafione. Wytrawni szaradziści nie
        zwracają na to uwagi, mniej wyrobionych może to niepotrzebnie odstraszać. W
        niektórych zadaniach widać ślady próbowania "oryginalności" np. brak linii
        oddzielających słowa w diagramie diakrostychu.
        Reasumując, akceptowalny poziom rzemieślniczy (choć zdarzają się i warsztatowe
        wpadki) kierowany pewnie do możliwie najszerszego kręgu odbiorców (chyba nie do
        końca zgodnym z przedstawioną grupą docelową). Na razie raczej nie skuszę się na
        kontynuację - wymagam nieco więcej, co nie oznacza, że wszystkim odradzam zakup
        następnych numerów. Z uwagą będę obserwować dalsze poczynania redakcji, bo
        trudno na dziś przesądzać, jaka linia pisma ukształtuje się w dłuższym czasie.
    • rauoaf Oxford nr 4 14.05.05, 16:54
      Wpadł mi w ręce "Oxford" nr 4, a w nim na str. 15 wirokrzyżówka, podpisana "Jan
      Matecki".
      Pan Jan Matecki z Darłowa swego czasu opublikował w miesięczniku MAX Eden" (nr
      2/2002, str. 76) krzyżówkę, którą przepisał ze starego rocznika "Rozrywki Nocą"
      (nr 17/1995, str. 20). No i wydawało się, że plagiatorom wszyscy
      powiedzą "Nie!".
      Czy redakcja "Oxfordu" jest przekonana, że Wirokrzyżówka ze strony 15 nie jest
      dziełem ukradzionym?
    • zakaz_konkurencji Re: Oxford - nowe czasopismo dla szaradzistów 09.01.06, 00:36
      Mam pytanie czy Oxford jeszcze wychodzi?
      • megalomaniac Re: Oxford - nowe czasopismo dla szaradzistów 09.01.06, 14:13
        w kiosku coś w grudniu przeglądałem, a czy to numer archiwalny, czy aktualny
        tego nie pomnę!
      • rauoaf Re: Oxford - nowe czasopismo dla szaradzistów 12.01.06, 19:21
        zakaz_konkurencji napisał:

> Mam pytanie czy Oxford jeszcze wychodzi?

W Oxfordzie, który ukazał się 10 listopada 2005 r. jest zapowiedź, że świeże
        mięsko będzie 19 stycznia.
        No to pewnie będzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka