Dodaj do ulubionych

Wróżby :-)

02.08.11, 11:30
Na "Kartce z kalendarza", którą dziś zamieścił Sakral, wśród wielu innych reklam --zachęta do skorzystania z wróżb rozmaitych.
Korzystaliście kiedyś z porad wróżki? Słyszeliście o kimś kto korzystał?
Co sprawia, że niektórzy wierzą we wróżby, proroctwa, horoskopy, czytanie z gwiazd i w karty Tarota...?
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Wróżby :-) 02.08.11, 11:33
      NIGDY!big_grin
      • m.maska Re: Wróżby :-) 02.08.11, 11:47
        Eeetam, czytam czasami horoskop i natychmiast zapominam... te wszystkie wrozki, to sa przede wszystkim dobrymi psychologami... Mialam kiedys znajoma, ktora chodzila regularnie do wrozki a ta mowila jej wszystko to co i bez niej by wiedziala... gdyby sie nad tym zastanowila.
        Ale... sa rzeczy miedzy niebem a Ziemia o ktorych sie filozofom nie snilo...i o nich te wrozki tez nic nie wiedza smile
        • maja-z-podworka Re: Wróżby :-) 02.08.11, 12:07
          Chyba właśnie na tym, że "są rzeczy na niebie i... " opiera się praca takich wróżek. Ludzie myślą, że akurat ta konkretna wróżka dotyka Tajemnicy, że ta jedna przepowiednia jest właśnie tą właściwą...
          Popatrz na popularność przepowiedni o końccu świata. Ludzie wierzą w konkretne, podawane przez ludzi daty do tego stopnia, że uzależniają od tego swoje plany zyciowe.
          Ileż to już setek lat krążą przepowiednie Nostradamusa...
          • m.maska Re: Wróżby :-) 02.08.11, 12:33
            To co niezglebione i tajemnicze zawsze ludzi rajcuje....stad taka popularnosc...

A propos... Maju a masz pomysl co wymyslila AL z tym kryminalem? jakie Ona sobie wymyslila zakonczenie? przeczytalam to dzisiaj i zastanawiam sie co sie za tym kryje...
            Nawet nie wiem, jak to ocenic - czy ze nie jest dobra kolezanka, bo nie chce pisac dalej - czy, ze przeciwnie, jest dobra - bo od razu nam zaoszczadzi domyslow i poda rozwiazanie smile
            • maja-z-podworka Re: Wróżby :-) 02.08.11, 12:44
              Dobra, jeśli podaje zakończenie. Pojęcia nie mam tylko, dlaczego pisze, że nie lubi kryminałów.

Uwielbiam kryminały i zawsze po przeczytaniu paru pierwszych kartek, zaglądam na koniec. W ogóle mi to nie przeszkadza w dalszym czytaniu, a nienawidzę czekać na wyjaśnienia autora . Zaglądając na koniec mam to od razu z głowy i czytam jak kazdą inną normalą książkę (w każdej książce też zaglądam na koniec, żeby się nie denerwować pytaniem jak się skończy).
              • m.maska Re: Wróżby :-) 02.08.11, 13:01
                Ja dzielnie przebrnelam przez "bestseller" pt. Kod da Vinci... mimo, ze caly pomysl byl zywcem zerzniety z ksiazki "Swiety Gral i jego spadkobiercy" - w kazdym razie taki to mialo tutaj tytul z ang. "Swieta krew - Swiety Gral" i te ksiazke przeczytalam z zainteresowaniem, mimo ze tez, taka sobie byla - natomiast moja przyjaciolka nie zdolala przebrnac i wlasnie wybrala Twoja metode kiedy byla w polowie postanowila przeczytac ostatnich 70 stron... i tak uwazam, ze za duzo.
                Druga jego ksiazka, tutaj pt. "Illuminati" w Polsce pod tytulem "Anioly i demony" juz tylko stoi na polce i nie ma chetnych... zbyt pochopnie zostala kupiona smile
                • maja-z-podworka Re: Wróżby :-) 02.08.11, 16:07
                  "Anioły i demony" były pierwsze (pierwszy tom z serii z tymi bohaterami). Jako powieść kryminalno - przygodowa nawet niezłe choć bardzo okrutne. Całość niestety podlana pseudonaukowym bełkotem trudnym do wytrzymania. "Kod Da Vinci" juz się znieść nie da. To, co autor robi z faktami historycznymi jest po prostu straszne, a całość po prostu nudna.
                  Najśmieszniejsze, że niektórzy ludzie naprawdę uwierzyli w te bzdury, które wypisywał.
                  • m.maska Re: Wróżby :-) 02.08.11, 16:14
                    No tak, ale ponoc "Anioly i demony" to nawet niezle jako przewodnik po Rzymie... smile
                    To uwazasz, ze mozna to czytac?....wiem, ze to pierwsza jego ksiazka - ale zostala kupiona jako druga, jeszcze zanim "Kod da Vinci" zostal przeczytany.
                    A wiesz Majeczko, ze "Kod da Vinci" w niemieckiej wersji ma tytul "Sakrileg" czyli "bluznierstwo"... teraz mozna sie zastanawiac, dlaczego tytul zostal zmieniony wink
                    • maja-z-podworka Re: Wróżby :-) 02.08.11, 16:38
                      "Iluminati" możesz czytać jeśli przebrniesz przez opowieści o tym, jak to trwa walka miedzy uczonymi a Kościołem a śmierć kilku uczonych zamordowanych przez sługi Kościola przed 300laty nadal jest przedmiotem rozważań i powodem nienawiści do Kościola dyrektora CERNU ( nie daję głowy za szczegóły, czytałam to dość dawno, ale mniej więcej tak to wygląda. Może być tak, że nie jest to naczelny dyrektor tylko jakiś jego zastepca). To wszystko jest dość prymitywne i irytujące, ale poza tym - można czytać. Skoro stoi na półce - po co ma się marnować? smile
                      • m.maska Re: Wróżby :-) 02.08.11, 17:08
                        No dobrze, to ja sie zabiore za tych Iluminatow, a Ty mi powiedz, czy masz pomysl na rozwiazanie kryminalu, ktory AL pisala? bo ja nie mam zadnego pomyslu... smile mam nadzieje, ze nie wprowadzi nowych bohaterow, o ktorych nic nie wiemy - bo to nie byloby fair.
                        To tylko w realu zdarza sie, ze bywa tak, ze ktos kogo nikt nigdy nie podejrzewal, ba nawet nie mogl wejsc w krag podejrzanych, bo nie mial zadnych powiazan z ofiara, nagle i niespodziewanie, czasami po latach okazuje sie sprawca - w kryminalach to jest niedozwolone... mam nadzieje, ze AL o tym wie. smile
                        Ale moze o tym to na watku tej powiesci juz wink
    • m.maska Re: Wróżby :-) 02.08.11, 17:18
      Majeczko smile gdyby ten proceder nie mial racji bytu, wszelkie wrozbiarki i wrozbici nie oglaszaliby sie we wszystkich mozliwych mediach...widac jednak jest na to popyt.

A przepowiednie? to nawet trudno wymieniac ile tego bylo juz w przeszlosci. Mam tutaj ksiazke, pt. "Wizje i przepowiednie"...napisal to Sven Loerzer - dawno temu to czytalam, jest tam tego cala masa... podtytul: najbardziej znane przepowiednie z calego swiata, na przestrzeni wiekow smile....duuuuuuuuuuuuuzo tego.
      • m.maska Re: Wróżby :-) 02.08.11, 17:51
        A tutaj...takie "motto" tej książki

Żadne wielkie nieszczęście jeszcze nigdy się nie wydarzyło, jeśli nie ukazało się już wcześniej w proroctwach i przepowiedniach. Historia starożytna i nowożytna pełna jest faktów odnośnie takich wydarzeń.

„Proroctw nie lekceważcie. Wszystkiego doświadczajcie, co dobrego, tego się trzymajcie” – tak ostrzegał apostoł Paweł. Często to doświadczenie jest trudne. Niekiedy mgła otacza sam przekaz i jego źródło, nie łatwe jest tłumaczenie ponurych obrazów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka