Dodaj do ulubionych

Ma być słonecznie - pogodowo

02.02.17, 21:42
Z życzeniami dla A74-7

https://s1.directupload.net/images/user/140722/y7xjdpel.jpg
Obserwuj wątek
    • a74-7 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 02.02.17, 21:51
      juz tesknie ....
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/HiMUJrOo3LlZeWALbX.jpg
      • m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 02.02.17, 22:31
        a74-7 napisał:

> juz tesknie ....
        > https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/HiMUJrOo3LlZeWALbX.jpg

Cuda to sa - cuda... natura nas rozpieszcza
    • a74-7 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 02.02.17, 21:52
      I dziekuje za zyczenia wink
    • m.maska Dzień Świstaka 03.02.17, 09:14
      Dziś Dzień Świstaka. Ile do wiosny? Mamy złe wiadomości

Zasada jest prosta: jeśli świstak wyjrzy z norki i zobaczy swój cień w święto Matki Boskiej Gromnicznej, czeka nas jeszcze długa zima. Jeśli cienia nie będzie - wkrótce przyjdzie wiosna.

Norka jest specjalnie ogrzewana prądem, dzięki czemu świstak wychodzi z pnia właśnie w swoje święto. Gdy już wyściubi nosek, zgodnie z tradycją szepcze prognozę do ucha przedstawicielowi Klubu Świstaka, oczywiście w swoim świstakowym języku. Przedstawiciel przekłada to na angielski i informuje opinię publiczną.

W tym roku Phil nie miał dla nas dobrej wiadomości. Zwierzątko zobaczyło swój cień, co oznacza jeszcze sześć tygodni zimy.

Tradycja wróżenia z cienia zwierzęcia sięga XIX-wiecznych Niemiec. Wierzono wówczas, że jeśli świstak wyjrzy z norki i zobaczy swój cień w święto Matki Boskiej Gromnicznej (2 lutego), czeka nas jeszcze długa zima. Jeśli cienia nie będzie - wkrótce przyjdzie wiosna.

Sposób przewidywania długości zimy zapożyczyli Amerykanie. W miejscowości Punxsutawney w Pensylwanii tysiące osób zbiera się wokół norki wydrążonej w pniu drzewa na wzgórzu Gobbler's Knob. Czekają oni, by obejrzeć zachowanie słynnego już świstaka Phila. Zwierzę sławę zawdzięcza popularnej komedii "Dzień świstaka" (1993 r.) z Billem Murrayem.

Annały mówią, że od 1887 roku świstak zobaczył swój cień 98 razy, nie zobaczył 14 razy (po raz ostatni w 1999 roku); dla kilku lat nie ma danych. Przepowiednia świstaka sprawdza się w 50 proc., czyli w praktyce jest tak samo wiarygodna jak rzut monetą.

www.newsweek.pl/swiat/spoleczenstwo/dzien-swistaka-2017-czy-swistak-zobaczy-cien-kiedy-przyjdzie-wiosna,artykuly,404559,1.html
      • al-szamanka Re: Dzień Świstaka 03.02.17, 09:47
        Uważam to za fajną i zabawną tradycję, chociaż dzień świstaka na zawsze kojarzyć mi się będzie z doskonałym filmem o tym tytule właśniesmile
    • a74-7 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 03.02.17, 10:44
      W Ameryce tez swistak jest wyrocznia smile
      No i dzieki za skutecznie podeslane kilka promieni slonca o poranku ,latwiej wstawac ;-D
      Lece sprawdzic co sie dzieje pod Luwrem .....
    • m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 03.02.17, 11:16
      A mialo byc tak pieknie... u mnie dzisiaj spod parasola uncertain
      • m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 03.02.17, 13:30
        Piatek, przestalo kapac, jade na zakupy smile
      • rena-ta49 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 03.02.17, 15:17
        U mnie dziś rano była ślizgawka.
        Pierwszy raz od lat zaliczyłam glębę.
        I Bogu dziękowałam jak wstałam ,że się nie połamałam,
        ale tyłek odczuwa to bliskie spotkanie z glębąsmilesmile
        • rena-ta49 Wrócił mróz 08.02.17, 16:07
          Widać zima nie odpuszcza.
          Słońca nawet na lekarstwo.
          • a74-7 Re: Wrócił mróz 08.02.17, 17:23
            A jak tam ,za przeproszeniem - tyleczek?
            Juz chyba lepiej ?wink
            • al-szamanka Re: Wrócił mróz 08.02.17, 19:51
              U mnie też ma mrozić, ale wysoko w górach, mam nadzieję, że w dolinie tylko obiecane słońce będzie świeciło.
              • rena-ta49 Re: Wrócił mróz 09.02.17, 14:30
                al-szamanka napisała:

> U mnie też ma mrozić, ale wysoko w górach, mam nadzieję, że w dolinie tylko obi
                > ecane słońce będzie świeciło.

U nas słońca nawet na lekarstwo,mroźno i pochmurno.
                Gdyby słońce zaświeciło, to byłaby szansa na trochę ciepła w ciągu dnia.
            • rena-ta49 Re: Wrócił mróz 09.02.17, 14:28
              a74-7 napisał:

> A jak tam ,za przeproszeniem - tyleczek?
              > Juz chyba lepiej ?wink

Spoko,z każdym dniem coraz lepiej.
              Jeszcze czuję przy siadaniu,ale będzie dobrze,mam nadziejęsmilesmile
              • a74-7 Re: Wrócił mróz 10.02.17, 13:04
                No, fajnie ze juz po najgorszym.
                A tymczasem u mnie miserable!
                Zimne mokre" niewiadomoco" w powietrzu,poltora stopnia i upierdliwy wiaterek.
                Spogladam przez okno do ogrodka i czolgiem by mnie nie wyciagneli...
                Z drugiej strony - dobrze ,ze nie mamy mrozow powyzej np 5 stopni.
                • m.maska Re: Wrócił mróz 10.02.17, 14:00
                  U mnie dzisiaj fruwalo cos w powietrzu takie biale, jakby pylki wink - niby dzialala sila grawitacji ale nie do konca jakos...
    • m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 11.02.17, 12:23
      Ja mam nadzieje, ze to juz koncowy akcent... napadalo u mnie na bialo...
      • rena-ta49 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 11.02.17, 16:01
        m.maska napisała:

> Ja mam nadzieje, ze to juz koncowy akcent... napadalo u mnie na bialo...
        >

U nas tylko mróz,ale pokazało się i słońce.
        • rena-ta49 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 12.02.17, 08:23
          -10C i nie odpuszcza,ale słońce zaczyna sie pokazywać,to i temp. trochę wzrośnie.
          Dawno nie było takiej zimy,już się odzwyczailiśmy.
          Moje okna proszą o mycie,mróz nie pozwalasad
          • m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 12.02.17, 13:33
            Ida juz cieple dni... u mnie na srode 12° na plusie zapowiadaja...
            • a74-7 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 12.02.17, 13:38
              szaro, buro i ponuro 3 stopnie na plusie.
              Nawet nie chce mi sie do knajpy na uobiodek...
              Kawusia will do.
              • a74-7 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 13.02.17, 11:44
                acha, pojawilo sie slonce smile
                8stopni, zimny wiatr, ale chce sie zyc big_grin
                • rena-ta49 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 13.02.17, 14:26
                  a74-7 napisał:

> acha, pojawilo sie slonce smile
                  > 8stopni, zimny wiatr, ale chce sie zyc big_grin

A u mnie cały czas na minusiesad
                  Rano mieliśmy -8C,teraz -4C
                  Pokazało się nieśmiało słońce,ale zima trwa w najlepsze.
                  • czarek_sz Re: Ma być słonecznie - pogodowo 13.02.17, 14:36
                    Jeszcze trochę i będzie. Pani Wiosna, zielona, piękna i radosna. Cierpliwości smile
                    • super.halusia Re: Ma być słonecznie - pogodowo 13.02.17, 15:16
                      Już niedługosmile
                      https://static.swiatkwiatow.pl/user_galeria/201003/duze/krokusy-kwiaty-wczesnej-wiosny_2891269177588.jpg
                      • al-szamanka Re: Ma być słonecznie - pogodowo 13.02.17, 15:19
                        U mnie przebiśniegi mają już białe pączki smile
                        • m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 12:50
                          ...a u mnie jest pieknie i slonecznie tak wiec... sprawdze dzisiaj czy "czaple" juz sie pokazuja nad wodnym oczkiem wink
                          • rena-ta49 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 15:36
                            U mnie nagle zrobiła się wiosna.
                            Rano jeszcze przymrozek,ale dzień piękny ,słoneczny i ciepły.
                            Wreszcie mogę swoje okna umyćsmile
                          • rena-ta49 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 15:38
                            m.maska napisała:

> ...a u mnie jest pieknie i slonecznie tak wiec... sprawdze dzisiaj czy "czaple"
                            > juz sie pokazuja nad wodnym oczkiem wink
                            >

Niech już tak zostanie,mam dosyć mrozu i śniegu.
                            Pewnie jeszcze zima całkiem nie odpuściła,ale to będą
                            ostatnie podrygismilesmile
                            • m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 18:42
                              Nie do wiary, dzisiaj temperatura w cieniu osiagnela 15°... w sloncu przekroczyla 20...
                              Niestety krotka radosc, pod wieczor zaczelo padac i... stopnie polecialy w dol a i tak jeszcze przed chwila bylo 10,5...
                              • a74-7 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 19:34
                                A czaple byly ?smile
                                • m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 19:46
                                  Nieeeee.... te pewnie przyleca za kilka tygodni - jak sie nowe rybki wykluja wink
                                  • m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 19:50
                                    Tu bylo o czaplach... smile
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,101385,145458208,145458208,Tym_razem_bedzie_o_czapli.html
                                    • a74-7 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 20:48
                                      zajrzalam smile
                                      Nasze czapelki nie odlatuja , koczuja nad rzeka ;u mnie tez bylo 3 sztuki regularne dopoki drzew nie wycieli.Ale wszystkie okoliczne parki - to ich oazy.
                                      Tez gdzies mam fotki, to wdzieczne ptaszyska.
                                      • m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 20:58
                                        Przede wszystkim sa bardzo malownicze, a poza tym jak taka znieruchomieje to nie mozesuy byc pewna, czy to zywe jest czy wylacznie dekoracja smile
                                        • a74-7 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 21:04
                                          A jak "zloza " szyje, to mozna sie zastanawiac co to za ptak ;-D
                                          • al-szamanka Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 21:31
                                            a74-7 napisał:

> A jak "zloza " szyje, to mozna sie zastanawiac co to za ptak ;-D

A jak niekiedy stoi bez ruchu w jakimś parkowym stawku, to nie wiadomo, czy to prawdziwe, czy figurka jakaś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka