al-szamanka 14.05.13, 14:36 Wiadomo co w Warszawie Pergamonmuseum w Berlinie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loczek62 Re: Berlin - Warszawa 14.05.13, 14:42 Po "sensacjach" z udziałem pani Gessler będę omijał jej lokale szerokim łukiem. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Berlin - Warszawa 14.05.13, 14:45 Akurat przechodziłam obok podczas nocnej wędrówki po mieście. Podczas mojego urlopu wyskoczyłam sobie do obu stolic Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 14.05.13, 15:09 al-szamanka napisała: > > Pergamonmuseum w Berlinie > > Bylam tam przed wielu wielu laty... nie bylo wtedy tlumow... bylo lato 1969 roku... mialam sukienke w kolorze waniliowego budyniu w formie greckiej tuniki - podszedl do mnie jakis turysta i powiedzial: wyglada pani tak jakby wyjeta wprost z tej swiatyni - bylam tam z wujkiem, ktory pracowal przy ambasadzie i znal jezyk - wtedy nie znalam jeszcze jezyka niemieckiego, wiec cokolwiek by do mnie powiedziano, pewnie bym nie wiedziala o co chodzi.... Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 14.05.13, 15:16 m.maska napisała: > al-szamanka napisała: > > > > > > Pergamonmuseum w Berlinie > > > > > > Bylam tam przed wielu wielu laty... nie bylo wtedy tlumow... bylo lato 1969 rok > u... mialam sukienke w kolorze waniliowego budyniu w formie greckiej tuniki - p > odszedl do mnie jakis turysta i powiedzial: wyglada pani tak jakby wyjeta wpros > t z tej swiatyni - bylam tam z wujkiem, ktory pracowal przy ambasadzie i znal j > ezyk - wtedy nie znalam jeszcze jezyka niemieckiego, wiec cokolwiek by do mnie > powiedziano, pewnie bym nie wiedziala o co chodzi.... A i tak te tlumy, w niczym nie przypominaja tlumow, jakie spotkalam w Muzeum Plantin-Moretus w Antwerpii - takich tlumow jakie byly tam, nie widzialam jeszcze w zadnym muzeum... Odpowiedz Link
m.maska Pergamon... 14.05.13, 15:50 Warszawe znam malo, dlatego przypne sie do Pergamonu. W listopadzie 2008 bylam w Izmirze, przy okazji odwiedziłam tez Asklepiejon, miejsce z którego zabrano Pergamon... a tak dzisiaj a raczej w 2008 wyglądało życie w tym miejscu - nie sadze, żeby się diametralnie zmieniło... Odpowiedz Link
m.maska Re: Pergamon... 14.05.13, 15:53 tam w dole, gdzie pośrodku rośnie drzewo, wznosił się kiedyś Pergamon.... stamtąd go zabrali... Odpowiedz Link
m.maska Re: Pergamon... 14.05.13, 16:06 Kiedy byłyśmy w Paryżu w Musée Guimet protestowałaś, że wywieziono tyle pięknych zabytków z miejsc w których powstawały, ja widzę dwie strony medalu. Gdyby je tam pozostawić - kto by je tam jeździł oglądać? kto by je tam pielęgnował? i czy zostałyby uchronione przed grabieżą i przed czasem, który jest największym niszczycielem... a szczególnie przed nienawiścią wzburzonych tubylców, którzy potrafią urządzić "rewolucję kulturalną" i zniszczyć wszystko co potencjalnie może przynosić korzyści rządowi, który chcą obalić, albo, jak to się stało w Afganistanie w imię wiary(Talibowie wysadzili dwie rzeźby - najcenniejsze zabytki świata - w 2001 roku)... Odpowiedz Link
m.maska Re: Pergamon... 14.05.13, 16:12 A współcześnie okolica Pergamonu w Asklepiejon wygląda tak: Odpowiedz Link
m.maska Re: Pergamon... 14.05.13, 16:15 To ja się pytam, jak ma się do tego co co pozwolono Ci obejrzeć w Pergamonmuseum? Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Pergamon... 14.05.13, 17:14 W starożytnym Rzymie i Grecji musiało być bardzo dużo amfiteatrów. I w każdym z nich były walki gladiatorów i mordowano Chrześcijan. Oprócz igrzysk oczywiście. Odpowiedz Link
m.maska Re: Pergamon... 14.05.13, 19:48 m.maska napisała: > Kiedy byłyśmy w Paryżu w Musée Guimet protestowałaś, że wywieziono tyle pięknyc > h zabytków z miejsc w których powstawały, ja widzę dwie strony medalu. Gdyby je > tam pozostawić - kto by je tam jeździł oglądać? kto by je tam pielęgnował? i c > zy zostałyby uchronione przed grabieżą i przed czasem, który jest największym n > iszczycielem... a szczególnie przed nienawiścią wzburzonych tubylców, którzy po > trafią urządzić "rewolucję kulturalną" i zniszczyć wszystko co potencjalnie moż > e przynosić korzyści rządowi, który chcą obalić, albo, jak to się stało w Afgan > istanie w imię wiary(Talibowie wysadzili dwie rzeźby - najcenniejsze zabytki św > iata - w 2001 roku)... I co byłoby dzisiaj w tamtym miejscu, gdzie odkopano Pergamon czyli Wielki Ołtarz Zeusa? zapewne tylko to co jest tam dzisiaj, trochę więcej porozbijanych kolumn i reliefów, zniszczonych dodatkowo działaniem deszczu... Berlin dla tego jednego obiektu, wystawił całe muzeum... pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_O%C5%82tarz_Zeusa Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Berlin - Warszawa 15.05.13, 11:46 Każdy wie: mała syrenka Brama targowiska Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 15.05.13, 16:08 al-szamanka napisała: > > Brama targowiska > > > > > > Nie chce tu wtracac innych elementow anizeli tych przynaleznych do tych miejsc, ktore obejrzalas i dygresja w innym kierunku bylaby nie na miejscu - no ale nie moge... kiedy patrze na powyzsze zdjecie natychmiast przypomina mi sie biblioteka w Efezie - znajdujaca sie w oblizu Asklepiejon... jednak ten styl wznoszenia budowli byl, przynajmniej w tamtym rejonie podobny. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Berlin - Warszawa 15.05.13, 22:58 Chyba można dobrze rozpoznać co z Warszawy, a co z Pergamonmuseum Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Berlin - Warszawa 15.05.13, 23:04 al-szamanka napisała: > Brama Ischtar z Babilonu Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 15.05.13, 23:40 al-szamanka napisała: > > > > > Brama Ischtar z Babilonu > > Musze pojechac do Berlina - ale wtedy to raczej pociagiem - po co mi samochod w takim miescie? chyba, ze warto by przy okazji podjechac do Sanssoucii i do Poczdamu i do Drezna - ja te trase wtedy tez zrobilam ale to tyle lat no i bylam wtedy nastolatka... nie, stanowczo to musi byc trasa - wiec pociag odpada. Byl taki czas, ze ludzie do Berlina jezdzili po to zeby buty kupowac - no ale ci to raczej Muzeum Pergamonu nie odwiedzali chcieli zahandlowac... a znajdowalo sie przeciez po stronie wschodniej - inaczej i ja bym w nim nie byla... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Berlin - Warszawa 15.05.13, 23:04 Nie gniewaj się Aluś ale daj spokój z Wawą. Z miastem nie ujarzmionym. Nie gniewaj się. Kudy nam do Berlinów i Paryżów chociaż kiedyś tak. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Berlin - Warszawa 15.05.13, 23:44 czarek_sz napisał(a): > Nie gniewaj się Aluś ale daj spokój z Wawą. Z miastem nie ujarzmionym. Nie mogę pojąć jak człowiek który chełpi się tym że mieszka w warszawie tak pogardliwie wymawia jej nazwę np.Wawą, Wawka itp. Nie pojęte. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 12:55 czarek_sz napisał(a): > Dla słoika niepojęte. Powiedział "Słoik". Takie lekceważenie to tylko "Słoik" może prezentować który miasta nie szanuje... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 14:08 'Nie mogę pojąć jak człowiek który chełpi się tym że mieszka w warszawie tak pogardliwie wymawia jej nazwę np.Wawą, Wawka itp. Nie pojęte.' Tylko analfabeta /bo nawet nie Słoik/ nazwę Stolicy własnego kraju może napisać z małej litery. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 14:12 No "złapałeś mnie". Jestem dyslektykiem i cały czas z tym walczę. Ale w przeciwieństwie do Ciebie umiem się do swoich ułomności przyznać.... Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 14:19 Loczku - w takim razie wciagam Cie do moderacji... w pospiechu i mnie zdarza sie niejedna literowka... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 14:26 Publiczne zarzucanie kłamstwa mojemu Ojcu przechodziło Ci przez gardło gładziutko. Co ma do tego dysleksja ? nigdy nie traktowałem ludzi na podstawie jakiejkolwiek 'ułomności' /bo sam jestem ułomny/ ale jacy są. Tobie oczernianie innych przychodzi bardzo łatwo, na przeprosiny Cię nie stać. Brak klasy ? to więcej niż brak klasy. loczek62 napisał: > No "złapałeś mnie". Jestem dyslektykiem i cały czas z tym walczę. Ale w przeciw > ieństwie do Ciebie umiem się do swoich ułomności przyznać.... Odpowiedz Link
loczek62 Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 14:31 Bezklasowiec nie będzie mi świadectwa z posiadania klasy wystawiał. To jak to było z tym zarzekaniem się że już tu nigdy nie będziesz gościł. Honoru zabrakło by taką deklarację utrzymać? Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 14:47 Ja Ci nic nie muszę wystawiać ,sam sobie wystawiłeś laurkę. Żałosna przybłędo w moim mieście. loczek62 napisał: > Bezklasowiec nie będzie mi świadectwa z posiadania klasy wystawiał. To jak to b > yło z tym zarzekaniem się że już tu nigdy nie będziesz gościł. Honoru zabrakło > by taką deklarację utrzymać? Odpowiedz Link
loczek62 Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 14:54 Oczywiście Ty sobie nie wystawiłeś zarzekając się że już tu nigdy nie zajrzysz. I co z Twoim słowem. Patyk od kaszanki, a nie honor Waść masz... Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 15:01 czarek_sz napisał(a): > Ja Ci nic nie muszę wystawiać ,sam sobie wystawiłeś laurkę. Żałosna przybłędo w > moim mieście. Czarek!!! moja cierpliwosc powoli zaczyna sie konczyc - czy Ciebie tutaj ktos obrzuca epitetami? czy w ogole gdziekolwiek na jakimkolwiek forum Ciebie ktos obrzucal epitetami? Ty robisz to nagminnie - jesli juz Leziox stracil cierpliwosc - to niedobrze, bo On wiele potrafi wytrzymac... Odpowiedz Link
loczek62 Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 14:42 gazetapowiatowa.pl/artykuly/84-letni-Warszawiak-spowodowa%C5%82-kolizj%C4%99-drogow%C4%85-przy-ul-Zegrzy%C5%84skiej,2559.html warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,13920233,Mezczyzna_zmarl_podczas_joggingu_na_szkolnym_boisku.html#TRLokWarsTxt To tyle mam do dodania w kwestii bezpieczeństwa. Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 14:59 czarek_sz napisał(a): > Publiczne zarzucanie kłamstwa mojemu Ojcu przechodziło Ci przez gardło gładziut > ko. Co ma do tego dysleksja ? nigdy nie traktowałem ludzi na podstawie jakiejko > lwiek 'ułomności' /bo sam jestem ułomny/ ale jacy są. Tobie oczernianie innych > przychodzi bardzo łatwo, na przeprosiny Cię nie stać. Brak klasy ? to więcej ni > ż brak klasy. > loczek62 napisał: > > > No "złapałeś mnie". Jestem dyslektykiem i cały czas z tym walczę. Ale w p > rzeciw > > ieństwie do Ciebie umiem się do swoich ułomności przyznać.... CZAREK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sorry ale pieprzysz... opamietaj sie co tu wypisujesz. Loczek moglby zarzucic klamstwo Twojemu Ojcu, pod warunkiem, ze Twoj Ojciec bralby udzial w dyskusji na forum a jesli tak nie bylo to mogl zarzucic klamstwo co najwyzej Tobie... wiec przestan wypisywac bzdury bo oslabia mnie czytanie tego. Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 15:04 m.maska napisała: > czarek_sz napisał(a): > > > Publiczne zarzucanie kłamstwa mojemu Ojcu przechodziło Ci przez gardło gł > adziut > > ko. > CZAREK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sorry ale pieprzysz... opamietaj sie co tu wy > pisujesz. > Loczek moglby zarzucic klamstwo Twojemu Ojcu, pod warunkiem, ze Twoj Ojciec bra > lby udzial w dyskusji na forum a jesli tak nie bylo to mogl zarzucic klamstwo c > o najwyzej Tobie... wiec przestan wypisywac bzdury bo oslabia mnie czytanie teg > o. I w ogole nie mamy pojecia najmniejszego, co powiedzialby Twoj ojciec, gdyby poczytal to co tutaj wypisujesz... byc moze, ze to on Tobie zarzucilby klamstwo - tego nie wiemy, bo Twoj Ojciec tutaj nie pisze.... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 15:22 Tak karkołomnej teorii to nawet po Tobie się nie spodziewałem Masko. Znaczy że mój stary pracuje /bo wciąż pracuje/ ale żeby zadowolić jakiegoś nautę, powiedzmy że Maskę, powie że nie pracuje, że kłamstwem jest że napisałem że pracuje - chociaż pracuje . Nie widzisz jakie to absurdalne co piszesz ? gdzie tu ręce gdzie nogi obłęd. Aby postawić na swoim - że pies nie paszczą szczeka tylko zadem bo ja to wiem chociaż nie widziałam bo JA tak twierdzę i tak ma być uznane. Chore. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 15:24 Zrównanie Karty rowerowej do Prawa Jazdy to jest właśnie Twoje rozumowanie że pies zadem szczeka. Twoja logika. Współczuję... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 15:38 Dla matołka kij czy drewno to wszystko jedno ale to dla matołka. Prawo jazdy ,czy to na samochód osobowy, czy na tiry, czy na rower to jest prawo jazdy. Matołek tego nie pojmie. loczek62 napisał: > Zrównanie Karty rowerowej do Prawa Jazdy to jest właśnie Twoje rozumowanie że p > ies zadem szczeka. Twoja logika. Współczuję... Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 15:44 No to sie pozegnamy Czarek - spadaj!!!! Ostrzegalam Cie - nie bedziesz tutaj nikogo obrazal - wynocha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
loczek62 Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 15:50 Prawo jazdy na motocykl, samochód osobowy , ciężarowy ponad 3,5 tony , autobus , ciągnik rolniczy to jest prawo jazdy. A karta rowerowa to jest jak nazwa wskazuje karta rowerowa , a nie prawo jazdy na rower. I choćbyś starał się zaklinać rzeczywistość jest jak jest. A uporem w tej sprawie stawiasz siebie w świetle wsiowego głupka który wyrobił kartę rowerową i chwali się że ma prawo jazdy. Ale cóż przeproszę Ciebie słowami Jerzego Urbana: Panie Cezary Sz., przepraszam, że przeze mnie robi pan z siebie idiotę... Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 15:43 czarek_sz napisał(a): > Tak karkołomnej teorii to nawet po Tobie się nie spodziewałem Masko. Znaczy że > mój stary pracuje /bo wciąż pracuje/ ale żeby zadowolić jakiegoś nautę, powiedz > my że Maskę, powie że nie pracuje, że kłamstwem jest że napisałem że pracuje - > chociaż pracuje . Nie widzisz jakie to absurdalne co piszesz ? gdzie tu ręce gd > zie nogi obłęd. Aby postawić na swoim - że pies nie paszczą szczeka tylko z > adem bo ja to wiem chociaż nie widziałam bo JA tak twierdzę i tak ma być uz > nane. Chore. Chore to jest Twoje twierdzenie, ze MY WIEMY co mowi Twoj Ojciec - bo tego nie wiemy i tyle.... wiemy co Ty mowisz i jak mowisz i wiemy, ze potrafisz klamac... vide: wiecej tutaj pisal nie bede co jest ewidentnym klamstwem... Odpowiedz Link
loczek62 Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 15:17 Świeże spojrzenie pozwoliło spojrzeć z innej perspektywy. Dziękuję Masko za ten powiew świeżości i racjonalne spojrzenie Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 15:50 loczek62 napisał: > Świeże spojrzenie pozwoliło spojrzeć z innej perspektywy. Dziękuję Masko za ten > powiew świeżości i racjonalne spojrzenie To nie jest zadne swieze spojrzenie, tylko normalna logika... x twierdzi, ze y cos powiedzial... a jaka ja mam pewnosc, ze y rzeczywiscie to powiedzial? x moze sobie wymyslic dowolna bzdure i wlozyc w usta y... tutaj byli juz tacy co latali na szybowcach, jezdzili konno i twierdzili to wszystko o sobie i to byla bujda na resorach a co dopiero o osobach trzecich. I najlepsze jest w tym wszystkim to, ze x opowiada co mowil y a jesli w to nie wierzysz tzn. ze y oskarzyles o klamstwo - przy czym y jest Bogu ducha winny i o niczym nie wie.... a o klamstwo mogles oskarzyc co najwyzej x ktory opowiada bzdury nie od dzisiaj i jak widac nawet tego nie zauwaza... taka "logika" Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 21:42 Pomnik jakiegoś jeźdźca. W Warszawie. Perskie lwy w Pergamonmuseum. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 22:14 Ten "jeździec" to pomnik Księcia Józefa Poniatowskiego. Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 22:49 loczek62 napisał: > Ten "jeździec" to pomnik Księcia Józefa Poniatowskiego. Wieeeeeedzialam, ze na Warszawiaka mozna liczyc Ona cos przebakiwala, ze to chyba Poniatowski, ale pewna nie byla - no ja jestem ciekawa ile tego wina zostalo wypite do kolacji... to i kiepsko jej to wyszlo Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 22:55 m.maska napisała: > loczek62 napisał: > > > Ten "jeździec" to pomnik Księcia Józefa Poniatowskiego. > > Wieeeeeedzialam, ze na Warszawiaka mozna liczyc > Ona cos przebakiwala, ze to chyba Poniatowski, ale pewna nie byla - no ja jeste > m ciekawa ile tego wina zostalo wypite do kolacji... to i kiepsko jej to wyszlo > O nie, tym razem odstąpiłam od wina. Wyjątkowo! Piliśmy piwo, dokonałam rekordu - 3 duże! I miękko mi się potem szło, i w ogóle nie łapałam jakie zdjęcia pstrykam, stąd tylko domysły Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 22:49 loczek62 napisał: > Ten "jeździec" to pomnik Księcia Józefa Poniatowskiego. Wiem Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 22:54 al-szamanka napisała: > loczek62 napisał: > > > Ten "jeździec" to pomnik Księcia Józefa Poniatowskiego. > > > Wiem Troche ciemny wyszedl - noc bezgwiezdna byla? Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 22:54 m.maska napisała: > al-szamanka napisała: > > > loczek62 napisał: > > > > > Ten "jeździec" to pomnik Księcia Józefa Poniatowskiego. > > > > > > Wiem > > Troche ciemny wyszedl - noc bezgwiezdna byla? > > ups... bezksiezycowa, chcialam napisac Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 16.05.13, 22:17 al-szamanka napisała: > Pomnik jakiegoś jeźdźca. W Warszawie. > > Jakiegos jezdzca - tak to jest, kiedy sie po nocy wloczy po miescie... na pewno Loczek nam napisze - co to za jezdziec jest - obys sie nie skompromitowala taka niewiedza... w kazdym razie Syrenke jeszcze zarejestrowalas, jako Syrenke wlasnie > > > > > Perskie lwy w Pergamonmuseum. > > > A lwy, przypominaja mi troche eksponaty z Musée Guimet - duze sa... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Berlin - Warszawa 20.05.13, 19:28 MURY....w Warszawie i w Pergamonmuseum(Persja) Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 20.05.13, 19:33 al-szamanka napisała: > MURY....w Warszawie i w Pergamonmuseum(Persja) > > No... te warszawskie bardziej romantyczne sa - lubie miasta noca.... > > > > > > Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Berlin - Warszawa 22.05.13, 20:02 No, chyba wszyscy wiedzą, co to Lewki jako podstawa kolumny(Persja) Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 22.05.13, 20:08 al-szamanka napisała: > No, chyba wszyscy wiedzą, co to > > > > > > > > Lewki jako podstawa kolumny(Persja) > > > a gdyby te lewki byly chinskie to by bardzo pasowaly do tego gornego, ktory jak wielokrotnie slyszalam, nazywany jest PeKiN... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Berlin - Warszawa 22.05.13, 20:43 ... czyli lewki pekińskie, co od razu kojarzy mi się z pekińczykami Odpowiedz Link
m.maska Re: Berlin - Warszawa 22.05.13, 21:21 No to troche duze... ale podobne lewki byly tez w Museé Guimet... mimo, ze tamte byly juz rzeczywiscie azjatyckie Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Berlin - Warszawa 22.05.13, 21:28 Nie tylko w kształcie lwów były tam podstawy kolumn. Na jednej brakowało opisu, wiec zaczęłam się zastanawiać, co to takiego i tylko jedno przychodziło mi do głowy... największe żarna świata Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Berlin - Warszawa 23.05.13, 14:33 Znowu coś z Warszawy (po prawej załapał się Orb) Fragment z bramy Aschtar Odpowiedz Link