super.222 01.05.18, 16:13 . Niedziele handlowe: 6 i 27 Zakaz handlu: 13 i 20 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 02.05.18, 08:54 O godzinie 15.55 i 17.20 transmisja uroczystości z okazji obchodów Dnia Flagi Rzeczypospolitej Polskiej. Miłego drugiego majowego dnia życzę. Bez słońca, ale ciepło i nie pada. Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 04.05.18, 08:57 Rozpoczęły się matury - dzisiaj język polski. Powodzenia na egzaminach i w życiu dorosłym życzę wszystkim zdenerwowanym: młodzieży, rodzicom, dziadkom, nauczycielom - będzie dobrze ... Odpowiedz Link
czuk1 Re: Pozdrowienia majowe 05.05.18, 13:27 Maj się zaczął . Cóż. Życzę wszystkim aby był słoneczny , co zapewnia nam dobre samopoczucie. ....ale aby niebiańskiej wody dla roślin starczyło. Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 06.05.18, 09:45 Trwa walka o uwolnienie górników z zawału w kopalni 'Zofiówka' w Jastrzębiu Zdroju. Ratownicy drążyli kanał całą noc, ale wciąż mają nadzieję ... Daj Boże ! .... Trwa protest rodziców i opiekunów w Sejmie. minister Rafalska powiedziała, że rząd nie spełni drugiego postulatu, to jest 500,- zł miesięcznie... I co dalej? .... Wczoraj mignęła mi informacja, że JK opuścił szpital, co może wskazywać, że operacji kolana nie będzie...To co ? Kule? .... Odpowiedz Link
czuk1 Re: Pozdrowienia majowe 06.05.18, 10:32 Oj, dzieje się, dzieje. - kiedyś zasypani uderzali w rury, dzis są telefony komórkowe .... nie wiadomo czy słychać coś. Ratownicy widzą przygniecionego górnika .... i co ? .. minęło pól wieku ...sposoby komunikowania diametralnie lepsze a my - nic nie wiemy. - w sprawie protestu rządzący uradzili ..... nie godzimy się, by zahamować życzenia innych grup społecznych. Protestujący zaś - działając bez porozumienia z ponad stu podobnymi organizacjami niepełnosprawnych - pozbawili się ich wsparcia. Teraz musi przyjść atak zorganizowany, powszechny całego środowiska a postulaty ukonkretnione -- Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 08.05.18, 10:49 Dzień słoneczny i nic nie zapowiada opadów. Rozpoczyna się Konkurs Eurowizji w Lizbonie. Transmisja w TVP1 od godziny 21-szej. Polskę reprezentuje zespół Gromee (jakiś nieznany didżej krakowski), który wystąpi w drugim półfinale 10 maja. Podobno nie mają szans na wejście do finału. Udział w takim konkursie to jednak nobilitacja. Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 10.05.18, 08:37 Poranek słoneczny, niebo niebieściutkie i nawet białych bałwanków nie zauważam. Nie wiem jaka była noc, bo mnie nawet armatami nie obudzi się, a zapowiadane były burze. A więc, albo burze przechodziły bokiem, albo ja spałam zdrowym snem i nic nie słyszałam. Dzisiaj drugi półfinał Eurowizji, w którym wystąpi zespół polski. Już się podobno narazili na kpiny (podczas prób), ale mają szanse zakwalifikowania się do finału na szóstej pozycji. Warto zobaczyć i posłuchać. PS. W pierwszym półfinale niesamowite wrażenie wywarła przedstawicielka Estonii w sukni jak ze snów i głosem czystym, przepięknym. Oczywiście będzie w finale ... Odpowiedz Link
czuk1 Re: Pozdrowienia majowe 10.05.18, 09:58 Muszę gdzieś odszukać I półfinał. Nie miałem możliwości obejrzeć/wysłuchać I półfinału. pozdrawiam Cię... Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 10.05.18, 12:58 A tiu ... tiu ...tiu ... www.rmfmaxxx.pl/news/Pierwszy-polfinal-Eurowizji-2018-WYNIKI-Zobacz-wszystkie-wystepy,40643.html Odpowiedz Link
czuk1 Re: Pozdrowienia majowe 10.05.18, 13:51 Dziękuję Ci serdecznie. Mamy teraz lokalne burze z gradem. Przed minutami przeszła taka nad renesansowym grajdołem. Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 12.05.18, 10:21 Po wczorajszych ulewach, spokój zapanował w przyrodzie. Ptaszki ćwierkają, schną szyby i posadzki na balkonach. Od rana wietrzę mieszkanie i wietrzę, żeby tego czystego porannego zefirku chwycić jak najwięcej. Słonka brak, ale jest ciepło. Miłego sobotnio-niedzielnego wypoczynku, o ile aura pozwoli, na spacerach majowych. Kijki jeszcze nie dla mnie. Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 13.05.18, 17:21 Dziękuję - Marii - za pocieszaczka. Życzę Ci żeby pogoda i kondycja dopisała. Czekać na urlop, to fajna sprawa. Gorzej gdy jest już po urlopie. Odpowiedz Link
marii51 Re: Pozdrowienia majowe 14.05.18, 19:46 Z tym urlopem to taki tyci żarcik --niby jest,ale w każdej możliwej sytuacjii przydatości do opieki nad wnuczętami to zrywam wszelkie urlopy o ile zdrowotnie jako tako Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 15.05.18, 16:09 Dzień pochmurny z przelotnymi opadami, ale nie żeby zaraz jakieś podtopienia. Spokojnie podlewane są trawniki , zmywane jezdnie i chodniki.Wszystko w sam raz ... Marii nie daj się wrabiać w przekonanie, że jesteś niezbędna w rodzinie. Swoje w życiu już wykonałyśmy, teraz młode synowe niech się wykazują. Trudno nazywać wyjazdy turystyczne urlopami (mamy urlopy cały rok), ale jak już się spakujesz, co nie jest sprawą prostą, to z walizką zasuwaj do celu, nie oglądając się za tym, co robią wnuki. Szalej ... Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 16.05.18, 08:39 Witam w środę 16 maja. Już *po zimnej Zośce* - powinno być cieplej, ale to za kilka dni. Dzisiaj pochmurno i smętnie. Z porannej prasy: . .Akt leżący Modiglianiego sprzedany za ponad 157 mln dolarów. Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 17.05.18, 11:02 Od wczoraj pada nieustannie. Truskawki zgniją ?????????????? Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 20.05.18, 18:22 Nie mam nic przeciwko ... niech tyją. Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 22.05.18, 20:02 Prześliczny schyłek dnia. Podobno leje i grzmi, a u nas cichutko. Spacerek bardzo udany ... Miłego wieczoru i spokojnej nocy życzę, bo to nic nie wiadomo, może i w innych regionach zagrzmieć i posypać gradem. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Pozdrowienia majowe 23.05.18, 10:35 super.222 napisała: Od wczoraj pada nieustannie. > Truskawki zgniją ?????????????? U nas chyba ludzie miejscowi wymodlili piękną pogodę w maju. Kiedy trzeba było dużo opadów, teraz nie ma upałów i burz. Plony zapowiadają się wysokie. Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 24.05.18, 08:44 Truskawki muszą być świeże, pachnące, czerwone z lekkim połyskiem. Żadne *mniaaaam* w odniesieniu do truskawek starszych. Ładny dzień się zapowiada. Słoneczko świeci. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Pozdrowienia majowe 24.05.18, 15:01 Mniamam takie właśnie.... przepiękne truskawki. I ...pozdrawiam grono forum Super-ki. Odpowiedz Link
leda16 Re: Pozdrowienia majowe 27.05.18, 22:24 Nie widział, nie widział, nie widział - śpiewa ptak w ogrodzie a ja maluję wiatę na żywy, zieloniutki kolor. Zielona wiata ma służyć do przechowywania drewna kominkowego. Zwykle wiaty są brązowe i wyglądają smutno. Nasza, nawet w zimie będzie się z latem kojarzyć Czegoś ty nie widział? - pytam ptaka życzliwie. On nie widział, żebyś dzisiaj gotowała obiad wyjaśnia małż. Jasne, że nie widział - odpowiadam - bo obiad gotowałam wczoraj. Ha, odgrzewana zupa mówi mąż z przekąsem. Parafrazuję więc słynny dialog Anny i Kazimierza z "Korony królów" - Żoną twoją jestem panie, czy kuchtą? A małż refleks traci Idę za ciosem - A w ogóle uważam, że tak prozaiczna czynność jak gotowanie, nie przystoi kobiecie wykształconej. Jednak ślubny rezon odzyskał i mówi - kochanie, jesteś zbyt piękna, żeby udawać feministkę. Mówić starej babie, że jest piękna, to są Himalaje męskiej obłudy, ale po prawdzie, małżonek mógłby szkołę dyplomatów otworzyć z dobrym efektem. Słońce świeci, kwiaty kwitną, ptaszęta śpiewają a emeryci tak sobie gaworzą w ogrodzie. "Pust wsiegda budiet sołnce..." Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 28.05.18, 20:11 Przepiękne wszystko ... leżak, roślinki, ptaszki. Jak skończysz malowanie, to też możesz się pochwalić i pokazać na zdjęciu. Dziękuję Odpowiedz Link
super.222 Re: Pozdrowienia majowe 31.05.18, 09:44 Ostatni dzień maja jest dużym świętem w Kościele Katolickim. Jest to dzień wolny od pracy, a w całym kraju odbywają się procesje, sklepy zamknięte. Pogoda przepiękna, ale zapowiadane są burze i bardzo duży upał. Kończę wpisy majowe, a jutro powitamy czerwiec. Miłego dnia. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Pozdrowienia majowe 01.06.18, 05:54 Jak ten czas leci. Mamy już czerwiec. Pozdrawiam . Miłego czerwca Superko i Twoim gościom forumowym zyczę. Odpowiedz Link
leda16 Re: Pozdrowienia majowe 08.06.18, 18:16 Upał. Głosy niewidziałów zlały się z głosami innego ptactwa i już od rana do późnego wieczoru słychać piski, gwizdy, ćwierkania. Jakiś ptak w zaroślach kwacze niczym kaczka. Żaby wyszły z jeziorka i zakopały w ziemi. Syn nadal wiatę buduje a ja pomalowałam widoczny na zdjęciu leżak i obszyłam go płótnem, tym razem biało-żółtym. I tylko pracować mi się nie chce ale muszem. W niedzielę leci inny gniot - "Wojenne dziewczyny", gdzie okupacja jawi się nader kiczowato. O samych dziewczynach szkoda nawet wspominać. Jedna z wizusem zawodowej k. druga o mongoloidalnej facjacie, trzeciej już nawet nie kojarzę. Na ich tle jedynie pozytywnie prezentuje się Marysia - skromna, wykształcona, z manierami pensjonarki. Ale widać w zamyśle reżysera tak miało być. Odpowiedz Link