lissa27 27.09.04, 00:39 właśnie zaczynam się uczyć włoskiego! i stąd moje pytanie- na co zwrócić uwagę przy nauce tego języka pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilecka Re: włoski 27.09.04, 00:47 na rodzajniki! to moja obsesja. ludzie mysla ze jestem wloszka, ale ja i tak nie moge sie ich nauczyc, moim zdaniem to najglupsza rzecz w gramatyce. uzywam tam gdzie nie trzeba, a tam gdzie trzeba to ich nie uzywam(nie zawsze, ale bardzo czesto sie myle). mimo wszystko dla mnie jest ok:) moj chlopak za to sie smieje Odpowiedz Link
marghe_72 Re: włoski 27.09.04, 14:12 Na nauczyciela:)) a tak naprawde na Jego kwalifikacje. m. Odpowiedz Link
marghe_72 Re: włoski 27.09.04, 21:51 hmm. Nieskromnie? Siebie:) Zarty zartami. Nie uczę osób początkujących, natomiast polecam sie jesli chodzi o konwersacje, korepetycje z literatury, powtórki do matury itp Kurcze, wolno takie posty pisac? Jesli łamię regulamin to wywalac bez skrupułów.. m. Odpowiedz Link
ania.priv Re: włoski 27.09.04, 23:58 Ja dopiero zaczynam, ale zglosze sie jak bede na poziomie odpowiednim do konwersacji:))) a masz namiary na dobra szkole / lektora, takiego dla poczatkujacych??? Co myslisz o Wloskim Instytucie Kultury?? Odpowiedz Link
marghe_72 Re: włoski 28.09.04, 08:35 Znam kilku lektorów z Instytutu.. wiekszosc na stopie towarzyskiej, zatem nie wiem jak uczą:) Ale wiem kogo nie polecac. Mogę popytać jesli chcesz m. Odpowiedz Link
ania.priv Re: włoski 28.09.04, 14:39 Bede wdzieczna za wszelkie informacje i rady:) A kogo z Instytutu powinnam omijac?? Odpowiedz Link
bella_ragazza Re: włoski 05.10.04, 14:14 Będę nieobiektywna, piszę na podstawie własnych doświadczeń. Nie znam wszystkich lektorów w IIC, ale: jesli jesteś poczatkująca, raczej nie zapisuj sie do Pietro L. Moim zdaniem jest super do konwersacji i na wyższym poziomie zaawansowania, ale nie na początek. Mam bardzo dobre doświadczenia (moje znajome też) z pania Moniką Kopicką - jest doskonała na każdym poziomie. Równiez pani Surowiak. Innych lektorów, jak wspomniałam, nie znam, wiec nie moge się wypowiadac. Odpowiedz Link
ania.priv Re: włoski 06.10.04, 02:03 Angela Ottone??? Tak, uczy:) marghe_72 napisała: > a Pani Angela jeszcze uczy? > > M. Odpowiedz Link
ania.priv Re: włoski 06.10.04, 09:48 nie moge wypowiadac sie na ten temat, bo mam zajecia z kim innym; ale widzialam jej imie i nazwisko na stronie IIC przy zapisach:) Odpowiedz Link
ania.priv Re: włoski 06.10.04, 02:01 Wielkie dzieki za podpowiedz!!! Zapisalam sie do p.Kopickiej. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
pysiak7 Re: włoski 27.09.04, 22:59 mnie najwiecej problemów sprawia tryb rozkazujAcy iczas passato prossimo.nawet wlosi sie mylą. Odpowiedz Link
marghe_72 Re: włoski 27.09.04, 23:01 a nie o remoto Ci chodzi? Cwiczonko: www.chass.utoronto.ca/~ngargano/corsi/100/wk16.fs.pass.pros.html:)) m. Odpowiedz Link
anna33030 Re: włoski 09.11.13, 12:56 Ucząc się języka, obojętnie jaki on by nie był, ważne jest aby nauczyć się poprawnej wymowy. Jeśli ma być on elementem naszej szeroko rozumowanej pracy, wiadomo, że należy zająć się gramatyką, ale to co mówimy jest jednak ważniejsze. Ja nie wyobrażam sobie nauki sama ze sobą. Ktoś musi nas kontrolować - korzystałam z korepetycji dostępnych na eduexplorer.pl/warszawa/j-wloski i jestem w 100 % zadowolona. Radzę więc poszukać sobie kogoś, kto poprowadzi w początkach nauki. Odpowiedz Link
sowca Re: włoski 03.06.14, 22:57 A moim zdaniem oprócz wymowy należy przyłożyć się do gramatyki. Jak najwięcej ćwiczeń, a potem próby wykorzystania reguł w praktyce, np. układając sobie proste zdania z nowym czasem/trybem/jakąkolwiek nową rzeczą i mówiąc je na głos. Idealnie, gdyby ktoś kompetentny mógł to sprawdzić ;) Nie szkodzi, że czasami ćwiczenia na gramatykę są nudne: pozwalają nam nabrać przyzwyczajeń, automatycznego stosowania konkretnych formuł czy struktur. Nie mówię o konwersacjach i rozmowach, bo to jest oczywiste ;) Dodałabym jeszcze słuchanie: jak najwięcej słuchać, nawet niekoniecznie rozumiejąc wszystko. Dzięki Internetowi mamy miliony możliwości: radio, piosenki, wiadomości, filmiki na youtubie, cokolwiek. Aby się osłuchać :) No i dużo cierpliwości... przyda się! Odpowiedz Link