m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 02.02.17, 22:31 a74-7 napisał: > juz tesknie .... > Cuda to sa - cuda... natura nas rozpieszcza Odpowiedz Link
m.maska Dzień Świstaka 03.02.17, 09:14 Dziś Dzień Świstaka. Ile do wiosny? Mamy złe wiadomości Zasada jest prosta: jeśli świstak wyjrzy z norki i zobaczy swój cień w święto Matki Boskiej Gromnicznej, czeka nas jeszcze długa zima. Jeśli cienia nie będzie - wkrótce przyjdzie wiosna. Norka jest specjalnie ogrzewana prądem, dzięki czemu świstak wychodzi z pnia właśnie w swoje święto. Gdy już wyściubi nosek, zgodnie z tradycją szepcze prognozę do ucha przedstawicielowi Klubu Świstaka, oczywiście w swoim świstakowym języku. Przedstawiciel przekłada to na angielski i informuje opinię publiczną. W tym roku Phil nie miał dla nas dobrej wiadomości. Zwierzątko zobaczyło swój cień, co oznacza jeszcze sześć tygodni zimy. Tradycja wróżenia z cienia zwierzęcia sięga XIX-wiecznych Niemiec. Wierzono wówczas, że jeśli świstak wyjrzy z norki i zobaczy swój cień w święto Matki Boskiej Gromnicznej (2 lutego), czeka nas jeszcze długa zima. Jeśli cienia nie będzie - wkrótce przyjdzie wiosna. Sposób przewidywania długości zimy zapożyczyli Amerykanie. W miejscowości Punxsutawney w Pensylwanii tysiące osób zbiera się wokół norki wydrążonej w pniu drzewa na wzgórzu Gobbler's Knob. Czekają oni, by obejrzeć zachowanie słynnego już świstaka Phila. Zwierzę sławę zawdzięcza popularnej komedii "Dzień świstaka" (1993 r.) z Billem Murrayem. Annały mówią, że od 1887 roku świstak zobaczył swój cień 98 razy, nie zobaczył 14 razy (po raz ostatni w 1999 roku); dla kilku lat nie ma danych. Przepowiednia świstaka sprawdza się w 50 proc., czyli w praktyce jest tak samo wiarygodna jak rzut monetą. www.newsweek.pl/swiat/spoleczenstwo/dzien-swistaka-2017-czy-swistak-zobaczy-cien-kiedy-przyjdzie-wiosna,artykuly,404559,1.html Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Dzień Świstaka 03.02.17, 09:47 Uważam to za fajną i zabawną tradycję, chociaż dzień świstaka na zawsze kojarzyć mi się będzie z doskonałym filmem o tym tytule właśnie Odpowiedz Link
a74-7 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 03.02.17, 10:44 W Ameryce tez swistak jest wyrocznia No i dzieki za skutecznie podeslane kilka promieni slonca o poranku ,latwiej wstawac ;-D Lece sprawdzic co sie dzieje pod Luwrem ..... Odpowiedz Link
m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 03.02.17, 11:16 A mialo byc tak pieknie... u mnie dzisiaj spod parasola Odpowiedz Link
m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 03.02.17, 13:30 Piatek, przestalo kapac, jade na zakupy Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 03.02.17, 15:17 U mnie dziś rano była ślizgawka. Pierwszy raz od lat zaliczyłam glębę. I Bogu dziękowałam jak wstałam ,że się nie połamałam, ale tyłek odczuwa to bliskie spotkanie z glębą Odpowiedz Link
rena-ta49 Wrócił mróz 08.02.17, 16:07 Widać zima nie odpuszcza. Słońca nawet na lekarstwo. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wrócił mróz 08.02.17, 17:23 A jak tam ,za przeproszeniem - tyleczek? Juz chyba lepiej ? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Wrócił mróz 08.02.17, 19:51 U mnie też ma mrozić, ale wysoko w górach, mam nadzieję, że w dolinie tylko obiecane słońce będzie świeciło. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Wrócił mróz 09.02.17, 14:30 al-szamanka napisała: > U mnie też ma mrozić, ale wysoko w górach, mam nadzieję, że w dolinie tylko obi > ecane słońce będzie świeciło. U nas słońca nawet na lekarstwo,mroźno i pochmurno. Gdyby słońce zaświeciło, to byłaby szansa na trochę ciepła w ciągu dnia. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Wrócił mróz 09.02.17, 14:28 a74-7 napisał: > A jak tam ,za przeproszeniem - tyleczek? > Juz chyba lepiej ? Spoko,z każdym dniem coraz lepiej. Jeszcze czuję przy siadaniu,ale będzie dobrze,mam nadzieję Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wrócił mróz 10.02.17, 13:04 No, fajnie ze juz po najgorszym. A tymczasem u mnie miserable! Zimne mokre" niewiadomoco" w powietrzu,poltora stopnia i upierdliwy wiaterek. Spogladam przez okno do ogrodka i czolgiem by mnie nie wyciagneli... Z drugiej strony - dobrze ,ze nie mamy mrozow powyzej np 5 stopni. Odpowiedz Link
m.maska Re: Wrócił mróz 10.02.17, 14:00 U mnie dzisiaj fruwalo cos w powietrzu takie biale, jakby pylki - niby dzialala sila grawitacji ale nie do konca jakos... Odpowiedz Link
m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 11.02.17, 12:23 Ja mam nadzieje, ze to juz koncowy akcent... napadalo u mnie na bialo... Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 11.02.17, 16:01 m.maska napisała: > Ja mam nadzieje, ze to juz koncowy akcent... napadalo u mnie na bialo... > U nas tylko mróz,ale pokazało się i słońce. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 12.02.17, 08:23 -10C i nie odpuszcza,ale słońce zaczyna sie pokazywać,to i temp. trochę wzrośnie. Dawno nie było takiej zimy,już się odzwyczailiśmy. Moje okna proszą o mycie,mróz nie pozwala Odpowiedz Link
m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 12.02.17, 13:33 Ida juz cieple dni... u mnie na srode 12° na plusie zapowiadaja... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 12.02.17, 13:38 szaro, buro i ponuro 3 stopnie na plusie. Nawet nie chce mi sie do knajpy na uobiodek... Kawusia will do. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 13.02.17, 11:44 acha, pojawilo sie slonce 8stopni, zimny wiatr, ale chce sie zyc Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 13.02.17, 14:26 a74-7 napisał: > acha, pojawilo sie slonce > 8stopni, zimny wiatr, ale chce sie zyc A u mnie cały czas na minusie Rano mieliśmy -8C,teraz -4C Pokazało się nieśmiało słońce,ale zima trwa w najlepsze. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Ma być słonecznie - pogodowo 13.02.17, 14:36 Jeszcze trochę i będzie. Pani Wiosna, zielona, piękna i radosna. Cierpliwości Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Ma być słonecznie - pogodowo 13.02.17, 15:19 U mnie przebiśniegi mają już białe pączki Odpowiedz Link
m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 12:50 ...a u mnie jest pieknie i slonecznie tak wiec... sprawdze dzisiaj czy "czaple" juz sie pokazuja nad wodnym oczkiem Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 15:36 U mnie nagle zrobiła się wiosna. Rano jeszcze przymrozek,ale dzień piękny ,słoneczny i ciepły. Wreszcie mogę swoje okna umyć Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 15:38 m.maska napisała: > ...a u mnie jest pieknie i slonecznie tak wiec... sprawdze dzisiaj czy "czaple" > juz sie pokazuja nad wodnym oczkiem > Niech już tak zostanie,mam dosyć mrozu i śniegu. Pewnie jeszcze zima całkiem nie odpuściła,ale to będą ostatnie podrygi Odpowiedz Link
m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 18:42 Nie do wiary, dzisiaj temperatura w cieniu osiagnela 15°... w sloncu przekroczyla 20... Niestety krotka radosc, pod wieczor zaczelo padac i... stopnie polecialy w dol a i tak jeszcze przed chwila bylo 10,5... Odpowiedz Link
m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 19:46 Nieeeee.... te pewnie przyleca za kilka tygodni - jak sie nowe rybki wykluja Odpowiedz Link
m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 19:50 Tu bylo o czaplach... forum.gazeta.pl/forum/w,101385,145458208,145458208,Tym_razem_bedzie_o_czapli.html Odpowiedz Link
a74-7 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 20:48 zajrzalam Nasze czapelki nie odlatuja , koczuja nad rzeka ;u mnie tez bylo 3 sztuki regularne dopoki drzew nie wycieli.Ale wszystkie okoliczne parki - to ich oazy. Tez gdzies mam fotki, to wdzieczne ptaszyska. Odpowiedz Link
m.maska Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 20:58 Przede wszystkim sa bardzo malownicze, a poza tym jak taka znieruchomieje to nie mozesuy byc pewna, czy to zywe jest czy wylacznie dekoracja Odpowiedz Link
a74-7 Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 21:04 A jak "zloza " szyje, to mozna sie zastanawiac co to za ptak ;-D Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Ma być słonecznie - pogodowo 16.02.17, 21:31 a74-7 napisał: > A jak "zloza " szyje, to mozna sie zastanawiac co to za ptak ;-D A jak niekiedy stoi bez ruchu w jakimś parkowym stawku, to nie wiadomo, czy to prawdziwe, czy figurka jakaś. Odpowiedz Link