Dodaj do ulubionych

Zacisze-Elsnerów cz.3

23.01.04, 15:43
Wybaczcie, że tak bez pytania Was o zgodę pozwalam sobie założyć kolejny
wątek poświęcony osiedlu Elsnerów, który niech będzie kontynuacją dwóch
poprzednich wątków o tym tytule.
Wydaje mi się, że prościej się czyta wątki poniżej setki postów.
Ponieważ w części pierwszej było 131, w drugiej 121.
Proponuję, aby od tego 252-go postu pisać już w nowym wątku.

Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.148.94.* 24.01.04, 12:46
      Byłem i już widziałem swoje mieszkanko. Narazie jest to zimna przestrzeń
      pomiędzy ścianami z klocków Ytonga, ale wygląda sympatycznie. Wymierzyłem
      metrówką główne wymiary i wszystko zgodnie z planem, chociaż wyobrażałem to
      sobie nieco inaczej.
      Ogólnie budowa wywarła na mnie dobre wrażenie. Kiedyś w ramach praktyk
      studenckich uczestniczyłem w budowie PRL-u na Ursynowie. W porównaniu z tym co
      zobaczyłem teraz to tamta PRLowska budowa wydaje się koszmarem. Ściany proste,
      ludzie pracują, nie walają się śmieci, kable, deski itp. Może tak teraz jest na
      każdej budowie, ale czepiać się naprawdę nie miałem czego.
      Szczerze jednak to nie bardzo wierzę w zakończenie budowy za dwa miesiące, ale
      mam zamiar tam mieszkać ze dwie dekady więc dwa miesiące dłużej mogę poczekać.
      Byle wprowadzić się przed zimą ;)Zobaczymy jednak w końcu nie jestem
      budowlańcem więc się mogę mylić.

Pozdrawiam sąsiadów.
      • vader_lord Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 25.01.04, 10:21
        Witam !
        Znalazłem nowy wątek i uważam że to dobry pomysł. Musimy tylko dbać o to aby
        był na liście zawsze wysoko to i inni go odnajdą :)
        Co do ukonczenia waszych mieszkanek to bądzcie dobrej mysli jak zima puści
        bedzie dobrze (gorzej jak nie puści). Trzymam za wasze mieszkanka kciuki !
        Pozdrawiam wszystkich sąsiadąów biskich i dalszych. Sąsiad z etapu II
      • Gość: Ciekawa Re: Becik -Serdeczne dzieki za statut!!! IP: *.acn.pl 26.02.04, 19:21
        Pozdrawiam,
        Ciekawa
    • Gość: Zainteresowana Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.acn.waw.pl 26.01.04, 00:40
      Czy ktoś podpisał już umowę lub jest w trakcie załatwiania umowy na mieszkanie
      oznaczone na planie budynku D numerem 4/1 ?
      • vader_lord Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 26.01.04, 00:47
        Musi Pani nam coś więcej powiedzieć w czym problem? Ja mam podpisana umowe na
        mieszkanie w etapie drugim chyba ten budynek sie nazywa B ale nie dam sobie
        głowy obciąć. Pozdrawiam
      • Gość: pablo Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.233.175.* 26.01.04, 09:36
        Witam

wszystkie lokale w budynku D i budynku A (bez jednego) są sprzedane (zgodnie z
        informacjami ze spółdzielni), co by oznaczało również, że są (lub powinny być)
        podpisane umowy.

pozdrawiam
        • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 11:26
          Wiec teraz rodza sie pytania:

- czy spoldzielnia po sprzedaniu tego jednego przeniesienie aktem notarialnym
          na nas wlasnosc lokali?
          - czy bedzie czekac do momentu, kiedy to ostatnie tez bedzie sprzedane?
          haha... a moze spoldzelnia specjalnie nie chce go sprzedac, aby przedlozyc
          termin aktow notarialnych?
          - czy w/w akcje beda mialy miejsce dopiero po sprzedaniu wszystkich mieszkan
          rowniez z II etapu inwestycji?

itd itp :(
          • Gość: Irka Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.noname.net.icm.edu.pl 26.01.04, 12:48
            Witam,
            bylam dzis na budowie. Ogladalam mieszkanko. Niestety, zadowolona nie jestem.
            Sciany mam dziurawe (w lazience) i nierowno polozone. Kolega smial sie, ze
            powinnam sie cieszyc, ze jakos trzymaj pion, ale to marne pocieszenie. Czysto,
            rzeczywiscie, jest.
            Jakos nie uswiadamialam sobie (pewnie nieuwaznie czytam umowe), ze lazienka
            oddawana jest bez tynkow, wiec oznacza to, ze owe dziurawe scianki z Ytongu
            pozostana i bede poocowala do nich kafelki.
            Okazuje sie tez, ze na rozmieszczenie gniazdek i rozgalezien w lazience i
            kuchni juz zbyt pozno i Pan robil straszna laske, sluchajac moich wynurzen,
            gdzie chcialabym te gniazdka miec.
            Na dodatek, nie wiem czy jestescie swiadomi "odwiedziny mieszkanek" zostaly
            ograniczone do dwoch dni: srody 8-16.3 i piatku 8-14.3. Tyle - zwalniaj sie z
            pracy i gon na budowe, spoldzielnia nie widzi mozliwosci zmiany tych terminow.
            Soboty, oczywiscie, nie wchodza w gre. Przyznaje, ze krew mnie zalala. To nie
            tak!
            No i, ukochany nasz, Pan Arkadiusz, przyznal, ze budynek D oddawany bedzie w 2-
            3 tygodniu kwietnia, od klatki 1 czyli od strony Lewinowskiej w strone
            przedszkola.
            Tyle,
            pozdrawiam wszystkich, Irka
          • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 26.01.04, 12:53
            Witajcie
            > - czy spoldzielnia po sprzedaniu tego jednego przeniesienie aktem notarialnym
            > na nas wlasnosc lokali?
            > - czy bedzie czekac do momentu, kiedy to ostatnie tez bedzie sprzedane?
            > haha... a moze spoldzelnia specjalnie nie chce go sprzedac, aby przedlozyc
            > termin aktow notarialnych?
            Wydaje mi się że każdy z nas podpisywał umowę realizacyjną na 1 lokal i będzie
            się domagał aktu własności tylko i wyłączenie tego lokalu.
            Sprawą spółdzielni pozostaną niesprzedane mieszkania.
            Zwykle developer lub spółdzielnia zarządza osiedlem do momentu sprzedania
            wszystkich lokali a potem przekazuje je wspólnocie mieszkaniowej. To chyba
            jedyna "kara" jaka może nas spotkać w sytuacji gdy nie uda się sprzedać lokalu
            A0/8.
            > - czy w/w akcje beda mialy miejsce dopiero po sprzedaniu wszystkich mieszkan
            > rowniez z II etapu inwestycji?
            Właśnie. Boję się że Etap I i II to jedna inwestycja i na niektore papierki
            przyjdzie nam czekac do 2005 roku.
            Spoglądam na PIT 2K dotyczący ulgi odsetkowej i widzę że należy wpisać w nim
            datę rozpoczęcia i zakończenia inwestycji oraz poniesione koszty udokumentowane
            fakturami
            Cała inwestycja to również Etap II więc nie będzie można odliczyć odsetek od
            kredytu za 2003 i 2004 bo inwestycja będzie zakończona w 2005 roku mimo ze etap
            I będzie zakończony w 2004 r.
            A co z fakturą? Czy taką otrzymamy?
            Czy ktoś z Was zamierza skorzystać z ulgi odsetkowej za 2003 rok? Ja bym chciał
            ale nie wiem jak to ugryźć.
            Pozdrawiam
            t.
            • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.148.94.* 26.01.04, 13:41
              Ja też usiłuję się wgryźć w ustawę podatkową, a konkretnie jej fragment
              dotyczący tzw. ulgi odsetkowej.
              Powiem szczerze nie do końca to wszystko rozumiem, ale oznacza to, że trzeba
              dany fragment wydrukować i przeczytać z odpowiednią intonacją około 20 razy i
              potem iść spać i rano jak się przeczyta to się lepiej zrozumie ;)
              Wydaje mi sie jednak, że datą zakończenia inwestycji jest oddanie do użytku
              naszego mieszkania , a nie dwóch kolejnych budynków.
              Wg mojego rozumienia polskiego prawa będzie mniej więcej tak: po oddaniu
              mieszkań (zakończenia I etapu)musi nastąpić rozliczenie tej inwestycji.
              Rozliczenie takie musi przyjąc Walne Zgromadzenie Spółdzielni i wtedy dopiero
              będzie wiadomo ile tak naprawdę kosztowały nasze mieszkania.
              Po mam nadzieję szcześliwym ogłoszeniu, że cena metra kwadratowego spadła do
              1990 zł :), spółdzielnia ma 60-90 dni na przygotowanie dokumentów i podpisanie
              aktu notarialnego o przeniesieniu własności.
              I od tego momentu jesteśmy już pełnoprawnymi właścicielami lokali.
              Mam takie przeczucie, że rozliczenie nastąpi na Walnym w czerwcu więc akty
              będziemy podpisywać w sierpniu-wrześniu.
              Faktycznie jednak pozostaje sprawa administracji osiedlem. Napewno do końca
              budowy II etapu Spółdzielnia musi być administratorem, ale potem spółdzielnia
              powinna przestać istnieć i na jej gruzach już nie członkowie spółdzielni, ale
              mieszkańcy muszą zawiązać wspólnotę mieszkaniową.

Sorry za chaos, ale trochę dzisiaj mam roboty.
              Zrzeszony.
              • Gość: Krysia Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 16:32
                Mam złą wiadomość: Ustawa o Spóldzielniach (w tym mieszkaniowych) nie określa
                terminu rozliczenia inwestycji, więc rozliczenie możesz dostać za rok, dwa,
                dziesięć czy więcej. Może Twoje dzieci zapłacą wyrównanie :)
                • vader_lord Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 26.01.04, 17:24
                  Tak ten temat też mnie bardzo niepokoi i trochę się tym martwię bo słyszałem od
                  kilku osób że takie sytuacje z płaceniem jakiegoś wyrównania spółdzielni (nie
                  wiedzieć do czego) już się przytrafiały! Najgorzej że z tym nic się podobno nie
                  da zrobić i jak spółdzielnia wymyśli jakieś wyrównanie to trzeba będzie
                  zapłacić ! Miejmy nadzieję że od naszej spółdzielni dostaniemy szybko
                  rozliczenie i że nie wymyślą jakiegoś wyrównania bo trzeba będzie sobie żyły
                  wypruć.
                  Pozdrawiam i czekam na wykop pod fundamenty pod moją chałupke.
              • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 10:01
                cyt.
                > I od tego momentu jesteśmy już pełnoprawnymi właścicielami lokali.
                > Mam takie przeczucie, że rozliczenie nastąpi na Walnym w czerwcu więc akty
                > będziemy podpisywać w sierpniu-wrześniu.

haha... no więc zycze powodzenia wszyskim, ktorzy wzieli kredyt w PKA BP,
                ponieważ ja zgodnie z umową kredytowa zawarta z tym bankiem jestem zobowiazany
                do "udokumentowania złożenia wniosku do Sadu rejonowego o utworzenie ksiegi
                wieczystej i wpis hipotek... na rzecz Banku... w terminie /UWAGA/ do 30
                czerwca 2004."

hmm... no tak... spoldzielnia "sprzedaje" kredyty bankowi, ktory wymaga od
                klientow takich papierkow... hehe... nie wiem co powie prezes w czerwcu jak go
                o akt notarialny poprosimy... Mam nadzieje, ze w kwietniu oddadza wszystkie
                lokale i w maju podpiszemy te nieszczesne akty.
                Aha... z tego co ja się orientowalem w sprawie odliczen kosztow odsetek od
                kredytu od podatku to potrzebny jest tylko akt notarialny przenoszacy na
                kredytobiorce wlasnosc na dany lokal. Mozna odliczyc wszystkie (rowniez
                zalegle) koszty odsetek, ktore sie ponioslo na te wlasnie inwestycje.

Zycze wszystkim duuuzo cierpliwosci i umiejetnosci powstrzymywania
                nerwow ;););)
                • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 27.01.04, 11:03
                  Witam
                  > hmm... no tak... spoldzielnia "sprzedaje" kredyty bankowi, ktory wymaga od
                  > klientow takich papierkow... hehe... nie wiem co powie prezes w czerwcu jak
                  go
                  > o akt notarialny poprosimy... Mam nadzieje, ze w kwietniu oddadza wszystkie
                  > lokale i w maju podpiszemy te nieszczesne akty.
                  Na nasze szczęście za chwilę rozpocznie sie budowa II etapu i wiele osób nim
                  podpisze umowę ze spółdzielnią będzie szukało opinii wśród mieszkańców bloków A
                  i D.
                  Forum "Gazety" może się stać doskonałym miejscem do pochwał dla spółdzielni,
                  jeżeli wyszstko będzie przebiegało w porządku a tym bardziej może posłużyć do
                  wyrażania negatywnych opinii jeżeli okaże się że ktoś chce nas zrobić w
                  przysłowiowego wała.
                  Chyba że do kwietnia/maja spółdzielnia sprzeda wszystkie mieszkania II etapu.
                  Jeżeli zaś chodzi o końcowe rozliczenie kosztów budowy to raczej nie liczyłbym
                  na jakikolwiek zwrot nadpłaty. Jeżeli spółdzielnia wyda mniej niż założyła to
                  szybko znajdzie się jakaś faktura która wyrówna ostateczny koszt budowy.
                  Jeżeli jednak okaże się że będziemy musieli coś dopłacać to zakładam że nie
                  będzie mozliwości odebrania mieszkania dopóki nie przelejemy dodatkowych
                  pieniędzy.
                  I jeszcze jedno. Wydaje mi się że metraż każdego mieszkania jest nieco zaniżony
                  (0,5 do 1,5 m2) aby spółdzielnia nie musiała w końcowej fazie zwracać pieniędzy
                  mieszkańcom. Tylko że moja teoria nijak się ma do powierzchni balkonu który
                  IMHO nie ma 5m2 a najwyżej 4m2.
                  Czy ktoś z Was orientuje się jaki stopień zaawansowania budowy orzekli
                  inspektorzy banku na styczniowych kontrolach przed uruchomieniem kolejnych
                  transz. Przypominam że 15 grudnia 2003 było 64%.
                  Pozdrawiam i przypominam że wiosna już za 54 dni:)
                • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.148.94.* 27.01.04, 14:38
                  Też mam kredyt w PKO BP, ale terminem złożenia wniosku jest 30 września 2004, a
                  termin dostarczenia wypisu upływa w dniu 30 czerwca 2005r. Wydawało mi się, że
                  wszystkie umowy dla członków spółdzielni w tym punkcie są takie same.
                  Co do rozliczenia budowy to mam wrażenie, że są jednak ustawowe terminy. Poza
                  tym podpisując umowę zakładałem, że skoro przez całe życie miałem szczęście to
                  teraz mnie ono nie opuści.
                  Pozdrawiam Optymistyczny vel Zrzeszony
                  • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 15:58
                    a to mi gwoździa zabiłeś z ta data...!!!!
                    kiedy umowe podpisales? bo ja 23.12.2004. Moze Ty pozniej i... kurcze no ale
                    bez przesady...!!!
                    • Gość: pablo Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.233.175.* 27.01.04, 16:32
                      raczej 23.12.2003r.
                      czy już jestes w przyszłości? :))

pozdrówka
                      • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 16:41
                        hehe... no tak masz racje :)
                    • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.148.94.* 28.01.04, 10:00
                      Dokładnie nie pamiętam kiedy podpisałem umowę kredytową, ale to było jakoś tak
                      w czasie letnim bo po tym podpisaniu poszedłem sobie na piwo do takiej knajpki
                      pod chmurką. Coś około lipca/sierpnia 2003r.
                      Co więcej byłem ostatnio w banku i chcą, żebym podpisał aneks w którym
                      zmieniają właśnie ten punkt o hipotece. Zmiana polega na tym, że zostają
                      wszystkie daty, a tylko zmienia się sformuowanie co do nazwy hipoteki (drobna
                      kosmetyka). Może skoro bank chce żebym ja podpisał aneks to może idź do banku i
                      też zaproponuj zmianę umowy aneksem. Może ty masz już wg nowego sformuowania,
                      ale pisząc umowę rąbneli się w datach.

Pozdrawiam
                      Zrzeszony
                    • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 28.01.04, 10:12
                      Witam
                      Sprawdziłem swoją umowę z PKO BP z listopada 2003. U mnie termin dostarczenia
                      zaświadczenia o złożeniu wniosku o utworzenie księgi wiczystej mija 30 czerwca
                      2004 r. Do tego samego dnia trzeba dostarczyć też do banku akt własności.
                      Na dostarczenie zaświadczenia o utworzeniu KW mam około roku (do 31 marca 2005)
                      Na pocieszenie powiem że w sytuacji jakichkolwiek opóźnień należy w banku
                      złożyć wniosek o przesunięcie terminów dostarczania dokumentów. Do umowy
                      kredytowej będą wówczas sporządzane stosowne aneksy.
                      Według harmonogramu ostatnią 10%-ową transzę należy przelać spółdzielni po
                      odebraniu mieszkania. Bank wyznaczył to na 31.03.04. Od tego momentu rozpoczyna
                      się spłacanie odsetek+kapitału. Można jednak dostarczyć zaświadczenie ze
                      spółdzielni o opóźnieniu rezalizacji inwestycji i niektóre daty zostaną
                      przesunięte w czasie. Mam nadzieję że mimo opóźnienia SBM Augustówka nie będzie
                      robiła problemów z wystawieniem odpowiednich dokumentów.
                      pozdrawiam
                      t.
                      • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.04, 15:32
                        ad. Tikey i Zrzeszony

moze rzeczywiscie różne procedury nas obowiązywaly... i stad te rozne daty.
                        Ale jesli mamy wnioskować o zmiany w umowach kredytowych to są one niestety
                        płatne. W pierwszym zalaczniku do umowy jest to kwota z tabeli oplat=50 PLN, a
                        ostatnio przyszlo pismo, ze ta tabela sie zmienia i taka operacje kosztuje juz
                        150 PLN. Extra... :( ciekawe ile razy bedziemy zmieniac umowe kredytowa na
                        skutek problemow z odbiorem lokali... :(
                        • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.ptr.net.pl 29.01.04, 22:06
                          Hej witam,

jeszcze na jedna paranoje wpadlem... ale najpierw prosze o informacje - kiedy
                          musimy zaplacic ostatnie transze za lokale? Przed czy po odbiorze? Poniewaz
                          pomyslalem, ze kazda transza z banku musi byc poprzedzona wizyta inspektora
                          bankowego, ktory oszacuje postep iwestycji a jesli spoldzielnia ma wykanczac
                          na zewnatrz budynek dopiero w kwietniu... to przeciez bank nie wyplaci
                          transzy, my nie odbierzemy lokalu i bedziemy sie z tym wszystkim buuujac przez
                          xxx czasu :(
                          • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 30.01.04, 15:22
                            Witajcie
                            Jakiś czas temu też pytałem o to na forum. W umowie realizacyjnej jest napisane
                            że po odbiorze mieszkania należy wpłacić ostatnie 10%. Jest to jednak dodatkowo
                            określone datą czyli 31.03.2004. Już widać że data ta jest nierealna.
                            Rzeczywiście wszystko sie nieszczęśliwie zapętla ale nawet pomijając opinię
                            inspektora bakowego który może zakwestionować wypłatę ostatniej transzy mamy
                            prawo nie podpisywać odbioru mieszkania dopóki trwają pracę nad wykańczaniem
                            elewacji i wokół bloków. Nie będziemy mieli gwarancji że prace takie zostaną
                            zakończone.
                            Zazwyczaj banki stawiają śrdoki pieniężne do dyspozycji klientów nie opierając
                            się na decyzji inspektora bankowego (przeca to dla nich pieniądze). Od nas więc
                            ostatecznie będzie zależało czy uruchamiać ostatnią transzę w momoencie gdy
                            trwają prace na zewnątrz czy poczekać na ich zakończenie.
                            Ale z drugiej strony opóźnienie w odbiorze pociągnie za sobą opóźnienie w
                            podpisaniu aktu własności, potem złożenie wniosków etc. Trzeba będzie
                            sporządzać aneksy do umowy kredytowej, pchać się w kolejne koszty. Chyba trzeba
                            będzie przeliczyć co się bardziej opłaca.
                            Do wiosny pozostało 50 dni
                            pozdrawiam więc wiosennie (mimo że pada śnieg)
                            t.
          • Gość: Tomek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 212.160.235.* 26.01.04, 17:59
            Cos w tym ostatnim mieszkaniu moze byc probowalem kupic ale stwazaja problemy
            czyli zniechecaja kupujacego i mowia ze musza ustalic z poprzednim wlascicielem
            (ponoc ktos sie zrzeka tego mieszkania) ogolnie bajzel.
            • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 03.02.04, 09:19
              Zauważyłem, że te ostatnie mieszkanie na stronie www Augustówki chyba się
              zmienia teraz jest A 0/8, ale mam wrażenie, że tydzien temu było jakieś inne
              mieszkanie.
              Żeby to nie był parter to może bym się zastanowił, ale ja już jestem zapisany
              na drugi etap.
              A propos, a jak tam wyrównywanie ziemi pod nowe budynki ?

Pozdrawiam
              AAlik
              • vader_lord Zacisze-Elsnerów cz.3 05.02.04, 14:41
                Wiatm !
                Coś aktywność na formum spadła może dla tego że i forum trudniej znaleść. A
                odnośnie budowy to na zewnątrz (przynajmniej z daleka nic wielkiego sie nie
                dzieje. Bliżej nie byłem ale może skręce dziś żeby zobaczyć co dzieje sie na
                placu pod drugi etapik !
                Piszcie jakieś wieści bo smutno. Może ktoś był niedawno w swoim mieszkanku w
                pierwszym etapie to niech coś opowie jak im wykończeniówka idzie !!! :)
                Pozdrawiam bliskich i dalekich sąsiadów. :)
                • Gość: pablo Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.233.175.* 05.02.04, 16:10
                  spadła aktywność bo na zewnątrz mało się dzieje
                  trudno jest tez dojechać teraz przez te roztopy (gigantyczne kałuże, błoto)

prace na zewnątrz prowadzone są na dachu, kładzione sa wykończenia z blachy
                  ocynkowanej

na dachu budynku A widoczne są na dwóch klatkach kominy od kanalizacji, z czego
                  wnioskować, że istnieje tam taka instalacja.

Etap II budowy posiada już spory wykop pod fundamenty...

pozdrawiam
                  Z-Elsnerowiczów
                  • vader_lord Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 06.02.04, 14:32
                    Tak byłem wczoraj na budowie! Może to za dużo powiedziane, ale stałem na
                    tarasie przy baraczkach spółdzielni i patrzyłem, co dzieje się na placu budowy.
                    Przejazd po tych rozmiękniętych uliczkach rzeczywiście zmroził mi krew, bo
                    moje auto waży prawie dwie tony i troszkę grzęzło w błocku i zaczepiało
                    podwoziem, ale twardy byłem i nie dałem się zbić z jasno obranego celu.
                    Rzeczywiście spory wykop i jakieś elementy garaży w budynkach drugiego
                    etapu już powstały. Układ terenu do poziomu stropu garaży jest bardzo ciekawy,
                    ale widać tak ma być, znaczy wjazdy do garaży będą na poziomie lub tylko
                    trochę poniżej poziomu istniejących ulic a w środku chodniki i wszystko, co
                    zielone będzie chyba na stropach garaży jakieś 2,5 m wyżej. Co mnie tylko w
                    tym obrazku, który się maluje niepokoi to, że jak ten strop garażu źle
                    zaizolują to będzie ciekł i porastał grzybkami jak złoto (może będziemy
                    hodować pieczarki :) ) Stary barak spółdzielni jeszcze tkwi na swoim miejscu.
                    Na placu jeździ ogromna Fadroma rozpychając i rozwożąc piach. Niestety
                    niewiele mogę powiedzieć o stanie prac w budynkach pierwszego etapu, bo na
                    zewnątrz nic się nie zmieniło.
                    Pozdrawiam sąsiadów i czekam na jakieś wieści od was !

• tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 09.02.04, 17:17
                    Witajcie
                    Dawno nic nie naskrobałem ale nie wypada pisać czegokolwiek. Dawno też nie
                    byłem na budowie ale z tego co piszecie to ciężko tam dojechać a i na zewnątrz,
                    mimo wiosennej pogody w ubiegłym tygodniu, nic się nie dzieje.
                    Wpadł mi w ręce raport inspektora bankowego (PKO BP) z ostatniej wizytacji
                    osiedla. Stan robót na dzień 16.01.04 wynosił 71,2%. Chyba trochę mało.
                    Przed budowlańcami kupa roboty: oprócz niedokończonych instalacji są jeszcze
                    tynki, szlichty podłogowe, posadzki na klatkach, windy, elementy ślusarskie,
                    dach a potem jeszcze ocieplanie, tynkowanie i malowanie na zewnątrz,
                    zagospodarowanie terenu i jeszcze dużo więcej takich detali. Zupełnie nie wiem
                    co się dzieje w garażach.
                    Ktoś parę dni temu wspominał o 3 i 4 tygodniu kwietnia jako prawdopodobnym
                    terminie odbioru. Obawiam się że będzie to koniec maja, ale pocieszam się tym
                    że wielu developerów i spółdzielni miewa opóźnienia kilkuletnie.
                    Od 1 maja drożeje VAT na materiały budowlane. Chyba trzeba już zacząć kupować
                    to co będzie potrzebne do wykończenia mieszkania ale najpierw przydałoby się
                    zobaczyć i opomiarować nieco mieszkanie. Nie do końca ufam cyferkom na planie.
                    Na zewnątrz znowu zima ale do wiosny już tylko 43 dni.
                    pozdrawiam
                    t.
    • Gość: becik Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.ofi.pl 09.02.04, 09:53
      Witajcie,

Czy jest tu może ktoś kto ma kredyt pod ta inwestycję w innym banku niż PKOBP?

Druga sprawa czy może orientujecie się jak na chwilę obecną wyglada spór
      między spółdzielnią a gminą, sprawa hipoteki jakoś się ruszyła?

Pozdrawiam

Becik
      • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.04, 16:38
        Witam

Jeśli chodzi o kredyt, to ja mam wzięty w BGŻ-cie, więc służę informacją jeśli
        jest potrzeba, a ja będę oczywiście potrafił odpowiedzieć.

Pozdrawiam, i ... niech się mury pną do góry.

Wojtuk.
    • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.148.94.* 11.02.04, 12:11
      W "Rzeczpospolitej" opisali dzisiaj naszą spóldzielnię i jej konflikt z
      miastem. Jak rozumiem trzeba trzymać kciuki w czasie bliskiego już procesu.
      • Gość: i Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 12:26
        witam,
        nie moge znalezc tego artykulu w "Rzepie", moglbys podac dokladniejsze namiary?
        dzieki, I
        • Gość: Becik Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.ofi.pl 11.02.04, 12:36
          Podaję link do strony z artykułem

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_040211/warszawa_a_1.html?k=on;t=2004021120040211

Pozdrawiam

Becik
          • Gość: i Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 12:43
            slicznie dziekuje,
            irka
          • Gość: pablo Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.233.175.* 11.02.04, 14:48
            co myslicie o tej całej sprawie?
            jakieś zagrożenia, sugestie?

pozdrawiam
            • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.148.94.* 11.02.04, 15:08
              Gość portalu: pablo napisał(a):

> co myslicie o tej całej sprawie?
              > jakieś zagrożenia, sugestie?
              >
              > pozdrawiam

Jak czytam i myślę to moje SUGESTIE mogą być ZGROŻONE karą pozbawienia wolności
              za namawianie do linczu zbiorowego na urzędniku Miejskiego Biura Nieruchomości,
              Geodezji i Katastru.

• tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 11.02.04, 15:54
              Witajcie.
              Trochę mnie ten artykuł przytłoczył ale i jeszcze raz udowodnił bezwzględność
              urzędników. Wszystkie sprawy przeciwko urzędowi spółdzielnia wygrywa a Ci
              beszczelnie wymyślają kolejne problemy i jawnie drwią sobie z prawa. Jak pisze
              autorka tekstu:
              "...Urzędnicy przyznają, że miasto ma obowiązek zapewnić mieszkańcom dostęp do
              mediów. Nie ma natomiast mowy o żadnym terminie..."
              i dalej
              "...W akcie notarialnym podpisanym pomiędzy miastem a spółdzielnią nie ma mowy
              o konkretnych terminach wykonania tej inwestycji, więc nie można z tego tytułu
              rościć do nas pretensji..."
              Wychodzi więc na to że miasto czeka aż wprowadzimy się do swoich mieszkań i
              będziemy pompować ścieki na ulicę.
              Mamy następujące wyjścia z sytuacji.
              1. Zrzutka na łapówki dla urzędników. Prawdopodobnie albo nie dostali wcale,
              albo dostali za mało.
              2. Indywidualne pozwy do sądu.
              3. Rzeczywiście wprowadzić się pompować na ulicę albo na działki.
              Pamiętam że jesienią wzdłóż ul. Lewinowskiej trwały roboty kanalizacyjne i
              wydawało mi się że problemu nie ma. Zatrzymały się one jednak w połowie drogi i
              na coś czekają.
              W przyszłości 300 rodzin będzie co miesiąc płaciło za nieczystości więc MPWiK
              ma interes w tym aby kanalizację do osiedla dociągnąć. Zdaje się że inwestycja
              w infrastrukturę kanalizacyjną zwróciłaby się dosyc szybko.
              Dopatruję się jeszcze jednej spiskowej teorii:
              SBM Augustówka pojawiła się z właściwie z nikąd i zaproponowała najniższe,
              wręcz dumpingowe ceny mieszkań, które rozeszły się "na pniu".
              Jakaś inna spółdzielnia lub developer czując oddech konkurencji na plecach i
              widząc że traci klientów (pieniądze), a jednocześnie mając poparcie (plecy)
              wśród urzędników postanowiła pokazać Augustówce jakia powinna być cena m2 aby
              starczyło na koperty i odpowiedni sposób zablkowała pewne decyzje
              administracyjne z nadzieją że inwestycja upadnie.
              Tylko jak to udowodnić?
              Zdaje się że żyjemy w państwie prawa. Ale czy na pewno.
              Piszcie co myślicie o tym całym zamieszaniu i czy warto już teraz wszczynać
              alarm. "Rzeczpospolita" nie jest jedynym medium w tym kraju a dziennikarze
              lubią żerować na przekrętach czerwonych diabłów w białych kołnierzykach.
              pozdrawiam i trzymajcie się.
          • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.04, 15:08
            WOW...!!!!!!!!!!!!

Czy ta rozprawa w sadzie bedzie za zamknietymi drzwiami... ;)?

Z innej beczki - podobno dopiero w czerwcu ma byc zwolane walne... :(

Podobno wszystkie mieszkania z pierwszego etapu maja juz swoich
            wlascicieli... :(
            • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.148.94.* 11.02.04, 15:18
              Gość portalu: cinek napisał(a):

>Czy ta rozprawa w sadzie bedzie za zamknietymi drzwiami... ;)?

Raczej nie, a chcesz się wybrać ? Mogłbyś zostać korespondentem wojennym.

> Z innej beczki - podobno dopiero w czerwcu ma byc zwolane walne... :(
              >
              Z tego co wiem to Walne MUSI być zwołane do końca czerwca. Osobiscie wątpię czy
              oddadzą mieszkania do końca kwietnia. A jak skończą oddawać w maju to i Walne
              będzie w czerwcu.

> Podobno wszystkie mieszkania z pierwszego etapu maja juz swoich
              > wlascicieli... :(

To źle ???? To chyba dobrze :)

Pozdrawiam
              Zrzeszony
              • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.04, 16:02
                > >Czy ta rozprawa w sadzie bedzie za zamknietymi drzwiami... ;)?
                >
                > Raczej nie, a chcesz się wybrać ? Mogłbyś zostać korespondentem wojennym.

taaa.... ale moze gazete tam wyslac ;)

> > Z innej beczki - podobno dopiero w czerwcu ma byc zwolane walne... :(
                > >
                > Z tego co wiem to Walne MUSI być zwołane do końca czerwca. Osobiscie wątpię
                > czy oddadzą mieszkania do końca kwietnia. A jak skończą oddawać w maju to i
                > Walne będzie w czerwcu.

podczas ostatniej rozmowy ze spoldzielnia termin rozpoczecia oddawania byl
                podtrzymany - marzec/kwiecien. W najgorszym przypadku rozpoczna bez
                zewnetrznych elewacji

> > Podobno wszystkie mieszkania z pierwszego etapu maja juz swoich
                > > wlascicieli... :(
                >
                > To źle ???? To chyba dobrze :)

No pewnie, ze dobrze :) ale juz z przyzwyczajenia podczas korespondencji w tym
                temacie wstawilem ":(" ;)

>
                > Pozdrawiam
                > Zrzeszony

Ja rowniez :)
          • Gość: pablo Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.233.175.* 13.02.04, 10:05
            Czy przedstawiciele spółdzielni nie powinni ustosunkować się oficjalnie przed
            członkami spółdzielni do artykułu, a raczej do całej tej sytuacji z Urzedem
            Gminy Targówek.

pozdrawiam
      • Gość: amu Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.k.mcnet.pl 18.02.04, 14:27
        Znalazłam protokół Nr IX/2003 z sesji rady m.st.W-wy z dnia 27.03.2003r. w
        którym w pkt. 8.3 obrad na wniosek Prezydenta m.st. Warszawy w ramach
        oszczędności na Targówku zabrano fundusze na budowę zlewni ul. Elsnerów
        etap.III. Dla ciekawych załączam adres strony:
        um.warszawa.pl/v_syrenka/samorzad/index.php?dzial=protokoly&sesja=9
        • Gość: Ewaczek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 16:41
          Zerknęłam na ten link i tam jest raczej mowa o ZWIĘKSZENIU śordków na budowę
          kanalizacji-zlewni etap II – o 2.500.000 zł. Ale to oznacz, że kasa jest, tylko
          ktoś ją shiftnął na inny cel. Brak słów...
    • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.acn.waw.pl 11.02.04, 18:11
      Witam pesymistycznie.

Na początek dzięki za info o artykule, chociaż mało to optymistyczna wiadomość.
      A co do tego co ja o tym myślę, to mam dość mieszane uczucia, raczej te mało
      wesołe.

Po pierwsze zacznę od Spółdzielni. Moim zdaniem nie jest tu bez winy, głównie z
      tego powodu, że nie informowała nas odnośnie zagrożenia jakie może nastąpić.
      Wiem, wiem - jak wtedy znaleźliby klientów na lokale, ale mimo tego trochę
      normalności w kontakcie z przyszłymi lokatorami. W końcu jest to problem, może
      za przeproszeniem "gówniany", ale jest.
      Spółdzielnia na moje pytanie odnośnie kanalizacji odpowiedziała, że nie jest to
      problem, kanalizacja jest, natomiast spór idzie o nowe przyłącze. Tymczasem
      wydaje się, że problem jednak jest.

Po drugie %$##!!!!** Gmina. Nie mam słów. Jedno tylko pytanie: Czy ktoś wie kto
      tam rządzi (jaka partia), żebym ich już nigdy jako przyszły mieszkaniec ich nie
      poparł?
      Generalnie brak kompetencji, szacunku, dobrej woli, rozumu i logiki.
      Powiedzenie dziennikarzowi, że kanalizacja będzie, ale nie wiadomo kiedy, to
      tak jak powiedzenie, że jeśli będę chciał/chciała to tej kanalizacji nie będzie
      nigdy a przynajmniej do końca mojej kadencji.

Sorry, ale nie mam po tym artykule pozytywnego nastawienia, poza tym, że może
      jednak tytuł "Wpuszczeni w kanalizację" mógł znaczyć dużo, dużo gorsze
      wydarzenie, np., że nas Prezes jest już z resztą kasy na Szeszelach.

Trzymajcie się ciepło, może będzie dobrze, chociaż na Sąd nie liczę.

Wojtuk.
      • Gość: pablo Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 22:50
        Obawiam się tylko, ze jeśli spółdzielnia rzeczywiście podciąga tymczasowo
        kanalizacje na własny koszt ( tzn. na nasz wspólny - wszystkich członków) to
        gdzie sie chce z nim podłączyć. Zgodnie z informacjami z artykułu przepompownia
        nie istnieje i w najlepszym wypadku bedzie w sierpniu.
        Przewiduje, ze dopiero w tedy bedzie zgoda na zasiedlenie (bez kanalizacji nikt
        nie wyda zgody).

Reasumujac: realnym terminem zasiedlenia jest - JESIEŃ 2004r. w optymistycznym
        wariancie.
        ://///

Czy ktoś wie w jakiej kolejności przebiega procedura przekazywania lokali
        (odbiór techniczny, zgoda na zasiedlenie, itp.)... oczywiście w teorii :((

pozdrawiam
        podłamany pablo
        • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 12.02.04, 09:16
          Witajcie
          Zasiegnelem jezyka u specjalisty od wodociągów w kwestii tymczasowego przyłącza
          kanalizacji.
          Zdaje się że sprawa wygląda poważniej niż napisała "Rzepa"
          Przepompownia ścieków jest potrzebna z powodu niskiego poziomu wód gruntowych.
          Samo podłączenie do istniejącego systemu kanalizacji nic nie da.
          Tak jak pisał Pablo. Potrzebne jest wybudowanie przepompowni (sierpień 2004 r.)
          i podłączenie do tymczasowej kanalizacji.
          Nikt nie wyda zgody na zasiedlenie budynku bez gotowych wszystkich mediów. Parę
          dni temu pisałem o realnym terminie majowym.
          Chyba trzeba będzie poczekać do wczesnej jesieni.
          Ale zawsze na balkonie będzie można postawić Toy Toy'a czy innego Clip Clopa :)
          pozdroofka
          t.
          • Gość: Becik Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.ofi.pl 12.02.04, 15:22
            Hmm chyba zwolnił się lokal. Na stronie Augustówki widnieją już dwa mieszkanka
            do wzięcia

A1/16 i D0/8

Niestety chyba nasze zasiedlenie sie opóźni z powodu kanalizacji.
            Dobrym pomysłem byłoby napuszczenie prasy na gmine lub złożenie do sądu
            wniosków o odszkodowania z powodu niewywiązania się gminy ze swoich obowiązków.
            Może to by zmobilizowało tych urzędasów:(

Pozdrawiam

Z-Elsnerowiczów

• Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.148.94.* 12.02.04, 15:50
            tikey napisał:
            > Ale zawsze na balkonie będzie można postawić Toy Toy'a czy innego Clip
            Clopa :)

Fakt dźwigi stoją więc chyba nie będzie problemu z wciągnięciem tych
            nowoczesnych "sławojek" na balkony :)
            Żałuję tylko, że to osiedla jest tak daleko od siedziby władz dzielnicy.
            Chętnie dorzuciłbym się do podciągniecia odprowadzającej rury kanalizacyjnej
            pod drzwi wejściowe tego urzędu. A może mieszkańcy powinni wylewać tam swoje
            nieczystości wiaderkami :) Ale by była śmierdząca sprawa :)

Pozdrawiam
            Zrzeszony (w gównianym nastroju).
    • Gość: pablo Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.233.175.* 13.02.04, 10:45
      dziś jest w Rzeczpospolitej dalsza część...

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_040213/warszawa_a_10.html
      • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.04, 11:41
        dobrze, ze o tej sprawie wie juz "caly swiat" :)

nie rozumiem, dlaczego sprawe odroczono do maja... brak pewnych szczegolow dla
        sadu? Ustalono mozliwosc porozumienia stron poza sadem?
        • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 13.02.04, 12:45
          Witam
          > nie rozumiem, dlaczego sprawe odroczono do maja... brak pewnych szczegolow
          dla
          > sadu? Ustalono mozliwosc porozumienia stron poza sadem?
          Niejaki pan Marcin Bajko wicedyrektor miejskiego biura nieruchomości, geodezji
          i katastru liczy zapewne na kopertę z poważną zawartością sprezentowaną przez
          prezesa spółdzielni. Czerwone gnidy z urzędu dzielnicy mają swoje wtyki również
          w sądach. Z niezrozumiałych względów sprawę odroczono. Rozumiałbym że na
          tydzień góra dwa. Ale 3 miesiące.
          Dzisiaj pierwszy raz widziałem swoje mieszkanie od środka. Jestem całkowicie
          niezadowolony. Wspólnie z żoną wpłaciliśmy już 90% wartości mieszkania a nie
          mamy położonej jeszcze ani jednej rurki czy przewodu. Jest tam ciemno, zmino i
          nie widać żadnego robotnika. W każdym pomieszczeniu mnóstwo szybów, a to
          wentylacyjnych, a to kanalizacyjnych. Na oko wydaje się tam dużo mniej m2 niż
          na planie. Balkon raczej napewno nie ma 5 m2.
          Nasz przewodnik (pan Arek) zapewniał nas że już za kilka tygodni wszystko
          będzie gotowe.
          Z tego co usłyszeliśmy mieszkania w bloku A od strony działek są już tynkowane
          (pojawiły się wielkie beczki z tynkiem gopsowym) W bloku D ale od strony ul.
          Lewinowskiej trwają pracę przy instalacjach. Prace w naszej klatce w bloku D
          (od strony przedszkola) będą prowadzone na samym końcu.
          Podpytałem p. Arka o terminy odbiorów i odniosłem wrażenie że nieco się motał.
          Wspomniał że odbiory będą odbywały się sukcesywnie. Ostanie będą w bloku D
          najbliżej przedszkola (czyli nasze;( i stanie się to prawdopodobnie w MAJU.
          Chyba trzeba do tego terminu dołożyć jeszcze miesiąc.
          Pytałem też o kanalizację i artykuł w "Rz". Usłyszałem że nie ma żadnego
          problemu i osiedle uzyskało zgodę od MPWiK na tymczasowe przyłączenie do
          istniejącej sieci. Tak czy inaczej mimo że spółdzielnia autoryzowała tekst
          wywołał on sporo zamieszania i raczej nie wpłynął korzystnie na decyzje
          potencjalnych klientów.
          Zainteresowałem się też płatnością ostatniej transzy. Przyznam się że odpowiedź
          była mało jednoznaczna, ale z tego co zrozumiałem trzeba będzie wpłacić po
          wstępnym odbiorze ale przed otrzymaniem kluczy.
          Natomiast prace przy II etapie idą pełną parą. Robotnicy stawiają szalunki pod
          fundamenty, na srodku leży niezmontowany dźwig. Aż miło patrzeć.
          Zapowiedziałem się na ponowną wizytację za parę tygodni i jak nic się nie
          zmieni to trzeba będzie kogos op%@#&olić.
          PS. Dobrze byłoby ze strony spółdzielni zaktualizować kolorową reklamę przed
          wejściem do biur. Trzebaby zmienić "Termin odbioru - I kwartał 2004" na "II
          kwartał 2004", będzie wyglądało wiarygodniej.
          Przepraszam za zbyt długi wywód
          pozdrawiam
          t.
          • Gość: RAMCIN Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.pkobp.pl 20.02.04, 08:51
            Cześć tikey
            W końcu poznałem sąsiada z mojej klatki, tyle że ty będziesz mieszkal
            na "pięterku" a ja na samym dole.
            Widzę że uzyskałeś podobne informacje co do terminu, musimy się uzbroić w
            cierpliwość. W piątek 27 idę zobaczyć mieszkanko to jak będe coś wiedział
            więcej to dam ci znać.
            Pozdrawiam

• tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 20.02.04, 12:42
              Witam szanownego sąsiada.
              Postaram się nie tupać ani broń boże nie zalewać Ci mieszkania.
              Mam nadzieję że dzisiejsza wizytacja twojego przyszłego M nie wzbudzi u Ciebie
              tylu wątpliwości i niepokoju co ubiegłopiątkowa wycieczka u mnie.
              Nie mniej jednak z niecierpliwością czekam na przynajmniej krótką relację.
              Pozdrawiam wszystkich przyszłych mieszkańców Elsnerowa, bardziej tych z bloku
              D, a najbardziej z klatki I (od przedszkola) ;-)
              t.
              • Gość: RAMCIN Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.pkobp.pl 20.02.04, 15:15
                Źle mnie zrozumiałeś, bo wizytacji mieszkanka będę dokonywał dopiero w przyszły
                piątek, ale jak obejrzę to zdam relację.
                Pozdrawiam
          • abc098 Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 28.02.04, 10:41
            Wiatm aj tez ma problemy z moim miesznkiem, moze by tak nowe forum, gdzie
            bysmuy porozmaiwlai na ten temat ;)
    • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 17.02.04, 13:28
      Byłem wczoraj ok.20-tej w okolicach osiedla i zaskoczyło mnie , ze słychać tam
      było odgłosy pracy (stukanie, piłowanie itp). Niestety (dla mnie) odgłosy były
      z budynków już wybudowanych, a przy wykopach pod II etap było cicho. Chociaż
      wygrzebali spore doły.
      Czy ktoś wie coś na temat terminów oddania I etapu ? Czy jak prace są
      intensywne to oznacza, że mają duże opóźnienie czy wręcz przeciwnie ?

Pozdrawiam
      AAlik
      • Gość: pablo Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.233.175.* 17.02.04, 14:49
        Ja byłem w zeszłym tygodniu i miałem wrażenie, że więcej sie dzieje w Etapie
        II - wykopy, szalunki, fundamenty, pracujący dźwig.
        Etap I ma opóźnienie i teraz prace przy nim mają trwać dłużej, przez 7 dni w
        tygodniu. Pierwsze oddania techniczne planowane są na kwiecień, sukcesywnie
        klatkami w kierunku przedszkola.
        Przez bezposrednie zainteresowanie fragmentem inwestycji normalne jest , że
        zwracamy uwagę na nasz etap budowy i jako mało cierpliwi (to normalne w takim
        przypadku) czekamy na widoczne efekty.

pozdrawiam
        dwu-etapowców Z-Elsnerowa
        • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 17.02.04, 16:25
          Witajcie
          Spółdzielnia faktycznie przerzuciła całkiem spore siły do prac nad II etapem,
          ciekawi mnie jednak czy przypadkiem nie stało się to kosztem pierwszej części
          inwestycji.
          Przyznam się że podczas ostatniej wizyty na budowie nie spotkałem w swojej
          klatce ni żywej duszy.
          Mieszkania bloku A i D są już sprzedane i raczej nie znajdzie się ktoś kto
          zrezygnuje, a bloki B i C jeszcze szukają swoich właścicieli, a sprzedadzą się
          łatwiej gdy cokolwiek będzie wyglądało z ziemi.
          Czy ktoś z Was wie czy spółdzielnia skorzystała z podwykonawców do prac przy
          instalacjach czy może Konsbud jest wszechstronną firmą.
          Jeżeli rurki i kable kładą inne firmy to rzeczywiście rozpoczęcie ciężkich
          robót budowlanych przy etapie II było dobrym posunięciem bo obyło się bez
          przestoju. Natomiast jeżeli było inaczej i opóźnienie w oddaniu I etapu będzie
          spowodowane zintensyfikowanymi pracami nad etapem II to ja przyszły mieszkaniec
          bloku D nie jestem za bardzo zadowolony.
          Zapewne robotnicy Konsbudu powrócą do pracy w bloku A i D aby robić tynki,
          wylewki, elewacje zewnętrzne wtedy zapewne spadnie tempo prac nad etapem II.
          Ale nie ma co rozpaczać na dwumiesięcznym opóźnieniem w sytuacji gdy mnóstwo
          inwestycji w Warszawie kończy swój żywot na stanie surowym.
          pozdrawiam
          t.
          • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 19.02.04, 15:11
            Witam wszystkich,
            od dwóch tygodni planowałam napisać do wszystkich przyszłych sąsiadów ale
            zabrakło czasu.
            Kupiłam mieszkanie w budynku A w pierwszej klatce. Byłam na budowie 2 tygodnie
            temu i raczej byłam zadowolona. Wszystkie przyłącza już są, elektryka
            doprowadzona, kable telefoniczne i internetowe też już są doprowadzone do
            gniazdek. Owszem nie było tynków i podłóg ale to normalne - jescze mają czas.
            Owszem mówiły o poślizgu ale w granicach 2 tygodni (przynajmniej w moim
            przypadku.
            A ja wolę nie rozpatrywać czarnych scenariuszy - nie ma sensu zamartwiać się na
            zapas.
            A może by sie odezwałi przsyszli mieszkańcy bydynku A? Warto było by sie poznać.
            Pozdrawiam wszyskich.
            • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 15:43
              wiec sie odzywam :)

napisz jeszcze na ktorym pietrze bedziesz mieszkac :) bo my na 3
              • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 20.02.04, 16:40
                Na parterze. Dlatego w nazwe podałam numer budynku i piętro - A0.
                Pozdrawiam i cieszę się że już ktoś się odezwał.
                Może jeszcze jakiś sąsiedzi się znajdą - będzie raźniej odbierać i wykańczać
                mieszkania. Więcej osób - więcej fajnych pomysłów.
                • vader_lord Zacisze-Elsnerów cz.3 21.02.04, 14:51
                  Cześć wszystkim sąsiadom !
                  Dawno nic nie pisałem ale śledzę na bieżąco to co wy piszecie. Ale jedno nie
                  daje mi spokoju odnośnie tej sesji rady m. st. W-wa (link do sprawozdania
                  um.warszawa.pl/v_syrenka/samorzad/index.php?dzial=protokoly&sesja=9)
                  kanalizacji i zlewni ścieków z naszego osiedla. Napisane jest tam że, owszem
                  odbiera się środki na budowę tej zlewni i kanalizacji Elsnerów etap III a w
                  punkcie pierwszym piszą tam że zwiększa się środki finansowe na budowę zlewni i
                  kanalizacji Elsnerów etap II. Nie za bardzo rozumiem czego te etapy dotyczą bo
                  chyba nie etapów budowy osiedla. Pocieszające jest to że jednak Maisto jako
                  takie przeznacza środki na budowę tej kanalizacji i zlewni. Jeżeli jest ktoś
                  kto mnie może oświecić to chętnie przeczytam !!
                  Pozdrawiam sąsiadów z I i II etapu :)
    • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 23.02.04, 16:35
      Witajcie
      Mam krótkie pytanie. Czy ktoś z Was orientuje się czy łazienki będą wyposażone
      w grzejniki w modnym ostatnio kształcie suszarek drabinkowych.
      Przyznam się szczerze że zupełnie o tym zapominiałem i w spółdzielni nie
      pytałem a w załączniku do umowy realizacyjnej nie ma o tym mowy.
      Kaloryfery wiesza się pod parapetami natomiast w łazience raczej go nie zobaczę
      dlatego ciągle zachodzę w głowę gdzie takowy grzejnik może się znaleźć.
      Może ktoś o to pytał i zna odpowiedź.
      pozdrawiam
      t.
      • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.04, 17:59
        O ile pamietam to lazienka w ogole nie bedzie miala rozprowadzonej instalacji,
        tzn. rurki z woda, ogrzewaniem i spust beda sie konczyc w miejscu... gdzie
        najlatwiej je bedzie majstrom zakonczyc ;) - najblizej pionow kanalizacyjnych i
        reszty. Mam na mysli fakt, ze w lazience nie bedzie nawet szlichty na podlodze,
        aby lokatorzy wedle wlasnego uznania sami rozprowadzili instalacje. Grzejnika
        nie bedzie na pewno.
        • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 24.02.04, 10:15
          Witam
          Mimo że łazienka jest otoczona innymi ogrzewanymi pomieszczeniami to
          jakikolwiek kaloryfer powinien tam się znaleźć z racji bardzo wysokiej
          wilgotnośći. Sama wentylacja może nic nie dać i za dwa miesiące spod glazury
          zacznie wychodzić grzyb. Ciekawe czy jest jakaś norma określająca istnienie
          jakiegokolwiek źródła ciepła w łazience.
          Nie dopuszczam myśli że mieszkańcy we włanym zakresie będą kładli instalację CO
          w łazienkach. Chyba że będzie to grzejnik elektryczny, który wystarczy powiesić
          i wetknąć wtyczkę do gniazdka. Na stronie internetowej spółdzielni napisane
          jest:"... W łazienkach pod posadzkami dodatkowa izolacja przeciwwilgociowa..."
          więc wykonawca myśli nad jakąś posadzką czy też szlichtą.
          Trudno mi ocenić jak wykonawcy zrobią spusty kanalizacyjne i dopływ wody do
          urządzeń. Przyznam się że podczas ostatniej wizyty pytałem o to mojego
          przewodnika ale ten nie miał pojęcia. Nie wiadomo więc czy będą one wychodziły
          ze ściany i na jakiej wysokości czy może z podłogi. Napewno tak jak pisze Cinek
          znajdą się one najbliżej pionów kanalizacyjnych. Nie widziałem jednak żadnych
          planów i zdaje się robione jest to wedle uznania majstra.
          W niektórych mieszkaniach instalacja wodno-kanalizacyjna jest już gotowa więc
          może ktoś mnie oświeci.
          pozdrawiam
          t.
          • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.04, 12:05
            hmm... do lazienki na pewno jest doprowadzona instalacja CO, ale do kaloryferka
            to juz we wlasnym zakresie podczas prac wykonczeniowych
            • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 24.02.04, 15:42
              No terz już całkiem straciłam orientację co widziałam i co mi powiedziano.
              Podczas oglądania mieszkania widziałam doprowadzone do łazienki instalacje
              wodno - kanalizacyjne. Widziałam rurki (czerwone i niebieskie) na podłodze oraz
              widziałąm wyprowadzone ze ścian podłączenia do kranów oraz odpływy przy
              umywalce i wannie (których oczywiście jeszcze nie ma). Powiedziano mi także że
              w łazience będzie grzejnik drabinkowy.
              A teraz czytając wasze listy zastanawiam się - czy ja fobrze wszystko
              zapamientałam?
              Wniosek - muszę wybrać się tam jeszcze raz i wszystkim to polecam. A potem
              wymienimy się doświadczeniami.
              Z niecierpliwością czekam na relacje przede wszystkim przyszłych mieszkańców
              budynku A, jako oddawanego w pierwszej kolejności (najbardziej zaawansowane
              prace).
              • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 25.02.04, 16:14
                Czerwno-niebieskie rurki na podłodze to stuprocentowo zimna i ciepła woda
                instalacji wodnej, niestety nie wiem jakim kolorem oznacza cię rurki CO (pewnie
                różowym;])
                Rozprowadzenie instalacji grzewczej też będzie w podłodze a Cinek wspomniał o
                tym że mieszkańcy sami sobie i wedle uznania będą podłączali grzejniki, ale
                przecież wykonawca nie pozostawi zaślepionej rurki na środku podłogi łazienki.
                Nie przypominam sobie aby spółdzielnia pytała mnie gdzie ma mi podciągnąć rurki
                do grzejnika w łazience. Nie wiem jak u Was.
                Mam nadzieję że mimo wszystko ogrzewanie łazienki będzie a spółdzielnia nie
                powiesi w ramach oszczędości grzejnika tam gdzie powinno być lustro nad
                umywalką.
      • Gość: Ciekawa??? Re: Zacisze-Elsnerów STATUT i wpisowe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 19:22
        Mam do wszystkich pytanie? Czy wszyscy wjako wpisowe do Spółdzielni Augustówka
        wpłaciliście, aż po 3000 zł.(a udziały 2x po 1000 zł.-za mieszkanie i garaż),
        podczas gdy w ustawie o sp.mieszk. mowa jest, iż maksymalnlne wpisowe do
        sp.mieszk. nie może przekraczać wysokości najniższego wynagrodzenia (ogł. przez
        Ministra właść ds. pracy) , które teraz wynosi 824 zł. (art. 3 ust.4 ustawy o
        sp.mieszk.
        Czy ktoś z Was otrzymał aktualny statut SM Augustówka?
        Czy ktoś widział projekt całej inwestycji ( a więc jak mniemam wszystkich jego
        etapów)lub go dostał do ręki, a może ma xero? Rozliczenie calej inwestycji ,
        może bowiem nastąpic po jej zakończeniu, czyli oddaniu do uzytkowania
        wszystkich budynków objętych objętych jej zakresem.Wtedy dowiemy się wszyscy o
        dopłatach do 1m2 mieszkania, które zapewne bedą , chocby z uwagi na zmianę ust.
        o VAT!
        • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów STATUT i wpisowe??? IP: *.ptr.net.pl 24.02.04, 20:34
          Gość portalu: Ciekawa??? napisał(a):

> Mam do wszystkich pytanie? Czy wszyscy wjako wpisowe do Spółdzielni
          Augustówka
          > wpłaciliście, aż po 3000 zł.(a udziały 2x po 1000 zł.-za mieszkanie i garaż),
          > podczas gdy w ustawie o sp.mieszk. mowa jest, iż maksymalnlne wpisowe do
          > sp.mieszk. nie może przekraczać wysokości najniższego wynagrodzenia (ogł.
          przez
          >
          > Ministra właść ds. pracy) , które teraz wynosi 824 zł. (art. 3 ust.4 ustawy o
          > sp.mieszk.

No ja placilem tyle ile wymienilas. Nic mi nie wiadomo o ustawie to
          regulujacej - jesli to prawda to... czy mozna oskarzyc spoldzielnie o to,
          wykorzystala nasza niewiedze? Moze w tej ustawie sa jakies wyjadki czy
          odstepstwa? A moze po prostu jesli nawet ktos przy wplacaniu wpisowego by sie
          powolal na ustawe to podejrzewam, ze uslyszalby tylko jedna odpowiedz: "jak nie
          chcesz to nie bierz tego mieszkania - sa inni chetni" - chyba maja takie
          zbojeckie prawo :(

> Czy ktoś z Was otrzymał aktualny statut SM Augustówka?

no ja nie mam

> Czy ktoś widział projekt całej inwestycji ( a więc jak mniemam wszystkich
          jego
          > etapów)lub go dostał do ręki, a może ma xero?

chyba wisi w biurze spoldzielni

Rozliczenie calej inwestycji ,
          > może bowiem nastąpic po jej zakończeniu, czyli oddaniu do uzytkowania
          > wszystkich budynków objętych objętych jej zakresem.Wtedy dowiemy się wszyscy
          o
          > dopłatach do 1m2 mieszkania, które zapewne bedą , chocby z uwagi na zmianę
          ust.
          >
          > o VAT!

tez sie o to obawiam :(
          • Gość: Becik Re: Zacisze-Elsnerów STATUT i wpisowe??? IP: *.ofi.pl 25.02.04, 09:34
            > > Czy ktoś z Was otrzymał aktualny statut SM Augustówka?
            >
            > no ja nie mam

A ja mam:)

Spółdzielnia nie robi problemu z przekazaniem statutu, proproś Augustówkę to
            prześlą Ci mailem.

Pozdrawiam
            Becik
            • Gość: Ciekawa Re: Zacisze-Elsnerów STATUT i wpisowe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 14:16
              Mam prośbę jeśli to możliwe o przesłanie na mój mail: neta_fnm@poczta.onet.pl.
              Z góry dziękuję.
              Tylko mam jedna uwagę, statut każda szanująca się spółdzielnia powinna
              przekazać z podpisami i pieczątkami Zarzadu najpóźniej w dniu przyjęcia w
              poczet członków, bo na postanowienia statutu w formie elektronicznej w razie
              jakichkolwiek problemów trudno sie będzie powołać.
              Pozdrawiam!
          • Gość: Ciekawa Re: Zacisze-Elsnerów STATUT i wpisowe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 18:10
            • Gość: Ciekawa Re: Zacisze-Elsnerów STATUT i wpisowe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 19:28
              Witam cię Cinek!
              Oczywiście można zaskarżyc władze spółdzielni , gdyż od 15 stycznia 2003 roku,
              wpisowe powinno wynosic maksymalnie 824 zł, i ani grosza więcej.Jeszcze
              należałoby sprawdzić terminy przedawnienia roszczeń, w przypadku sprawy
              cywilnej, ale i o karną też mi tu trąca.
              Ale tak czy siak radziłabym to zrobić po oddaniu inwestycji(a właściwie po
              uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie budynku-o które się pewnie trzeba będzie
              dopytywać), o ile wcześniej się nic złego ze spółdzielnią nie stanie. (ODPUKAĆ!
              bo jakoś tam się jednak starają -przynajmniej widać, że coś się dzieje na
              budowie!)
              • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów STATUT i wpisowe??? IP: *.ptr.net.pl 25.02.04, 19:57
                Witam,

hmm... z Twojej wiadomosci wnioskuje, ze nie zaplacilas takiego wkladu. czy
                dobrze mysle? I prezes nie robil problemów?
                • Gość: Ciekawa Re: Zacisze-Elsnerów STATUT i wpisowe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 13:32
                  Prawie trafiłeś, jeszcze nie zapłaciłam. Na razie sprawdzam SM "Augustówka" i
                  zastanawiam się nad kupnem, ale mam pare wątpliwości.
                  • Gość: gosciu Re: Zacisze-Elsnerów STATUT i wpisowe??? IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 28.02.04, 07:21
                    Witam,
                    ja jak wpłacałem wpisowe to pytałem sie prezesa o niezgodnosc z ustawa.
                    Odpowiedz była mniej wiecej taka :
                    Wysokosc wpisowego była uzgodniona przed ustawa, wiec społdzilenia mogła by
                    obnizyc wpisowe ale kosztem ceny z m^2.
                    Wiec co za róznicaczy zapłacisz wiecej za wpisowe czy potem to ma przełozenie
                    na m^2
                    • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów STATUT i wpisowe??? IP: 62.148.94.* 01.03.04, 11:15
                      Ja też kiedy wpłacałem wpisowe pytałem się dlaczego kosztuje to aż 3000. Jednak
                      kiedy przeczytałem ustawę i pogadałem w Spółdzielni to w końcu zapłaciłem.
                      Powiem szczerze nie bardzo rozumiem ustawową ideę ograniczenia kwoty wpisowego
                      dla osób przystępujących do spółdzielni z własnej i nieprzymuszonej woli.
                      Ostatecznie rozumiem, że jak ktoś kupi mieszkanie na prawach własności
                      spółdzielczej od członka spółdzielni, który już raz zapłacił wpisowe to jest
                      niejako zmuszony do zapisania się do Spółdzielni. Ponieważ Spółdzielnia nie
                      może odmówić przyjęcia takiej osoby tak więc rozumiem, że ustawa ogranicza
                      kwotę wpisowego, zeby Zarządy nie blokowały w ten sposób nowokupujących. Nie
                      rozumiem jednak dlaczego ustawa ogranicza wpisowe osób, które przystępują do
                      nowo powołanej spółdzielni. Przecież jak sobie wymyślimy stowarzyszenie
                      forumowiczów piszących w tym wątku to możemy sobie ustalić wpisowe 10zł, albo
                      10.000,-zł i czy ktoś będzie chciał przystąpić czy nie - to jego prywatna
                      sprawa.
                      Z drugiej strony jako osoba, która wpłaciła 3000,-zł nie zgadzam się, żeby nowi
                      członkowie płacili po 850. Ma być sprawiedliwie, a nie musi być zgodnie z
                      ustawą.

Zrzeszony
                      • Gość: Ciekawa Re: do Zrzeszonego IP: *.acn.pl 03.03.04, 22:03
                        Zastanawiam się, czy wiesz co w ogóle dzieje się z tzw. wpisowym po jego
                        wpłacie do spółdzielni, że tak ze spokojem wpłaciłeś. A jak by ustalone było na
                        5000 , albo 10000 przy np. cenie - jak to jest ładnie ujęte w umowie"wstępny
                        koszt"- 2000 za 1m2 brutto też byś wpłacił?
                        A co do odbioru lokalu(technicznego?, ostatecznego?, czy może doczytałeś cos na
                        temat pozwolenia na uzytkowanie -polecam! Ciekawe zresztą jak to zrobią bez
                        wybudowanej przepompowni i kanalizacji? Chyba, że wiesz coś na ten temat, bo ja
                        przyznam, że tylko tyle, że spółdzielnia ma wybudować tzw. tymczasową, ale
                        pytanie kiedy????
                        • Gość: Zrzeszony Re: do Ciekawej IP: 62.148.94.* 04.03.04, 16:10
                          Gość portalu: Ciekawa napisał(a):
                          > Zastanawiam się, czy wiesz co w ogóle dzieje się z
                          > tzw. wpisowym po jego wpłacie do spółdzielni, że
                          > tak ze spokojem wpłaciłeś.

Wyobraź sobie że wiem co się dzieje z moim wpisowym. Z tych pieniędzy
                          utrzymywany jest m.in.Prezes tego interesu, pan Arek, kupowany jest papier
                          toaletowy i papier do ksero itd.
                          Trudno powiedzieć, że wpłacałem ze spokojem ale te 3000 zł to 1/50 tego co do
                          Spółdzielni wpłaciłem i o te pieniadze się tak naprawdę martwię.

> A jak by ustalone było na 5000 , albo 10000 przy
                          > np. cenie - jak to jest ładnie ujęte w umowie
                          >"wstępny koszt"- 2000 za 1m2 brutto też byś wpłacił?

A jak by Kleopatra miała inny nos to historia świata potoczyłaby się inaczej.
                          Szczerze mówiąc nie wierzyłem w cenę 2.400,-, ale jak do tej pory nie
                          słyszałem, że będzie drożej. Cóż, ryzykowałem jak pozostałe 150 osób.

> A co do odbioru lokalu(technicznego?, ostatecznego?,
                          > czy może doczytałeś cos na temat pozwolenia na
                          >uzytkowanie -polecam!

Nie wiem co miałem wyczytać, ale pozwolenie na użytkowanie wydaje właściwy
                          organ samorządowy. W naszym przypadku prawdopodobnie Urząd m.st.W-wy.

> Ciekawe zresztą jak to zrobią bez wybudowanej przepompowni
                          > i kanalizacji? Chyba, że wiesz coś na ten temat, bo ja
                          > przyznam, że tylko tyle, że spółdzielnia ma wybudować
                          > tzw. tymczasową, ale pytanie kiedy????

Napewno nic nie zrobią bez wybudowanej przepompowni i kanalizacji.
                          Może byc i tymczasowa. Os.młodych na Warszawskich Jelonkach też wybudowano
                          tymczasowo 50 lat temu i jakoś istnieje do tej pory. A jaka dla mnie różnica
                          czy zawartość mojego klozetu popłynie do Wisły tymczasową rurą czy ostateczną ?
                          A kiedy ją wybudują ? Nie wiem, ale po to zapłaciłem 3000,-zł wpisowego na
                          pensje prezesa, żeby to załatwiał. Jakbym sam to potrafił załatwic to pewnie ja
                          byłbym prezesem.

Oczywiście tłumię w sobie pewne rozterki związane z budową mojego mieszkania,
                          ale nie popadam w manie prześladowczą.
                          W życiu i tak większość rzeczy które nas spotyka związana jest ze tzw.
                          szczęściem. Bo jak powiadał mój dziadek : "Jak kto nie ma fartu to mu w
                          drewnianym kościele cegła na łeb spadnie". C'est la vie !

Pozdrawiam Zrzeszony
                      • vader_lord Re: Zacisze-Elsnerów STATUT i wpisowe??? 08.03.04, 19:43
                        Zgadzam sie z tą opinią i wpełni popieram !
                        Pozdrawiam
    • Gość: Ciekawa Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.04, 19:29
      Mam do wszystkich pytanie? Czy wszyscy wjako wpisowe do Spółdzielni Augustówka
      wpłaciliście, aż po 3000 zł.(a udziały 2x po 1000 zł.-za mieszkanie i garaż),
      podczas gdy w ustawie o sp.mieszk. mowa jest, iż maksymalnlne wpisowe do
      sp.mieszk. nie może przekraczać wysokości najniższego wynagrodzenia (ogł. przez
      Ministra właść ds. pracy) , które teraz wynosi 824 zł. (art. 3 ust.4 ustawy o
      sp.mieszk.
      Czy ktoś widział projekt całej inwestycji ( a więc jak mniemam wszystkich jego
      etapów)lub go dostał do ręki, a może ma xero? Rozliczenie calej inwestycji ,
      może bowiem nastąpic po jej zakończeniu, czyli oddaniu do uzytkowania
      wszystkich budynków objętych objętych jej zakresem.Wtedy dowiemy się wszyscy o
      dopłatach do 1m2 mieszkania, które zapewne bedą , chocby z uwagi na zmianę ust.
      o VAT!

• Gość: irka grzejnik w lazience IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 11:54
        Witam,
        w sprawie grzejnika w lazience. Mnie, ulubiony nasz, Pan Arkadiusz
        poinformowal, ze i owszem grzejnik bedzie na wyposazeniu, bedzie tez piecyk w
        lazience (w moim mieszkanku niestety nieprzesuwalny w inne miejsce).
        Co do umieszczenia go, hm, wszyscy mamy nieco inne lazienki, wiec trudno mi
        odpowiedziec, u mnie zawieszaja nad wanna, przy drzwiach do lazienki. Miejsce
        normalne.
        Pozdrawiam wszystkich,
        D-mieszkanka-w przyszlosci.
        • tikey Re: grzejnik w lazience - epilog 26.02.04, 12:15
          Witam.
          No i sprawa wyjaśniona. Szkoda tylko że nikt ze spółdzielni nie zapytał nas o
          miejsce umieszczenia grzejnika w łazience i u wielu znas znajdzie się on tam
          gdzie nie powinien. Podobnie rzecz się ma z instalacją elektryczną i
          niskoproądową. Nie dostaliśmy (a przynajmniej ja nie dostałem) zaproszenia od
          prezesa do wskazania miejsca zamontowania gniazdek i włączników.
          Jeżeli zaś chodzi o piecyk gazowy to ja mam więcej szczęścia niż Irka bo według
          planu zamontują mi go w kuchni więc może uda się go przykryć jakimiś szafkami.
          pozdrawiam
          również D-mieszkaniec w przyszłości
        • Gość: Sonia Re: grzejnik w lazience IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 26.02.04, 12:29
          Witajcie sąsiedzi,
          mam mieszkanko w bloku D.
          I pytanie :-):jak wygląda sprawa ogrzewania wody?Czy na zasadzie boilera????mam
          osobiście złe doświadczenia z boilerem:organiczona ilość ciepłej wody,
          konieczność czekania aż się nagrzeje...A jak to wygląda z tym piecykiem?
          I jeszcze jedno, wydaje mi się, że umieszczenie piecyka nad wanną jest...co
          najmniej nierozsądne.
          Pozdrawiam wszystkich
          • marta_d0 Re: grzejnik w lazience 26.02.04, 15:24
            Witam wszystkich, jestem nowa na forum. Kupiliśmy mieszkanko w bloczku D na
            parterze. zastanawia mnie skąd wiecie o piecykach w łazience, ja do tej pory
            byłam przekonana że zgodnie z założeniami spółdzielni w części Instalacje
            Sanitarne w ust. 3 punkt b gdzie jest opisane centralne ogrzewanie i woda
            ciepła będą to piece dwufunkcyjne stojące w piwnicy dla całego bloku, co prawda
            na początku prezes mówił że będzie jeden piec na całe osiedle (co niebyłoby
            jakieć bardzo korzystne) a teraz słyszę że piece będą w mieszkaniach, to
            przepraszam co?? każdy będzie miał w mieszkaniu piec do wody i ogrzewania??? to
            już chyba są jakieś żarty.
            a propos czy ktoś może wie czy coś ruszyło się z kanalizacją???
            życzę wszystkim miłego dnia.
            pozdrawiam sąsiadów Marta
    • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.acn.waw.pl 26.02.04, 12:57
      Witam i pozdrawiam wszystkich.

Dawno nic nie dodałem od siebie więc spróbuje dołożyć kilka słów do dyskusji.

1. Co do kwestii instalacji to udało mi się jakimś cudem, w ostatniej chwili
      złożyć mini projekt umiejscowienia gniazdek elektrycznych w pokojach i w kuchni
      i mam nadzieję, że zostanie to zrealizowane zgodnie z nim (projektem) właśnie.
      Piecyk gazowy również mam w kuchni więc pewnie da się go jakoś ukryć, natomiast
      co do grzejnika w łazience to faktycznie o tym nie pomyśleliśmy z żoneczką i
      pewnie będziemy musieli nieco zmienić nasz roboczy projekt.

2. Ktoś wspomniał wcześniej o możliwości wzrostu ceny za m2 w związku z
      podwyżką VAT-u na materiały budowlane. Nie chcę się mądrzyć, bo nie jestem
      prawnikiem, ale w umowie realizacyjnej jest zapis (dokładnie niepamiętam w tej
      chwili), że cena może wzrosnąć przy nieoczekiwanym, czy też niespodziewanym
      wzroście obciążeń np. podatku VAT. Natomiast podwyżka VAT-u na mat.bud. była
      wiadoma i oczekiwana już w momencie podpisywania umowy więc jak na mój gust nie
      powinna wpłynąć na wzrost ceny mieszkania i nie może być argumentem ku temu.
      Tym bardziej również, że wzrost ma nastąpić w maju a do tego czasu teoretycznie
      niemal 100% materiałów powinno być nabyte.

3. I jeszcze pytanko ode mnie. Czy wiadomo jest coś komuś o wyborze lub też
      odgórnym przyznawaniu miejsc w garażu? Mało o tym mówimy, a to jednak 20tys. za
      coś co nie bardzo wiem jak ma wyglądać np. brama na pilot czy korbę, miejsce
      szerokie na uno czy busa itp.

Pozdrawiam serdecznie, dla uzupełnienia mieszkaniec A0, muzyki słucham dość
      głośno :) WOJTUK.

• tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 26.02.04, 13:19
        Ad. 1
        Mini projekt przyjęli ale nie wiadomo czy go zrealizują ;) Długo walczyłeś o
        wprowadzenie zmian?
        Ad. 2
        22% VAT na materiały budowlane wchodzi od 1 maja a wtedy niemal wszyskie
        materiały na budowę zostaną już zakupione z wyjątkiem tego co będziemy sami
        kupowali do swojego mieszkania.
        Ale jest niestety jedna zagwostka która spać mi nie daje. Ostateczne
        rolliczenie budowy może nastąpić po zakończeniu całej inwestycji razem z
        rozliczeniem II etapu, (np latem 2005 r.) a wtedy faktycznie możemy być
        dodatkowo obciążeni wzrostem VAT na mat. bud. Chyba że wymusimy oddzielne
        rozliczenie etapu I.
        Ad. 3
        Zadałem Panu Arkowi pytanie o standard wykończenia garaży i dowiedziałem się że
        nie będzie tam tynków jednak ścieny będą pomalowane, posadzka będzie zwykła-
        betonowa (oby się nie wycierała). Nie wiem jak będą wyglądały w(y)jazdy. Czy
        będą tam szlabany, kolczatki, drzwi na korbę czy może pan Heniek będzie je
        otwierał.
        Według przepisów, cytuję:
        "...§ 21. 1. Stanowiska postojowe dla samochodów osobowych powinny mieć co
        najmniej szerokość 2,3 m i długość 5 m, przy czym dla samochodów
        użytkowanych przez osoby niepełnosprawne szerokość stanowiska powinna
        wynosić co najmniej 3,6 m i długość 5 m, a w przypadku usytuowania wzdłuż
        jezdni - długość co najmniej 6 m i szerokość co najmniej 3,6 m, z
        możliwością jej ograniczenia do 2,3 m w przypadku zapewnienia możliwości
        korzystania z przylegającego dojścia lub ciągu pieszo-jezdnego..."
        Więc autobusem nie wjedziesz;)
        Nie znam zasad według których będą przydzielane te miejsca ale zakładam że jak
        najbliżej windy która dowiezie Cię do domu.
        pozdr.
        t.
        • Gość: Ciekawa Re: Zcisze Becik -Serdeczne dzieki za statut!!! IP: *.acn.pl 26.02.04, 19:22
          Pozdrawiam,
          Ciekawa
        • Gość: gosciu Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 28.02.04, 07:30
          tikey napisał:
          > Ad. 2
          > 22% VAT na materiały budowlane wchodzi od 1 maja a wtedy niemal wszyskie
          > materiały na budowę zostaną już zakupione z wyjątkiem tego co będziemy sami
          > kupowali do swojego mieszkania.
          > Ale jest niestety jedna zagwostka która spać mi nie daje. Ostateczne
          > rolliczenie budowy może nastąpić po zakończeniu całej inwestycji razem z
          > rozliczeniem II etapu, (np latem 2005 r.) a wtedy faktycznie możemy być
          > dodatkowo obciążeni wzrostem VAT na mat. bud. Chyba że wymusimy oddzielne
          > rozliczenie etapu

Z tego co mi wiadomo, to rozliczenie obu etapów jest oddziene. Taka informacje
          uzyskałem od prezesa jeszcze przed podpisaniem umowy.

Pozdrawiam
          • Gość: Ciekawa Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.acn.pl 05.03.04, 12:41
            Co do rozliczenia inwestycji to zapewne tereny wspólne (ogródki, parkingi
            zewnętrzne, ogrodzenia itp. wchodzą do rozliczenia całości inwestycji i tak czy
            owak dopiero wtedy inwestycja (jako całość) może byc rozliczona.
            Przyznam, że dopiero jestem w rakcie analizy dokumentów , ale z samej nazwy
            etapy wnioskowac by należało, że oba etapy składają się na całość inwestycji.
            ciekawe też co będzie z przepompownią i kanalizacją, jak to rozliczy
            spółdzielnia, która na razie zaoferowała się dokonać tego we własnym zakresie,
            a potem sądzić się z samorządem o zwrot za ta inwestycjaę . aAe jaki będzie
            finał i ile to będzie trwało? Nie wiadomo , a jak na razie pod hasłem
            spółdzielnia to wykona nalezy rozumiec, iz koszt poniosa jej członkowie.
            Pozdrawiam,
      • abc098 Problemy !! 28.02.04, 10:55
        Witam
        mam pytanie czy ktos juz napotkal na jakies problemy ze spoldzielnia ?

Piszecie ze nikt nie pytal sie o piec CO, o elektrycznosc ??
        Czy moze ogladaliscie Swoje mieszkania jeszcze w fazie przed otynkowaniem ??

Ja mam "male" problemy wynikajace z nieslownosci Spoldzileni

pozdrawiam
        Alka

• Gość: haden Re: Problemy !! IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 29.02.04, 11:53
          Witam wszystkich 2 etapowców!Właśnie wstąpiłem w szeregi spółdzielni.
          Jeżli chodzi o piec:powiedziano mi w spółdzielni,że ma być kondensacyjny(z
          zamkniętą komorą spalania)typ 24 BIC firmy De Dietrich,problem w tym że na
          oficialnej stronie tej firmy nie ma takich pieców.Wysłałem meila do firmy De
          dietrich z zapytaniem ofertowym i czekam na odp.,jak sie coś dowiem to napiszę.
          Do małych mieszkań mają byc montowane piece bez zasobników na c.w.u-boję się
          czy te piece przygotują potrzebną ilość ciepłej wody.
          Jeśli chodzi o elektrykę to wydaje się że wykonana jet z głową(wszystkie kable
          jeżeli jest to możliwe są w suficie a wiec nie będzie problemu z przewiercaniem
          kabli podczas wieszania np. obrazków czy szafek kuchennych na ścianę).Jeśli
          chodzi o kontakty,gniazdka,kinkiety itp. mogą rozmieścić je wg. naszego projektu
          (jeśli otrzymamy zgodę elektryka).
          • Gość: Niezadowolony Re: Problemy !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 21:18
            to bardzo ciekawe, bo ja (I etap) mialam info ze piece owszem beda tej firmy
            tylko inny model. MYsle ze oni tak na prawde sami nie wiedza co jeszcze tam
            bedzie. U nas rodzaj pieca zmienial sie chyba ze 3 razy ;((
            nie wiem skad masz takie informacje co do elektryki, kable ida nromalnie po
            scianach. Co do reszty, to jak nie spiszesz dokladnie co i gdzie to mozesz miec
            problemy tak jak i my ;))
            Spisz dokladnie wszystko na pismie, nie wierz prezesowi na slowo.

• Gość: haden Re: Problemy !! IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 01.03.04, 16:46
              Odpisano mi z firmy DeDietrich.Jeżeli chodzi o piec 24 BIC wydaje się bardzo
              przyzwoitym urządzeniem,ale jestem trochę zaniepokojony jego ceną 12 626 pln
              netto.Czy spółdzilnię byłoby stać na montaż tak drogiego pieca do każdego
              mieszkania?Dodatkowo piec ten nie byłby w całości wykorzystany w moim mieszkaniu
              (ma za dużą moc)-możnaby nim ogrzać niewielki dom.Trochę to wszystko dziwne,a
              typ pieca jaki będzie montowany to bardzo ważna sprawa ,w przyszłości będzie
              decydować czy będziemy się komfortowo czuli w naszych mieszkaniach.
              Info na temat elektryczności dostałem od elektryka ze spółdzilni,jeśli chodzi o
              instalację w mieszkaniach to sam widziałem ,kable O ILE TO MOŻLIWE są w suficie
              (oczywiście trudno żeby gniazdka czy włączniki światła były w suficie-one są na
              ścianach).
              • Gość: Andrzej Re: Problemy !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 19:50
                Witam, obocie Panstwo macie racje
                jesli piec jest za duzy ( to owszem bedzie cieplo)
                ale nie wiem jak beda wygladaly koszty, poniewaz wiekszy piec wiecej musi
                spalac, czy nie tak ;)
                Natomiast cena bym sie nie przejmowal, bo to sprawa spoldzielni, mowia ze
                bedzie piec w cenie wiec coz,
                natomiast wazne sa parametyr, i nalezaloby sie tym mocniej zainteresowac.
    • Gość: funokoshi Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.crowley.pl 01.03.04, 14:33
      czy istniej podpisanie innej umowy niz te 3 nedzne strony nic nie znaczące.
      poza tym w tej umowie nie ma nic o udziale w gruncie o przyszlym czynszu lub
      tez o tym kto bedzie administrowal budynkiem. z rozmowy z SM wywnioskowalem ze
      cena 2600 moze sie okazac nagle 3200 jesli ktoś ma jakies informacje dobre lub
      zle prosze o przekazanie dzięki
      • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: 62.148.94.* 01.03.04, 14:52
        A jak by umowa miała 33 strony to byłaby bardziej znacząca ???
        Żeby umieć czytać tą umowę musisz przeczytać ustawę o spółdzielniach
        mieszkaniowych, prawo spółdzielcze i Kodeks Cywilny. Wtedy okaże się, że dobra
        umowa może się zmieścić na jednej stronie.

Ja specjalnych zastrzeżeń nie miałem. Oczywiście mój prawnik miał wiele
        zastrzeżeń, ale za to bieże pieniądze.

Zrzeszony
        • Gość: funokoshi harmonogram wplat IP: *.crowley.pl 01.03.04, 15:11
          w jaki sposób dokonuje sie wplat na poczet zakupionego mieszkania oraz czy
          mieszkanie przechodzi na wlasnośc razem z gruntem czy tylko samo mieszkanie
          • Gość: Zrzeszony Re: harmonogram wplat IP: 62.148.94.* 01.03.04, 15:35
            Ja jestem tzw.pierwszoetapowcem, ale chyba w umowach nic się nie zmieniło.
            Wpłat dokonuje się zgodnie z postępem robót. Jaki jest ów postęp ocenia mój
            bank i jak stwierdzi, że nie ma za co płacic nie powinien wysyłać pieniędzy.
            Zawiadomienie o konieczności wpłacenia kolejnej raty powinieneż dostać z 30
            dniowym wyprzedzeniem i do tej pory wpłaty były co dwa miesiące.
            Co do własności gruntu to w umowa mówi o przeniesieniu prawa własności
            mieszkania, a więc i należnego do tego mieszkania gruntu. Ile powinno być tego
            gruntu mówi ustawa o własności lokali. Ta sama ustawa mówi też, że udział w
            wydatkach wspólnych jest procentowy taki sam jak we współudziale w gruncie.
            Dotyczy to takich wydatków jak np. podatek gruntowy od powierzchni korytarzy
            czy też ubezpieczenie całej nieruchomości.
            Co do zarządzania to spółdzielnia ma obowiązek zarządzać nieruchomością do
            momentu wydzielenia się ostatniego mieszkania. Spółdzielnia ma też obowiązek
            wydzielić wszystkie mieszkania w terminie trzech miesięcy od rozliczenia
            inwestycji i wystąpienia z takim wnioskiem przez właściciela mieszkania.W
            momencie wydzielenia pierwszego mieszkania z mocy prawa powstaje Wspólnota
            mieszkaniowa, która do wydzielenia się ostatniego musi być zarządzana przez
            spółdzielnię, a po wydzieleniu się wszystkich może, ale już nie musi.
            Ot tak garść informacji na szybko.
            Acha, w spółdzielni mieszkań się nie kupuje tylko Spółdzielnia buduje je dla
            swoich członków z ich wpłat. Wgląda to podobnie jak u developera, ale to trochę
            coś innego. Po drugie w mieszkaniach których własność jest przenoszona na ich
            budujących lub nabywców nie ma opłat czynszu, a jedynie tzw.opłaty
            eksploatacyjne, fundusz remontowy itp. Czynsz jest tylko w mieszkaniach
            wynajmowanych nie stanowiących własności mieszkańca.

Zrzeszony
            • Gość: cinek Re: harmonogram wplat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 17:08
              Pieknie... :)

czy te same zasady dotycza miejsca postojowego w garazu podziemnym (ale ładnie
              sie to nazywa ;))?
              • Gość: Zrzeszony Re: harmonogram wplat IP: 62.148.94.* 02.03.04, 08:44
                Generalnie podobne zasady dotyczą .... uwaga ! miejsca postojowego w
                wielostanowiskowym lokalu garażowym.(ładniejsza nazwa. prawda?)
                Różnica jest taka, że najpierw wydziela się cały garaż, a potem ustanawia się
                jego współwłasność z reguły po równo na właścicicela poszczególnego miejsca.

Zrzeszony

ps. Byłem ostatanio w spółdzielni i zatrudniono tam parę nowych osób jak
                rozumiem, żeby odpowiadały na wszystkie wątpliwości. Jestem trochę zażenowany,
                że odpowiadam de facto za spółdzielnię na wątpliwości P.T. forumowiczów.
                Naprawdę to wszystko jest w ustawach i nie jest specjalnym wysiłkiem
                znaleźienie tych ustaw w internecie czy wydrukowanie z lexa w zaprzyjaźnionej
                czy własnej firmie.
    • Gość: RAMCIN Re: Wizyta IP: *.pkobp.pl 01.03.04, 18:45
      Byłem w piatek w swoim mieszkanku (budynek D, 1 klatka od przeczkola) i tak:
      Żadnych instalacji w mieszkaniu jeszcze nie ma :(
      Pojawiła się tylko rura kominowa o srednicy 30 do piecykow, co do pieca to wiem
      ze maja to byc piece 2 funkcyjne z zamknieta komora spalania.
      Dowiedzialem sie takze ze koncza instalacje w srodkowej klatce i beda zaczynac
      w mojej. Zamorowali mi dziure w lazience i wstawili framuge do drzwi
      wejsciowych w kolorze zgnilo zielonym (paskudztwo), podobno takie beda drzwi
      wejsciowe w calym bloku.
      Termin odbioru sie nie zmienia. :) (zobaczymy)

POZDRAWIAM
      RAMCIN
      • tikey Re: Wizyta 01.03.04, 19:49
        Witajcie pierwszoetapowcy, drugoetapowcy, obserwatorzy i wichrzyciele
        Od mojej wizyty na budowie minął już prawie miesiąc i zdaje się że oprócz rury
        fi-30(0) i futryny drzwi wejściowych to nic się nie zmieniło. A tyle było
        obietnic. Prace w klatce najbliższej przedszkolu powinny były rozpocząć się już
        dwa tygodnie temu a tu niespodzianka bo dopiero mają się rozpocząć.
        Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nikt ze spółdzielni nie ma odwagi wskazać
        realnego terminu odbioru ani wiarygodnie wytłumaczyć powodu opóźnienia. Uważam
        że żaden to obciach gdy zdarzy się obsuwa dwu czy trzymiesięczna natomiast
        przedstawiciele spółdzielni lawirują pomiędzy prawdą i kłamstwem, kombinują,
        obiecują, gdybają, jednym słowem pieprzą. A tymczasem stałoby się lepiej
        gdybyśmy usłyszeli prawdę.
        Z tego co piszecie to każdy ma inne informacje o modelu pieca, który własciwie
        już powinien wisieć na swoim miejscu. Jakaś taka dziwna staje się polityka
        informacyjna spółdzielni.
        Ale głowa do góry. Wszak wiosna za niecałe trzy tygodnie ;]
        t.
        • Gość: Andrzej Re: Wizyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 21:51
          Drodzy Własciciele przyszli lub jeszcze nie doszli ;)))
          A moze bysmy tak w wiekszym gronie pojawili sie na budowie w spoldzielni
          i zmusili spoldzilenie (Prezesa) do udzilenia jednobrzmiacej deklaracji co do
          terminu oddania oraz informacji co do postepu prac.
          Jesli kazdy na wlasna reke bedzie dzialal, to jak zwykle nic nie zdziala, a jak
          wiadomo w jednosci sila ;))
          • Gość: Irka Ostatnia rata IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 09:33
            Witam,
            mam pytanie do pierwszoetapowcow.
            Czy komus udalo sie wywiedziec co z terminem wplacenia ostatniej raty?
            Chocby w przyblizeniu - marzec czy kwiecien?
            Pozdrawiam wszystkich, Irka
            • tikey Re: Ostatnia rata 03.03.04, 09:43
              Witam
              Pytałem o to znanego nam wszystkim p. Artura podczas swojej ostatniej wizyty
              (13 lutego)
              Dowiedziałem się lub może bardziej wywnioskowałem (bo trochę kręcił), że
              nastąpi to pomiędzy odbiorem mieszkania a przydzieleniem kluczy.
              Innymi słowy jeżeli podpiszesz odbiór wówczas wpłacasz pieniądze i dopiero po
              zaksięgowaniu wpłaty pan prezes uroczyście wręczy Ci klucze.
              Czy już znane są jakieś przybliżone daty odbiorów?
              pozdrawiam
              t.
              • tikey Re: Ostatnia rata 04.03.04, 09:53
                Witajcie
                Małe sprostowanie. W mim poprzednim poście miałem na mysli oczywiście wszystkim
                znanego Pana Arka a nie "Artura". Więc przepraszam za przekręcenie imion.
                Jeszcze tylko słowo o ostatniej transzy.
                Zdaje się że musi ona nastąpić po wstępnym odbiorze i opomiarowaniu mieszkania
                dlatego że w sytuacji mniejszej niż zakładana w planie liczby m2 ostatnia
                transza zmniejszy się o kwotę wynikającą z tej różnicy. Oczywiście zwiększy się
                jeżeli mieszkanie okaże się większe niż w założeniach.
                Wydaje mi się jednak że termin pierwszych odbiorów ustalony na drugi tydzień
                kwietnia jest nierealny, chyba że przyszli mieszkańcy dostaną od spółdzielni
                gratisowo gumowce i kaski ochronne ;D
                pozdrawiam
                t.
            • Gość: Zrzeszony Re: Ostatnia rata IP: 62.148.94.* 03.03.04, 09:56
              Ostatnia rata z tego co wiem powinna zostać wpłacona po tzw.odbiorze
              technicznym mieszkania, a przed odbiorem ostatecznym. Teoretycznie pierwsze
              mieszkanie powinno zostać oddane do końca marca (czyli w I kwartale 2004r).
              O terminie ostatniej raty powinniśmy zostać powiadomieni z 30 dniowym
              wyprzedzeniem czyli już wiadomo, że z terminem marcowym odbioru nic nie
              wyjdzie. Z tego co mówił J.P.Prezes samo odbieranie lokali może potrwać i trzy
              miesiące . Jak zrozumiałem Prezesa to wszystkie mieszkania chce oddać do
              Walnego Zgromadzenia, a te powinno się odbyć do końca czerwca. Wydedukowałem
              więc że musi zacząć oddawać mieszkania najpóźniej w pierwszych dniach kwietnia.
              Jak będzie zobaczymy. Jak ktoś dostanie powiadomienie o ostatniej racie (a więc
              czytaj o odbiorze mieszkania) niech puści info na forum.
              Pozdrawiam zniecierpliwionych pierwszoetapowców.
              Zniecierpliwiony Zrzeszony

• Gość: Irka Re: Ostatnia rata IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 13:36
                Dziekuje Panowie slicznie!
                Moj kolega, ktory kupuje mieszkanie w A, chyba 2 klatka od strony dzialek,
                mowil mi, ze p. Arkadiusz, zreszta podobno jego przyszly sasiad, mowil mu, ze z
                cala pewnoscia dostanie klucze juz w 2 tygodniu kwietnia. Co z tego bedzie
                zobaczymy.
                Jeszcze raz dzieki, Irka
                • Gość: Zainteresowany_Pat Re: Ostatnia rata IP: *.acn.pl 05.03.04, 12:46
                  Proszę poinformujcie mnie o naziwe firmy generalnego wykonanwcy robót ( czy
                  jest to Konsbud Suwałki? ) oraz ew. podwykonawców.Czy jest ktoś na portalu z II
                  etapu?
                  Jestem zainteresowany kupnem mieszkania i na razie orientuje sytuację.
                  Dzieki za wszelkie odpowedzi i podpowiedzi.

Patryk
                  • Gość: Pat zainteresowany kupnem IP: *.acn.pl 05.03.04, 12:54
                    Proszę poinformujcie mnie o naziwe firmy generalnego wykonanwcy robót ( czy
                    jest to Konsbud Suwałki? ) oraz ew. podwykonawców.Czy jest ktoś na portalu z II
                    etapu?
                    Jestem zainteresowany kupnem mieszkania i na razie orientuje sytuację.
                    Dzieki za wszelkie odpowedzi i podpowiedzi.

Patryk
                    • aalik Re: zainteresowany kupnem 05.03.04, 15:17
                      Nie mam pojecia kto jest generalnym wykonawcą, ale na płocie był napis KOMBUD a
                      nie konsbud. Skąd są też nie wiem, ale wydawało mi się, że chyba z Warszawy,
                      albo spod Warszawy.
                      Jak byłem kiedyś na budowie to kręciło się tam sporo robotników w róznych
                      uniformach z różnymi napisami, ale Konsbudu Suwałki napewno nie było.
                      Jak jesteś bardzo tym zainteresowany to na każdej budowie musi być tabliczka i
                      tam piszą, kto buduje, na czyje zlecenie, pod czyim kierownictwem itp. Jak ktoś
                      tam będzie niech przepisze te info na forum.
                      Dawno nie byłem na placu budowy, wylali chociaż fundamenty ?
                      Alik
                      • amu4 Re: KOMBUD Wyszków 05.03.04, 20:24
                        Witam przyszłych współmieszkańców.
                        Znalazłam następujący artykuł na temat głównego wykonawcy w tygodniku "nowy
                        wyszkowiak". Trochę mi to posuło weekendowy chumor, ale pomimo przykrego
                        wydźwięku sprawy, na końcu artykułu chwalą naszą spółdzielnię jako "bardzo
                        wymagającego inwestora". Podaję link do strony z artykułem z 4.03.2004r.
                        <A HREF="http://www.nowywyszkowiak.pl/index.php?id=25&f=790">tutaj</A>

Pozdrawiam: :)
                        • amu4 Re: KOMBUD Wyszków 05.03.04, 20:28
                          Okazało się, że gazeta nie honoruje mark-up'ów.
                          Kto chce przeczytać musi sobie wkleić:
                          www.nowywyszkowiak.pl/index.php?id=25&f=790
                          Pozdrawiam
                          amu :)
                          • tikey Re: KOMBUD Wyszków 06.03.04, 12:31
                            Witam
                            Zastanawia mnie opinia p.o. prezesa Jerzego Kozłowskiego o tym, że SBM
                            Augustówka to wymagający i bardzo trudny inwestor. Czyżby spółdzielnia płaciła
                            nieterminowo a z braku innych zleceniodawców Kombud musi dla niej budować?
                            Firma Kozłowskiego zatrudnia 24 robotników i zdaje się że wszyscy aktualnie
                            pracują na naszym osiedlu. Według mnie wiele wskazuje na to że wkrótce ogłosi
                            ona upadłość i budowę będzie kontynuował kto inny.
                            Mam nadzieję że spółdzielnia szybko znajdzie wykonawcę zastępczego bo inaczej
                            tuż obok z trudem dokończonego I etapu mogą wystawać przez wiele lat elemeny
                            tylko pierwszej kondygnacji bloku B i C.
                            pozdrawiam
                            t.
                            • Gość: nowy_czlonek Zacisze-elsnerów II etap terminy IP: 5.2.* / *.chello.pl 06.03.04, 16:47
                              czy ktoś wie jak realnie będą wyglądać terminy oddania II etapu ? Poślizg jest
                              normalny, chodzi o to czy będzie to czeriwec, pażdziernik czy grudzień 2005 ?

I co sądzicie o tej cenie ? 2600 to wręcz dumpingowa cena - zastanawiam się
                              jaka będzie dopłata na końcu..
    • aalik Zacisze-Elsnerów cz.4 ? 05.03.04, 15:23
      Mam prośbę bo mnie już głupio. Niech ktoś założy nowy wątek. Albo dwa , dla
      pierwszego i drugiego etapu. Lubię sobie poczytać co tam widać i słychać na
      placu budowy, ale denerwują mnie wątki z powyżej setką postów.
      Kto teraz założy nowy wątek, ja już raz zakładałem ?

Alik
      • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 16:52
        ... wiec masz wprawe i dobrze Ci to idzie ;)
        a na pewno nikt na Ciebie za to nie bedzie zly :)
      • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.4 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.04, 16:41
        witam,
        cos cisza ostatnio... czy juz jest "Zacisze-Elsnerów cz.4" a ja o tym nie wiem :
        (?

jesli nie to prosze bardzo:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=11305893
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka