Dodaj do ulubionych

blokada rzymu

06.04.05, 18:05
Czy ktos z was otrzymal smsa od obrony cywilnej ze wjazd do ryzmu jest
zablokowany? z powodu nawalu pielgrzynow od dzis 22 nie ma wjazdu do stolicy
i nie ma mowy i dostaniu sie na pogrzeb
Wybieram sie dzis z grupa pielgrzynkowa. Czy ktos otrzymal takjiego smsa?
Obserwuj wątek
    • bellasnella Re: blokada rzymu 06.04.05, 18:21
      ja jadę dziś z grupą, zarezerwowałam parking dziś rano na Gianicolo. Mówili, że
      wjazd będzie możliwy. Ponoć od 2 rano w piątek centrum Rzymu będzie zamknięte
      dla ruchu kołowego, za wyjątkiem autokarów, motorków i pojazdów
      uprzywilejowanych
      www.protezionecivile.it/cms/view.php?cms_pk=2102&dir_pk=187
      • bellasnella Re: blokada rzymu 06.04.05, 18:22
        a sms'em informują nie o zakazie wjazdu do Rzymu, tylko o tym, że można stawić
        się w kolejce do S.Pietro tylko do 22
        Nelle prossime ore, anche in quelle notturne, un SMS segnalerà il fatto che da
        questa sera alle 22:00, non ci si potrà più mettere in coda per entrare in San
        Pietro.

Da domani il punto di raccolta sarà l'area di Tor Vergata, dove sarà deviata
        gran parte di coloro che arriveranno a Roma nelle prossime ore.

• daisy123 Re: blokada rzymu 06.04.05, 18:23
      Tak doszedl do mnie taki SMS.
      • testardo Re: blokada rzymu 06.04.05, 18:56
        ja tez dostalam, ale o tym,zeby uzywac srodkow transportu publicznego,
        przygotowac sie na zorganizowane lecz dlugie kolejki, krotka informacja pogodowa
        i polecaja na biezaco sluchac isoradio na 103.3
    • tebe do wszystkich z .it 06.04.05, 22:43
      Witam
      Mam wielką prośbę. Czy moglibyście napisać, tu na forum, jak jest w Rzymie i
      po drodze. Podlinkujemy to gdzie trzeba i ludzie będą mogli sobie poczytać
      wasze relacje.
      Serdecznie pozdrawiam
      • daisy123 Re: do wszystkich z .it 06.04.05, 23:31
        Kolejka do bazyliki zostala zamknieta po poludniu z przyczyn bezpieczenstwa.
        Kto przyjedzie jutro do Rzymu nie ma mozliwosci zblizenia sie do Watykanu. W
        okolicach Watykanu telefony komorkowe praktycznie nie dzialaja (moze sie
        przydac ta wiadomosc jesli ktos liczy na to, ze przez komorka moze sie
        kontaktowac z innymi). Ambasada polska ma bezplatna linie nr 800 494 616
        (dzwonic tylko w naglych wypadkach). Nr dziala z budek telef. oraz z telefonow
        stacjonarnych.
        Miejsc do spania juz nie ma, ale ponoc kto ma wlasny materac, spiwor itd nie
        powinnien miec problemu ze znalezieniem dachu nad glowa w dzielnicy EUR (in via
        Cristoforo Colombo sa dwa takie miejsca min TArgi Rzymskie (Fiera di Roma), w
        Tor Vergata sa miejsca dla ludzi z namiotami.

Informacje o noclegach itd mozna dostac w punktach usytuowanych na rogatkach
        miast. Maj oni informacje bardziej aktualne niz ktokolwiek z nas.
        • funghettino Re: do wszystkich z .it 06.04.05, 23:49
          Dzis rano wrocilam z Rzymu. Kolejka 7h ale to juz nieaktualne bo do Bazyliki
          wejda juz tylko ci ktorzy ustawili sie w kolejce przed 22.00.Teraz dochodi ona
          do P.zza Risorgimento i trzeba czekac od 12 do 15h. Do Watykanu mozna dojechac
          z dworca Termini metrem (nie wpuszczaja do niego w godzinach szczytu czyli ok
          8-9 rano i 17-18 wieczorem) oprocz tego sa tez bezplatne autobusy (po
          wlosku 'navetta' przed dworcem, odjezdzaja co kilka minut ale sa potwornie
          zatloczone, my osobiscie doszlismy pieszo bo navetta utknela w korku
          ulicznym.Od piatku chyba od 2 rano w Rzymie nie bedzie sie mozna poruszac
          samochodem-beda jezdzily tylko srodki transportu przygotowane dla pielgrzymow.
          Telewizja podala przed chwila ze w czasie pogrzebu plac przed Bazylika bedzie
          zamkniety, natomias w roznych punktach miasta beda ustawione ekrany(Santa Maria
          Maggiore,San Giovanni in Laterano ,San Paolo,Tor Vergata,Circo Massimo,Piazza
          del Popolo,Piazza Navona,Stadio Olimpico,Corso Rinascimento,Piazza
          Cavour,Piazza Risorgimento).

strona comune do roma: www.comune.roma.it/was/wps/portal/!
          ut/p/_s.7_0_A/7_0_21L?menuPage=/&targetPage=/Homepage/Primo_Piano_Homepage/info-
          111741613.jsp
        • qszymczuk INTERNETOWY POMNIK JANA PAWŁA II 07.04.05, 20:37
          INTERNETOWY POMNIK JANA PAWŁA II
          Wpisujmy się !!!
          Zapraszam do wpisu, modlitwy, podziękowania
          W internetowym POMNIKU OJCA ŚWIĘTEGO
          Proszę jednocześnie o wsparcie inicjatywy internetowej.
          Jakąś może notką, powiadomieniem znajomych, wysyłką maili.
          Pozdrawiam.

www.janpawelwielki.glt.pl/
          www.janpawelwielki.prv.pl/

POWIADOM O TEJ STRONIE ZNAJOMYCH !!!
          • cuciolo Re: INTERNETOWY POMNIK JANA PAWŁA II 07.04.05, 21:55
            te strony nie dzialaja
          • arts1 nie trzeba 07.04.05, 22:47
            Mysle ze Ojciec Swiety nie potrzebuje takich .....

Omijajmy takie cudenka. Troche powagi!

Cytat ze strony: www.janpawelwielki.glt.pl/
            13 - Liczba Ojca Świętego ?
            Godzina śmierci papieża 21:37 = 2+1+3+7 = 13

qszymczuk napisał:

> INTERNETOWY POMNIK JANA PAWŁA II
            > Wpisujmy się !!!
            > Zapraszam do wpisu, modlitwy, podziękowania
            > W internetowym POMNIKU OJCA ŚWIĘTEGO
            > Proszę jednocześnie o wsparcie inicjatywy internetowej.
            > Jakąś może notką, powiadomieniem znajomych, wysyłką maili.
            > Pozdrawiam.
            >
            > www.janpawelwielki.glt.pl/
            > www.janpawelwielki.prv.pl/
            >
            > POWIADOM O TEJ STRONIE ZNAJOMYCH !!!
      • good_news Re: do wszystkich z .it 07.04.05, 01:42
        Pewna dziewczyna pisze bloxa smsem, bezpośrednie relacje, właśnie minęła
        Cieszyn.
        rzym.blox.pl
    • kddbm Re: blokada rzymu 07.04.05, 04:11
      ja siedze w bazylice a raczej pod nia od 14 godzin ........jak zobaczylam co
      sie dzieje to wiedzialam ze po wyjsciu z watykanu juz tam nie
      wejde ..........tego sie nie da opisac ......wyjscie do toalety to po prostu
      zaczyna przerastac moje nerwy...............nigdy do wc nie stalam 4
      godziny.........mam kanapki na jutro do piatku po poludniu gloduje....ale sie z
      tad nie ruszam.....nie mam ciuchow na zmiane bo zostaly w hotelu.Dobrze ze mam
      laptopa ale zasilanie mi siada moze go doladuje .......widzialam jak niektorzy
      podlanczali do wtyczek w bazylice ........wiem ze papiez nie mial by nic
      przeciwko temu.reszte napisze potem
      kate z NYC
      • daisy123 Re: blokada rzymu 07.04.05, 10:17
        Radio Watykanskie na falach 93,3 UKF nadaje audycje dla polskich pielgrzymow
        przebywajacych w Rzymie.
        Obrona cywilna rozsyla SMSy o tresci"X enorme afflusso, da mercoledi ore 22
        chiuso accesso code x saluto Papa. Venerdi x funerali stop traffico Roma; area
        S Pietro piena: schermi in piazze e Torvergata" /Z powodu olbrzymiego naplywu,
        od srody godz. 22 zamkniety wstep do kolejki , aby pozegnac Papieza. W piatek
        na pogrzeb ruch w Rzymie zamkniety; okolice Sw. Piotra pelne: telebimy na
        placach i Tor Vergata/.
        Prawda, ze obrona cywilna rozdaje koce, cieple napoje, wode i owoce, ale
        zabranie ze soba podstawowych rzeczy (cos cieplego, do picia, do jedzenia )
        nikomu nie zaszkodzi, a raczej jest wskazane.
        • viki2lav Re: blokada rzymu 07.04.05, 10:47
          wskazane tez bylo niezabieranie ze soba tych kocy do domu, to nie pamiatka,
          mogla sie przydac innym dzis w nocy..
          • daisy123 Re: blokada rzymu 07.04.05, 12:19
            Zamkniecie Watykanu spowodowalo, ze ulicami mozna swobodnie sie poruszac. Sa
            wpuszczane grupy (pokazano kilka oddzielnych grup polskich pielgrzymow, wiec
            moze to wyjatek dla nas).
    • pawelkot9 Re: blokada rzymu 07.04.05, 12:21
      Wlasnie zadzwonil do mnie moj Tato z Rzymu. Stoja w kolejce na Placu Sw. Piotra
      i za 4 godziny maja wejsc do Bazyliki. Dzis czwartek, 7-04-2005.
      • pawelkot9 dobra wiadomosc z ostatniej chwili - 12.22,czw 07.04.05, 12:23
        Zapomnialem dodac do tematu poprzedniego watku ze to wiadomosc z ostatniej
        chwili.
      • pawelkot9 jeszcze raz ja. 07.04.05, 12:25
        Tak zeby uscislic, moj Tato dzis dojechal do miasta i przed pol godzina stanal
        dopiero w kolejce. To nieprawda ze kolejka jest zamknieta.
        • dorrit Re: jeszcze raz ja. 07.04.05, 14:02
          zawsze sa jakies grupki, ktorym sie uda i zostana wpuszczone - i bardzo dobrze,
          bo jada z tak daleka!
          Ja bylam w Bazylice we wtorek i to byl jeszcze dobry dzien, tylko 5-6 godzin w
          kolejce, zreszta na via della Conciliazione wcale nie dluzyl mi sie czas. Ze
          wzgledu na male dzieci nie moglam tam zostac i trwac jak Kate z NYC...
          Wychodzac o 21 zobaczylam w polowie via della Conciliazione grupe gornikow ze
          sztandarami. O 22:30 zobaczylam w tv, ze wlasnie doszli do celu!
          Pozdrawiam wszystkich!
          • daisy123 Kolejka 07.04.05, 15:15
            Tak jak pisalam wczesniej troche ludzi wpuscili. Dzienniki wloskie mowily o
            tym, ze wlasnie dojezdza wielu Polakow i ze koniec kolejki to Polacy. Pokazano
            grupy, ktorym udalo sie jeszcze dzisiaj wejsc do kolejki i w przewazajacej
            wiekszosci byli to Polacy. A kto sam to chyba lepiej mu sie w kolejke wcisnac.
            Wadowiczan np. wpuszczono osobnym wejsciem.
            • porrka Re: Kolejka 07.04.05, 16:25
              A kto jutro sie wybiera na pogrzeb?
              I gdzie?
              Bardzo chcialam uczestniczyc w Watykanie ale skoro ma byc pelno (w sumie gdzie
              nie bedzie?) to moze obiore opcje Tor Vergata - tu mam bliziutko.. Hmm..

Pozdrawiam.
              • funghettino Re: Kolejka 07.04.05, 19:22
                podobno dzis berlusconi zadzwonil do kwasniewskiego zeby prosic o czasowe
                zamkniecie granic bo przyjechalo, wyjezdza badz wlasnie dojezdza do rzymu zbyt
                duzo pielgrzymow z polski...

tez slyszalam o tym ze polacy sa wpuszczani do bazyliki pomimo to ze
                teoretycznie jest ona zamknieta. natomiast z cala pewnoscia w czasie pogrzebu
                na plac nie bedzie sie mozna dostac...
                • viki2lav Re: Kolejka 07.04.05, 19:55
                  ja pracuje niedaleko Tor Vergata, moze do was dolacze, niestety musze pracowac
                  ale na te kilka godzin sie urwe... mamy ok od dyrekcji wszyscy
                  • tunijka Re: Kolejka 07.04.05, 21:28
                    wiecie co ja sie wam dziwie,po co w tym pojechaliscie i tak bedziecie ogladac
                    to na telebimach rownie dobrze mozecie sobie to obejrzec na telebimie w aszych
                    polskich miastach io na pewno bedzie wiecej zadumy i uspokojenia tam w tym
                    scisku i halasie jedynie wielka tragedia...wspolczuje a poza tym po co to
                    zdawanie relacji z przejazdow jedziecie na pogrzeb czy na wuycieczke
                    krajoznawcza?????WSTYD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    • pp17 Re: Kolejka 07.04.05, 21:40
                      Wstyd to pisać tekie posty
                    • cuciolo Re: Kolejka 07.04.05, 21:53
                      Uwazam ze kazdy ma prawo do swoich reakcji i emocji. Kazdy ma prawo przezywac
                      to jak chce. Ja mieszkam we wloszech nie udalo mi sie dotrzec pod bazylike w
                      skutek mylnych info, i zaluje i mi tak szybklo nie przejdzie.
                      Nie wiem ile bym dala zeby zegnac Papieza z rodakami niewazne w scisku czy
                      tloku, przed telebimem czy na bloniach krakowskich, a nie w samotnosci w domu
                      Bo kazdy moze zegnac Ojca jak chce i gdzie chce a takie posty tylko denerwuja
                      ludzi.
                      Zostaw ludzi w spokoju i skup sie na uroczystosci a nie pytaj kto na pogrzeb a
                      na wycieczke
                      Nie masz prawa
                    • onemanarmy Re: Kolejka 08.04.05, 01:29
                      moje zdanie
                    • porrka Re: Kolejka 09.04.05, 16:00
                      Po piewsze: nie wszyscy musieli przyjezdzac z Polski zeby uczestniczyc w
                      pogrzebie (ja np mieszkam w Rzymie)
                      Po drugie: lepiej juz ogladac relacje z pogrzebu na telebimie wsrod setek ludzi
                      polaczonych w bolu niz siedziec w szlafroku w domu..
                      Po trzecie: "tam w tym scisku i halasie" - NIE MOW JAK NIE MASZ POJECIA JAK
                      BYLO! Ludzie nie jechalil ponad 1,5 tys km po to zeby robic sobie na trawniku
                      piknik i sie wydzierac!
                      Ale Ty chyba nic z tego nie rozumiesz skoro piszesz takie pierdoly.
                      • rezurekcja Re: Kolejka 12.04.05, 15:25
                        Po drugie: lepiej juz ogladac relacje z pogrzebu na telebimie wsrod setek ludzi
                        > polaczonych w bolu niz siedziec w szlafroku w domu..

porrka, ale na msze sw. wypada ubrac.
                        Bo - jakby nie patrzec - to byla msza sw. pogrzebowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka