Dodaj do ulubionych

Pszczoły umierają

18.06.11, 18:15
"Jesli pszczola zniknie z powierzchni Ziemi, wtedy czlowiekowi pozostanie jeszcze cztery lata zycia" taka obawe wyrazil Albert Einstein...

Gina...tej zimy, nie z powodu mrozow w Niemczech przestalo istniec 200 000 rojow... pozostalo 850 000... czyli okolo 1/4... przyczyn sa rozne: przywleczony z Azji pasozyt, pestycydy, manipulowane genetycznie rosliny...

Kolejny kamyczek do postow "rany Ziemi".
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 18:22
      a z tego co slysze, w Polsce nie jest inaczej... pszczelarze bija na alarm...

Kiedy zabraknie tych inteligentych "brzeczydel", nie bedzie tez zapylania, kwiaty, owoce, warzywa, zboza, ziola....... Czy zyjemy bezmyslnie? zgodnie z dewiza: a po nas juz tylko potop?
      • czarek_777 Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 18:29
        Ja tam pszczół widzę bardzo wiele ,o to jedna z wielu które spotykam na łąkach gdy zapylają kwiaty albo pobierają nektar kwiatowy ,nie wiem co.

https://foto3.m.onet.pl/_m/33ad9b5a95c6d33bb8cbc203900faf93,10,19,0.jpg
        • czarek_777 Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 18:31
          A to pewnie bąk.

https://foto2.m.onet.pl/_m/d563704543ad9c880c3c3910af1f7fee,10,19,0.jpg
          • m.maska Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 18:42
            Wiesz Czarek na moje rozeznanie, to jest to trzmiel...ale moge sie mylic.
            • czarek_777 Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 19:02
              Możliwe Masko. Ja znam tylko pszczoły, osy i szerszenie, te potrafię rozróżnić.
              • maja-z-podworka Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 19:10
                Gdzie mój post?!
                ja też słyszalam, że pszczoly są zagrożone.
                Ciekawe, że pszczoły umierają....O zwierzętach ludzie mowili, że zdychają (teraz coraz rzadziej się to słyszy, bo jak powiedzieć w ten sposób o zwierzaku, którego się kochalo? ) A pszczoły zawsze umierały...Szanowali je ludzie - bardziej niż inne stworzenia. Tak bylo w Polsce, nie mam pojęcia jak w innych krajach.
                • czarek_777 Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 19:14
                  Bo pszczoła podobnie jak mrówka jest symbolem pracowitości. Dla mnie żadne zwierzę nie zdycha a po prostu jak człowiek, kończy żywot - umiera.
                  • maja-z-podworka Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 19:23
                    Tak, ja też mówię, że umierają...Kiedyś było inaczej, ale teraz określenie "zdycha" jest wyrazem pogardy, na którą żadne zwierzę nie zasługuje.
                    • czarek_777 Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 19:33
                      Prędzej słowo 'zdycha' pasowałoby do niejednego człowieka smile
                    • m.maska Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 19:53
                      W jezyku niemieckim jest odpowiednik "zdycha" - ale w glebszym znaczeniu odpowiada to raczej "umiera w meczarniach"... w stosunku do zwierzat - na codzien zawsze uzywa sie "umiera" takze w stosunku do zwierzat.
                      • czarek_777 Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 20:09
                        Gdy byłem dzieckiem, będąc na wakacjach u Babci widziałem jak Wujek obuchem siekiery zabijał młodego cielaka. Walił go jakiś czas w czoło a ten wciąż stał. Mimo że nic innego z tamtego okresu nie pamiętam to tamto wryło mi się w pamięć na całe życie. Smutne oczy tego cielaka i jego ciche pobekiwanie sad
                        • maja-z-podworka Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 20:14
                          Hmm...wróćmy do pszczół.
                          Miód - lubicie? Dużo się go zjeść nie da, ale dobry jest. Takie płynne słońce.
                          • czarek_777 Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 20:35
                            Znów wrócę do dzieciństwa i....do Babci smile kanapki z masłem własnej roboty smarowane miodem smile miód to także lekarstwo na wiele schorzeń. Propolis zdaje się to nazwa lekarstwa z miodu. Mówiło się też kiedyś - kto ma ule ten ma miód, kto ma dzieci ten ma smród big_grin
                            • al-szamanka Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 20:46
                              Propolis to kit pszczeli, rodzaj wosku służący do dezynfekcji różnych nieczystości wpadających do ula. Kiedyś sama robiłam alkoholowe nalewki na propolisie, ze względu na ich antybakteryjne właściwości-doskonale lekarstwo. Teraz można to kupić w aptece, wiec nie robię.

https://i46.tinypic.com/117wpyd.jpg
                              AL
                              • czarek_777 Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 20:51
                                Masz rację AL a ja się pomyliłem, propolis nie jest wyrobem z miodu smile
                                www.pasieka.rostkowski.info/propolis.html
                              • m.maska Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 20:56
                                Tylko, ze to co sprzedaja w aptekach, to taki troche erzac tylko jest, o niskiej zawartosci rzeczywistego propolisu... wiele lat temu sama zamawialam propolis bezposrednio z pasieki.
                                • al-szamanka Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 21:02
                                  Czysty propolis w bryłkach kupowałam od znajomego, sprawdzonego pszczelarza, a potem robiłam już sambig_grin
                          • al-szamanka Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 20:38
                            Tego wyrazu na z, po prostu nie potrafię ani napisać, ani tym bardziej wymówić, dla mnie to jeden z najwstrętniejszych, najbrzydszych wyrazów. Wszytko co żyje; zwierze, czy roślina, umiera.
                            Miód jest pyszn, owszem, ale trzy tygodnie temu przeszłam na weganizm, wiec i z niego zrezygnowałam. Moja Mama twierdzi, że to nowe moje wariactwo.
                            Myślę, że pszczoły nie wymrą, to silny narodek i na pewno wyjdą z tej bitwy z pasożytami wzmocnione smile
                            • m.maska Re: Pszczoły umierają 18.06.11, 21:16
                              Aha... i jeszcze AL cos z twojego ogrodka... w roku 1973 austriacki zoolog Karl von Frisch otrzymal nagrode Nobla za "odkodowanie jezyka pszczelego" smile
    • m.maska Pszczela produkcja 18.06.11, 21:02
      Kiedy bylam na Malcie dowiedzialam sie, ze jedna ze specjalnosci Malty jest miod tymiankowy, wskazany do spozywania przy przeziebieniach... kupilam sobie sloiczek, na zakretce byl pieknie odbity krzyz maltanski... a miod... Miod tymiankowy jest wyjatkowo ostry w smaku.
      • m.maska Re: Pszczela produkcja 18.06.11, 21:12
        Zeby wyprodukowac 1kg miodu, pszczoly oblatuja 6 milionow kwiatow...i pokonuja odleglosc jakby oblecialy Ziemie trzy razy dookola... czy to mozna sobie wyobrazic? jaki to pracowity narodek?
    • m.maska Re: Pszczoły umierają 14.06.14, 22:53
      Pszczoly i tak umieraja, ale zawsze znajdzie sie jeszcze ktos, bydle ludzkie - nie do wiary...

www.tvn24.pl/wroclaw,44/milion-ofiar-truciciela-zamordowal-stworzenia-skazil-pasieke,435396.html
      • m.maska Re: Pszczoły umierają 14.06.14, 22:56
        A dzisiaj kolejna podobna informacja...
      • al-szamanka Re: Pszczoły umierają 14.06.14, 22:59
        m.maska napisała:

> Pszczoly i tak umieraja, ale zawsze znajdzie sie jeszcze ktos, bydle ludzkie -
        > nie do wiary...
        >
        > www.tvn24.pl/wroclaw,44/milion-ofiar-truciciela-zamordowal-stworzenia-skazil-pasieke,435396.html

To chyba pierwszy przypadek takiego bestialstwa w świecie. Wstyd, że w Polsce, okropny wstyd.
        Najlepiej podsumowuje to polski komentator:
        ahun 12
        "Polska zawiść bezinteresowna"..
        • m.maska Re: Pszczoły umierają 14.06.14, 23:01
          A tutaj kolejna informacja... nie do wiary, ze to dzieje sie naprawde...

www.tvp.pl/wroclaw/aktualnosci/rozmaitosci/pszczelarska-mafia/15622272
          • al-szamanka Re: Pszczoły umierają 14.06.14, 23:05
            m.maska napisała:

> A tutaj kolejna informacja... nie do wiary, ze to dzieje sie naprawde...
            >
            > www.tvp.pl/wroclaw/aktualnosci/rozmaitosci/pszczelarska-mafia/15622272

Gdybym była sędzią dałabym takiemu mordercy dożywocie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • m.maska Re: Pszczoły umierają 14.06.14, 23:17
              No coz, ale w tym kraju za zabicie czworga ludzi samochodem po pijaku dostaje sie tylko osiem lat - to myslisz, ze ktos wstawi sie za pszczolami?

"Jesli pszczola zniknie z powierzchni Ziemi, wtedy czlowiekowi pozostanie jeszcze cztery lata zycia" taka obawe wyrazil Albert Einstein...
              • al-szamanka Re: Pszczoły umierają 14.06.14, 23:22
                m.maska napisała:

> No coz, ale w tym kraju za zabicie czworga ludzi samochodem po pijaku dostaje s
                > ie tylko osiem lat - to myslisz, ze ktos wstawi sie za pszczolami?
                >
                > "Jesli pszczola zniknie z powierzchni Ziemi, wtedy czlowiekowi pozostanie jeszc
                > ze cztery lata zycia" taka obawe wyrazil Albert Einstein...

Dlatego bezsilna rozpacz mnie ogarnia...
                • leziox Re: Pszczoły umierają 14.06.14, 23:33
                  A wtedy miliardy dolarow nie pomoga na nic.
                  I czy tylko ci miliarderzy zyjacy kosztem milionow biednych beda sie wtedy mogli wyzywic swoimi smierdzacymi dolarami, zrác je jak salate?
                  Powátpiewam.
          • darima_ka Re: Pszczoły umierają 15.06.14, 11:10
            Na tym świecie nie brakuje świrów.
            Katują zwierzęta,potem przyjdzie czas na ludzi?
        • m.maska Re: Pszczoły umierają 15.06.14, 01:25
          al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
          >
          > > Pszczoly i tak umieraja, ale zawsze znajdzie sie jeszcze ktos, bydle ludz
          > kie -
          > > nie do wiary...
          > >
          > > www.tvn24.pl/wroclaw,44/milion-ofiar-truciciela-zamordowal-stworzenia-skazil-pasieke,435396.html
          >
          > To chyba pierwszy przypadek takiego bestialstwa w świecie. Wstyd, że w Polsce,
          > okropny wstyd.
          > Najlepiej podsumowuje to polski komentator:
          > ahun 12
          > "Polska zawiść bezinteresowna"..

wystarczy poczytac niektore fora i juz widac jak ta zawisc niektorych zzera...

R.Zafón - Gra Anioła

Zawiść jest religią przeciętniaków. Umacnia ich, łagodzi gryzące niepokoje, a wreszcie przeżera duszę i pozwala usprawiedliwiać nikczemność i zazdrość do tego stopnia iż zaczynają je uważać za cnoty, przekonani, że bramy raju staną otworem tylko przed takimi jak oni - kreatury, po których zostają jedynie żałosne próby pomniejszania zasług innych i wykluczenia albo, jeśli to możliwe, zniszczenia tych, którzy samym swoim istnieniem i byciem tym kim są, obnażają ubóstwo ich ducha, umysłu i charakteru. Błogosławiony ten, którego obszczekują kretyni, bo nie do nich należeć będzie jego dusza.
          • al-szamanka Re: Pszczoły umierają 15.06.14, 10:32
            m.maska napisała:

> > To chyba pierwszy przypadek takiego bestialstwa w świecie. Wstyd, że w Po
            > lsce,
            > > okropny wstyd.
            > > Najlepiej podsumowuje to polski komentator:
            > > ahun 12
            > > "Polska zawiść bezinteresowna"..
            >
            > wystarczy poczytac niektore fora i juz widac jak ta zawisc niektorych zzera...
            >
            >
            > R.Zafón - Gra Anioła
            >
            > Zawiść jest religią przeciętniaków. Umacnia ich, łagodzi gryzące niepokoje, a w
            > reszcie przeżera duszę i pozwala usprawiedliwiać nikczemność i zazdrość do tego
            > stopnia iż zaczynają je uważać za cnoty, przekonani, że bramy raju staną otwor
            > em tylko przed takimi jak oni - kreatury, po których zostają jedynie żałosne pr
            > óby pomniejszania zasług innych i wykluczenia albo, jeśli to możliwe, zniszczen
            > ia tych, którzy samym swoim istnieniem i byciem tym kim są, obnażają ubóstwo ic
            > h ducha, umysłu i charakteru. Błogosławiony ten, którego obszczekują kretyni, b
            > o nie do nich należeć będzie jego dusza.

Tak, na forach widać to jak na areniesad
            • al-szamanka Re: Pszczoły umierają 15.06.14, 10:56
              A właśnie buszują mi dwie pszczoły wśród moich balkonowych kwiatów. Każda z nich z kulkami pyłków na nóżkach... a jakie pracowite i zapamiętałe w tej pracy. Aż się oczy cieszą patrząc na tosmile
              • m.maska Re: Pszczoły umierają 15.06.14, 11:11
                i te pracowite pszczolki nie wiedza co to jest wolny weekend... smile
            • super.halusia Re: Pszczoły umierają 15.06.14, 10:57
              Chyba jeszcze lepiej jak na arenie
    • a74-7 Re: Pszczoły umierają 18.10.16, 13:49
      Doczekalismy sie artystycznej i estetycznej wersji ula big_grin
      W Kew Gardens ,London
      • al-szamanka Re: Pszczoły umierają 18.10.16, 17:33
        a74-7 napisał:

> Doczekalismy sie artystycznej i estetycznej wersji ula big_grin
        > W Kew Gardens ,London

Ach, jakże uroczy, aż zachciało mi się pobyć pszczołą i pobrzęczeć nieco między tymi szczebelkami aż po pszczeloartystyczne wniebowzięcie big_grin
        • a74-7 Re: Pszczoły umierają 18.10.16, 17:45
          Dodam, ze ten ul jest bardzo stymulujacy dla dzieci
          ktore pszczoly w zyciu nie widzialy ,mieszkajac w dzungli miejskiej ;-D
          Pszczelarze nalegaja, ze muzyka pszczol jest bardziej zniewalajacawink
          • a74-7 Re: Pszczoły umierają 28.07.17, 13:18
            A tu reklama ;-D
            www.kew.org/kew-gardens/attractions/the-hive?utm_source=social&utm_medium=cpc&utm_campaign=%20hive17
            Bylam , sluchalam z patyczkiem od lodow w zabkach co sie w ulu dzieje ,haha...ale o tym pozniej .
            • a74-7 Re: Pszczoły umierają 30.09.17, 16:58
              Historia tego unikalnego ula :
              muzyka.interia.pl/artykuly/news-plyta-one-czyli-symfonia-na-40-tysiecy-pszczol,nId,2143517
              • al-szamanka Re: Pszczoły umierają 30.09.17, 17:25
                Gdyby nie zrobili wokalu i tylko lekką muzykę w tle wyglądałoby to o wiele ciekawiej.
                • a74-7 Re: Pszczoły umierają 30.09.17, 17:30
                  W "ulu" nie bylo wokalu,natomiast samo brzeczanie pszczol.....o roznych natezeniach.Interesujace doswiadczenie.https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/ZYxnWsdtg8FqcKI1bB.jpg
    • a74-7 Re: Pszczoły umierają 30.09.17, 17:32
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/twbQSymAFEWa0eCKfB.jpg
      • a74-7 Re: Pszczoły umierają 30.09.17, 17:34
        Widok z ziemi
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/Yy0SHbH6kN7T0o7Y0B.jpg
    • a74-7 Re: Pszczoły umierają 30.09.17, 17:38
      Cala instalacja - to prozaicznie mowiac -kupa metalu.
      Kojarzy sie ...no wlasnie ... chyba z Haarp'em
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/kr6MmBrqxyfw3EU3qB.jpg
    • a74-7 Re: Pszczoły umierają 30.09.17, 17:42
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/aJBBMK4P2kH0lNUxmB.jpg
    • a74-7 Re: Pszczoły umierają 30.09.17, 17:48
      w srodku
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/saK3mYzIrd3QAZsNcB.jpg
    • a74-7 Re: Pszczoły umierają 30.09.17, 17:52
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/IDYaEFw7f529HaQTMB.jpg
      Instalacja i doswiadczenie interesujace, ale chyba nigdy nie bylam miododajna pciolka w poprzednim zyciu wink
      Poniewaz pogoda troche sie zmienila - raczej wolalam szybko opuscic to cudo w obawie przed burzyczka ;-D
      • al-szamanka Re: Pszczoły umierają 30.09.17, 19:01
        A mnie się to kojarzy z mocno trójwymiarowym plastrem miodu.
        • al-szamanka Re: Pszczoły umierają 30.09.17, 19:12
          I wolę taki zwykły, brzęczący ul smile

• kogucik.2872 Re: Pszczoły umierają 30.09.17, 22:15
            jestem uczulony. Na jad pszczeli, osi i całej reszty. Ale gdzieś kiedyś opowiadałem. Mając lat niespełna 20 wybrałem się do znajomych na maliny. Takie kieszonkowe, własnoręcznie zdobyte. Pojechaliśmy do rodziców koleżanki. A jej ojciec miał z 10 uli. Bardzo lubiłem siadać między nimi z gitarą. Któregoś dnia (na cembrowinie studni było poidło dla pszczół) wstałem wcześniej. Poidło było puste, a że ja lubię zwierzaki, postanowiłem dolać wody. Naciągnąłem wiadro, zacząłem wlewać w poidło i nagle cały rój - było tego chyba tysiące - siadł na mnie. Miałem pszczoły na głowie, rękach, tułowiu - wszędzie. Wyobrażacie sobie ten strach ?
            I wiecie co ? Nie zostałem użądlony ani razu. Poczekały, aż doleję wody i poleciały do poidła. A ojciec koleżanki powiedział - one cię znają lubią. Śpiewałeś im i grałeś. A one to lubią. Znają cię.
            Takie malutkie owady. A też mają rozum..........
            • al-szamanka Re: Pszczoły umierają 01.10.17, 21:30
              kogucik.2872 napisał:

> jestem uczulony. Na jad pszczeli, osi i całej reszty. Ale gdzieś kiedyś opowiad
              > ałem. Mając lat niespełna 20 wybrałem się do znajomych na maliny. Takie kieszon
              > kowe, własnoręcznie zdobyte. Pojechaliśmy do rodziców koleżanki. A jej ojciec m
              > iał z 10 uli. Bardzo lubiłem siadać między nimi z gitarą. Któregoś dnia (na ce
              > mbrowinie studni było poidło dla pszczół) wstałem wcześniej. Poidło było puste,
              > a że ja lubię zwierzaki, postanowiłem dolać wody. Naciągnąłem wiadro, zacząłem
              > wlewać w poidło i nagle cały rój - było tego chyba tysiące - siadł na mnie. Mi
              > ałem pszczoły na głowie, rękach, tułowiu - wszędzie. Wyobrażacie sobie ten stra
              > ch ?
              > I wiecie co ? Nie zostałem użądlony ani razu. Poczekały, aż doleję wody i polec
              > iały do poidła. A ojciec koleżanki powiedział - one cię znają lubią. Śpiewałeś
              > im i grałeś. A one to lubią. Znają cię.
              > Takie malutkie owady. A też mają rozum..........
              >
              Może wyczuły dobre wibracje muzyki, może myślały, że tak brzęczeć jest w stanie tylko bardzo duża pszczoła... czyli swój.
              • rudka-a Re: Pszczoły umierają 02.10.17, 15:05
                > Może wyczuły dobre wibracje muzyki, może myślały, że tak brzęczeć jest w stanie
                > tylko bardzo duża pszczoła... czyli swój.
                al-szamanka napisała:

Tak do końca nie jestem przekonana o tym....powiedziałabym, że to był łut szczęścia. Też lubię różne owadki, zwierzątka, ale nie wiem, czy igrałabym z anafilaksją...
                Mineło ponad 20 lat od opisanej sytuacji....zakładam, że strach odcisnął piętno, bo gdyby było inaczej, to z kurczaka nie zrobiłby się Kur....że tak to górnolotnie ujmę....
    • a74-7 Re: Pszczoły umierają 26.05.20, 09:34
      Wroce jeszcze do pciolek wink
      https://przegladdziennikarski.pl/wp-content/uploads/2014/09/pszczola-oczy-696x569.jpg

8 niesamowitych faktów o pszczołach, których z całą pewnością nie znacie

Czy wiecie że pszczoły potrafią obliczać kąty i podawać sobie nawzajem odległości geograficzne? Te małe, pracowite zwierzęta skrywają w sobie wiele ciekawych niespodzianek, które zaskoczą każdego kto nie zajmuje się pszczelarstwem – czy wiecie jak powstaje nowa królowa lub ile tak naprawdę żyje pszczoła – 5 lat czy 40 dni? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedzi w naszym tekście, miłej lektury!

Pszczoły miodne dzielą pracę między sobą ze względu na swój wiek:
      – 1-2 dniowe pszczoły spędzają swój czas czyszcząc plastry, w których się urodziły i zapewniają ciepło pozostałemu potomstwu
      – 3-5 dniowe pszczoły karmią starsze larwy
      – 6-11 dniowe pszczoły karmią najmłodsze larwy
      – 12-17 dniowe pszczoły produkują wosk, budują plastry, przenoszą pożywienie i przygotowują innym obowiązki
      – 18-21 dniowe pszczoły pełnią obowiązki wartownicze, ochraniają wejście do ula
      – 22 dniowe pszczoły aż do swojej śmierci (która następuje pomiędzy 40-45 dniem życia) latają i zbierają pyłki, nektar, wodę i inne potrzebne elementy potrzebnie rodzinie pszczelej.
      Pszczoły nie zawsze umierają z powodu pozostawienia żądła po ukłuciu.
      Pszczoła miodna umiera poprzez użądlenie człowieka, choć ciekawe jest to, że w swoim życiu żądli wiele innych rzeczy, które nie powodują jej śmierci. Pszczoła zostawiając żądło w naszym ciele niszczy niektóre narządy wewnętrzne przyczepione do niego i umiera. Żądląc jednak inne rodzaje zwierząt często jej żądło pozostaje nieuszkodzone i nie wyrządza sobie żadnej krzywdy.
      Pszczoły wiedzą, że ziemia jest okrągła i potrafią obliczać kąty.
      Naukowcy odkryli, jak można interpretować specyficzny taniec pszczół – pszczoły wykonują specyficzny taniec, aby komunikować się między sobą w sprawie jedzenia, nowego domu i innych naturalnych rzeczy. Przeprowadzono eksperyment, w którym jedyne źródło pożywienia znajdowało się daleko za górą. Pszczoły nie były w stanie przemierzyć takiej odległości. Jednakże, kiedy komunikowały się między sobą w sprawie jedzenia, przekazywały informację, że znajduje się ono za górą pokazując nawet kąt jakiego należy użyć, aby dotrzeć do jedzenia. Późniejsze badania wykazały, że pszczoły w trakcie poszukiwania jedzenia są w stanie wziąć pod uwagę okrągły kształt Ziemi i uwzględniają go w typowym „tańcu”. W dodatku znając potrzebne kąty, przekazują sobie informacje jak daleko w danym kierunku należy się udać.
      Pszczoły są zimnokrwiste.
      Pszczoły są zwierzętami zimnokrwistymi, jednak w odróżnieniu od innych zimnokrwistych stworzeń, posiadają zdolność do generowania ciepła poprzez wibrację własnego ciała. Latająca pszczoła ma temperaturę ciała wynoszącą ok. 55 stopni C, jednakże jeśli złapie ją zimny deszcz może szybko stracić możliwość poruszania się. Pszczoła utrzymuje swoją temperaturę ciała w granicach 36 stopni C.
      Miód powstaje z nektaru i enzymów znajdujących się w ślinie pszczoły.
      Pszczoły mogą zrobić miód przez zbieranie nektaru z kwiatów i łączeniu go z enzymami śliny. Następnie przechowują je w sześciokątnych woskowych plastrach, aż ich zawartość wody zostanie obniżona do około 17%. Gdy nektar osiągnie odpowiednie parametry, pszczoły robotnice zabezpieczają go, aby mógł być wykorzystywany np. w zimie.
      Powstawanie królowej.
      Jeśli kolonia pszczół staje się zatłoczona, pszczoły decydują się stworzyć nową królową.Proces przebiega następująco:
      – krok 1: pszczoły budują ok. 20 komórek
      – krok 2: aktualna królowa składa jaja w każdej komórce
      – krok 3: jedna z młodych pszczół karmi młodą larwę królowej specjalnym pożywieniem i powiększa komórkę, aż osiągnie 25 mm średnicy.
      – krok 4: 9 dni po połogu, pierwsza komórka królowej jest uszczelniana warstwą wosku.
      – krok 5: duży rój, nazywany pierwszym rojem, opuszcza ul prowadzony przez starsze pszczoły. Stara królowa głoduje, przez co staje się lżejsza i zdolna do latania. Stare pszczoły, które przekonały królową do dołączenia do nich, odlatują w poszukiwaniu nowego miejsca na stworzenie kolonii.
      – krok 6: 8 dni później pierwsza królowa opuszcza swoją komórkę. Teraz, albo wybiera dla siebie mały rój albo opuszcza ul, aby założyć własny rój. Może również zabić pozostałe potencjalne królowe poprzez zaklejenie je woskiem w ich komórkach i pozostać jako jedyna królowa.
      – krok 7: młoda królowa lata w okolicy i zdobywa orientację otoczenia
      – krok 8: królowa wykonuje kilka lotów gotowych i wybiera z pośród 20 trutni, które umrą zaraz po godach
      – krok 9: po 3 dniach zapłodniona królowa zacznie składać jaja w wymiarze do 2000 na dzień. Z zapłodnionych jaj powstaną pszczoły robotnice, z niezapłodnionych trutnie.
      – krok 10: królowa pozostaje z kolonią przynajmniej rok, zanim urośnie na tyle, by założyć własną kolonię. Pszczoły robotnice żyją tylko 40 dni, królowa może przeżyć nawet 5 lat.
      Pszczoły rozpoznają umierającą królową po zapachu.
      Pszczoły są w stanie stwierdzić kiedy umrze królowa, ponieważ przestają wtedy czuć jej feromony. Jeśli królowa umrze przedwcześnie, pszczoły robotnice natychmiast zaczną robić wszystko, aby stworzyć nową królową z istniejących larw. Tak długo jak istnieją larwy, które mają poniżej 3 dni, mogą powstać nowe królowe.
      Zmiana królowej zmieni zachowania i osobowość kolonii pszczół.
      Osoby zajmujące się hodowlą pszczół wykorzystują tą informację, aby kontrolować ich zachowania takie jak agresywność czy nadmierna rojliwość.
      Podana garść informacji pozwoli na nowo spojrzeć na te ciekawe stworzenia, jakimi są pszczoły. Na pierwszy rzut oka ich działania wyglądają na niezorganizowane i przypadkowe, jednak w istocie są to bardzo dobrze zorganizowane społeczeństwa, które działają według ustalonych schematów. Któż mógłby pomyśleć, że pszczoły wiedzą nawet że Ziemia jest okrągła?
      Artykuł powstał przy współpracy z firmą Łysoń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka