Dodaj do ulubionych

TADŻYKISTAN

19.02.04, 11:01

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34301,1539700.html
Kolejny przyczynek do dyskusji na temat szans demokracji w Azji Środkowej.
Czy rzeczywiście autorytaryzm najlepiej odpowiada społecznej i mentalnej
rzeczywistości tego regionu? Czy demokratyczny eksperyment miałby tam szanse?
Obserwuj wątek
    • clelia Re: TADŻYKISTAN 29.02.04, 23:28
      padshah napisał:

> Kolejny przyczynek do dyskusji na temat szans demokracji w Azji Środkowej.
      > Czy rzeczywiście autorytaryzm najlepiej odpowiada społecznej i mentalnej
      > rzeczywistości tego regionu? Czy demokratyczny eksperyment miałby tam szanse?

Myślę, że miałby, ale na to składa się wiele różnych czynników. Natura ludzka
      jest podobna wszędzie, i w celu zadziałania demokracji muszą być spełnione
      pewne warunki wyjsciowe, których w Tadżykistanie nie ma (przy czym i tak nie
      jest tam jeszcze najgorzej pod tym względem, porównując np. z Uzbekistanem czy
      Turkmenią).
      • padshah Re: TADŻYKISTAN 01.03.04, 07:10
        clelia napisała:

> Myślę, że miałby, ale na to składa się wiele różnych czynników. Natura ludzka
        > jest podobna wszędzie, i w celu zadziałania demokracji muszą być spełnione
        > pewne warunki wyjsciowe, których w Tadżykistanie nie ma

Te warunki to chyba przede wszystkim wola polityczna respektowania
        demokratycznych procedur oraz obywatelska świadomość i chęć obrony demokracji.
        Równie ważne są również demokratyczne tradycje...

pozdr,
        • ekazach Re: TADŻYKISTAN 05.03.04, 05:24
          wedlog mnie nie ma na razie niestety szansy na to zeby gdzies w okolicy (azja
          srodkowa0 rozinelas ie prawdziwa demokracja, nie chodzi tu tylko o brak takiej
          tradycji, czy warunkow np. ekonomicznych, ale przede wszstkim o mentalnosc
          ludzi, ktorych zainteresowanie sprawami panstwa zostalo zniszczone w czasie
          trwania wladzy sowieckiej - typ czlowieka, ktory tu powstal to nie ten
          slawny "homo sovietikus" ale jeszcze cos innego - bo polaczenie tego pierwszego
          z mentalnoscia azjatycka, zachlysnieciem sie niepodlegloscia, budzacym sie
          nacjonalizmem i jeszze kilka innych czynnikow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka