Dodaj do ulubionych

Powtarzam pytanie do admina

18.05.08, 11:19
28 kwietnia zwróciłem się do Pana z prośbą o zweryfikowanie informacji,
zgodnie z którą, w budynku 112 zostały niewłaściwie zamontowane liczniki
elektryczne i gazowe. W tej chwili mam nieomal pewność, że tak jest
faktycznie. Podobnie w budynku 110. Proponuję zająć się sprawą, zanim nastąpi
prawdziwy kłopot.
Przy okazji drugą prośbę a raczej pytanie: dlaczego nie było
dotychczas obowiązkowego przeglądu technicznego budynku? Zgodnie z prawem
budowlanym za 2 miesiące upłynie termin w którym należy takiego przeglądu
dokonaćć.
Oczekuję odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Powtarzam pytanie do admina 19.05.08, 09:03
      Co rozumiesz poprzez niewłaściwe?
    • zz138b Re: Powtarzam pytanie do admina 19.05.08, 09:22
      od 2 tyg. czekam na odp. na meila jaki pod Tw. gazetowy adres
      wysłałem, ale moze napiszesz tu: z jakimi przepisami Tw. zdaniem
      jest niezgody montaz tych liczników, konkretnie ?
      • mar-zz Re: Powtarzam pytanie do admina 20.05.08, 11:48
        Rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 14 grudnia 1994 (Dz. U. 1995 nr 10 poz.46) w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dział IV Rozporządzenia nosi nazwę "Wyposażenie techniczne budynków".
        Rozdział 7 tego działu "Instalacja gazowa na paliwo gazowe".
        Par. 167 pkt 3 brzmi: "Gazomierze do pomiaru przepływu gazu lżejszego od powietrza nalezy umieszczać powyżej licznika elektrycznego, a do gazu cięższego od powietrza-poniżej licznika".
        PS. Przepraszam ale nie zaglądałem do skrzynki. smile
        • sibeliuss Re: Powtarzam pytanie do admina 20.05.08, 11:56
          Liczniki od prądu umieszczone są w innym miejscu niż gazomierze -
          przynajmniej w III klatce B.
          • remez2 Re: Powtarzam pytanie do admina 20.05.08, 12:26
            sibeliuss napisał:

> Liczniki od prądu umieszczone są w innym miejscu niż gazomierze -
            > przynajmniej w III klatce B.
            Świetnie. To znaczy, że w III klatce nie ma problemu.
          • mar-zz Re: Powtarzam pytanie do admina 20.05.08, 18:34
            sibeliuss napisał:

> Liczniki od prądu umieszczone są w innym miejscu niż gazomierze -
            > przynajmniej w III klatce B.
            Jak napisał przedmówca - wszystko w porządku. Nie chodzi mi przecież żeby było
            nie w porządku. wink
        • qwerty749 Re: Powtarzam pytanie do admina 20.05.08, 17:16
          Dz.U. nr 75, poz. 690; Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia
          12 kwietnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych, jakim powinny
          odpowiadać budynki i ich usytuowanie:

paragraf 167, ustęp 3 stanowi iż:

" Gazomierze instalowane bez szafek, na tym samym poziomie co
          liczniki elektryczne lub inne mogące iskrzyć urządzenia, powinny być
          od nich oddalone co najmniej o 1 m."

W naszym budynku w pomieszczeniach technicznych warunek ten jest
          spełniony!

Należy zawsze być "na bieżąco " z obowiązującymi aktami prawnymi.
          • mar-zz Re: Powtarzam pytanie do admina 21.05.08, 19:37
            qwerty749 napisał:

> Dz.U. nr 75, poz. 690; Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia
            > 12 kwietnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych, jakim powinny
            > odpowiadać budynki i ich usytuowanie:
            >
            > paragraf 167, ustęp 3 stanowi iż:
            >
            > " Gazomierze instalowane bez szafek, na tym samym poziomie co
            > liczniki elektryczne lub inne mogące iskrzyć urządzenia, powinny być
            > od nich oddalone co najmniej o 1 m."
            >
            > W naszym budynku w pomieszczeniach technicznych warunek ten jest
            > spełniony!
            No, to świetnie. Ale mnie chodzi o przepis par. 168.2, który brzmi:
            "Gazomierze do pomiaru przepływu gazu o gęstości mniejszej
            od gęstości powietrza powinny być umieszczane powyżej licznika
            elektrycznego i innych urzadzeń mogących iskrzyć, a do gazu
            o gęstości większej od gęstości powietrza - o co najmniej 0,3 m poniżej
            licznika i takich urządzeń"

> Należy zawsze być "na bieżąco " z obowiązującymi aktami prawnymi.
            Masz rację. A jak się cokolwiek cytuje, należy to robić wiernie. Zacytowałeś
            przepis par. 168.3 a nie 167.3. pozdrawiam

• yigael Re: Powtarzam pytanie do admina 21.05.08, 21:48
              § 168. 1. Gazomierze należy instalować w przedziale wysokości od 0,3 m do 1,8 m
              od poziomu podłogi do spodu gazomierza lub co najmniej 0,5 m od poziomu terenu.
              2. Gazomierze do pomiaru przepływu gazu o gęstości mniejszej od gęstości
              powietrza powinny być umieszczone powyżej licznika elektrycznego i innych
              urządzeń mogących iskrzyć, a do gazu o gęstości większej od gęstości powietrza -
              o co najmniej 0,3 m poniżej licznika i takich urządzeń.
              3. Gazomierze instalowane bez szafek, na tym samym poziomie co liczniki
              elektryczne lub inne mogące iskrzyć urządzenia, powinny być od nich oddalone co
              najmniej o 1 m.
              4. Dopuszcza się zmniejszenie odległości, o której jest mowa w ust. 3, jeżeli
              między tymi urządzeniami zostanie wykonana przegroda z materiału niepalnego o
              wysokości co najmniej 0,5 m powyżej i poniżej gazomierza oraz wysięgu większym o
              co najmniej 0,1 m od odległości lica gazomierza od ściany, na której jest
              zainstalowany.

Przeczytaj całość paragrafu, a nie poszczególne ustępy.

Twoja nad wyraz oryginalna opinia, pomijając aspekt odległości, nieprzypadkowo
              obecny w cytowanym paragrafie, jednym ruchem zdelegalizowałaby 3/4 obiektów
              budowlanych w naszym kraju /pomijając pozostałe ustępy tworzysz absurd, w myśl
              którego, licznika gazowego nie można by umieścić na 1 piętrze jeśli na drugim
              zainstalowano elektryczny!!!/.

Liczniki w naszym budynku zainstalowane są zgodnie z projektem i prawem.
              • remez2 Re: Powtarzam pytanie do admina 21.05.08, 23:58

> Przeczytaj całość paragrafu, a nie poszczególne ustępy.
                Nie wiem skąd to podejrzenie ale zapewniam Cię, że czytałem.
                > Twoja nad wyraz oryginalna opinia, pomijając aspekt odległości, nieprzypadkowo
                > obecny w cytowanym paragrafie, jednym ruchem zdelegalizowałaby 3/4 obiektów
                > budowlanych w naszym kraju /pomijając pozostałe ustępy tworzysz absurd, w myśl
                > którego, licznika gazowego nie można by umieścić na 1 piętrze jeśli na drugim
                > zainstalowano elektryczny!!!/.
                Bardzo efektowne i zarazem oryginalne. Gdybys popuścił wodze fantazji doszedłbyś do wniosku, że kwestionuję możliwość stosowania liczników gazowych poniżej Zakopanego. Ale chodzi o sytuację, kiedy w pomieszczeniu, na tej samej ścianie, zamontowano oba liczniki.
                > Liczniki w naszym budynku zainstalowane są zgodnie z projektem i prawem.
                O taką deklarację mi chodziło. Dzięki.
                • yigael Re: Powtarzam pytanie do admina 22.05.08, 00:06
                  remez2 napisał:

[...}

A skąd wniosek, że Tobie odpowiadałem? Nie musiałem puszczać wodzy fantazji,
                  żeby zauważyć, że jeden z dyskutantów niebezpiecznie zbliżył się do tego co
                  opisujesz. I pod jego postem widnieje mój.
              • mar-zz Re: Powtarzam pytanie do admina 22.05.08, 13:59
                Sine ira et studio
                1.Przytoczone tu rozporządzenie wymienia kilka warunków prawidłowego usytuowania
                liczników gazowych względem elektrycznych.
                Jeśli choć jeden z tych warunków nie jest dotrzymany, usytuowanie
                tych liczników jest wadliwe. Nawet gdyby warunki pozostałe
                zapewnić w 100%. Ja wskazuję na warunek zapisany w par 168.2
                2.Twierdzisz, że projekty instalacji wykonano zgodnie z przepisami.
                Ale to wcale nie oznacza, że wzajemne usytuowanie liczników jest
                prawidłowe. Projekt gazowy był prawidłowy i realizowany zapewne
                jako pierwszy. Projekt elektryczny też pewnie poprawnie wykonany
                realizowany był w dalszej kolejności. Pomyśl więc c z y mogło się
                zdarzyć, że nie było wzajemnych uzgodnień tych projektów?
                3.Twierdząc ,że liczniki są zainstalowane w naszym budynku zgodnie
                z prawem wyrażasz jedynie swoją opinię. Z całym szacunkiem ale chciałbym poznać
                opinię administratora, jako osoby odpowiedzialnej m.in. za bezpieczeństwo
                funkcjonowania wyposażenia technicznego budynku.
                • yigael Re: Powtarzam pytanie do admina 25.05.08, 23:50
                  Ty też wyrażasz jedynie swoją opinię. Co więcej błędną. Gdyby była prawdziwą,
                  umieszczenie liczników gazowych i elektrycznych na każdym piętrze /jak to jest
                  praktykowane w 90% budynków/ byłoby nielegalne - czego raczysz nie zauważać.
                  • mar-zz Re: Powtarzam pytanie do admina 26.05.08, 01:04
                    yigael napisał:

> Ty też wyrażasz jedynie swoją opinię.
                    Nie. Ja zadaję pytanie i proszę osobę kompetentną o odpowiedź.
                    > Co więcej błędną.
                    To Twoja osobista ocena, która Cię kompromituje.
                    > Gdyby była prawdziwą, umieszczenie liczników gazowych i elektrycznych na każdym piętrze /jak to jest
                    > praktykowane w 90% budynków/ byłoby nielegalne - czego raczysz nie zauważać.
                    Słyszałeś może o takim zadziwiajacym fakcie, że poszczególne piętra lub inaczej zwane kondygnacjami dzielą stropy? I, że poszczególne pomieszczenia są wentylowane? Jak już posiądziesz tę wiedzę, chętnie wrócę do rozmowy. Pozdrawiam
                    • yigael Re: Powtarzam pytanie do admina 26.05.08, 12:41
                      Czy stosowny paragraf mówi coś o stropach? O wentylacji?
                      W zbożnym zapale nauczania o rzeczach, o których nie masz pojęcia napisałeś:
                      "Przytoczone tu rozporządzenie wymienia kilka warunków prawidłowego usytuowania
                      liczników gazowych względem elektrycznych.
                      Jeśli choć jeden z tych warunków nie jest dotrzymany, usytuowanie
                      tych liczników jest wadliwe. Nawet gdyby warunki pozostałe
                      zapewnić w 100%. Ja wskazuję na warunek zapisany w par 168.2"

Teraz strop coś zmienia? Mimo, że go w rzeczonym paragrafie nie uświadczysz? A
                      stosowna odległość mimo, że wymieniona, nie ma znaczenia? To rzesze projektantów
                      i inspektorów się mylą nie ty?

Dasz wiarę, że aktywność zawodowa niektórych ludzi związana jest z budownictwem
                      i ochroną przeciwpożarową? Tak się dziwnie składa, że przepisy, których się
                      czepiasz, jak i ludzi, którzy te przepisy piszą znam dość dobrze. Znam, bo ta
                      znajomość pozwala mi utrzymać rodzinę.

Jak już zrozumiesz, że się mylisz i nie wszystko wiesz najlepiej to zapraszam na
                      spotkanie zarządu gdzie rozwiejemy wszystkie wątpliwości. Jak nie zrozumiesz też
                      zapraszam, spróbujemy wytłumaczyć przystępniej.

Tak twoja forma wypowiedzi, upodobanie do wycieczek ad personam, szczególna
                      niechęć do zadania pytania osobiście i mniej anonimowo, jak i trwała niezdolność
                      pojęcia, że TO FORUM NIE JEST MIEJSCEM ZADAWANIA PYTAŃ I PROWADZENIA
                      KORESPONDENCJI Z ZARZĄDEM I ADMINISTRATOREM WSPÓLNOTY "ZZ B" są tak
                      rozpoznawalne, że doprawdy nie rozumiem tej maskarady z kolejnymi nickami Jott.

Jeszcze raz gorąco zachęcam do odwiedzenia nas w najbliższą środę.
                      • agnostykzz Ponawiam prośbę do odmina forum 26.05.08, 14:26
                        Żeby debilowi od "zasadnych pytań" i "wadliwych metod" odciąć dostęp do forum.
                        Ponawiam od czasu jak pisał się zzola. To troll co lubi wk.... ludzi.
                      • jott7 Ktos mnie tu wspomina jak zły sen..... 26.05.08, 21:20
                        Informuję ze nie uczestniczę w tej dyskusji, jak by to wynikało z
                        przypuszczeń i podejrzeń niejakiego yigaela.Ależ mu w pamięć
                        zapadłem. Ostatnio Yiagelu zajmuje się innymi sprawami i forum nieco
                        zaniedbałem. Ale się z postami zapoznałem i jeden wniosek z debaty
                        wyciagam. Ktoś zwrócił się z pytaniem do administratora.Miał do tego
                        prawo. Pan administrator pytanie olał. Zainteresował się sprawą
                        zz138b.I też nic.A skoro czytam prośbę o usunięcie pytacza, wyglada
                        mi to na sprawę poważną. Obiecuję, jak nieco odetchne, przyjrzeć
                        się sprawie i jej posekundować.
                        • agnostykzz Re: Ktos mnie tu wspomina jak zły sen..... 27.05.08, 08:54
                          Żebyś się rybeńko nie zesrał czasem.
                          Sam ze sobą dyskutujesz?
                          No pięknie, k...a, pięknie.
                      • mar-zz Re: Powtarzam pytanie do admina 28.05.08, 12:48
                        Na początek - ani przedtem, ani potem, nie byłem i nie jestem Jotem. Rym
                        wprawdzie częstochowski ale dobrze wpisuje się w ton dyskusji.
                        Nasza wymiana zdań upewniła mnie co do jednego. Że trudno na tym forum
                        zrozumieć, komu o co chodzi. Z chwilą kiedy padło moje pytanie, odpowiedź jest
                        prosta jak konstrukcja znanego narzędzia rolniczego -
                        "Wszystko jest w porządku".
                        "Sprawdzę, dam odpowiedź".
                        Sprawa jest poważna, nie chodzi o posadzenie bratków białych w miejsce granatowych.
                        > Dasz wiarę, że aktywność zawodowa niektórych ludzi związana jest z budownictwem
                        > i ochroną przeciwpożarową? Tak się dziwnie składa, że przepisy, których się
                        > czepiasz, jak i ludzi, którzy te przepisy piszą znam dość dobrze. Znam, bo ta
                        > znajomość pozwala mi utrzymać rodzinę.
                        Uważam, że powinieneś znać i rozumieć odnośne przepisy "bardzo dobrze".
                        I jeszcze jedno. Nie podzielam Twojego poglądu, że "TO FORUM NIE JEST MIEJSCEM
                        ZADAWANIA PYTAŃ I PROWADZENIA KORESPONDENCJI Z ZARZĄDEM I ADMINISTRATOREM
                        WSPÓLNOTY".
                        Do pozostałych kwestii nie odnoszę się - patrz pierwsze zdanie tego postu.

• yigael Re: Powtarzam pytanie do admina 28.05.08, 18:48
                          mar-zz napisała:

> I jeszcze jedno. Nie podzielam Twojego poglądu, że "TO FORUM NIE
                          > JEST MIEJSCEM ZADAWANIA PYTAŃ I PROWADZENIA KORESPONDENCJI Z
                          > ZARZĄDEM I ADMINISTRATOREM WSPÓLNOTY".

Tak się składa, że to nie jest mój pogląd tylko stanowisko zarządu B, którego
                          jestem członkiem. Masz pytanie albo wątpliwości? Zgłoś się do nas, nie gryziemy.
                          Wbrew temu "i też nic" i własnemu stanowisku udzieliłem odpowiedzi właśnie
                          dlatego, że nie bratków twoje alarmistyczne posty dotyczą. Jeśli natomiast
                          oczekujecie/jesz że ja czy ZZ138b każemy administratorowi odpowiadać
                          niezwłocznie i wyczerpująco, najlepiej z załączeniem piętrowych ekspertyz
                          opłaconych przez wspólnotę na każdy anonimowy post na tym forum to oczekuj dalej.

PS Temat nadal Cię nurtuje? Zarząd zbiera się dzisiaj - zapraszamy każdego
                          właściciela, czy lokatora który ma do nas pytania.
                          • mar-zz Re: Powtarzam pytanie do admina 30.05.08, 19:38
                            > Tak się składa, że to nie jest mój pogląd tylko stanowisko zarządu B, którego
                            jestem członkiem.
                            To stanowisko jest błędne.
                            > Masz pytanie albo wątpliwości? Zgłoś się do nas, nie gryziemy.
                            Nie mam pytań do zarządu, tylko do administratora. Dla ułatwienia przypomnę je:
                            1. Czy są w ZZ przypadki usytuowania gazomierzy w pomieszczeniu
                            wspólnym z licznikami elektrycznymi w ten sposób, że liczniki
                            znajdują się powyżej gazomierzy ?
                            2. Kiedy odbędzie się obowiązkowy 5 letni przegląd techniczny budynku?
                            Odpowiedź na te pytania usiłuję uzyskać od 28 kwietnia br. A czy nie gryziecie?
                            Pewnie nie ale moje pytania nie zmienią się.
                            > Jeśli natomiast oczekujecie/jesz że ja czy ZZ138b każemy > administratorowi
                            odpowiadać
                            > niezwłocznie i wyczerpująco, najlepiej z załączeniem piętrowych ekspertyz
                            > opłaconych przez wspólnotę na każdy anonimowy post na tym forum to oczekuj dalej.
                            Nie przypominam sobie abym jednym słowem wspomniał o ekspetyzach, więc proszę,
                            nie wprowadzaj niepotrzebnych treści do rozmowy. Twoje zdanie nie wyjaśnia
                            jednego - czy z a b r o n i ł e ś adminowi udzielić odpowiedzi?
                            BTW - noszę się z zamiarem kupna mieszkania w ZZ i stąd moje zainteresowanie
                            m.in. stanem technicznym.
                            • yigael Re: Powtarzam pytanie do admina 30.05.08, 19:50
                              Z całym szacunkiem nie Ty będziesz ustalał jaka droga komunikacji właścicieli z
                              zarządem jest właściwa. Ogólnodostępne darmowe forum taką drogą nie jest.

Liczniki w naszym budynku są zainstalowane zgodnie z przepisami.
                              Żaden termin obowiązkowego przeglądu nie został zaniedbany.

Chcesz kupić lokal? Interesuje Cię stan budynku? Zapraszamy co środę. Nie gryziemy.
                              • remez2 Re: Powtarzam pytanie do admina 30.05.08, 20:21
                                yigael napisał:

> Z całym szacunkiem nie Ty będziesz ustalał jaka droga komunikacji właścicieli z
                                > zarządem jest właściwa.
                                Nie jestem właścicielem.
                                > Ogólnodostępne darmowe forum taką drogą nie jest.
                                Czy to znaczy, że gdyby było płatne, spełniało by przyjęte przez Was kryteria?
                                > Liczniki w naszym budynku są zainstalowane zgodnie z przepisami.
                                > Żaden termin obowiązkowego przeglądu nie został zaniedbany.
                                Dzięki. To właśnie chciałem wiedzieć.
                                > Chcesz kupić lokal? Interesuje Cię stan budynku? Zapraszamy co środę. Nie
                                gryziemy.
                                Strzeżonego .... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka