seres7 Re: Kompromitacja "Milionerów" ? 05.04.08, 19:13 Tomek spuścił zasłonę milczenia.Faktycznie, pytanie "przecenione". Nawet nie znając postaci Legolasa (osobiście wolę Legolaski)można było łatwo odgadnąc drogą eliminacji wiedząc że Artenida była boginią łowów. Trudno jest polowac kopią lub szpadą. Odpowiedz Link
mag33 Re: Kompromitacja "Milionerów" ? 05.04.08, 19:21 no właśnie... na banalne pytanie za 1mln, wystepujaca w poprzednim odcinku i odpowiadająca na podobnie banalne pytanka pewna siebie panienka , "nie raczyła" odpowiedzieć majac do wyboru szpadę i łuk jako oręż artemidy do wyboru...:) nie chciała ryzykować czy też tak właśnie zaplanowano by roznamiętniony tłum żyjący przez tydzień w napięciu teraz bombardował smsami tvn mając nadzieję , że to właśnie kóryś z tego tłumu będzie tym pierwszym milionerem...dla mnie to pachnie lipą na kilometr..prywatne tv nie przebierają w środkach by osiądnąc zamierzony przez siebie efekt marketingowy( coś niecoś wiem bo doświadczyłem tego na własnej skórze:).... Odpowiedz Link
panda_zielona Re: Kompromitacja "Milionerów" ? 05.04.08, 19:32 Też mi się tak wydaje,że to lipa. Tym bardziej,że panienka o ile dobrze pamiętam mówiła,że przegladała mitologię.A poza tym nie wierzę że nie oglądała władcy pierścieni.Zresztą łatwo było wykluczyć pozostałe odpowiedzi. Śmierdzi na kilometr. Odpowiedz Link
mag33 Re: Kompromitacja "Milionerów" ? 05.04.08, 19:56 ..do tego dodała , że Artemida to siostra Apolla i bogini polowań a to czym "machał" Zorro chyba nie pochodzi z tej epoki co Artemida:))) wspomniała mimochodem również , iż legolas władał łukiem:)) nic tylko cytując pewnego znawcę naszego futbolu: SZAMBO i ...,PERFUMERIA Huberta U....:) Odpowiedz Link
zakaz_konkurencji Re: Kompromitacja "Milionerów" ? 06.04.08, 12:05 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5091700.html Odpowiedz Link
panda_zielona Re: Kompromitacja "Milionerów" ? 06.04.08, 17:11 ten artykuł niczego nie wyjaśnia. Odpowiedz Link
junior36 Re: Kompromitacja "Milionerów" ? 18.04.08, 15:44 W "Angorze"z 20 kwietnia jest felieton pana Malinowskiego [cenionego językoznawcy] "Co to jest anagram?".Szkoda,że znawca języka bierzę się za temat ,o którym ma umiarkowane pojęcie. Nie czepiam się bardzo przypadkowego i wyrywkowego wyboru źródeł słownikowych które cytuje.Nie krytykuję też bardzo wątpliwej tezy głoszącej,że skoro słowniki nie piszą,że anagram to słowo powstałe z przestawienia wszystkich liter [a jedynie "z przestawienia liter"] to może być tak i owak. Nie wyjaśniam,że anagramy " z części liter innego słowa występowały jedynie w formie popularnej w wielu krajach zabawy w układanie krótszych słów z niektórych liter wyrazu dłuższego.[też się w to bawiłem w czsach szkolnych]. Czepiam się natomiast fragmentu, w którym felietonista powołuję się na "Encyklopedię Rozrywek Umysłowych"pisząc ;""także "Encyklopedia rozrywek umysłowych"podaje,że zabawą w "anagramy" nazywa się układanie wyrazów z liter słowa bazy i to niekoniecznie z wszystkich liter". Mam przed sobą rzeczoną księgę i nic takiego w niej nie ma! Co więcej początek definicji anagramu mówi jednoznacznie o WSZYSTKICH literach.Dokładnie odwrotnie niż cytuje {!?!?] pan Malinowski. Szkoda,że o rozrywkach umysłowych pisze się tak mało i rzadko,A jeżeli już to nie do końca kompetentnie. Odpowiedz Link
reptar Re: Kompromitacja "Milionerów" ? 18.04.08, 20:27 A co powiesz na taki tekst: pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Dyskusja:Anagram&oldid=12014407 Czy wygląda na to, że ktoś idzie na wojnę z szaradzistami? To, co napisałem powyżej, oczywiście jest PALINDROMEM, tylko takim, co wykorzystuje jedynie niektóre litery. Odpowiedz Link