Dodaj do ulubionych

Dodatek pełen kratek

26.06.03, 14:58
Jutro wakacyjny "Dodatek pełen kratek" Gazety Wyborczej. Forum na stronie GW tym bardziej chyba skłania, abyśmy jako szaradziści branżyści wyrazili swą opinię o poziomie tych zadań.
Na wstępie zaznaczę, że mnie zwiastuny tego dodatku wręcz by odwiodły i odstraszyły od zamiaru kupna gazety. Krzyżówka w postaci logogryfu prawie jak z podręcznika do klasy 4 podstawówki to chyba nie najwyższy poziom...
Obserwuj wątek
    • jw1969 Re: Dodatek pełen kratek 26.06.03, 15:55
      Tez jestem ciekaw. Czwartkowe jolki utrzymuja niezły poziom, zadania w
      dodatkach lokalnych, zwłaszcza logiczne, są OK (z krzyzówkami bywa różnie, ale
      przynajmniej nie są banalne). Nie rozwiazuję krzyżówek z Gazety Telewizyjnej,
      podejrzewam, że w nowym dodatku może znaleźć się produkcja tego właśnie sortu,
      a nie jolki czy zadania logiczne - a szkoda.
      • penutka Re: Dodatek pełen kratek 26.06.03, 16:26
        Dzisiaj na drugiej stronie Wyborczej jest zajawka, a tam napisali, że będą to krzyżówki: albo-albo, puzzle, swatka,
        hetmańska (o takiej nigdy nie słyszałam), zaszyfrowana (?), ukryta i samosia. Więc może coś ciekawego się
        znajdzie...
        • reptar Idea krzyżówki hetmańskiej 26.06.03, 20:20
          Krzyżówka hetmańska przywędrowała do nas bodaj z zagranicy. Popularyzuje ją od
          lat "Noc z krzyżówkami". Jest jedna na numer (albo była - nie wiem, czy to się
          jeszcze ukazuje). Były nawet rozgrywane Turnieje Hetmańskie, na których
          rozwiązywano tylko ten rodzaj krzyżówki.

Idea krzyżówki hetmańskiej polega na tym, że każde określenie składa się
          z dwóch części, jak w kalamburze. Jedna część jest określeniem wprost, druga
          - po kawałku. Tylko o ile w kalamburze "kawałki" stanowią osobne wyrazy,
          o tyle w hetmańskiej wszystkie chwyty są dozwolone, tzn. określa się dosłownie
          fragmenty, czasem nawet jednoliterowe. Nie wiadomo, która część stanowi
          początek, a która koniec. Do tego interpunkcja służy tylko mydleniu oczu
          (i to jest tak z definicji). Spróbuję wymyślić coś takiego a la określenie
          z hetmańskiej krzyżówki. Powiedzmy, niechby to było coś takiego:

- w Finlandii na pół gwizdka pracuje farmer Farmer

I trzeba do diagramu wpisać wyraz... SMERF.

Bo jest tak:

"w Finlandii" - międzynarodowe oznakowanie samochodów z Finlandii to SF,
          a zatem coś będzie między S a F

na pół gwizdka pracuje farmer = mer (trzy litery z sześciu)

mer w SF daje S + mer + F (i tu się kończy część "kalamburowa")

wreszcie ostatni wyraz - "Farmer" - to imię jednego ze smerfów
          (i to właśnie jest ta część "wprost")

Albo może teraz coś z interpunkcją?

- ze srebrem słabo, bez siarki zmieszane w Trylogii

I trzeba odgadnąć, że to... Zagłoba.

Ze srebrem = z Ag

słabo bez siarki = słabo bez S = łabo

słabo bez siarki zmieszane = łabo zmieszane = łoba

z Ag łoba = Zagłoba (tu część wprost brzmi krótko: "w Trylogii");

Zwróćcie uwagę na przecinek - on tak źle jest specjalnie.

Czasem dochodzenie do tego, o co chodziło autorowi, potrafi zająć pół dnia.
          Ale w sumie rozwiązywanie czegoś takiego jest całkiem przyjemne. Nie wiem, czy
          moje przykłady wyżej będą pasować do stylu, jaki napotkamy w Dodatku Pełnym
          Kratek, zresztą nie wiem nawet za dobrze, czy na pewno pasują do stylu "Nocy
          z krzyżówkami". Miałem okazję rozwiązywać taką krzyżówkę tylko parę razy, bo
          jeden kolega bardzo mnie do tego namawiał (nawet ksero mi przysyłał, żebym się
          za to wziął). W sumie rozwiązałem takich ze dwie czy trzy. Ładnych parę lat
          temu. Pamiętam tylko jedno D, które w definicji było zastąpione przez Niemcy
          (stąd taka kombinacja z Finlandią wyżej).
          • tororo Idea krzyżówki hetmańskiej ma już parwie 80 lat! 26.06.03, 22:15
            Idea krzyżówki hetmańskiej ma już prawie 80 lat!.

Taki rodzaj krzyżowek, w których nie ma opisów wprost w których roi sie od
            anagramów kalambórow i wszelkich zagadek nazwya sie w Anglii i w USA "cryptic
            crosswords". Zasady układania haseł sa w tej chili juz skodyfikowane. Np użycie
            słów typu potrząsane, zawirowane targane itp - oznacza ze cos trzeba będzie
            przeanagramowac - ale zeby dojśc to tego co to zawsze trzeba się namęczyć.
            Prościutki byłby np opis "zadanie targanej trawy " - odpowiedź "pilnowanie"
            jako że targana trawa to warta a zadaniem warty jest pilnowanie.
            Ojcem cryptic crossword jest Anglik Edward Mathet (tłumacz i krytyk literacki)-
            podpisywał sie Torqemada( wielki inkwizytor hiszpański) a pierwszą cc
            opublikował w 1926 w gazecie Observer.

Generalnie mozna powiedziec że o ile w strefie angielsko języcznej rozwój
            krzyzówek poszedł w kierunku rozwoju róznych form krzyzówki - przy ciągłym
            zachowaniu jej podstawowych cech - to u nas potoczyło się to w kierunku
            wielości różnych form przy nielicznych krzyżówkowych wyjatkach typu "Jolka" w
            GW, "Z przymrużeniem oka" w Rozrywce czy "Dziwaczka" w Super Expressie.

Pozdrowienia dla miłosników form trudnych i szlachetnych:)

• reptar Re: Idea krzyżówki hetmańskiej ma już 26.06.03, 23:45
              tororo napisał:

> to u nas potoczyło się to w kierunku
              > wielości różnych form przy nielicznych krzyżówkowych wyjatkach typu "Jolka" w
              > GW, "Z przymrużeniem oka" w Rozrywce czy "Dziwaczka" w Super Expressie.

Czy aby na pewno tak nielicznych? A swatka, cegiełki, psotka, krzyżówka dla
              lubiących wiedzieć, miszmasz...? Tu novum jest tylko w objaśnieniach;
              konstrukcja diagramu jest klasyczna. Krzyżówka dopełniana czy biskówka też są
              oparte o całkiem zwyczajny diagram.

Poza tym znowu ktoś jolkę uważa za dziecko GW   :-((
              • tororo Re: Idea krzyżówki hetmańskiej ... - sprostowanko 27.06.03, 02:53
                Protestuje,
                To nie tak, nie napisalem ze GW wymyslila Jolke. Wiem kto i kiedy wymyślił
                jolkę (zeby byla "jasne ze nie ściemniam" - Pani Maria Zagórska ze 40 lat
                temu). Napisalem ze Jolka w GW jest moim zdaniem w grupie krzyzowek
                wytyczajacych pewne trendy. A to co innego.
                A przy okazji - kiedy pewnego dnia zostal zamieszczony zly diagram do tej
                wlasnie krzyzowki, to telefonow domagajacych sie wyjasnien o co chodzi bylo
                tyle ze poblokowaly sie linie i redakcja stanela w obliczu paralizu
                komunikacyjnego.
                • reptar Re: Idea krzyżówki hetmańskiej ... - sprostowanko 27.06.03, 08:47
                  Sprostowanko przyjmuję, choć źródła "pewnych trendów" jolki z GW dopatruję się
                  w mniejszym stopniu w jakości zadania, w większym zaś - w popularności nośnika.

BTW: Czyżbyśmi gościli na forum członka redakcji Gazety Wyborczej?
    • cherrywt Re: Dodatek pełen kratek 27.06.03, 00:58
      Popularyzatorem, a również najlepszym autorem krzyżówki hetmańskiej jest do tej
      pory w Polsce Adam Sumera. Szkoda tylko, że ten rodzaj zadania propagowany jest
      jak dotąd głownie przez redakcję "Nocy". Namawianie innych redakcji na wsparcie
      tego pomysłu nie skutkuje. A zabawa jest rzeczywiście przednia. Rozwiązanie
      kilku zadań pokazuje na różnorodność pomysłów , które w tego typu zadaniach
      można zawrzeć. A turnieje hetmańskie były ciekawe, ich organizacja była na
      najwyższym poziomie.
      Może ktoś z Was ma siłę przebicia i umieści hetmana na właściwym miejscu w
      polskim szaradziarstwie.
      • reptar Krzyżówka hetmańska / turnieje hetmańskie 27.06.03, 08:39
        cherrywt napisał:

> A turnieje hetmańskie były ciekawe, ich organizacja była na
        > najwyższym poziomie.

Uczestniczyłeś w tych turniejach? Kiedyś dawno znalazłem w Internecie materiał
        z takiej imprezy, z dużym zdjęciem wszystkich uczestników. Próbowałem to teraz
        odszukać znowu, ale ani Google, ani Altavista nie chcą mi zdradzić tej
        tajemnicy. Nie masz przypadkiem gdzieś zachowanego tamtego adresu?
        • cherrywt Re: Krzyżówka hetmańska / turnieje hetmańskie 28.06.03, 01:25
          Uczestniczyłem w pierwszym turnieju, którego finał rozgrywano w Krakowie. Mam
          trochę materiałów z tego turnieju, ale adresu internetowego niestety nie.
    • reptar Gazeta w kratkę - pierwsze wrażenia 27.06.03, 08:34
      Oto moje wrażenia PRZED rozwiązywaniem:

Dużo papieru. Dużo bieli. Olbrzymie kraty na str. 10-11. Twórcy "Gazety
      w kratkę" wyraźnie postawili na rozmiar. Serce mi się kraje, gdy widzę,
      że w to białe zmieściłyby się jeszcze ze trzy zadania, a krzyżóweczka
      na 22 wyrazy zajmuje powierzchnię równą dwóm stronom "Rozrywki".

No i te panoramki. Jednak nie odważyli się wychylić   :-(

Po wstępnym obejrzeniu zainteresowało mnie jedno zadanie. Hetmańska.
      No i ukryty rysunek, to zawsze jest cenna rzecz.
      • totet Re: Gazeta w kratkę - pierwsze wrażenia 27.06.03, 09:36
        reptar napisał:

> Oto moje wrażenia PRZED rozwiązywaniem:
        >
        > Dużo papieru. Dużo bieli. Olbrzymie kraty na str. 10-11. Twórcy "Gazety
        > w kratkę" wyraźnie postawili na rozmiar. Serce mi się kraje, gdy widzę,
        > że w to białe zmieściłyby się jeszcze ze trzy zadania, a krzyżóweczka
        > na 22 wyrazy zajmuje powierzchnię równą dwóm stronom "Rozrywki".
        > No i te panoramki. Jednak nie odważyli się wychylić.
        > Po wstępnym obejrzeniu zainteresowało mnie jedno zadanie. Hetmańska.
        > No i ukryty rysunek, to zawsze jest cenna rzecz.

Zgadzam się. Przejrzałem na razie tylko pobieżnie. Białe plamy rzeczywiście rzucają się w oczy, tak jakby zabrakło małych form lub zadań.
        Bez panoram to się już w tym kraju chyba nic nie może obejść, ale i tak sądziłem że będzie gorzej (na podstawie zajawek). Doceniam jednak i odważniejsze próby publikacyjne - wariantowa, swatka, ukryta, samosia.
        Przymrużka (?) i hetmańska wyglądają w tym zestawie bardziej intrygująco - zdecydowanie mocniejszy aplauz za odwagę.
        Jeżeli dobrze słyszałem, to dodatek ma się ukazywać co tydzień przez całe wakacje. Skoro tak, traktuję ten numer na zasadzie - pierwsze koty za płoty. Oby ewoluował we właściwym kierunku.

• jw1969 Re: Gazeta w kratkę - pierwsze wrażenia 27.06.03, 11:51
          Tak, są panoramy i krzyzówki tematyczne, w których niektóre wyrazy krzyzuja się
          jedna litera - rzecz nie do pomyslenia w porządnym pismie szaradziarskim. Ale
          jesli zacznie się oglądać od końca, to można odnieść całkiem pozytywne
          wrażenie. Osobiscie miałem nadzieję na wiekszą porcję zadań
          logicznych, "Malowane liczbami" czyli ukryty obrazek mamy w Wyborczej co
          tydzień, ale dobre i to na początek.
          Intryguje mnie, dlaczego znowu autor - tak jak w przypadku czwartkowych jolek -
          pozostaje anonimowy? Bo przecież nie redagujący całość Jerzy Skoczylas,
          wymieniony w stopce, układał te zadania. Raczej ktoś znany w szaradziarskim
          swiatku. Marek Penszko? Jacek Szczap? (oni współpracują lub współpracowali
          z "GW") Krzyżówka hetmańska, samosia - widać jakieś wpływy Adama Sumery, ale
          może to fałszywy trop?
      • kouba Re: Gazeta w kratkę - pierwsze wrażenia 27.06.03, 21:36
        Ogólnie jak na nieszaradziarskie pismo to całkiem dobre.Owszem razi ta
        krzyżówka poselska gdzie bywa tylko skrzyżowanie jedna literą,ale za to
        nadrabia określeniami.Najbardziej jednak spodobała mi się krzyżówka hetmańska
        szkoda ,że w pismach Rozrywki nie ma tego zadania ,ale może to się zmieni.
        • luxer Re: Gazeta w kratkę - pierwsze wrażenia 03.07.03, 14:40
          Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów zrobił zadanie nr 21, "obrazek logiczny"?
          Wstyd się przyznać, ale ja nie!!! Jutro nowy "dodatek" i kupię GW tylko ze
          względu na krzyżówkę hetmańską. Mam nadzieję, że będzie troszkę trudniejsza.
          Luxer
          • lucbach Re: Gazeta w kratkę - pierwsze wrażenia 03.07.03, 15:05
            luxer napisała:

Jutro nowy "dodatek" i kupię GW tylko ze
            względu na krzyżówkę hetmańską. Mam nadzieję, że będzie troszkę trudniejsza.

No proszę, ta hetmańska to chyba niedługo wielką karierę zrobi - i na forum i
            wśród autorów zadań;) też kupie jutro "GW" :)
            pozdrowienia
            lucbach
          • mmiga Re: Gazeta w kratkę - pierwsze wrażenia 04.07.03, 06:33
            Kiedyś na pl.rec.szaradziarstwo był podany link, gdzie znajduje się arkusz
            Excela do rozwiązywania zadań tego typu. Jeśli koniecznie zależy ci na
            rozwiązaniu.

Jakbyś nie mógł (chyba jednak nie mogła) znaleźć wątku, to jest tu:
            www.polnews.pl/showthr.php?id=165&thid=1375&rid=1406
            pozdrawiaMM
            • reptar Malowane liczbami 04.07.03, 10:14
              Zajrzyj też na wątek "Malowane liczbami" na tym forum:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=3430382
    • jw1969 Gazeta w kratkę wpada w rutynę? 16.07.03, 14:51
      Hm, spodziewałem się, że trochę bardziej się będzie zmieniać. Oczywiście
      krzyżówki tematyczne poświęcone są czemu innemu i jakby lepiej pokrzyżowane,
      ale reszta bez większych zmian. Puzzle, obrazek logiczny, albo-albo itd - te
      same rzeczy co tydzień. I krzyżówka hetmańska, stosunkowo prosta (diagram z
      dużą liczbą skrzyżowań).
      Ujawnił się autor zadań - wydawnictwo "Wiem". Wiecie coś o nim?
      • ahaba Re: Gazeta w kratkę wpada w rutynę? 16.07.03, 15:37
        WIEM, to wydawnictwo, które płodzi "NOC". To wyjaśnia, dlaczego w GwK są
        hetmańskie krzyżówki.

www.rozrywka.com.pl/
        Taki jest do nich adres.

*trzyma mnie tu tylko grawitacja

• jw1969 Re: Gazeta w kratkę wpada w rutynę? 17.07.03, 09:39
          Byłem na stronie podanej przez ahabę.
          Poniżej smakowity cytat.

"Krzyżówki Relaks
          Pięć rodzajów zadań: syntezy, panoramy, krzyżówki tradycyjne i wykreślanki.
          Każdy rodzaj krzyżówek tworzy niezależny konkurs."

• reptar Re: Gazeta w kratkę wpada w rutynę? 26.07.03, 21:13
        jw1969 napisał:

> Hm, spodziewałem się, że trochę bardziej się będzie zmieniać. Oczywiście
        > krzyżówki tematyczne poświęcone są czemu innemu i jakby lepiej pokrzyżowane,
        > ale reszta bez większych zmian. Puzzle, obrazek logiczny, albo-albo itd - te
        > same rzeczy co tydzień.

Właśnie, też jestem rozczarowany. Wygląda na to, że zawsze jadłospis będzie ten
        sam. Podobno czytelnicy lubią, jak wszystko znajdą tam, gdzie szukają - na
        przykład w RR rubryka "Poziomo i pionowo" zawsze jest na str. 18, figlaszki na
        29, a trzy duże krzyżówki z czarnymi polami na 11, 27 i 39 (i jeszcze parę
        innych takich reperów). No ale "Rewia Rozrywki" ma oprócz tych stałych punktów
        orientacyjnych jeszcze całe mnóstwo stron na które mogą trafić (i rzeczywiście
        trafiają!) nowe pomysły. Tymczasem w "Gazecie w kratkę" ta szablonowość wydaje
        się wypełniać numer tak szczelnie, że raczej nie spodziewam się już po niej
        (po "Gazecie w Kratkę") niczego odkrywczego. Przynajmniej na razie.
    • uhuhu Re: Dodatek pełen kratek 28.07.03, 09:58
      No, przez weekend udało mi się wreszcie przejrzeć dokładnie ostatni kratkowany
      dodatek. Słabizna przez duże S.
      Trochę żal. Wyborcza, bądź co bądź, ma dużą siłę przebicia, wprost
      proporcjonalną do nakładu.

A gdyby.... a gdyby tak nasza ulubiona "Rozrywka" jakoś porozumiała się
      z "Gazetą"... i dokładała np. co dwa tygodnie rozrywkową wkładkę z zadaniami...
      a we wkładce mógłby być opróćz zadań instruktarz dodatkowy, jak się rozwiązuje
      niektóre typy zadań.... ci, co nie znali tego wcześniej, mogliby się
      wciągnąć...... krąg szaradzistów w Polsce powiększałby się regularnie....
      ach....

I had a dream....

:)

• reptar Już mamy trzynasty numer 19.09.03, 23:02
      Już mamy trzynasty numer "Gazety w kratkę". Pierwsze budziły emocje, teraz
      wygląda na to, że te kolejne nie wywołują już żadnego oddźwięku, Przyłapałem
      się na tym, że nawet nie zajrzałem do ostatniego numeru. Skoro się przyłapałem,
      to potem i zajrzałem, ale... wciąż ten sam schemat. Nie znudził Wam się jeszcze?

Trochę jestem rozczarowany. Myślałem, że Gazeta będzie mieć więcej pomysłów niż
      na jedną, wciąż powielaną ramówkę.
      • jw1969 Re: Już mamy trzynasty numer 22.09.03, 10:17
        Mam identyczne odczucia, reptarze. Już nawet hetmańśkiej nie rozwiązuję. W
        wakacje jeszcze było coś do poczytania, teraz już nawet tego nie ma.
        Zresztą jolka z Czwartkowca też mi się nieco przejadła. Precz z rutyną!
    • reptar Kolejny błąd rzeczowy w "Gazecie w Kratkę" 03.10.03, 21:12
      Przeglądam to (a jednak!) co tydzień. Nie rozwiązuję, przeglądam. Patrzę, czy
      któraś z krzyżówek tematycznych mi spasuje. Muszę przyznać, że prawdziwą
      zaletą "Gazety w Kratkę" są te krzyżówki tematyczne, bo kto inny odważyłby się
      opublikować na przykład krzyżówkę z tak niepopularnego tematu jak Twin Peaks...
      No i jak mi podejdzie temat, to z prawdziwą przyjemnością rozwiązuję, tym
      bardziej, że tajemniczy autorzy zawsze zaskakują mnie nieznajomością tematu, co
      mile działa na moje ego.

Tym razem, a jest to już chyba trzeci taki raz, że mnie krzyżówka w "Gazecie w
      Kratkę" porwała swoim tematem - otóż tym razem wziąłem się za krzyżówkę
      "Dobranocki".

Zacznę od pochwał. Takie wyrazy jak Pinio, Kiwaczek czy Filopat to prawdziwy
      rarytas, naprawdę.

Gorzej na innych frontach.

Pierwsze moje zastrzeżenie jest małe: biały delfin to był Oum, a nie Um; ale
      jak wspomniałem, zastrzeżenie to małe, bo skoro może być Cypisek za Cipíska,
      to czemu by nie Um za Ouma; no dobra, niech będzie.

Drugie zastrzeżenie też jest małe, choć pewnie dla mnie mniejsze niż dla
      niektórych spośród Was (a może się mylę?). Otóż diagram krzyżówki rozpadł się
      na dwie rozłączne części - numery 17, 18, 19, 22, 25, 26, 30 i 32 stanowią
      osobną krzyżóweczkę stykającą się rogami z większym diagramem. Błąd w sztuce,
      choć z drugiej strony - czemu by nie?

I wreszcie trzecie, najpoważniejsze zastrzeżenie: „park Yogi i Bubu” (Yogiego -
      by się prosiło) trzeba wpisać w takie coś:   Y _ L _ _ W _ _ O _ _ .
      Autorom prawdopodobnie chodziło o Yellowstone i to jest właśnie wspomniany błąd
      rzeczowy. Bo Yellowstone to park rzeczywisty, a miś Yogi grasował sobie w parku
      Jellystone!!!
      • lucbach Re: Kolejny błąd rzeczowy w 'Gazecie w Kratkę' 03.10.03, 21:36
        reptar napisał:
        > I wreszcie trzecie, najpoważniejsze zastrzeżenie: „park Yogi i Bubu”
        > ; (Yogiego -
        > by się prosiło) trzeba wpisać w takie coś:   Y _ L _ _ W _ _ O _ _ .
        > Autorom prawdopodobnie chodziło o Yellowstone i to jest właśnie wspomniany
        błąd
        >
        > rzeczowy. Bo Yellowstone to park rzeczywisty, a miś Yogi grasował sobie w
        parku
        >
        > Jellystone!!!

O tak, niewybaczalne :-) Taka kultowa kreskówka, toż to woła o pomstę do nieba!
        pozdrawiam,
        lucbach
        • ahaba Re: Kolejny błąd rzeczowy w 'Gazecie w Kratkę' 03.10.03, 21:56
          ...i podkradał koszyki piknikowe.
          Mniam, mniam

*trzyma mnie tu tylko grawitacja
      • jfalek Re: Kolejny błąd rzeczowy w 'Gazecie w Kratkę' 03.10.03, 22:14
        reptar napisał:

> Zacznę od pochwał. Takie wyrazy jak Pinio, Kiwaczek czy Filopat to prawdziwy
        > rarytas, naprawdę.

No cóż, nie wiedziałem że sa takie postacie bajkowe. Szkoda że wnuczka daleko,
        pomogła by to rozwiązać. :))) Bez niej klapa całkowita. Wstyd.

[...]

> Drugie zastrzeżenie też jest małe, choć pewnie dla mnie mniejsze niż dla
        > niektórych spośród Was (a może się mylę?). Otóż diagram krzyżówki rozpadł się
        > na dwie rozłączne części - numery 17, 18, 19, 22, 25, 26, 30 i 32 stanowią
        > osobną krzyżóweczkę stykającą się rogami z większym diagramem. Błąd w sztuce,
        > choć z drugiej strony - czemu by nie?

Gratuluję spostrzegawczości.
        Spojrzałem i ja.
        Zapewne jednak, jak dla mnie to błąd w sztuce. Mogą być i dwa diagramy, czemu
        nie, ale wtedy że temat ten sam powinny być powiązane w jakiś sposób. Może
        właśnie poprzez hasło-rozwiązanie (nowa postać z dobranocek) i kolorowe pola w
        obu diagramikach. To najprostsze podejście. Wystarczyło dać mniejsze kratki i
        lekko rozsunąć oba diagramiki.

Lub też przekonstruować diagram aby jednak szukać powiązań i zbudować to na
        jednym diagramie. Zapewne nie chciano zostawiać pustego miejsce na stronie i
        zrobiono "łatę". W końcu jest tam jeszcze trochę "białego" i tam
        trochę "zaszczepić" haseł. Chyba jednak komuś zabrakło czasu na wykończenie
        zdania. Można by próbować tam coś zrobić.
        Autor. Kto to wykonał. Nieważne dla mnie. Ale temat zadania ciekawy.
        No pewnie część tu piszących już dawno zapomniała o tych postaciach.
        Pozdrawiam
        Jędrzej
        • kicior99 Re: Kolejny błąd rzeczowy w 'Gazecie w Kratkę' 07.11.03, 13:23
          wnuczka nie nbedzie znala filopata. predzej syn-corka. Patafila pewnie tez..
          • jfalek Re: Kolejny błąd rzeczowy w 'Gazecie w Kratkę' 07.11.03, 14:11
            kicior99 napisał:

> wnuczka nie nbedzie znala filopata. predzej syn-corka. Patafila pewnie tez..

Masz rację z tą wnuczką, zapewne nie powtarzają teraz tego w TV.
            To było w TV w latach 70. Dwa ludziki wygięte z drutu.
            Teraz wolą puszczać na niektórych stacjach TV takie bajki że strach samemu
            oglądać jakieś straszne stwory. A i oczopląsu także można się nabawić. Ale
            skoro są na to chętni, więc....
            Syn-córka, czy pamiętają, zapewne tak. Spytam przy okazji jak się tu zjawią.

Dzięki za przypomnienie. Znalazłem nawet sobie stronę o tym.

film-animowany.mpg.pl/article/pl.rec.film.animowany/4196.html
            Pozdrawiam
            Jędrzej
    • reptar krzyżówka ze śmiechem zarejestrowanym i kruczkiem 07.11.03, 08:28
      ("Gazeta w Kratkę" z 7 listopada, krzyżówka nr 4, sportowa, z uśmiechem).

Tym razem całą baterią cudzysłowów zadbano o to, byśmy się zorientowali, gdzie
      jest dowcip. To coś jak śmiech w sitcomie. Z tym że zrobiono to bardzo, ale to
      bardzo chaotycznie. Nie potracię znaleźć kruczka: jakie kryterium decydowało,
      który dowcip zasłużył na cudzysłów, a który nie

- hokeiści z "koronowanymi" koszulkami
      - "awansowany" liniowy
      - "wojskowy" popis bramkarza
      - miasto "Byków"
      itd.

Ale:
      - klub dla Noego (a czemu nie klub "dla" Noego?)
      - śpiewający kolor koszulek Brazylii (a czemu nie "śpiewający" kolor koszulek
          Brazylii?)
      - jajo w rugby (a czemu nie "jajo" w rugby?)
      - harcerski element w koszykówce (a czemu nie "harcerski" element w koszykówce?)
      itd.
    • megalomaniac Re: Dodatek pełen kratek 14.11.03, 20:01
      mnie juz nudzi ten szablon... mam w reku R23 :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka