Dodaj do ulubionych

Polacy w Genui?(genova)

07.03.06, 23:40
jestem ciekawa czy jest nas tutaj duzo!
Obserwuj wątek
    • jolitha Re: Polacy w Genui?(genova) 08.03.06, 12:38
      Ja chcialam byc, ale z przyczyn przyszlosciowych, ze tak sie wyraze nic z tego
      nie bedzie raczej...A Tobie jak sie tam mieszka? Piekne miasto, prawda??I morze
      pod reka..ehhh Pozdrawiam
      • anka786 Re: Polacy w Genui?(genova) 08.03.06, 16:22
        czesc jolitha,fajnie ze chociaz ty jedna napisalas!Masz racje ze genua jest
        ladne miasto,dobrze sie zyje,niestety nie ma za bardzo pracy ale jak skoncze
        studia to moze bedzie latwiej!a ty jestes w polsce teraz?pozdrawiam
        • jolitha Re: Polacy w Genui?(genova) 08.03.06, 18:06
          tak narazie w Polsce koncze licencjat i wracam do Wloch :) juz sie doczekac nie
          moge!!! A ty w takim razie tam studiujesz, tak? Strasznie mi szkoda , ze
          niestety nie bede mogla mieszkac w Genui, bo naprawde bardzo bym chciala, ale
          mam zamiar skoczyc we Wloszech studia, a lepsze kierunki sa w innych miastach
          niestety. Ale napewno sie tam wybiore turystycznie :) Pozdrawiam :)
          • anka786 Re: Polacy w Genui?(genova) 09.03.06, 10:50
            zalezy co chcesz studiowac,ale w genui jest duzo kierunkow!zajrzyj na
            www.unige.it ,ja jestem na lingue e lett.straniere,w tym roku przyjechalo
            mnostwo polakow na erasmus i nie tylko,prawie nikt z nas nie placi za studia-
            nie dosc ze mam borse di studio co roku to jeszcze dali mi 2300 na rok do reki!
            zyc nie umierac,ale w tym roku wychodze za maz to juz trzeba bedzie placic
            niestety hahahhaha,zycze powodzenia,hej!
    • jolitha Re: Polacy w Genui?(genova) 09.03.06, 12:39
      juz patrzylam i w bolonii sa lepsze kierunki, a jednak lepiej isc na to co
      lepsze niz tam gdzie ladniej. A czy ta borse di studio to oprocz darmowych
      studiow i tych pieniedzy doplaca ci jeszcze do akademika i jedzenia czy te
      pieniadze sa na to? I czy trudno bylo ci ja dostac? sorry jesli zasmiecam
      topik. W ogole to gratulacje z powodu slubu!!! ;) To dlka tych ktorzy chcieliby
      zobczac tytulowe miasto : www.globopix.net/fotografie/genova_1.html
      • anka786 Re: Polacy w Genui?(genova) 09.03.06, 17:37
        napisalam wszystko o stypendium w watku studi in italia!Dzieki za
        gratulacje!!!!!!!pozdrawiam goraco
        • monika-bab Re: Polacy w Genui?(genova) 17.03.06, 14:32
          od czerwca wracam do Genui i będę tam mieszkać tym razem już z mężem -na
          szczęście Polakiem :)
    • agaad Re: Polacy w Genui?(genova) 22.03.06, 10:51
      a ja sie zastanawiam czy z tego "pieknego" miasta nie wyjechac, tzn. wrocic do
      Polski,to miasto jest wymarle jesli chodzi o prace, a ludzie tez nie za
      fajni....pozdrawiam. A prpos Polakow w Ge, to nie wiem,czy wiecie,ale istnieje
      Stowarzyszenie Wlosko-Polskie: e-mail:aipgenova@inwind.it, prezes Aleksandra
      Kos Castagnetti
      • anka786 Re: Polacy w Genui?(genova) 22.03.06, 15:41
        agaad dleczego ci sie nie podoba w genui :-( Napisalas piekne w
        cudzyslowiu...ja juz tu mieszkam na stale od 3 lat i mysle ze jest fajnie!ale z
        ta praca to masz rzeczywiscie racje!a to stowarzyszenie to co ma na celu?
        dzieki,pozdrawiam
        ps.jestes przypadkiem na erasmusie?
        • agaad Re: Polacy w Genui?(genova) 22.03.06, 21:41
          hej anka,
          nie jestem na erasmusie
          stowarzyszenie organizuje wspolne spotkania polakow,wycieczki,rozne wydarzenia
          kulturalne,kocerty, pokazy filmow, na wielkanoc swieconke itp.

sorry, ze pytam: masz prace?
          a napisalam "piekne", bo nic sie tutaj nie dzieje (ale moze nie mam racji)
          pozdrawiam
          • anka786 Re: Polacy w Genui?(genova) 22.03.06, 23:19
            Agaad
            "na szczescie"nie pracuje, w tym momencie poswiecam sie nauce :-) Mieszkam z
            moim chlopakiem ktory we wrzesniu stanie sie mezem to moge sobie troche
            odpoczac.
            ale jesli chodzi o prace to jest tutaj ciezko,moja siostra szuka od 3 msc i
            guzik,a ty czym sie zajmujesz?
            pozdrawiam!!!

• polkamilk Genova 22.03.06, 15:54
      Jestem na Erasmusie w Genui od wrzesnia. Miasto mozna zwiedzic, jest pare
      miejsc, na zdjeciach przewaznie one lepiej wygladaja niz w rzeczywistosci...
      Genua jest brudna ogolnie mowiac, w centrum, moze troche lepiej, ale tez nie
      zawsze,smierdzi w wielu miejscach. Rowniez okradaja ludzi na ulicach,
      autobusach np linia 18, jest powszechnie znana z okradania. Genua jest miastem
      schodow, ciagle pod gorke, fajnie wygladaja na zdjeciach te bloki na wzgorzach,
      ale, zeby tam dojsc jesli nie masz busa to mozna dostac czegos... Jest jeszcze
      wiele aspektow negatywnych. Nie chcialabym tu mieszkac za nic na stale, jest
      tyle ladniejszych miast we Wloszech, ze jest z czego wybierac. Ale wszystko
      zalezy, co sie komu podoba :) Pozdrawiam!
      • antyteza88 Re: Genova 22.03.06, 16:06
        A mnie Genua bardzo się podoba, ma swój specyficzny i niepowtarzalny klimat...
        nigdy nie nie przytrafiło mi się tam nic złego.
        • polkamilk Re: Genova 23.03.06, 12:44
          ma nie powtarzalny smierdzacy klimat, to prawda :) nie wszedzie, ale sa takie
          miejscowki, ze wali niesamowicie :) a to, ze jeszcze Ciebie nie okradli, mnie
          tez nie, ale niektorych moich znajomych okradli, takze lepiej uprzedzic, zeby
          miec sie na bacznosci. A odnosnie plusow to, dobre jest, ze nie musimy kupowac
          biletow autobusowych :D Pozdrawiam!
          • polkamilk Re: Genova 23.03.06, 12:53
            sorki, pisze sie - niepowtarzalny :)
      • anka786 Re: Genova 22.03.06, 17:53
        polkamilk jestes moze na lingue e lettere?jesli tak to pewnie czesto sie
        mijamy,znasz blazeja?pozdrawiam
        • polkamilk Re: Genova 23.03.06, 12:46
          Czesc, jestem na ekonomii. niestety nie znam zadnego Blazeja. Na pewno sie
          mijamy, bo czesto bywam w okolicach nunziaty, jak mozesz sie domyslec - na
          internecie :) 3m sie :)
          • anka786 Re: Genova 23.03.06, 18:17
            sorki to jescze raz ja do ciebie polkamik,piszesz ze nie placisz za bilety?
            jezdzisz na gape czy jest jakis sposob na nieplacenie??
    • danutta123 Re: Polacy w Genui?(genova) 09.04.18, 15:44
      Witam
      skończyłam Akademię Muzyczną,jestem w Genui na Erasmusie, potrzebuję fortepianu lub pianina ,na którym mogłabym ćwiczyć, np.za lekcje gry na pianinie lub lekcje polskiego,,,czy ktoś coś wie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka