klaudyna-to-ja
20.02.09, 20:43
Witam,czy ktoś byłby w stanie pomóc przetłumaczyć ten tekst na język francuski?Wiem,że jest obszerny,ale jego treść jest bardzo ważna dla mojej przyjaciółki.Próbowałam dostępnymi translatorami,ale niestety zupełnie nie oddają poniższego sensu.Z góry dziękuję za pomocną dłoń,pozdrawiam
"Czy wiesz jak trudno mi codziennie tolerować obecność kogoś kogo nienawidzę,kogo się brzydzę?Do dnia kiedy jeszcze ciebie nie znałam, było mi to obojętne i pogodziłam się z losem,bo to był mój nie przemyślany pomysł i wybór,aby mieć teraz taką toksyczną sytuację. Nie wiesz jak bardzo czekam na dzień kiedy mój rozwód będzie faktem, bo w końcu odzyskam całą siebie i swoją wolność.To nie moja wina,że w Polsce sądy utrudniają i odwlekają w czasie sprawy rozwodowe.Ja już nawet odwoływałam się do wyższej instancji sądu i nic nie uzyskałam.Teraz cała procedura przeprowadzana jest od samego początku.Nie mogę zrobić nic więcej,tylko czekać.Wierz mi co mogłam to robiłam.Miałam takie argumenty poparte dowodami w sądzie iż byłam pewna,że mój rozwód będzie banalnie prosty.Ale rzeczywistość okazała się inna.Z pewnością kiedyś poznasz wszystkie powody które mną kierowały aby tak bardzo walczyć w sądzie o swój rozwód,o formalne uwolnienie się od tego człowieka.Dla mnie to jest chore, aby moje państwo,kraj europejski,zmuszało mnie do bycia z kimś kto instytucję małżeństwa zmienił w koszmarną patologię.Bo dla mnie od kilku już lat moje małżeństwo było koszmarem.Na dzień dzisiejszy nie chcę nawet do tych wspomnień wracać.Niepotrzebnie może w sądzie upierałam się o orzeczenie rozwodu z winy męża,bo to ma ogromny wpływ na czas całej procedury.Na kolejnej rozprawie odstąpię od tego byle jak najszybciej mieć już to poza sobą.Kiedyś fakt jego winy miał dla mnie ogromne znaczenie,ale dziś już nie,bo niczego innego tak nie pragnę jak tylko w pełni uwolnić się od tego człowieka.Dziś łączy mnie z nim już tylko papier i ten mój bezsensowny układ,zawarty z nim niestety na moje własne życzenie.Niestey człowiek nigdy nie wie kogo i co przyniesie kolejny dzień,a mi na swojej drodze postawił Ciebie i dziękuję losowi za ten dzień,był to najszczęśliwszy dzień w moim życiu"