Dodaj do ulubionych

Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa".....

10.01.12, 10:56
"full wypas"
"wypasiony"
"pelen lans"
"parcie na szklo"
"bajerenckie"
"zajebiste"
Zaznaczam, ze to 2"ezyk polski" uzywany powrzechnie przez dziennikarzy w mediach.
....i wiele, wiele innych ciekawostek.
Czy moglby to ktos DOKLADNIE i z objasnieniem przetlumaczyc na jeezyk polski, ktory znam?
Bede wdzieczny....smirk
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa"..... 10.01.12, 11:52
      Pamietam, jak kilka lat temu przyjechalam do kraju i na sasiedniej ulicy nad sklepem wisial napis "gadżety".... musialam sie dopytywac co to takiego, oczywiscie nie kazdwiedzial. Ktoregos dnia rozmawialam z moja kuzynka i mowie, ze kojarzy mi sie to z filmem animowanym, ktoryogladal Junior pt. inspektor Gadget... a ona na to: to sa wlasnie takie rzeczy, ktorych uzywal ten inspektor - teraz juz wiem: niezupelnie takie, ja bym hciala kiedys przeczytac definicje tego slowa...."gadzety"...
      Ale juz generalnie odrzuca mnie, kiedy slysze: "ja pierdykam"..... toz to jest straszne....
      • 1zorro-bis Re: Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa"..... 10.01.12, 12:10
        gorsza jest chyba...."ku´zwa"....
        m.maska napisała:

> Pamietam, jak kilka lat temu przyjechalam do kraju i na sasiedniej ulicy nad sk
        > lepem wisial napis "gadżety".... musialam sie dopytywac co to takiego, oczywisc
        > ie nie kazdwiedzial. Ktoregos dnia rozmawialam z moja kuzynka i mowie, ze kojar
        > zy mi sie to z filmem animowanym, ktoryogladal Junior pt. inspektor Gadget... a
        > ona na to: to sa wlasnie takie rzeczy, ktorych uzywal ten inspektor - teraz ju
        > z wiem: niezupelnie takie, ja bym hciala kiedys przeczytac definicje tego slowa
        > ...."gadzety"...
        > Ale juz generalnie odrzuca mnie, kiedy slysze: "ja pierdykam"..... toz to jest
        > straszne....
        • m.maska Re: Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa"..... 10.01.12, 12:43
          dla mnie w tej chwili najgorszym horrorem jest moj komp, ktory nie wybija mi wszystkich liter i spacji i jak przegapie, to wlasnie jest jak jest....

Oczywiscie... to jest okropne....masz racje....
    • izydor88 Re: Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa"..... 10.01.12, 11:52
      1.Full wypas - może być impreza z dużą ilością jadła i napitków,albo samochód z różnymi bajerami - od tego pochodzi 'bajeranckie".
      2.Wypasiony - wszystko może być "wypasione" - dom,samochód,impreza.
      3.Parcie na szkło -ma polityk,który bez przerwy pokazuje się w programach telewizyjnych
      4.Pełen lans - to dla mnie za trudne.
      5.Zajebiste może być chyba wszystko - zajebiście fajne,albo zajebiście niefajne.
      Klara
      • 1zorro-bis Re: Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa"..... 10.01.12, 12:10
        Boze......smirk
        • m.maska Re: Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa"..... 10.01.12, 12:47
          Ale jak widac na NASZYM przykladzie mozliwa jest rozmowa bez uzywania tego rodzaju "przerywnikow".... kilka godzin rozmawialismy, za kazdym razem w cztery osoby i nie padlo zadne z tych slow........
          • 1zorro-bis Re: Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa"..... 10.01.12, 12:58
            wiesz, kazdy jezyk musi rozwijac i nie moze byc martwy. Ale dlaczego ma sie rozwijac w ordynarny sposob? i ten jezyk uzywaja dziennikarze i politycy. A jak oni to potem i reszta....smirk
            • 1zorro-bis Re: Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa"..... 10.01.12, 13:06
              to juz wole ten "jezyk"...big_grin
              smirk
              www.youtube.com/watch?v=1JNAa-hyN3Q&feature=related
            • m.maska Re: Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa"..... 10.01.12, 13:33
              No nie wiem, wydaje mi sie, ze w takim wypadku nie musza poszerzac slownictwa, maja kilka slow zastepczych i "rozmowa" sie toczy...

A to...pamietasz?

forum.gazeta.pl/forum/w,101385,130945703,130945703,Cztery_slowa_i_rozmowa_.html
              • 1zorro-bis Re: Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa"..... 10.01.12, 13:53
                pewnie!big_grin
                Cos dla.....Czarka!big_grinbig_grinbig_grin
      • zuza_anna Re: Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa"..... 10.01.12, 18:32
        Pełen lans - posiadanie czegoś unikatowego, co ma nie wielu.
        • al-szamanka Re: Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa"..... 10.01.12, 19:07
          zuza_anna napisała:

> Pełen lans - posiadanie czegoś unikatowego, co ma nie wielu.
          >

To się uspokoiłam, nie mam nie tylko pełnego, ale i częściowego lansu big_grin
          • zuza_anna Re: Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa"..... 10.01.12, 19:16
            Tym bardziej ja big_grin
            • al-szamanka Re: Polski jezyk? Polska..."nowo-mowa"..... 10.01.12, 19:35
              zuza_anna napisała:

> Tym bardziej ja big_grin
              >

Ja to bym nawet nie chciała......lansy wink nie mają dla mnie znaczenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka