Park Narodowy Everglades (ENP) na Florydzie powstał dla ochrony delikatnego ekosystemu tamtejszych lasów namorzynowych. (....) Niestety, prócz gatunków lokalnych w parku trafiają się czasem i intruzi, zaburzając jego naturalną równowagę. Jednym z najbardziej uciążliwych gatunków jest pochodzący z Azji południowo wschodniej pyton tygrysi, który może osiągać ponad sześć metrów i szybo się rozmnaża. Odpowiedzialnością za ich inwazję biolodzy z parku obciążają rynek handlu egzotycznymi zwierzętami oraz nieuważnych lub znudzonych właścicieli, którzy zwracają swoim pupilom wolność.
U nas dzieje się to samo, przecież w każdym roku pojawia się informacja o zwierzęciu, które nie powinno być znajdowane w Polsce, a jednak jest i stanowi zagrożenie....ostatnio - krokodyl, co prawda martwy, ale gdyby to było lato, to pewnie jakiś czas by przeżył...Wyobrażacie sobie takie spotkanie? W wodzie piranie, przy brzegu krokodyl, w polu puma....Ludzka niefrasobliwość, by nie rzec głupota, jest jednak niewyobrażalna, a pomysły na zwierzątka domowe - zaskakujące. Ja muszę przyznać, że pomysł trzymania w mieszkaniu krokodyla wydaje mi się ...hmmm....oryginalny....pewnie o tę oryginalność chodzi

.
Córka mojej koleżanki dostała kiedyś w prezencie urodzinowym od kolegi z klasy (nieoczekiwanie!) pająka ptasznika. Wrażenie bylo potężne, ale pająk został jednak zwrócony ofiarodawcy....Co się z nim później stalo? nie wiem...