Dodaj do ulubionych

ZACZNIJ TUTAJ !!!

12.01.03, 02:03
Cześć !

Ja mam na imię Agnieszka, przyznam, że jestem bardzo szczęśliwa z faktu, że
istnieje tak fanatstyczne forum jak to ! Pragnęłabym, aby panowała tu
rodzinna atmosfera - jeszcze lepsza nizeli gdziekolwiek indziej ! W tym celu
każdego, kto tylko mam chęci i jest szczęśliwy, że tutaj trafił prosze o
przedstawienie się nas wszystkich - oczywiscie to nie ejst obowiązkowe, ale
lepiej się przez to poznamy !! Zaczynamy

-------------------------------
otóż ja mam na imię Agnieszka, na dzień dzisiejszy jestem szczęśliwą 17-latką
z Wrocławia, któa uczy się włoskiego od trzech lat i mimo, ze nie dostarstam
poziomem języka do wielu osób, które sie tutaj wypowiadają, mam nadzieję, ze
nasze konwersacje po włosku będę równie wyśmienite jak wszystkie inne. Sam
włoski bardzo mnie pociąga, jak i kultura włoska. We Włoszech jeszcze nie
mieszkam, ale bardzo chciałabym tam studiować, w tym celu moze ktoś i coś
doradzi, gdzie nalepiej i co trzeba załatwic pzred wyjazdem. We Włoszech juz
byłam parę razy, zawsze coraj bardziej zakochując sie w tym kraju, na te
wakacje spędziłam 3 tyg. w szkole językowej Malatesta w Rimini - serdecznie
polecam
-------------------------------

Mam nadzieję, że juz troszkę mnie pozanliście, zachęcam to owocnego sufowania
po necie i pisania do mnie agnellino@p.pl

Bacini
Agnese
Obserwuj wątek
    • samartinaro Taka lista obecności:-) 12.01.03, 14:30
      Aga, no to kontynuuję
      Jeśli chodzi o mnie to:
      mam na imię Ania, w porównaniu z Tobą to jestem starą babą (24lata na karku):-)
      Co więcej? Niedawno zrobiłam magisterkę dotyczącą przemysłu leśno-drzewnego w
      Szwecji (bo ja po technologii drewna jestem :-) Jeśli chodzi o Włochy i włoski,
      to ja zawsze miałam lekkiego świra na punkcie języków obcych i podróży i tak to
      się zaczęło. Do tego stopnia, że Italia stała się moją II ojczyzną.
      P.S. Jeśli chodzi o studia we Włoszech, to ja sama tam nie studiowałam, ale mój
      przyjaciel Austriak studiował w Trento przez Erasmus (wiem że i wielu Polaków
      też) i bardzo sobie te studia chwalił. Wiem też, że Uniwersytet Szczeciński
      wysyła swoich studentów do Włoch, no ale Ty jesteś z Wrocławia. Może ktoś inny
      powie Ci coś bardziej konkretnego.
      Pozdrawiam
    • monica_i Ciao! 12.01.03, 15:19
      Ja mam na imię Monika i jestem jeszcze starsza (28 lat).
      Włochami zainteresowałam się w 1991 i prawdę mówiąc był to całkowity przypadek.
      Odbywał się Mundial we Włoszech, a ja chodziłam wtedy do I klasy LO. Był to mat-
      fiz i 80% klasy stanowili chłopcy, którzy bardzo interesowali sie piłką nożną.
      Przed każdym meczem obstawialismy wyniki. Tak samo było z obstawianiem Mistrza
      Świata. Nie badzo orientowałam się wtedy w piłce (teraz jestem już z tego dużo
      lepsza) i kolega poradził mi żebym obstawiła Włochy. Włochy nie wygrały
      Mundialu (3 miejsce), ale bardzo in kibicowałam. Czytałam wszystko o piłkarzach
      Włoskich, o miejscach gdzie odbywały sie mecze., itp. Przez to zainteresowałam
      sie włoską kulturą, kuchnią, historią i językim. Uczyłam się trochę włoskiego w
      liceum. Później na studiach jakoś się nie składało, a teraz uczę się sama. Na
      razie dość wolno mi idzie (mam b. dużo obowiązków w pracy i w domu), ale mam
      nadzieję że uda mi się wziąć za siebie. Myślę że to forum tez mi w tym pomoże.
      Teraz pracuję jako księgowa (skończyłam AE) w Krakowie. Zbieram wszystko co
      dotyczy Włoch (albumy, przewodniki , książki kucharskie, itp.).
      W IV klasie LO zaczęłam korespondować z dziewczyną z Włoch (Vittorio Veneto) i
      piszemy regularnie do tej pory. Tez ma na imię Monika i mamy bardo wiele cech
      wspólnych.
      Moja młodsza siostra (15 lat) też bardzo interesuje sie Włochami (z tym że ona
      już dość dobrze mówi po włosku).
      Pozdrawiam wszystkich wielbicieli Włoch!
      )
    • kinietta Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 12.01.03, 16:01
      Hej! A ja mam na imię Kinga(20) i bardzo serdecznie witam Was wszystkich :)!
      Oczywiście nie muszę pisać, że kocham słoneczną Italię ;)
      Studiuję dziennikarstwo-na razie w Kielcach, ale bardzo bym chciała dokończyć
      studia we Włoszech. Zawsze mnie interesowała kultura sródziemnomorska, kocham
      sztukę(zwłaszcza malarstwo)i...ogarnęła mnie miłość do Włoch :) Na razie uczę
      się intensywnie języka-tak "na poważnie"zaczęłam niedawno, ale jetem pilna
      uczennicą :) Poza tym poznałam Pewnego Włocha, więc mam dodatkowa mobilizację ;)

Aga, jeśli chcesz uzyskać informacje na temat studiów we Włoszech, możesz wejść
      na stronę Erasmusa-dowiesz się, czy uczelnia, w której zamierzasz stududiować
      ma podpisaną umowę z Włochami, itp. Jeśli natomiast chcesz studiować od razu we
      Włoszech, pozostaje Ci chyba czekać na wejście Polski do UE-wtedy nie będzie
      żadnych problemów ze studiowaniem za granicą. Na razie dyplom zrobiony we W.
      nie jest honorowany w Polsce i odwrotnie(moja lektorka włoskiego skończyła
      studia w Italii, ale w Polsce nie ma tytułu magistra!)
      • samartinaro Erasmus 12.01.03, 16:29
        republika.pl/erasmus_on_line/program_socrates/
    • italiana8 Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 13.01.03, 18:02
      Ja natomiast mam na imię Agata i jestem osiemnastoletnią nastolatką, dla której
      Włochy są drugą ojczyzną! Do Włoch jeżdże od 11 lat w każde wakacje. To tam
      przeżyłam pierwszą prawdziwą miłość, to tam nauczyłam się pływać, to tam
      nauczyłam się kochać siebie!!!! Moim ukochanym miastem jest Giulianova i często
      mówię, że jest to miejsce, w którym pierwszy raz poczułam się naprawdę sobą. A
      teraz mała ciekawostka!!!! Henryk Sienkiewicz powiedział, że każdy cywilizowany
      czlowiek ma dwie ojczyzny: własną i Włochy!!!!!!! Ciesze się, że jesteście i
      tak samo jak ja kochacie Italię! Dzięki wam wiem, że moja pasja nie jest żadną
      choroba, jak uważają czasami ci, którzy po prostu nie wiedzą co to tęskonta, co
      to prawdziwa pasja, co to Włochy!!!!!!
    • dmagdad1 Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 13.01.03, 23:05
      czesc,mam na imie Magda i 21 lat:)mieszkam w Warszawie.Bardzo ciesze sie ze
      mozemy poznac sie na tak fajnym forum-gratuluje pomysl zalozenia go:)Wlochami
      i kultura wloska interesuje sie dokladnie od 4 lat-tzn od czasu jak po raz
      pierwszy mialam mozliwosc wyjechania do tego kraju.Pierwsza miejcowoscia jaka
      odwiedzialam bylo Rimini,pozniej Lavinio,Rzym,Wenecja...itd.Moge powiedziec ze
      sie zakochalam.Mimo tego ze zwiedzlam inne kraje do tego czuje ogromny
      sentyment.Czy Wy tez cos takiego czujecie??Wloskiego zaczelam sie uczyc
      sama,ale pozniej przerwalam bo matura i inne obowiazki.Ale poniewaz obecnie
      studiuje turystyke,to jako drugi jezyk wybralam sobie wloski i ok marca
      zaczynam nauke.Mam tez motywacje-moj chlopak,jest Wlochem,jestesmy razem od
      kilku miesiecy i powiedzial ze po 3 lekcji mowi do mnie tylko po wlosku wiec
      musze wziac sie ostro do roboty..:)pozdrawiam i do napisania;)
    • nancyboy Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 14.01.03, 10:32
      Mam na imię Grzesiek, 27 lat, z czego 25 spędzone w Krakowie, ostatnie 2 w
      Monachium.
      Parę lat temu byłem w związku polsko-włoskim, głównie korespondencyjnym. Wtedy
      chodziłem na kurs włoskiego w "Instituto italiano di cultura" w Krakowie.
      Po wyjeździe do Niemiec, znów poznałem osobę z Włoch (taki los). Jesteśmy razem
      2 lata. Jestem też w ciągłym kontakcie z językiem włoskim, poprzez telewizję i
      naszych znajomych.
      Moje podróże po Włoszech? Skromne: Pescara, Rzym, Mediolan, Rimini, Turyn -
      głównie parodniowe wizyty.
      To piękny kraj i pełni życia ludzie. Ma też swoje wady, ale o tym już pisałem w
      innych wątkach.

Pozdrawiam serdecznie.
    • sola2 Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 16.01.03, 23:22
      Jestem trochę spóźniona, ale ja również chciałaby się przedstawić - o forum
      dowiedziałam się dopiero dzisiaj i cieszę się, że wreszcie trafiłam na
      taki "rarytas". Mam na imię Marta i w porównaniu do innych, to raczej jestem
      seniorka - 30 lat na karku. Piękną Italią interesuję się od dawien dawna,
      właściwie od 9 roku życia, gdy po raz pierwszy tam wyjechałam. Języka zaczęłam
      się jednak uczyć dopiero w liceum i często z dużymi przerwami szkolę się do
      dziś. Wiem z doświadczenia, że wspaniałą sprawą jest prowadzenie
      korespondencji z ludźmi z Włoch - można wspaniale podszlifować swoje italiano.
      Jeszcze w liceum korespondowałam z kilkunastoma osobami z różnych zakątków
      Włoch, zresztą później z częścią z nich miałam okazję się spotkać, ale do
      dzisiaj nie został mi żaden kontakt (był taki czas, że żyłam tylko pracą i
      studiami i to się zemściło). Pozdrawiam wszystkich zakochanych w Italii.
      • isis! Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 16.01.03, 23:52
        sola2 napisał(a):

> w porównaniu do innych, to raczej jestem
        > seniorka - 30 lat na karku.

Hehehehehehehehehehehehe :)))))))))))))
        • sola2 Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 17.01.03, 13:07
          Kurcze co w tym śmiesznego - jak czytam, że większość ma poniżej 25 lat, to
          czuję się jak mamut, a może jestem "skrzywiona"?
          • isis! Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 17.01.03, 13:46
            sola2 napisała:

> Kurcze co w tym śmiesznego - jak czytam, że większość ma poniżej 25 lat, to
            > czuję się jak mamut, a może jestem "skrzywiona"?

Witaj, mamucie, pozdrawia więc jeszcze bardziej przedpotopowy mamut :))))
            • sola2 Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 17.01.03, 14:06
              Przepraszam wszystkie przedpotopowe mamuty - chyba przesadziłam. Zachowuję
              się, jak bym w wieku 30 lat czuła się jak staruszka!!! Przecież nie jest ważne
              ile mamy lat, tylko to, żebyśmy zawsze czuli się jak małolaty (pełni energii i
              chęci do działania - tylko ja czasami niestety jestem typowym mamutem do
              kwadratu). Uff, miało być miło, a ja zaczynam nieźle "kwasić". To jak isis!
              jak przedpotopowa jesteś? Niestety nie mam jeszcze praktycznie żadnej
              orientacji w składzie osobowym forum, bo poznałam to miejsce dopiero niedawno.
              Marta
              • isis! Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 17.01.03, 14:31
                sola2 napisała:

> To jak isis! jak przedpotopowa jesteś?

Isisy żyły już dwa "wieki" przed solami :)

> Niestety nie mam jeszcze praktycznie żadnej orientacji w składzie osobowym
                > forum, bo poznałam to miejsce dopiero niedawno.

A ja mam już obraz (głównie na podstawie stosunku do "Italianów" - sam zachwyt -
                ja też w tym wieku patrzyłam mało obiektywnie, i na podstawie niektórych
                postów) - dominuje młodzież.
                • samartinaro Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 17.01.03, 14:54
                  Isis, dajmy już spokój z tym wiekiem (tak jakby ktoś miał na to wpływ). Napisz
                  coś o sobie OK? Pozdrówka.
                • sola2 Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 17.01.03, 15:00
                  Czyli mam rozumieć, że isisy to strasznie stara rasa? Hi, Hi scusa, ale dowcip
                  niewybredny.
                  Nie wiem zupełnie dlaczego, ale z tematu "przedstawmy się sobie" utworzył się
                  dialog na temat "ile mamy lat i czy jesteśmy w mniejszości". Przecież nie to
                  się tu liczy, tylko nasza wymiana doświadczeń w zakresie zainteresowań Italią.
                  Ciekawam, czy dawno tu przebywasz? (mam na myśli oczywiście nie dzień
                  dzisiejszy (!!!)
                  • isis! Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 17.01.03, 18:29
                    sola2 napisała:

> Ciekawam, czy dawno tu przebywasz? (mam na myśli oczywiście nie dzień
                    > dzisiejszy (!!!)

Prawie od początku, zobacz pierwsze wątki... Nie lubię się przedstawiać wprost,
                    wolę przemycac wiadomości o sobie w postach :)
                    • timit Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 17.01.03, 23:21
                      to tak jak ja....wizyty we wloszech obejmuja perugie, okolice jeziora garda,
                      rzym, florencje, dolomity...mam ok 20 lat i jestem ragazzem...haha...to by bylo
                      na tyle...!no i matura z wloskiego...dlaczego ten stary dziad wymysla takie
                      bzdury?
                  • el_lobo Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 18.01.03, 09:46
                    sola2 napisała:

> Nie wiem zupełnie dlaczego, ale z tematu "przedstawmy się sobie" utworzył
                    się
                    > dialog na temat "ile mamy lat i czy jesteśmy w mniejszości". Przecież nie to
                    > się tu liczy, tylko nasza wymiana doświadczeń w zakresie zainteresowań
                    Italią.

Tez racja.
          • el_lobo Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 18.01.03, 09:42
            sola2 napisała:

> Kurcze co w tym śmiesznego - jak czytam, że większość ma poniżej 25 lat, to
            > czuję się jak mamut, a może jestem "skrzywiona"?

:-)Bynajmniej nie jesteś. Trzydziecha to piękny wiek, taki akurat. Ciągle
            jesteś młoda, a z drugiej strony wszyscy Cię respektują (poza wyjątkami, które
            w tym wieku planują już wnuki i emeryturę. Pozdrawiam isis.)Swoją drogą
            zobaczyć teraz mamuta to nie lada gradka... ;-)
            Pozdrawiam.
            • sola2 Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 18.01.03, 14:07
              Zobaczyć mamuta!!! Ha, ha, jak ładnie trafiłeś, gdybyś mnie zobaczył - jestem
              teraz takie prawdziwe "mamuciątko" w ósmym miesiącu ciąży. A propos, ostatnio
              się zastanawiam, czy ktoś się orientuje, gdzie można ściągnąć coś tak
              nietypowego jak kołysanki po włosku.
              • samartinaro Ninne Nanne czyli kołysanki 18.01.03, 17:48
                www.nenanet.it/favole/filastro/ninnanan.htmhttp://www.mondobimbo.net/ninnenanne/ninnenanne.htm
                www.geocities.com/ninnanannadintorni/index.htm
                • samartinaro Re: Ninne Nanne czyli kołysanki 18.01.03, 17:50
                  Przepraszam za powyższe. Errata:

www.nenanet.it/favole/filastro/ninnanan.htm
                  www.mondobimbo.net/ninnenanne/ninnenanne.htm
                  www.geocities.com/ninnanannadintorni/index.htm
                  • isis! Re: Ninne Nanne czyli kołysanki 18.01.03, 18:39
                    Nina-nanna

Nina-nanna, bambin,
                    riposa seren...
                    Calmo dormi cosi',
                    Oh, bambino picin.
                    E la notte nel ciel
                    Stende lieve il suo vel
                    E le stelle lassu'
                    Ti protegon, tesor.

Calmo dormi, bambin
                    Tutto e' sparso di fior
                    E l’angelico cor
                    Canteremo per te.
                    Questa notte sara'
                    Tutto un canto d’amor
                    Nina-nanna, bambin
                    Ti cantiamo picin

(Oczywiście na melodię Wiegenlied Brahmsa)
                    Miłego kołysania młodego :))
              • el_lobo Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 18.01.03, 21:41
                sola2 napisała:

< trafiłeś, gdybyś mnie zobaczył

Trafiłaś. Ale spoko, mój błąd.

> teraz takie prawdziwe "mamuciątko" w ósmym miesiącu ciąży.

Ee! No to fajnie! Moje gratulacje. Dobry pomysł, aby uczyć "małe" od kołyski.
                Rozumiem, że będzie polsko- włosko- języczne. Super!
                • isis! Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 19.01.03, 00:09
                  el_lobo napisała:

> Dobry pomysł, aby uczyć "małe" od kołyski.
                  > Rozumiem, że będzie polsko- włosko- języczne. Super!

Ja też tak zamierzam. Szykuję się na "młode" za rok, będzie od kołyski uczone
                  po "italiańsku", mimo, że mąż Polak, co więcej - rusofil i anty-italik!
                  • el_lobo Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 19.01.03, 13:11
                    isis! napisała:

> Ja też tak zamierzam. Szykuję się na "młode" za rok, będzie od kołyski
                    uczone
                    > po "italiańsku", mimo, że mąż Polak, co więcej - rusofil i anty-italik!

Ooo!! To kolejne "małe" bedzie już trzy-języczne. A to numer! Mmh, wszystkie
                    te języki mają przyszłość. A skoro mąż anty-italik, to całe słownictwo w
                    obrębie "za i przeciw"(czy też negocjacji ;-))) będzie miało w jednym paluszku.
                    Będziesz musiała isis nauczyć się rosyjskiego, aby rozumieć w przyszłości o
                    czym "panowie" lub "panienka z tatusiem" rozmawia ;-) Mąż anty-italik może
                    mieć za to problem. Pozdrawiam!!!
                    • isis! Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 19.01.03, 23:51
                      el_lobo napisała:

> Będziesz musiała isis nauczyć się rosyjskiego, aby rozumieć w przyszłości o
                      > czym "panowie" lub "panienka z tatusiem" rozmawia ;-)

Hehe, znam (tak jak włoski prawie) - jak wspomniałam jestem mamutem, a więc
                      jeszcze uczyłam się w szkole, co więcej - zdawałam na maturze.
                      W ogóle - co do języków - jeszcze jest kilka, których mogłabym (i chciałabym)
                      nauczyć młode(go/-ą): ang., niem., słabiej franc., hiszp., a ostatnio zaczęłam
                      się uczyć... japońskiego!

> Mąż anty-italik może mieć za to problem.

On nie mówi po włosku, ale wszystko rozumie. Od początku małżeństwa tam go
                      zabierałam i osłuchał się. Zresztą na codzień słyszy (jak ćwiczę, a większość
                      utworów jest po włosku)...
                      Ja też pozdrawiam :)
                      • el_lobo Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 20.01.03, 12:09
                        isis! napisała:

> Hehe, znam (tak jak włoski prawie) - jak wspomniałam jestem mamutem, a więc
                        > jeszcze uczyłam się w szkole, co więcej - zdawałam na maturze.
                        > W ogóle - co do języków - jeszcze jest kilka, których mogłabym (i
                        chciałabym)
                        > nauczyć młode(go/-ą): ang., niem., słabiej franc., hiszp., a ostatnio
                        zaczęłam
                        > się uczyć... japońskiego!

Au!!! :-)))) Taka dawka może zaboleć!

> On nie mówi po włosku, ale wszystko rozumie. Od początku małżeństwa tam go
                        > zabierałam i osłuchał się. Zresztą na codzień słyszy (jak ćwiczę, a
                        większość utworów jest po włosku)...

Proponuję poćwiczyć włoski jeszcze w paru innych miejscach w domu i przy
                        innych okazjach, no i koniecznie w obecności męża (chyba planujecie dziecko
                        ;-)). Istnieje podejrzenie, że małżonek szybko zmieni nastawienie
                        do "italiańskiego".
                        • isis! Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 20.01.03, 12:12
                          el_lobo napisała:

> Proponuję poćwiczyć włoski jeszcze w paru innych miejscach w domu

Ale ja nie ćwiczę włoskiego :)

> małżonek szybko zmieni nastawienie do "italiańskiego".

Chyba nie zmieni - to znaczy lubi ten język w formie śpiewanej, ale do Włochów
                          sie nie przekona, bo wie o moim "byłym"...
    • ragazza2 Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 19.01.03, 12:19
      ciao!

z tym erasmusem to jest calkiem dziwna sprawa. mam znajome, ktore 20 lutego
      jada do Bari wlasnie z tego programu.szczerze, to do tego troche dluga droga:)
      jestem na niej, wiec wiem cos na ten temat. choc nie powiem, jest calkiem milo,
      hehe. no wlasnie, ale to jest szczecin, a jak jest w innych miastach....

ja mam na imie natalia, mam 20 lat, niedlugo 21, wloskiego ucze sie od wakacji,
      tzn najpierw mialam kontakt z jezykiem we wloszech, i wiele sie nauczylam, a
      teraz jakies 3 miesiace ucze sie na kursie. powiem wam, ze nie ma to jak nauka
      na miejscu, a nie na sucho. co do studiow, zamierzam zrobic nieco inaczej. nie
      chce korzystac z tego programu, bo to tylko pol roku. planuje wyjechac do wloch
      na stale i tam zaczac sobie studia.zobaczymy, co z tego bedzie:PP
      • el_lobo Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 19.01.03, 13:29
        ragazza2 napisała:

> ciao!

Witam Szczecin! Ciao Natalka!

> powiem wam, ze nie ma to jak nauka
        > na miejscu, a nie na sucho.

No, to akurat wiadomo było od zawsze. Spodobało Ci się we Włoszech ;-))))

> planuje wyjechac do wloch
        > na stale i tam zaczac sobie studia.

Sprawdź, jak będą się miały te studia do innych państw (w razie gdybyś jednak
        z jakiegoś powodu chciała kiedyś opuścić Italię). Odsyłam do samartinaro,
        opowie Ci trochę o kłopotach Polaków we Włoszech. Wszystko się jednak zmienia.
        Głowa do góry. Pozdrawiam ;-)
        • samartinaro Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 19.01.03, 16:58
          el_lobo napisała:

> Sprawdź, jak będą się miały te studia do innych państw (w razie gdybyś jednak
          > z jakiegoś powodu chciała kiedyś opuścić Italię). Odsyłam do samartinaro,
          > opowie Ci trochę o kłopotach Polaków we Włoszech. Wszystko się jednak
          zmienia.

No co Ty el_lobo nie siej od razu paniki :-) Problemem jest to, że np. jeśli
          jesteś magistrem we Włoszech, to nie jesteś nim w Polsce, ale w końcu wchodzimy
          niby do UE, a więc problem będzie z głowy.

Pozdrówka!
          • el_lobo Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 20.01.03, 12:14
            samartinaro napisała:

> No co Ty el_lobo nie siej od razu paniki :-)

Ja tylko niosę pomoc :-)))))))))))

> Pozdrówka!

Też pozdrawiam!

• samartinaro Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 20.01.03, 15:58
              el_lobo napisała:

> Ja tylko niosę pomoc :-)))))))))))

Coś o tym wiem :-))) Mam nawet propozycję nie do odrzucenia. Jak się dorobimy z
              Michele dzieciątka (co nie nastapi tak prędko, a więc masz trochę czasu na
              przygotowania:-), to będziesz mu śpiewać kołysanki po polsku, bo ja jestem
              lepsza w opowiadaniu bajek. To jak stoi?
              Buziaki!
              P.S. Odebrałam dzisiaj wreszcie prawo jazdy (nastałam się ze 3h, ale warto było)
      • samartinaro Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 19.01.03, 17:11
        ragazza2 napisała:

> ciao!
        >
        > z tym erasmusem to jest calkiem dziwna sprawa. mam znajome, ktore 20 lutego
        > jada do Bari wlasnie z tego programu.szczerze, to do tego troche dluga
        droga:)
        >
        > jestem na niej, wiec wiem cos na ten temat. choc nie powiem, jest calkiem
        milo,

Cześć Natalka! Ja też pozdrawiam Szczecin. Macie bardzo fajny uniwerek. W
        zeszłym roku poznałam jedną dziewczynę od Was, która przyjechała do Bari na
        kilka miesięcy na kurs włoskiego. Za dobre wyniki w nauce władze Waszego
        uniwerka opłaciły jej prawie wszystko (ze swojej kieszeni musiała zapłacić
        tylko za przejazd). To się chwali! Warto więc chyba zareklamować trochę
        Uniwersytet Szczeciński. Oto jego strona: www.univ.szczecin.pl/

Pozdrawiam!
    • annie76 Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 20.01.03, 11:46
      to ja tez sie przedstawie:) anka:) wloskiego nie znam ani w zab tyle ze
      rozumiem co nieco zwlaszcza jak rozmowca nie wzbija sie na wyzyny elokwencji,
      mieszkam we wroclawiu.jak bym mogla to bym kupila jakis domek we wloszech i
      zyla dlugo i szczesliwie. postanowilam sie wprawdzie nauczyc wloskiego do
      pogawedek paru, ale jezykowa noga ze mnie wiec pewnie sie skonczy na rozumieniu.
      pozrdawiam wszysttkich i dzieki za forum, niezaleznie od panujacych nastrojow
      annie
    • tintarella Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 21.01.03, 08:40
      Witam wszystkich! Jestem tu nowa. Tak chyba powinien wygladac poczatek... Mam
      na imie Iwona, mam 33 lata, ale bynajmniej nie czuje sie jeszcze mamutem, o
      czym moze swiaczyc fakt, ze tu jestem... postanowilam dolaczyc do Was,
      zainteresowało mnie parę wątków tego forum i mam zamiar cos dorzucic od siebie.
      Podobnie jak Wy jestem niezle "popaprana"...jeśli chodzi o jezyk i kulture
      wloska... ale niestety nie mam tylu doswiadczen co Wy...
      • makda Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 21.01.03, 13:27
        No to ja sie dolacze wreszcie..
        Mam na imie Magda, jak sie mozna domyslac, mam 26 lat i od roku mieszkam we
        Wloszech. A mieszkam dlatego, ze wyszlam za Wlocha..w przeciwnym wypadku,
        mowiac szczerze, w zyciu nie zdecydowalbym sie na przenisiny akurat do Wloch.
        Zyje mi sie w miare w porzadku (chociaz nadal szukam pracy!!!), znam dobrze
        wloski (i z kazdym dniem coraz lepiej zreszta!!), ale brakuje mi:
        - polskiego poczucia humoru (przepraszam, ale wloskiego za cholere nie rozumiem)
        - polskiej telewizji (wloski chlam mnie dobija)
        - polskiego jedzenia (chociaz tutaj jedzonko jest pyszne a nigdy nie lubilam
        schabowego- ot. sentyment na emigracji)
        - polskiego radia (tutaj w wiekszosci wloska sieczka przeplatana co 3 minuty
        reklamami i glupawymi tekstami)
        Jak widzicie, minela mi juz euforia turystki zwiedzajacej piekny kraj i
        realistycznie patrze sie na to, co mnie otacza... Lubie WLochy, ale chyba nie
        chcialabym tu mieszkac do konca zycia. Inaczej to wyglada z zewnatrz, inaczej,
        gdy sie tu mieszka.
        • socka2 Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 19.03.03, 23:02
          Makda a mozna wiedziec gdzie mieszkasz?
    • _anna Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 26.01.03, 15:55
      Ciao tutti!

Niezmiernie sie cieszę, że dotarłam na to forum (a wszystko dzięki sprytnym
      linkom melinka podrzucanum na innych forach).

Io sono anna (avete indovinato, no? :-) ), in marzo avro 23 anni. Ho studiato
      la filologia italiana per due anni all'universita di varsavia, ma mi sembra di
      aver gia dimenticato tutto! Na italianistyce poznałam cudowną kobietę - moją
      profesor od włoskiego, dzięki której mimo, że przerwałam studia (przyznam, że
      było troche nudno ;-) ), to niezmiennie bliskie mi pozostało wszystko, co
      włoskie. I choć za nic nie chciałabym mieszkać na stałe we Włoszech (widzę, że
      makda mnie rozumie - inaczej rzecz wygląda, gdy się mieszka w Polsce, a
      inaczej, gdy już zamieszkamy w Italii), to nie wyobrażam sobie zycia bez
      włoskiej kuchni, muzyki, kina i języka. I bez Florencji!!!!

Hmmm, mam nadzieje, że forum będzie tętniło życiem i dostarczało nam włoskich
      inspiracji!

• _anna Re: errata 26.01.03, 16:48
        ups, rzulwiu, przepraszam, to twoje linki przywiodły mnie na forum, nie
        melinka. :-)

pozdrawiam

anna
      • melinek Do _Anna. 26.01.03, 22:09
        _anna napisała:

> Na italianistyce poznałam cudowną kobietę - moją
        > profesor od włoskiego, dzięki której mimo, że przerwałam studia (przyznam, że
        > było troche nudno ;-) ), to niezmiennie bliskie mi pozostało wszystko, co
        > włoskie.

Ciekawa jestem, czy to ta sama pani profesor Cie zarazila italofilia,
        ktora mnie zarazila?

Mamy nadzieje, ze Ty tez nas zainspirujesz.
        :))
        • _anna Re: Melinek 26.01.03, 22:42
          melinek napisał:

> Ciekawa jestem, czy to ta sama pani profesor Cie zarazila italofilia,
          > ktora mnie zarazila?

Hmmm, mnie zaraziła Pani Renata.
          A ty kiedy studiowałaś? Może to cos wyjaśni?
          • melinek Re: Melinek 26.01.03, 23:38
            Tak dawno, ze juz nie pamietam roku, ale w polowie lat 90tych.

Hmmm, pani Renata, nic mi to imie nie mowi.
            No coz, panta rhei.
            • _anna Re: Melinek 26.01.03, 23:54
              No nie, mojej ukochanej Pani Profesor nie mogłas poznać. Załuj, żałuj... :-) W
              połowie lat 90 moja mentorka nie uczyła jeszcze na UW.

Pozdrawiam
              anna
    • ragazza2 Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 29.01.03, 16:08
      samartinaro, wiem, ze tak to bylo kiedys, ale powiem ci, ze teraz wyglada to
      nieco inaczej. juz teraz musieli wplacic 80 zlotych ci, ktorzy wyjezdzaja na
      nadchodzacy semestr, potem problemy z mieszkaniem tam, za ktore tez musza
      placic sobie sami. nie jedna osoba rezygnuje z tego ze wzgledu na koszty, jakie
      musi poniesc. teraz juz uniwerek wcale tak ladnie nie finansuje jak kiedys. a
      byl tez numer, ze mialo jechac okolo 10 osob a pojechala 1:)))
      a moj uniwerek...eh...ja tam tak entuzjastycznie do tej uczelni nie podchodze,
      szcegolnie ostatnio:P
      • samartinaro Re: ZACZNIJ TUTAJ !!! 29.01.03, 19:27
        No to przykro słyszeć, Natalka. A już zaczynałam żałować, że w swoim czasie tam
        nie studiowałam. W każdym razie pozdrawiam Szczecin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka