Dodaj do ulubionych

droga -osiedle ORLA

18.11.09, 10:44
czy może ktoś się orientowała w gminie jakie ma plany co do naszej drogi do
osiedla ul. Wiosenna, może warto napisać do gminy wniosek o wykonanie drogi,
zebrać podpisy od przyszłych lokatorów osiedla, może także od mieszkańców
osiedla ANLUK
Obserwuj wątek
    • insignia928 Re: droga -osiedle ORLA 18.11.09, 13:26
      kriis.borowski 13.11.09, 13:46 Odpowiedz
      Równiarka, na najbliższą przyszłość.

Z miesiąc temu dzwoniłem do UM i dostałem informację że Wiosenna w
      przyszłym roku ma być asfaltowana. Niestety to tylko "słowa". Trzeba
      poczekać na plan budżetu na 2010 rok (dostępny prawdopodobnie pod
      koniec roku). Ja niestety obawiam się że budowa zostanie odłożona
      (jeżeli w ogóle miałaby być w 2010) na późniejszy termin a to z
      powodu rozbudowy/budowy ryneczku.

Jak widać,
      temat niejednokrotnie był poruszany na forum osiedla Wiosenna. Są
      tam informacje dotyczące planowanej budowy drogi.
      • pitekantropusik Re: droga -osiedle ORLA 25.11.09, 23:09
        Jak by się zgodziły władze dwóch wspólnot działających na Osiedlu Orla 2 to
        mogli byście jeździć przez istniejące już bramy. Niestety chodzą słuchy, że
        ludzie z budynków przy ul. Poniatowskiego chcą się od "nowego osiedla" odgrodzić.
        • ttjj11 Re: droga -osiedle ORLA 26.11.09, 10:14
          "Słuchy" mogą sobie chodzić .... a wpisów w aktach notarialnych o służebności
          drogi nie ma?
          Tutejszemu developerowi przydarzają się różne ciekawostki, np. wjazd do garażu
          na innej działce niż budynek lub parking wspólny ale nie dla wszystkich.
          • arek-zabki Re: droga -osiedle ORLA 27.11.09, 05:08
            a właśnie wpisów w aktach o "służebności drogi" niestety nie ma.
            Każda wspólnota która chce się przyłączyć musi "na własną rękę" taki wpis sobie
            załatwić.
            A z drugiej strony jeżeli nowa wspólnota chce korzystać z już powstałej drogi (
            i przede wszystkim bram,[spory koszt konserwacji] powinna partycypować w
            kosztach ich utrzymania ) - takie jest moje zdanie......
            • misiek178_29 Re: droga -osiedle ORLA 27.11.09, 18:47
              Podaj numer konta i już robię przelew. Jeszcze budowa trwa, nikt tam
              nie mieszka a już pieniądze się w oczach odbijają. Wstyd i hańba.
              • arek-zabki Re: droga -osiedle ORLA 28.11.09, 04:22
                misiek178_29 napisał:

> Podaj numer konta i już robię przelew. Jeszcze budowa trwa, nikt tam
                > nie mieszka a już pieniądze się w oczach odbijają. Wstyd i hańba.

Ja mówię tylko o kilku dodatkowych blokach a co za tym idzie, powiedzmy o 250
                -350 zmotoryzowanych osobach otwierających raz po raz bramę (rano podczas
                wyjazdu - po południu na powrocie do domów).
                A za ewentualne naprawy tej bramy płaci 70 paru właścicieli pierwszej wspólnoty.
                Może to Ty chcesz powiedzieć tym ludziom że brama która do tej pory psuła się
                kilka razy w ciągu roku (koszt napraw "tylko" kilka tysięcy), teraz będzie psuła
                się kilka razy w ciągu miesiąca (a co za tym idzie będzie wspólnotę kosztowała z
                dziesięć razy więcej niż do tej pory) ......
                Ciekawa perspektywa.......
                • ttjj11 Re: droga -osiedle ORLA 28.11.09, 14:34
                  Oczywiście przez bramę od ul. Poniatowskiego nikt z waszej wspólnoty nie
                  jeździ/chodzi? A może też płacicie za jej naprawy?
                  • pitekantropusik Re: droga -osiedle ORLA 28.11.09, 15:59
                    Rozmawiałam kiedyś z jednym z Panów z zarządu i otrzymałam informację o tym, że
                    jest jakaś umowa pomiędzy dwoma wspólnotami w sprawie korzystania z bram. Co do
                    aspektu formalnego to wspólnota pierwsza ma prawo korzystania z drogi wspólnoty
                    drugiej, ale nie działa to w drugą stronę bo droga do ul. Skorupki jest w
                    wyłącznym użytkowaniu wspólnoty pierwszej. Jeśli dobrze wszystko zrozumiałam to
                    współdzielność drogi jest tylko pomiędzy wspólnotą drugą i pierwszą i nie ma tam
                    zapisów o takim sposobie korzystania dla wspólnoty trzeciej, a wszelkie zmiany w
                    tym aspekcie pociągały by zmianę informacji zawartych w aktach notarialnych
                    wszystkich właścicieli wspólnoty drugiej. Oczywiście nie mówię już o kosztach
                    takiej procedury, tym więcej, że trzeba na to stosownej uchwały całej wspólnoty
                    mieszkaniowej.
                    Nota bene, rozmawiałam z człowiekiem z drugiej wspólnoty, który twierdził, że
                    będą robili ogrodzenie pomiędzy wspólnotą drugą i trzecią. Może to tylko takie
                    bicie piany o nic, ale wielu osobom było by bliżej np. na bazar, czy do sklepu
                    gdyby nie było tego rodzaju przeszkód.
                    Wiadomo, że dogadać się jakoś trzeba i też jestem zdania, że niema nic za darmo.
                    Bieżące utrzymanie urządzeń technicznych jest dość kosztowne, a awarie tych
                    urządzeń przede wszystkim wpływają na bezpieczeństwo na osiedlu. Przecież już
                    nie raz była sytuacja, że otwarta brama przez tydzień czy dwa.
                  • arek-zabki Re: droga -osiedle ORLA 29.11.09, 19:35
                    ttjj11 napisała:

> Oczywiście przez bramę od ul. Poniatowskiego nikt z waszej wspólnoty nie
                    > jeździ/chodzi? A może też płacicie za jej naprawy?

Oczywiście że jeździmy także tamtą bramą.
                    Tak samo jak mieszkańcy wspólnoty przy Poniatowskiego przejeżdżają naszą. Robimy to na podstawie obopólnej umowy o korzystaniu z naszych dróg.
                    Umowa taka była konieczna gdy okazało się że Dolcan czegoś tam jak zwykle nie dopilnował w sensie prawnym, i wyjazd z naszego garażu znajdował się na terenie należącym do Wspólnoty na Poniatowskiego.

Co do wspólnego korzystania z tych dróg przez pozostałe wspólnoty - to główne zdanie należy tutaj do W.M. przy Poniatowskiego. Jeżeli oni będą chcieli postawić płot przy transformatorze, nikt nie będzie im mógł tego zabronić.
                    Tak że,przejazd tą drogą przez III wspólnotę (nawet w przypadku nie ukończenia ich drogi dojazdowej) zależy od podpisania stosownej umowy ze wspólnotą I i II.
                    W przypadku braku takiej stosownej umowy, idea postawienia płotu jest jak najbardziej słuszna.
                    • pitekantropusik Re: droga -osiedle ORLA 29.11.09, 20:48
                      Myli się Pan pisząc, że przejazd drogą na terenie wspólnoty drugiej
                      (poniatowskiego) będzie wymagał aprobaty zarówno wspólnoty drugiej jak i
                      pierwszej gdyż widziałam zapisy w aktach notarialnych ludzi z Poniatowskiego.
                      Służebność gruntowa tam zapisana dotyczy wyłącznie Nas (pierwszej wspólnoty) i
                      nie ma tam mowy o obopulności. W Naszych aktach też nie ma zapisów o służebności
                      czegokolwiek dla kogokolwiek.
                      Wygląda więc na to, że ludzie z drugiej wspólnoty korzystają z Naszej drogi
                      bezprawnie.
                      • arek-zabki Re: droga -osiedle ORLA 29.11.09, 21:14
                        Przyznaję w tym temacie się pomyliłem.
                        Chodziło mi głównie o to że teraz gdyby trzecia wspólnota chciała jeździć przez
                        naszą bramę to musiała by podpisać także z nami umowę o służebności drogi.
                        • pitekantropusik Re: droga -osiedle ORLA 30.11.09, 17:18
                          Z powyższym się zgadzam!
                • misiek178_29 Re: droga -osiedle ORLA 28.11.09, 16:42
                  Jeszcze Pawlak dobytku swojego z pociągu nie rozładował, a już
                  szczęśliwy, że widzi "wroga swojego" Kargula. O czym my tu
                  rozmawiamy. Jeszcze budowa nie skończona, a już powód do awantury
                  się znalazł. Komu to potrzebne? Jak już ludzie sie choć trochę
                  zagospodarują to będziemy rozmawiać. Na razie naprawdę co mamy
                  większe problemy niż droga, brama i pełnia księżyca. Jestem naprawdę
                  zniesmaczony tym co zaczyna się dziać. Ale niestety nie dziwi mnie
                  to. W tym kraju szybciej można się spodziwać ciosu w plecy niż
                  pomocy.
                  • insignia928 Re: droga -osiedle ORLA 28.11.09, 19:22
                    Popieram w 100% mieszkańców z drugiej wspólnoty, którzy postanowili
                    odgrodzić się od pierwszej i trzeciej wspólnoty. Ja również jestem
                    za odgrodzeniem się i nie mam zamiaru na tym oszczędzać.
                    Uważam, że za wspólnotami jest tak, jak z Państwami: im mniejsze
                    Państwo, tym więcej w nim porządku i prościej jest się dogadać.
                    Nie sądze, że korzystanie z drogi jest dobrym pomysłem (przecież
                    później powstanie "nasza nowiutka", i co, jeżeli oni bedą chcieli o
                    tak sobie tam i z powrotem jeździć?).
    • insignia928 Re: droga -osiedle ORLA 28.11.09, 19:36
      Odpłatną umowę za CZASOWE przejeżdżanie przez ich drogę i
      terytorium to możemy podpisać, ale tylko odpłatne, a nie żadne
      tam "dogadamy się i t.p.", żeby później nie było, że wszyscy będą
      przez główną bramę od Wiosennej wjeżdżać,a my nic z tego mieć nie
      będziemy tylko koszty.
      I i II etap ma już niecałe 4 lata, są to osiedla, które mają
      diametralnie inne problemy,niż my, inne cele i wydatki. Nie widzę
      sensu we współpracy się z nimi na jakichś płaszczyznach.
      • pitekantropusik Re: droga -osiedle ORLA 28.11.09, 20:18
        Po pierwsze I etap ma już 5 lat.
        Po drugie wspólnota druga nie bardzo może odgrodzić się od wspólnoty pierwszej
        bo mamy zapis o służebności gruntowej na naszą rzecz (wspólnoty pierwszej).
        Po trzecie, jeżeli mówimy o głównej bramie wjazdowej na osiedle to Dolcan
        zaplanował, że ta od ul. Poniatowskiego jest bramą główną i dla tego właśnie
        droga od tej bramy jest taka szeroka, aby mógł się tam odbywać ruch
        dwukierunkowy. Inna sprawa, że wspólnota druga zadecydowała o wyznaczeniu na tej
        drodze miejsc postojowych, ale z ich decyzjami nie bardzo możemy polemizować.

Jeżeli już mówimy na pojęciu "dogadamy się", moim skromnym zdaniem lepiej jest
        zastosować tzw. handel wymienny i za np możliwość jazdy przez jedną bramę
        oferujemy jazdę przez drugą. My ponosimy wtedy koszty konserwacji swojej bramy,
        a oni swojej i w ten sposób koszta są podzielone po równo. Inna sprawa, że ja tu
        nie jestem osobą decyzyjną i tyle tylko, że możemy sobie o temacie podyskutować.
        • ttjj11 Re: droga -osiedle ORLA 29.11.09, 00:41
          Ja także jestem zwolennikiem współpracy.
          Jakoś trudno mi sobie wyobrazić te hipotetyczne płoty między wspólnotami 1+2(?)
          i 3. Wydaje mi się, że to są obawy dotyczące dwóch spraw: 1-trudno było
          zaprowadzić ład w sprawie parkowania na terenie osiedla, 2-zwiększy się skokowo
          liczba mieszkańców a więc mogą być problemy z porządkiem/bezpieczeństwem.
          • insignia928 Re: droga -osiedle ORLA 29.11.09, 12:54
            Proponowanie rozwiązań w stylu: "Wy-naszą, my-waszą" jest
            pozbawione sensu, a pozatym niemożliwe do zrealizowania. Używanie
            argumentów typu "...jest blizej na bazar",- nie osmieszajmy się.
            Odnośnie do bazaru: jestem przeciwko targowisku, jak tylko się
            wprowadzę i zamelduję wystąpię z pismem do p.Perkowskiego o
            likwidację bazaru (jeżeli taka możliwość istnieje) i osobiście będę
            zbierać podpisy, gdyż wiem, iż dużo osób mnie w tym poprze.

Do I i II Wspólnoty:Dopóki ul. Wiosenna nie będzie zrobiona,
            wszyscy będą jeździć bramą od ul. Poniatowskiego.
            Żyjemy w kapitalizmie, za wszystko trzeba płacić, KOMUNA JUŻ SIĘ
            SKOŃCZYŁA.
            Do "NASZYCH" czyli do III wspólnoty: dużo spokoju, poradzimy sobie
            bez korzystania i ich drogi i bram.zastanówmy się:zaoszczędzimy 3
            grosze, a później będziemy mieli niekończące się kłopoty z łażeniem
            tam i z powrotem przez nasze terytorium, utrzymaniem porządku,
            bezpieczeństwa, będą pieski wyprowadzać "bo tędy
            bliżej",parkowaniem, jedni drugim będą chodzili i podsr...li, co już
            zdążyłam zauważyć z wypowiedzi na forum.
            • insignia928 Rmała korekta:) 29.11.09, 13:17
              Przepraszam, tekst mi się źle rozłożył;zdanie o KOMUNIE to
              do "NASZYCH"
              • pitekantropusik Re: Rmała korekta:) 29.11.09, 14:50
                Życzę sukcesów w temacie likwidacji targowiska!!! Niestety zostały już podjęte
                decyzje na temat przebudowy bazaru na bardziej cywilizowany. Na początku
                dyskusja była o przeniesieniu go gdzieś indziej, ale temat padł i niestety
                zostaje jak jest.
                W temacie Nasze - Wasze istotnym faktem jest brak drogi dojazdowej do Waszej
                bramy od ul. Wiosennej. Wiadomo powszechnie, że wszelkie sprawy organizacyjne są
                na początku trochę nie do końca ustalone i wtedy jest największy bałagan. Jeśli
                wspólnota druga (nazwijmy ją Poniatowskiego z uwagi na bramę od strony tej
                ulicy) zagrodzi Wam przejazd na Wasze Osiedle to nic z tym nie zrobicie. To ich
                teren i oni decydują tam o wszystkim. Poza tym ciekawa jestem czy od razu
                dostaniecie administratora ze wskazania przez Dolcan, tak jak to było na ich
                wcześniejszych inwestycjach, bo od tego będzie zależało jak sprawy organizacyjne
                się potoczą.
                • mp_nl Re: Rmała korekta:) 12.08.10, 18:08
                  Nie rozumiem co komu przeszkadza bazarek?
                  Jak lubicie latac po chleb i pomidora do marketow to droga wolna, ja
                  lubie robic zakupy lokalnie a bazarek jest do tego jak najbadziej
                  odpowiednim miejscem.
                  Zreszta ciekawe jakbyscie piszczeli jakby wam tak ktos miejsce pracy
                  chcial zlikwidowac!? Czasem trzeba ludzkim okiem spojrzec na
                  niektore sprawy, ciekawe czemu przeciwko jakims marketom petycji nie
                  zbieracie... zal mi takich podlych i zawistnych ludzi jak wy.

bez pozdrowien dla was
            • neets Re: droga -osiedle ORLA 12.08.10, 16:10
              tragedia te wpisy . jak dzieci w przedszkolu co niektorzy to chyba
              by z osiedla i drogi przebiegajacej zrobili twierdze z fosa i murem
              obronnym na wroga z osiedla sasiadujacego. w istocie Pawlak i Kargul.
    • gw-15 Re: droga -osiedle ORLA 12.08.10, 13:44
      Witam,
      2 września o godzinie 18:00 w Szkole Podstawowej nr. 1 jest
      spotkanie z burmistrzem w sprawie budowy dróg w Ząbkach, dobrze by
      było jakbyśmy się jak nawiększą grupą ludzi tam wybrali i zaczęli
      walczyć o naszą ulicę. Poniżej zamieszczam treść ogłoszenia
      burmistrza wraz z linkiem do źrodła:

"Spotkanie z mieszkańcami nt. remontu i budowy głównych dróg
      gminnych w Ząbkach.:
      Zapraszam mieszkańców na spotkania w sprawie "Kompleksowego remontu
      i budowy głównych dróg w Ząbkach oraz innych istotnych inwestycji
      miejskich".

2 września 2010r. - godz. 18.00, Szkoła Podstawowa nr 1, ul.
      Piłsudskiego 35 zwłaszcza inwestycje: ul. 3 maja, Langiewicza, Orla

7 września 2010r. - godz. 18.00, Szkoła Podstawowa nr 3, ul.
      Kościelna 2 (zwłaszcza inwestycje: ul. Sosnowa, Gajowa, Maczka,
      Kosynierów, Ks. Zycha, Powstańców)

9 września 2010r. - godz. 18.00, Szkoła Podstawowa nr 2, ul.
      Batorego 11 (inwestycje dot. północnej części Ząbek, zwłaszcza ul.
      Wolności, 11 Listopada, P. Skargi, Rychlińskiego i Jana Pawła II).

Burmistrz Miasta Ząbki,
      Robert Perkowski. "

• mp_nl Re: droga -osiedle ORLA 12.08.10, 18:09
        No ladnie moj post skopiowany po raz drugi bez autoryzacji, dobrze
        tylko ze cel szczytny :)

pozdr.
    • lokatorzywiosenna Re: droga -osiedle ORLA 20.08.10, 13:14
      zachęcam do składania pism i wysyłania emaili do UM Ząbki i burmistrza w sprawie
      chociaż wyrównania drogi i umożliwienia przejazdu.
      W godzinach handlu na bazarku ulica jest zastawiona handlującymi sad

Sam wysłałem właśnie 2 wiadomości na adresy: burmistrz@zabki.pl,
      sekretariat@zabki.pl, um@zabki.pl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka