timit 24.07.03, 12:44 jakie macie wrazenia z podrozy wloskimi pociagami??czy ktos jechal nocnym kiedys?czy bezpiecznie, czysto? wyjezdzam niedlugo do italii i czeka mnie podroz nocnym wloskim treno... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorrit Re: treno 24.07.03, 14:01 Nocnym jechalam dawno (Rzym - Messina, Rzym - Wieden) - nie lubie, chyba ze w kuszetce, to OK. W miare bezpiecznie, jak wszedzie, ale my tam w kuszetce blokowalismy od wewnatrz drzwi, gdy sie spalo. Czystosc toalet prawie zawsze pozostawia cos do zyczenia. Najlepiej jest w Eurostarach. Ja wole normalne, dzienne, intercity lub Eurostar, choc sa pieronsko drogie. Na wielu trasach, gdzie jezdzilam, niezle mi sie jechalo regionalnymi, ale nie w godzinach szczytu (pozne popoludnia, piatek lub niedziela wieczor). Odpowiedz Link
timit Re: treno 24.07.03, 14:19 dzienx:) a jakie sa mozliwosci jazdy nocnymi?kuszetka,sypialny,siedzenia? ja bede jechac neapol villa s giovanni - niemilosiernie wlecze sie tam pociag i o eurostarze nie mam co marzyc.espresso albo regionale jedynie:( Odpowiedz Link
monadka Re: treno 24.07.03, 14:54 Neapol? :)) A ja wlasnie na poczatku sierpnia jade pierwszy raz do Neapolu i uparcie poszukuje rad, wskazowek i opinii :)) Moze znasz juz Neapol i opowiesz mi troszke...? :) Monada Odpowiedz Link
timit Re: treno 24.07.03, 14:55 niestety...sam probuje zlokalizwoac tam lotnisko, tzn przejazd z dworca na nie.. Odpowiedz Link
monadka Re: treno 24.07.03, 18:44 A tu Ci akurat moge pomoc :))))))))) Z Aeroporto Capodichino na Stazione Centrale jezdzi atobus 3S :) To informacja pewna i sprawdzona. Jade do Centro Italiano na dwutygodniowy kurs wloskiego i taka informacje dostalam we 'wskazowkach komunikacyjnych' :) Pozdrawiam serdecznie, Monada Odpowiedz Link
dorrit Re: treno 25.07.03, 11:13 Pociagi, rozklad jazdy wraz z cenami, sprawdzcie sobie na: www.trenitalia.it A lotnisko Neapol Capodichino na: www.gesac.it Odpowiedz Link
timit Re: treno 25.07.03, 11:17 dzienx,sprawdzalem. nie am cen nocnych pociagow, tylko reklama ze sa tanie! a mi chodzilo o doswiadczenia zyciowe w tej materii... Odpowiedz Link
dorrit Re: treno 25.07.03, 11:29 Kuszetki Rzym-Wieden wspominam dobrze, bylo mi wygodnie, nawet co nieco spalam. Siedzenia ze skaju w 2. klasie na trasie Rzym-Messina - b.zle, byl lipiec, pociag pelny, goraco, uchhhh. Zaznaczam, ze bylo to ladnych pare lat temu, teraz mam doswiadczenia z innych tras (Rzym-polnoc) i z pociagow dziennych: Intercity, Eurostar, treno interregionale i regionale. Plus podrzymskie kolejki... Odpowiedz Link
gacus2 Re: treno 28.07.03, 11:53 timit napisał: > dzienx:) a jakie sa mozliwosci jazdy nocnymi?kuszetka,sypialny,siedzenia? Zdecydowanie siedzenia! Jest najciekawiej. > > ja bede jechac neapol villa s giovanni - niemilosiernie wlecze sie tam pociag i > > o eurostarze nie mam co marzyc.espresso albo regionale jedynie:( > Regionale i esp sa dosyc tanie- troche wiecej niz polskie ceny. Jako zę ejstem kolejarzem i pracoweałem an TRENITALIA (staż pół roku) chyba moge pomóc, ale zapraszam na maila gacus@interia.pl Odpowiedz Link
mamalgosia Re: treno 25.07.03, 11:19 Moim zdaniem spokojnie, ładnie i czysto. Ale niezbyt punktualnie Odpowiedz Link