miinia 07.10.03, 14:45 witam, rozwazam zakup mieszkania na osiedlu zz. chcialabym sie dowiedziec ile kosztuja oplaty za gaz, wode itd. za pomoc z gory dziekuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zz_nowy Re: oplaty 07.10.03, 15:13 Woda (ryczałt), ogrzewanie i inne opłaty eksploatacyjne są wliczone w comiesięczny "czynsz" Gaz i prąd są osobno rozliczane pomiędzy tobą, a gazownią i stoenem. Nie pamiętam dokładnie stawki za 1 mkw. Ma ją biuro sprzedaży Odpowiedz Link
mooj Re: oplaty 07.10.03, 15:18 woda - liczniki ogrzewanie -liczniki więc nie są wliczone w comiesięczny "czynsz" uzwględniając ww ale orientacyjnie opłaty wynoszą około 7 zł za metr + prąd, gaz, telekomunikacja, miejsce(a) parkingowe Odpowiedz Link
zz_nowy Re: oplaty 07.10.03, 15:33 Ale płacisz co miesiąc w "czynszu" ryczałtem za wodę i ogrzewanie. Dlatego napisałem, że w "czynszu" Odpowiedz Link
mooj Re: oplaty 07.10.03, 15:47 ryczałt - opłata niezalezna od ilości "licznikowe" - opłaty za zużytą wodę, ciepła stąd moja korekta co miesiąc płacisz zalizki obliczone na podstawie dotychczasowych pomiarów i estymacji natomiast istnieje opłata za posiadanie instalacji (moim skromnym zdaniem bardzo wysoka) jest tu pęlna analogia do prądu czy gazu (abonament+zużycie) . może warto powalczyć o obnizenie opłaty stałej? przy okazji nie rozumiem dlaczego zaliczka na opłatę stałą nierowna jest faktycznej opłacie stałej? w moim przypadku zaliczka przewyższała naliczoną opłatę...dlaczego? nie wiem pozdrawiam Odpowiedz Link
kilovolt Re: oplaty 07.10.03, 19:51 mooj napisał: > przy okazji nie rozumiem dlaczego zaliczka na opłatę stałą nierowna jest > faktycznej opłacie stałej? w moim przypadku zaliczka przewyższała naliczoną > opłatę...dlaczego? nie wiem > pozdrawiam Dostawca wody czy ciepła wyznacza dla odbiorcy pewną opłatę stałą i zmienną. Odbiorcą w tym przypadku jest wspólnota, a jak administracja wspólnoty rozłoży to na lokatorów to już jej sprawa. W naszym przypadku, aby było sprawiedliwiej administracja postanowiła pewną część opłaty stałej uzależnić od ilości pobranej wody czy ciepła, stąd u nas pozycja w opłatach oznaczona jako opłata stała dla nas faktycznie jest opłatą zmienną. Odpowiedz Link
zz_beatka Re: oplaty 07.10.03, 15:36 mooj napisał: > woda - liczniki > ogrzewanie -liczniki > więc nie są wliczone w comiesięczny "czynsz" SĄ JAKO RYCZAŁT A ROZLICZANE KWARTALNIE > uzwględniając ww > ale orientacyjnie opłaty wynoszą około 7 zł za metr + prąd, gaz, > telekomunikacja, miejsce(a) parkingowe Odpowiedz Link