Dodaj do ulubionych

"Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszczyka

22.11.05, 04:26
Z przyjemnością otwieram ten wątek, bo kilka ostatnich godzin spędziłem na
lekturze najnowszej książki Krzysztofa Oleszczyka.
Książkę można zdobyć nie wychodząc z domu:
www.krzyzowka.republika.pl
Naprawdę warto ją polecić. Ciekawa, inspirująca. Kipi treścią i
niespodziankami.
Obserwuj wątek
    • piotr2345 Re: "Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszcz 30.11.05, 21:29
      Dostałem wreszcie i ja tę książkę. Potwierdzam słowa przedmówcy. Rozwijając
      temat - najprościej można stwierdzić, iż jest to kompenium wiedzy zebrane w
      jednej publikacji na temat dziejów krzyżówki.
      Dobrze, że faouar podał adres strony internetowej - gdzie znalazłem namiar na
      autora, jak też dowiedziałem się, że napisał on książkę Rebus.
    • luxer Re: "Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszcz 01.12.05, 11:01
      faouar napisał:

> Z przyjemnością otwieram ten wątek, bo kilka ostatnich godzin spędziłem na
      > lekturze najnowszej książki Krzysztofa Oleszczyka.
      > Książkę można zdobyć nie wychodząc z domu:
      > www.krzyzowka.republika.pl
      > Naprawdę warto ją polecić. Ciekawa, inspirująca. Kipi treścią i
      > niespodziankami.

Cześć Faouar :D:D:D Uwielbiam Urbana, tylko on mógł to wymyśleć.

Ataki na krzyżówki.
      Jerzy Urban: "Prawdziwa trutka gangrenująca umysł".

a ten drugi gościu, kto to jest?

Demetrio Tolosani: "Są dla rozumu jak policzek i nadają się
      głównie dla pudli"

O i jakoś mało dyskutantów, a taki fajny wątek.

pozdrówki faouar :)

luxer
      • faouar Re: "Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszcz 03.12.05, 11:54
        faouar z bardzo daleka pozdrawia Luxer bardzo serdecznie:)

A książkę Krzysztofa Oleszczyka można podobno wygrać rozwiązując "jolkę z
        klasą" w krzyżówkowym dodatku do dzisiejszego "Super Expressu"
        • luxer Re: "Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszcz 06.12.05, 21:35
          faouar napisał:

> faouar z bardzo daleka pozdrawia Luxer bardzo serdecznie:)

:D:D:D Jesteś w świecie????

> A książkę Krzysztofa Oleszczyka można podobno wygrać rozwiązując "jolkę z
          > klasą" w krzyżówkowym dodatku do dzisiejszego "Super Expressu"

Faouar!!! Take informacje szybciej się podaje :D:D:D, albo droga esemesową, ale
          ......... niestety, moja komórka została w ... busie relacji Legnica - Głogów.
          :( Uczciwego znalaźdźcę prosiłam o jej zwrot, ale taki się nie zgłosił :D:D:D

życzenia mikołajkowe :D

luxer
      • wisa46 Re: "Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszcz 18.02.06, 18:10

LUXER mam dla Ciebie rebusik dla leniwych,nawiązujący do artykułu J.Urbana.
        Czytałem go przed laty,bodaj w Polityce(Krzyżówki Kreola jeszcze nie miałem
        w ręku).
        Przy krzyżówkach krety,nie je myśliwy (oczywiście mięsa z krzyżówek i z
        kretów).
        Nie mam tu na myśli krzyżówek ,które wymagają myślenia.

Jak mawiał ESSE ...myślenie nie jest obowiązkiem ale przywilejem...
        • luxer Re: "Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszcz 18.02.06, 19:18
          wisa46 napisał:

> LUXER mam dla Ciebie rebusik dla leniwych,

Czy to jakaś nowa nomenklatura zadań, czy niby to ja jestem leniwa?

> Jak mawiał ESSE ...myślenie nie jest obowiązkiem ale przywilejem...

hehehe no comment! :D:D:D:D:D:D Skąd to wytrzasnąłeś?

luxer
          • luxer Odpowiedź :D:D:D 18.02.06, 20:10
            luxer napisała:

> wisa46 napisał:
            >
            > > LUXER mam dla Ciebie rebusik dla leniwych,
            >
            > Czy to jakaś nowa nomenklatura zadań, czy niby to ja jestem leniwa?
            >
            > > Jak mawiał ESSE ...myślenie nie jest obowiązkiem ale przywilejem...
            >
            > hehehe no comment! :D:D:D:D:D:D Skąd to wytrzasnąłeś?

PRZY KRZYŻÓWKACH KRETYNIEJE MYŚL I WY!

hehehehehehe luxer
            • wisa46 Re: Odpowiedź :D:D:D 19.02.06, 15:51

Człowiek chce zaistnieć,coś wykreować,stąd pomysł dla leniwych.To tak jak z
              krzyżówką.Ktoś Tobie podaje,Ty przypominasz i wpisujesz w kratki.Ktoś jeszcze
              na tym zarabia.Rebus dla leniwych jest jeszcze prostszy.Tu czytasz,wyobrażasz
              i odpowiednio dzielisz.I znów czytasz!
              Essego poznałem na Biesiadzie w Jaśle(81r).Czy znasz Jego ...prażydzi...?
              To mi sprzedał na Biesiadzie w Lublinie.W przyszłym roku minie 20 lat jak
              nie ma Go z nami.
              • luxer Re: Odpowiedź :D:D:D 21.02.06, 19:45
                wisa46 napisał:

> Człowiek chce zaistnieć,coś wykreować,stąd pomysł dla leniwych.To tak jak z
                > krzyżówką.Ktoś Tobie podaje,Ty przypominasz i wpisujesz w kratki.Ktoś jeszcze
                > na tym zarabia.Rebus dla leniwych jest jeszcze prostszy.Tu czytasz,wyobrażasz
                > i odpowiednio dzielisz.I znów czytasz!
                > Essego poznałem na Biesiadzie w Jaśle(81r).Czy znasz Jego ...prażydzi...?
                > To mi sprzedał na Biesiadzie w Lublinie.W przyszłym roku minie 20 lat jak
                > nie ma Go z nami.

Wisa46, odpiszę Ci na pocztę prasową.

pozdrawiam :D:D

luxer
    • junior36 Re: "Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszcz 03.12.05, 09:49
      Tolosani to antykwariusz [i chyba bibliofil i pisarz włoski].Urban [abstrahując
      od oceny moralnej ] to świetny dziennikarz.Ze napisał ongiś felieton atakujący
      krzyżwki-wiedziałem.Ze dwa-to niespodzianka. Warto je przeczytać.Jak wiele
      innych rzeczy w tej książce.Choćby humoreskę Wiecha.Walery Wątróbka,Gieniuchna
      i szwagier Piekutoszczak rozwiązują "krzyżówkie".Pycha.
      Trzystuindian [to ksywa taka].
      • flora02 Re: "Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszcz 04.12.05, 15:47
        Chyba coś nie wyszło [jak to przy debiucie].Więc raz jeszcze.
        Dostałam od p.Bieńkowskiego [ukłony] książkę "Rebus".Zamówołam u
        p.Oleszczyka"krzyżówkę".I mam nieco wątpliwości.
        Jeżeli p.Oleszczyk pisze [a chyba wie co pisze],że nie ma w Polsce literatury
        szaradziarskiej,to dlaczego i poprzedni "Rebus" o obecna "krzyżówka" nie
        wywołaly prawie żadnego zainteresowania?
        "Rebus"jest świetny, "Krzyżówka" zapowiada się {ze stron internetowych] nieżle.
        Czyżby więc p.Oleszczyk przechwalał się.A może szaradziści mają klapki na
        oczach i tylko rozwiązują,ują,ują,i nic więcej?
        Nie chcę nikogo urazić,ale czegoś nie rozumiem.Może bardziej biegli "w pismie"
        mi to wyjaśnią
        Pozdrowiena
        Flora
    • flora02 Re: "Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszcz 04.12.05, 15:32
      moe to nieprawda i literatury szaradziarskiej jest wiele?Może pan Oleszczyk po
      prostu nie zna [nie,to chyba nie możliwe],literatury.Więc co,przechwala się,czy
      rzeczywiści szaradziści mają klapki na oczach?
      Przepraszam,to nie miało być takie agresywne.
      Jestem ciekawa opini prawdziwych fachmanów.
      A na razie pozdrowienia i ukłony.
      flora
      • jw1969 Re: "Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszcz 05.12.05, 11:59
        "Rebus" to rzeczywiście świetna pozycja. Symptomatyczne natomiast jest
        pomijanie w tej publikacji, w rozdziałach dotyczacych lat powojennych, tego, co
        jest związane z "Rozrywką". Ot, choćby notka biograficzna Wiola: ani słowa o
        jego, wieloletniej przecież, współpracy z redakcją "R". Mam nadzieję,
        że "Krzyżówka" jest wolna od takich uprzedzeń...
        • jw1969 Re: "Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszcz 05.12.05, 12:51
          Można zaryzykować tezę, ze ostoją współczesnej publicystyki szaradziarskiej
          jest to forum. Poczytajcie choćby niektóre analizy reptara - toż to niemal
          gotowe artykuły! A może któryś z periodyków szaradziarskich udostępniłby swoje
          łamy na jakiś cykliczny felieton?
        • junior36 Re: "Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszcz 05.12.05, 15:21
          No właśnie!W swoim życiorysie p.Oleszczyk pisze,że pracował "w jednym z
          warszawskich pism szaradziarskich".I znów unika nazwy "Rozrywka".O co tu
          chodzi.Czyżby kolejna osoba nie lubiąca "Rozrywki"{ponoć jest ich
          zastanawiająco dużo?!].
          trzystu indian [to ksywa taka].
          • scrolllock Re: "Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszcz 06.12.05, 22:29
            kompleks jak nic
    • piotr2345 Re: "Krzyżówka" - nowa książka Krzysztofa Oleszcz 11.12.05, 12:44
      Zwracam uwagę na stronę 154 i 155. Na pierwzej z nich jest omówienie
      najgorszych krzyżówek polskich. Na drugiej krzyżówka i nazwisko jej autora (co
      prawda podpisano: "opracował" ale wówczas nie pisano ułożyła ale opracował).
      A nazwisko - nie uwierzyłem własnym oczom!!!
      Zobaczcie sami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka