Dodaj do ulubionych

Pruszków - Inżbud

IP: *.polkomtel.com.pl 27.11.09, 12:23
Witam!
Czy ktoś kupił albo wie coś więcej na temat powstającej inwestycji przy ul.
Pańskiej w Pruszkowie, developera Inżbud Błonie?

Dzięki z góry!
Obserwuj wątek
    • Gość: majka Re: Pruszków - Inżbud IP: *.189.72.23.e-plan.pl 28.11.09, 13:02
      ja też poproszę jakieś info...
      • Gość: Zainteresowany Re: Pruszków - Inżbud IP: *.pl 07.12.09, 18:25
        Czy wiadomo już może coś na temat Inżbudu?
        • Gość: cat Re: Pruszków - Inżbud IP: *.polkomtel.com.pl 21.12.09, 16:03
          developer-widmo, bez strony internetowej, biura w pruszkowie, ni widu ni slychu,
          w samym pruszkowie mieszkancy tez o nim nic nie wiedza, pytalem 2 roznych
          znajomych...
    • Gość: gość Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.10, 23:04
      ktos coś wie na ten temat ??
      • Gość: dell Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 13.01.10, 09:16
        też szukam informacji na temat tego dewelopera i inwestycji na
        pańskiej. Mam tam zarezerwowane mieszkanie. Agenta powiedziała mi,
        że zostały 4 mieszkania (dlatego trzeba się spieszyć z decyzją) a
        kilka dni później w internecie pojawilo się 6 innych ofert mieszkań
        w tej inwestycji. Cena jest ok, dlatego zastanawiam się co jest nie
        tak z deweloperem i agencją, że sprzedaż nie idzie im pomyślnie??
        Może ktoś już kupił mieszkanie na pańskiej?
        • km.gdak Re: Pruszków - Inżbud 13.01.10, 09:35
          a może to ich pierwsza inwestycja?
          • Gość: dell Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 13.01.10, 09:49
            podobno odkupili ją od jakiegoś dewelopera, który ogłosił upadłość
        • Gość: xxl Re: Pruszków - Inżbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.10, 10:02
          Lokalizacja taka sobie więc i sprzedaż idzie licho.
        • arolst Re: Pruszków - Inżbud 14.01.10, 14:31
          ja kupiłem od nich mieszkanie, (podpisalem juz umowe przedwstepna) papiery
          pozwolenia itp wydaja sie byc ok. Z tego co sie dowiedzialem inżbud wykupil ta
          inwestycje od firmy z torunia (firma nie radzila sobie). Jedyne co jest
          podejrzane to fakt ze obecny udzialowiec firmy inżbud, był powiązany z
          poprzednia firma która zaczeła budowe tego budynku...

z tego co sie orjentowalem zostaly tylko mieszkania od 60m2 w gore.
          ja mam troche mniejsze, odbiór kluczy pod koniec marca.
          Bylem na budowie budynek stoi otynkowany, poprawiaja obecnie plytki na schodach
          bo jak powiedziala pewna osoba "firma ktorej to zlecili spieprzyla robote".
          które mieszkanie kupiłeś w ktorej klatce?? moj mail: arok@op.pl
          • arolst Re: Pruszków - Inżbud 20.01.10, 17:30
            up
            • Gość: barachło Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 21:32
              < down
          • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 22.01.10, 12:10
            Witam wszystkich. Wygląda na to, że będziemy z arolstem sąsiadami - ja mam
            wstępnie zarezerwowane mieszkanie 80 m2 (innych już nie było) w tym bloku.
            Oglądałem mieszkania w ostatnim tygodniu - wygląda na to, że w środku robota
            zbliża się do końca - kafelki na kafelki, w podziemiach ciągną jakieś zwoje
            kabli... z zewnątrz trzeba jeszcze trochę czasu, a widzę że w umowie dali sobie
            termin do września, na wykończenie inwestycji na zewnątrz...
            • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 22.01.10, 14:21
              To żem napisał... "kafelki na kafelki" ;), miało być "kafelki na klatkach".
            • Gość: gieksa Re: Pruszków - Inżbud IP: 62.121.72.* 23.01.10, 14:21
              jaka jest cena m2?
              • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 23.01.10, 23:51
                4400 zł / m2 brutto
                • Gość: Witek.K Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.10, 09:02
                  4400 zł / m2 brutto ?
                  Strasznie drogo jak za tę dzielnicę, i bardzo podstawowy standard.
                  • arolst Re: Pruszków - Inżbud 25.01.10, 13:46
                    drogo? to proszę pokaż mi lepsza obecnie ofertę?? w nowej inwestycji ?
          • Gość: monika Re: Pruszków - Inżbud IP: 193.67.24.* 29.01.10, 14:52
            ja tez kupiłam tam mieszkanie, jak narazie nie ma problemów ( bez
            słowa aneksowali termin wpłat) zobaczymy co będzie dalej...1 klatka
            pozdrawia:)
            • Gość: magda Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 00:24
              ja tez kupiłam tam mieszkanie, jak narazie nie ma problemów. zobaczymy co będzie
              dalej 5 klatka pozdrawia:)
              • Gość: Matylda Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 20:18
                ja tez kupiłam tam mieszkanie, jak narazie nie ma problemów. Zobaczymy co będzie
                dalej 2 klatka pozdrawia:)
                • Gość: Marysia Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 23:44
                  Ja tez kupiłam tam mieszkanie. Jak narazie nie ma problemów, zobaczymy co
                  będzie dalej. 9 klatka pozdrawia:)
    • Gość: ŁukaszNDM Re: Pruszków - Inżbud IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.02.10, 21:15
      witam, ja zakupiłem mieszkanie od tego developera w Nowym Dworze Mazowieckim.
      Inwestycja nazywa się "rezydencja modlińska", mają stronę www.
      Developer wcześniej zajmował się budową niewielkich obiektów handlowych. Ich
      pierwsza inwestycja mieszkaniowa to właśnie RM w Nowym Dworze Maz. Mieszkam tu
      od miesiąca. Oczywiście jest się do czego przyczepić, ale nie ma tragedii. W
      kwestii formalności szli na rękę, nie było żadnych problemów. Ściany mam proste,
      instalacje są OK, kruczków i pułapek w umowie nie miałem. Jedyne co jest
      wkurzające to konieczność płacenia za każdą duperelę nie wpisaną do umowy typu:
      ciepłomierz, pilot do garażu, klucze do drzwi na klatce, skrzynka na listy też
      płatna - 70 PLN itd. Trochę to żenujące, jak się kupuje mieszkanie za kilkaset tys.
      Pozdrawiam
      • Gość: DrugiLukaszNDM Re: Pruszków - Inżbud IP: *.hapay.pl 28.06.11, 19:47
        Ja z kolei przymierzam sie do zakupu na Paderewskiego - nadal masz dobre wrazenia co do tej firmy? ;-)
    • Gość: e. Re: Pruszków - Inżbud IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 19:34
      hejka, będziemy sąsiadami:)pozdrawiam,klatka 2, wszystko oki, praca na budowie wre:)
      • Gość: Marysia Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.10, 19:43
        hejka, będziemy sąsiadami:)
        Pozdrawiam,klatka 11, wszystko oki, praca na budowie wre, mury pną się do gury:)
      • Gość: PP Re: Pruszków - Inżbud IP: 188.33.108.* 07.03.10, 15:13
        witam,

ja tez kupiłem mieszkanko tam w klatce 2 byłem tydzien temu na budowie i już
        zabierali sie za równanie terenu przed budynkiem. Mam nadzieje że oddzadzą nam
        te klucze około 20 marca tak jak mówił Prezes. DRUGA KLATKA RULEZ:))
        • Gość: Moniczka Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 18:15
          Ja tez kupiłam tam mieszkanie. Nie ma i nie będzie żadnych problemów, 7 klatka
          pozdrawia:)
          • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 07.03.10, 20:31
            Hmmm... w bloku budowanym w Pruszkowie są tylko 3 klatki... Czy Ty przypadkiem
            nie piszesz o Nowym Dworze...? ;)
            • Gość: Bronisław Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 21:47
              Więcej klatek niż małp :)
        • Gość: monika Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.10, 18:21
          no niestety nie oddadza mieszkanie zgodnie z terminem. Dzis rozmawialam z
          prezesem i przyblizony termin to 10.04 bo musza polozyc chodniki przed
          odbiorem;/ a mialo byc tak pieknie:(
          • Gość: dell Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 10.03.10, 10:55
            nie dobrze, nastawiłam się już, że 31/03/2010 odbiór kluczy a po
            świętach wprowadzam ekipę remontową. Mam nadzieje, że to jedyna
            zmiana terminu..:(
            • Gość: e. Re: Pruszków - Inżbud IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.03.10, 18:24
              żle się dzieje, prawdopodobnie koniec kwietnia:(
              • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 16.03.10, 21:19
                Nie straszcie ludzi - źle to by się działo, jakby developer zwinął manatki i nic
                nie robił. ;) A widać że robota do przodu idzie - dzisiaj podobnież zaczęli
                robić zjazd do garażu podziemnego. Zima była solidna, to trudno winić o
                miesięczne opóźnienie.
                Fakt że ja na to patrzę z innej perspektywy - mam w umowie termin do 31 maja (z
                takim terminem były podpisywane późniejsze umowy, ze względu na mrozy
                opóźniające pracę), więc jakby nawet na koniec kwietnia oddali, to dla mnie i
                tak przed terminem.
                Rozmawiałem z developerem, to na początek maja planują rozpoczęcie nowej
                inwestycji na Żbikowie - pewnie jak u nas skończą. Więc im też zależy, żeby
                oddać możliwie szybko.
                BTW, jaki termin oddania macie w swoich umowach?
                Pozdrawiam
                • Gość: dell Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 17.03.10, 09:47
                  ja ma w umowie termin oddania mieszkania: 31.03.2010
                  zagospodarownaie terenu wokół bloku do 30.06.2010
                  • Gość: dell Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 17.03.10, 09:49
                    ja mam w umowie termin oddania lokalu: 31.03.2010
                    termin zagospodarowania terenu wokół bloku do 30.06.2010
                    • Gość: monika Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 18:40
                      kolego chyba Ci sie cos pomylilo, teren wokol budynku powinien byc oddany do
                      30.09 nie czerwca

ja mam koniec marca lokal i teren koniec września ( dali sobie pół roku na
                      ogarnięcie wokół bloku)
                      tak samo do końca czwrzesnia najpozniej muszą oddać mieszkania na 100%,
                      zabezpieczyli się "siłami wyższymi" ( mrozy) które uniemożliwiły im oddanie
                      budynku do końca marca
                      generalnie klada juz chodnik wokol, wjazd do garazu jest podgrzewany zeby nie
                      zamrzal, panie juz myja szybki w lokalach i od przyszlego tygodnia mozna robic
                      odbioru techniczne , a odbiory lokatorskie to pewnie pozniej jak sami odbiora
                      budynek. Dowiedzialam ze tylko tyle ze pilot do bram i garazu bedzie kosztowal
                      70 pln
                      • Gość: PP Re: Pruszków - Inżbud IP: 188.33.123.* 22.03.10, 21:12
                        Witam,

ja już jestem po odbiorze technicznym, jutro lub pojutrze odbieram klucze. Mam
                        nadzieje że główny odbiór odbędzie się w połowie kwietnia.
                        • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 22.03.10, 22:22
                          O, tylko pogratulować. :)

I jakie wrażenia z odbioru - obyło się bez jakichś znaczących usterek?
                          Odbierałeś sam, czy brałeś jakiegoś budowlańca?

Pozdrawiam
                          • Gość: PP Re: Pruszków - Inżbud IP: 188.33.115.* 24.03.10, 21:50
                            Witam,

ja miałem w 2 klatce mieszkanko odbierałem sam tzn. bez fachowców stwierdziłem
                            że nie opłaca mi się nikogo brać bo już byłem w tym mieszkaniu kilka razy
                            wcześniej i sprawdzałem mniej więcej wszystko tzn ściany, okna, drzwi,
                            wentylacje. |Teraz pozostaje zabierać się za remont.
                            • Gość: monika Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 23:22
                              ja bylam dzisiaj, niestety jest kilka usterek, moze sie czepiam ( jako kobieta)
                              ale skoro tyle place to ma byc ok, po swietach maja sie odzywac co i jak. nie
                              wiem czy wiecie ale musimy zalozyc sobie domofon, do tego koszt pilota do garazu
                              i inne pierdoly beda kosztowaly:(
                              • Gość: Matylda Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 01:46
                                Ja tez kupiłam tam mieszkanie. Jak na razie nie ma problemów, zobaczymy co
                                będzie dalej. 1 klatka pozdrawia:)
                              • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 25.03.10, 07:36
                                Myślę że kilka usterek zawsze się znajdzie... było coś poważnego, czy tylko
                                niedociągnięcia? Zgadzam się z Tobą, że ma być OK i trzeba wymagać tego, za co
                                się zapłaciło.

Domofon musimy założyć sami, ale rozumiem że instalacja domofonowa, zgodnie z
                                załącznikiem, jest?
                                • Gość: monika Re: Pruszków - Inżbud IP: 193.67.24.* 25.03.10, 10:31
                                  instalacja jest, powaznych usterek nie było, generalnie chodzi o
                                  podrapane szyby i parapety, peknieta plytke na balkonie i krzywo
                                  zamontowane wywietrzniki:) noi i jeszcze obity grzejnik:(, cos tam
                                  jeszcze z sufitem maja poprawiac.
                                  • Gość: PP Re: Pruszków - Inżbud IP: 109.243.182.* 25.03.10, 14:21
                                    U nas nie było żadnych większych niedociągnięć. A te drobne nawet jak by się
                                    pojawiły to i tak ekipa będzie mi robić mieszkanie więc może coś poprawić. I tak
                                    u mnie w mieszkaniu łazienka jest źle zaprojektowana od samego początku i muszę
                                    przestawiać ścianę. Więc jakoś to będzie ale to że domofonów nie montują to
                                    trochę przeginają według mnie. Piloty są płatne około 70zł.

Ale sprawa najważniejsza w tym wszystkim to generalny odbiór budynku bo sprawa
                                    się już przeciąga a uzyskałem informację od Prezesa że zgłosili już budynek do
                                    odbioru, zobaczymy jak im to pójdzie i mam nadzieje ze około 20 kwietnia
                                    załatwia już ten odbiór bo nie można nic ruszać na ścianach itd.
                                    • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 25.03.10, 21:22
                                      A powiedzcie mi, macie jakieś pomysły jak zabudować te kasetony na rolety nad
                                      oknami? Z tego co zrozumiałem, to ma zostać tak jak jest, czyli goły plastik na
                                      wierzchu... nie wygląda to zbyt estetycznie...
                                      • Gość: monika Re: Pruszków - Inżbud IP: 193.67.24.* 26.03.10, 08:37
                                        pomaluj na kolar ściany i będzie lepiej :D
                                        ja zamierzam obniżyć sufity i wszystko zakryć...najgorsze jest to ,
                                        że co chwila zmienia mi się koncepcja i juz sama nie wiem co chce:(
                                        • Gość: PP Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.254.175.* 26.03.10, 11:10
                                          można się tego pozbyć, przynajmniej w pokojach bez tarasu kupując firanki i
                                          wieszając je są sposoby żeby to zakryć tak mi się wydaje. Czy wiecie może jaki
                                          adres będzie miał nasz blok bo na odbiorze mam Pańska 21 wy też tak macie?
                                        • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 26.03.10, 13:52
                                          No tak, całe mieszkanie będzie lepiej wyglądało, jak w końcu będę kafelki,
                                          podłogi, pomalowane ściany, a nie gołe tynki i wylewki. ;) Ja raczej na obniżane
                                          sufity (poza łazienkami i może częściowo kuchnią) się nie zdecyduję - teraz jest
                                          u mnie chyba 2,63m, po dołożeniu posadzek i obniżeniu sufitu zostałoby z tego
                                          jakieś 2,40m, jakby chcieć przykryć całe te kasety na rolety - trochę mało...

Ciekaw jeszcze jestem formalności dotyczących odbioru. Jak było z tą
                                          powierzchnią mieszkania - przedstawiono Wam jakiś dokument wystawiony przez
                                          geodetę, zgodnie z umową? Jeśli tak, to czy była tam tylko sumaryczna
                                          powierzchnia, czy powierzchnia poszczególnych pomieszczeń?

Dostaliście certyfikat energetyczny budynku/lokalu? Teraz to chyba jest wymagany
                                          dokument...
                                          • Gość: PP Re: Pruszków - Inżbud IP: 109.243.177.* 26.03.10, 14:30
                                            Ja nie dostałem żadnego dokumentu bo to będzie chyba dawane przy całkowitym
                                            oddaniu mieszkania razem z pilotami do bram kluczami do liczników a co do
                                            certyfikatu to wspomniałem że taki che od nich i zapisali to sobie w swoich
                                            notatkach i chyba tez to będzie bo generalnie dają to i chyba maja nawet
                                            obowiązek z tego co czytałem.
                                          • Gość: PP Re: Pruszków - Inżbud IP: 109.243.236.* 29.03.10, 18:58
                                            czy ktoś z Was pytał tez o certyfikat energetyczny budynku/lokalu?
                                            • Gość: monika Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 18:34
                                              wszyscy dostana certifikaty energetyczne....

inwestor za darmo wkuwa rury w lazienkach wiec tylko sie o to upomnijcie a nie
                                              bedzie to tak wygladalo:)
                                              • Gość: PP Re: Pruszków - Inżbud IP: 188.33.58.* 30.03.10, 22:10
                                                Pani Moniko nie bardzo rozumie jak to jest z tym chowaniem rur w łazienkach? czy
                                                oni faktycznie robią to za darmo gdy się ich poprosi o takie pochowanie? jak to
                                                wyglada bo nie ukrywam że jeśli tak by było to poprosiłbym ich o takie
                                                pochowanie rur.
                                                • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 01.04.10, 13:36
                                                  Ja sam jeszcze nie odbierałem, ale z tego co wiem, to trzeba się o to po prostu
                                                  wykłócić.

A powiedzcie mi, czy przy odbiorze developer udostępnia jakieś podstawowe
                                                  narzędzia typu długa poziomica albo kątownik, czy trzeba mieć wszystko we
                                                  własnym zakresie?
                                                  • Gość: monika Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.10, 17:16
                                                    co do rur, to rozmawialam z hydraulikiem bo chcailam to zrobic we wlasnym
                                                    zakresie ( wkucie odplywow w lazience) przeniesc odplyw w aneksie, przeniesc
                                                    grzejnik w salonie. na co hydraulik mi powiedzial : inwestor najpierw mial
                                                    pomysl wykonczenia na odplywu na wierzchu-w lazience, ale jesli ktos chce je
                                                    wkuc to maja to zrobic ZA DARMO ( to nie jest zadna zmiana projektowa, wiec
                                                    trzeba im tylko powiedziec o tym). generalnie przy odbiorze nic ze soba nie
                                                    mialam bo to i tak nie ma sensu bo nie sadze zeby burzyli sciany jakby byly
                                                    krzywe czy katy nie mialy 90 st. w razie pytan podaje swoj @ m.i.k.a@poczta.fm
                                                    pozdrawiam
    • arolst Re: Pruszków - Inżbud 26.03.10, 20:09
      witam,
      odbieram mieszkanie 29.marca. Macie moze jakiegoś specjalistę ??
      (2 klatka 3p pozdrawia ;))
      • Gość: PP Re: Pruszków - Inżbud IP: 109.243.184.* 26.03.10, 22:19
        idź sam i posprawdzaj szkoda kasy na takie coś. weź poziomice 1 lub 2 metrowa
        przykładaj do ścian sprawdź wentylacje zapalniczko czy ciągnie i reszta to
        detale szyby parapety drzwi i tyle co tu sprawdzać
    • Gość: malgosia Re: Pruszków - Inżbud IP: *.tvk.torun.pl 28.03.10, 12:13
      czy teren bedzie ogrodzony??
      pozdrawiam 2 klatka
      • Gość: PP Re: Pruszków - Inżbud IP: 188.33.58.* 30.03.10, 20:02
        Z tego co widziałem już zaczynają od strony przedszkola grodzić.Wiec będzie
        raczej ogrodzenie. Gorzej może być z przodu ponieważ chodnik jest w ogrodzeniu i
        nie wiadomo jak go poprowadzić.
        • Gość: e. Re: Pruszków - Inżbud IP: 193.24.14.* 15.04.10, 11:54
          Witam, jak się dowiedziałam, to ogrodzenie będzie tylko od strony
          balkonów:( Niestety ale będziemy musieli się pewnie złożyć i zakupić
          ogrodzenie ze wspólnoty, bo tam mnóstwo pijaków się kręci, jak
          zauważyłam którejś nocy... Odbiór budynku- nie wiadomo kiedy!Ja mam
          w umowie do końca marca i co? nici
          Pozdrawiam.
          • Gość: w Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.116.104.* 15.04.10, 21:22
            To ciekawe z tym ogrodzeniem, bo jak ja się pytałem to miało być również od
            strony parkingu...ale co jest projekcie to nie wiem. A co do odbioru to do 31.03
            to mieli wydać lokale a całość oddać (zagospodarować teren) bodajże do końca
            września. Ja za to mam inny problem, stwierdziłem że jedna ściana w poziomie
            nie trzyma kąta prostego no i sufity w 3 pomieszczeniach krzywe. Kierownik
            budowy stwierdził, że nic nie poradzi a deweloper myśli już 3 dni. Ciekaw jestem
            co wymyśli.
            • Gość: a Re: Pruszków - Inżbud IP: *.subscribers.sferia.net 23.04.10, 08:25
              Witam,
              zastanawia mnie problem z odbiorem budynku, z tego co rozmawiałam z
              kierownikiem budowy blok zgłoszony był do odbioru prawie mieciąc temu,
              a nadal jest nieodebrany.Czy ktoś wie jaki jest ustawowy termin miedzy
              zgłoszeniem a odbiorem?
              • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 23.04.10, 11:25
                Rozmawiałem dzisiaj z kierownikiem budowy i mówił, że z odbiorem jest wszystko
                OK, czyli zgodnie z procedurami. Ostatnio (chyba w tym tygodniu) budynek został
                odebrany w zakresie p.poż. i dopiero po tym odbiorze dokumenty ze straży
                pożarnej zostaną przekazane do nadzoru budowlanego i wtedy ten będzie mógł się
                zająć dalszymi procedurami.

Wypełniłem przy okazji dokumenty do umowy z zakładem energetycznym. Podobnież
                jak już będą mieli wszystkie umowy podpisane, zakład energetyczny będzie
                zakładał liczniki. Także w naszym interesie jest, żeby wszyscy podpisali
                dokumenty możliwie szybko - swój prąd zawsze tańszy niż budowlany.

Rozbierają chodnik przed blokiem. Pytałem robotników dlaczego, podobnież wyszedł
                im centymetr za nisko czy za wysoko i muszą poprawić.
            • Gość: p Re: Pruszków - Inżbud IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.05.10, 19:21
              Witam, ciekawy jestem czy pojawiły się już jakieś nowe informacje w sprawie
              odbiorów, i czy wyjaśniła się sprawa tego ogrodzenia? pozdrawiam
              • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 10.05.10, 21:08
                Jeśli chodzi o ogrodzenie z przodu budynku to jakiś tydzień temu rozmawiałem z
                przedstawicielem developera, który zdecydowanie zaprzeczył żeby było
                kiedykolwiek rozważane przez developera postawienie ogrodzenia przed budynkiem.
                Wg jego opinii i tak zostało nam zapewnione więcej niż wynika z umowy i
                projektu, m.in. rolety w oknach, schody do klatek z kostki i podgrzewany podjazd
                do garażu. Możemy natomiast wg niego postawić taki płot na nasz koszt po
                zawiązaniu wspólnoty. Słyszałem (chociaż to bardziej plotka niż potwierdzona
                informacja), że koszt byłby około 6000 zł.
                • Gość: w Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.116.102.* 11.05.10, 23:08
                  Co do ogrodzenia od frontu to musi być ono co najmniej 4m od budynku więc tutaj
                  jest pies pogrzebany i faktycznie po odebraniu budynku i zawiązaniu wspólnoty
                  trzeba będzie coś takiego wykonać ale cena 6000zł wydaje się być trochę zbyt
                  wysoka (no ale to kwestia wyboru firmy). Co do tych pozostałych "gratisów" to do
                  końca nie chce mi się wierzyć w gest inwestora, pewnie żeby oddać budynek musiał
                  takie rzeczy zrobić i już, no ale na pewno to tego nie wiem. Może faktycznie z
                  niego filantrop.
                  • Gość: A Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 13:37
                    Witam, jak kupowaliśmy mieszkanie to były rolety antywłamaniowe, miał być
                    budynek ogrodzony i to też przeważyło o zakupie mieszkania. Potem okazało się,
                    że z ogrodzeniem trzeba będzie poczekać do odbioru ostatecznego budynku, co nie
                    robi nam różnicy. Ale jak teraz mówią, że mamy to sobie sami ogrodzić, to jak
                    dla mnie to nie jest w porządku! Ogrodzenie miało być i powinno być! Było
                    mówione, że będzie ogrodzone tak jak przy budynku obok, więc dlaczego teraz po
                    zapłacie 90% i co poniektórzy 100% miałoby się to zmienić i mielibyśmy za to
                    płacić dodatkowo?
                    • Gość: A Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 12.05.10, 16:04
                      Czy brak ogrodzenia faktycznie tak Wam Drodzy Państwo przeszkadza?
                      Proszę wziąć pod uwagę, że tam są wąskie jednokierunkowe uliczki,
                      instalując ogrodzenie ograniczacie możliwośc zaparkowania. Rozumiem,
                      że pewnie wszyscy mamy miejsca garażowe wykupione, ale w przypadku
                      posiadania 2 samochodów cy też wizyty gości po zainstalowaniu
                      ogrodzenia nie będzie możliwości sprawnego zaparkowania. Towarzystwo
                      na Żbikowie jakie jest każdy powienien wiedzieć kupując mieszkanie.
                      Jeśli inwestor nie wybyduje ogrodzenia myślę, że nie ma potrzeby
                      brnąć w koszta.
                      • Gość: B Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.116.104.* 13.05.10, 09:41
                        A ja to widzę tak - skoro ogrodzenie jest z 3 stron to z czwartej też musi być
                        bo inaczej to po co w ogóle ogrodzenie. A jak ogrodzenie postawi się pomiędzy
                        parkingiem i chodnikiem to nie sądzę żeby były jakieś problemy z parkowaniem. W
                        budynku sąsiednim jest ogrodzenie i parking i jakoś się dało. Druga sprawa że to
                        koszt dodatkowy będzie bo i domofon trzeba będzie podłączyć i samo ogrodzenie
                        wybudować ale dzieląc koszt na 32 myślę, że nie będzie to jakoś dużo. Mnie
                        bardziej denerwuje sprawa sprzedaży miejsc parkingowych przed budynkiem, wszak
                        miały być ogólnodostępne a nie rezerwowane...
                        • Gość: A Re: Pruszków - Inżbud IP: *.subscribers.sferia.net 13.05.10, 10:01
                          Czuję się zaskoczona informacją o sprzedaży miejsc parkingowych przed
                          budynkiem, czy to pewne?
                          Z tego co kiedyś słydszałam to są to miejsca gościnne, więc ogólno
                          dostępne, jak ktoś ma jeden samochód to wystarczy mu miejsce w garażu a
                          na przyjazd gości, nie będzie kupował przecież miejsca parkingowego
                          przed blokiem.
                          Podatek od gruntu będziemy wszyscy płacić również za miejsca parkingowe
                          przed blokiem, więc czemu jedni mają tam parkować bo se "kupili" a inni
                          nie.
                          Pozatym jak ktoś nie ma co z kasą robić to niech nabija kabze
                          developerowi, przed blokiem obok też chyba niektórzy kupili miejsca bo
                          kiedyś stały tam słupki zagradzajace wjazd, których teraz jakoś nie
                          widać.
                          • Gość: p Re: Pruszków - Inżbud IP: 82.177.11.* 13.05.10, 11:01
                            Można było kupić miejsca to się kupowało, chyba normalne że wole mieć gdzie
                            zaparkować po pracy a nie szukać gdzieś wolnej miejscówki po dzielnicy... A co
                            do płotu to miał być wiec trzeba się zebrać i niech po odbiorze developer
                            postawi. Domofon to koszt nasz i to było mówione na początku. Niech furtka
                            będzie na kluczyk a jak wspólnota wybierze dostawcę domofonu to podepną też do
                            furtki.
                            • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 62.29.141.* 13.05.10, 17:21
                              Z tego co się dowiedziałem w rozmowie z przedstawicielką developera z agencji
                              nieruchomości, to miejsca parkingowe przed blokiem nie są przeznaczone na
                              sprzedaż i będą ogólnodostępne. Wyjątkiem są tutaj dwie czy trzy osoby, dla
                              których zabrakło miejsc w garażu podziemnym i którym zostały w drodze wyjątku
                              sprzedane miejsca przed blokiem. Swoją drogą, podobnież pozostali mieszkańcy nie
                              są na tym "stratni", bo miejsc parkingowych przed blokiem i tak jest "o kilka
                              więcej, nic pierwotnie było planowane" (hmmm....).
                              • Gość: Czesia Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 22:59
                                Dziewiąta klatka pozdrawia
                              • Gość: a Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 11:44
                                Z tego co mi się kojarzy, to miejsc parkingowych jest 29, a mieszkań 32, tak?
                                • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 14.05.10, 11:59
                                  Tak, zgadza się.
                              • Gość: lekko wq Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.116.104.* 14.05.10, 11:56
                                A może grunt pod te trzy miejsca deweloper też dołożył dodatkowo. Coraz więcej
                                niejasności się tworzy, a to sprzedaż miejsc przed budynkiem, a to brak
                                ogrodzenia od frontu, ciekawe jakie kwiatki jeszze wyjdą i co faktycznie jest
                                zawarte w projekcie....
                                • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 14.05.10, 12:09
                                  Z ciekawości zapytam, skąd i jakie dokładnie mieliście informacje o ogrodzeniu
                                  od frontu? Ja nie przypominam sobie żeby ktoś mi to obiecywał...
                                  • Gość: a Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 13:21
                                    ogrodzenie miało być od strony ulicy Pańskiej pomiędzy chodnikiem a miejscami
                                    postojowymi, tak jak w budynku obok. Informacje zarówno od agencji nieruchomości
                                    (przy oglądaniu mieszkania), dewelopera (przy podpisywaniu umowy), potem
                                    informacje od przedstawiciela dewelopera, przy wyjaśnianiu kwestii spornych,
                                    potwierdzone kolejny raz w agencji nieruchomości.
                                    • Gość: p Re: Pruszków - Inżbud IP: 82.177.11.* 14.05.10, 13:45
                                      w jakim celu jest ogrodzenie z 3 stron jeśli go nie "zamkną" od pańskiej. Jasno
                                      było mówione że teren będzie ogrodzony od pańskiej.
                                      • arolst Re: Pruszków - Inżbud 14.05.10, 22:31
                                        nie wiem czy widzieliście ale już jest "zamkniecie" ogrodzenia w połowie
                                        budynku, zobaczymy jak będzie z tym ogrodzeniem czas pokaże, jeżeli nie będzie
                                        to ja nie zamierzam "dopłacać" do ogrodzenia. Nie wiem czy macie świadomość ale
                                        najwięcej osiedli zamkniętych jest właśnie w Polsce. Z zagranicy przyjeżdżają
                                        architekci podziwiać zjawisko osiedli zamkniętych w PL.
                                        Co do miejsc parkingowych to zgodnie z prawem (trzeba dokładnie to jeszcze
                                        sprawdzić) developer nie może sprzedawać miejsc przed budynkiem należą one do
                                        wszystkich. Ktoś kupił miejsce?? Sprawdziliście dokładnie czy napewno legalnie??
                                        Jeżeli nie to wątpię ze wszyscy sie zgodzą żeby ktoś mial miejsce na własność
                                        przed budynkiem. Radze to sprawdzić dokładnie bo później będzie latanie po
                                        sądach z developerem a miejsca parkingowego i tak nie będzie.

btw kiedy sie wprowadzacie ??
                                        • Gość: p Re: Pruszków - Inżbud IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.05.10, 00:10
                                          Tak mam świadomość że w Polsce jest najwięcej osiedli zamkniętych ale sa ku temu
                                          jasne przesłanki... Czy swojej działki też nie ogradzasz?? Ja osobiście nie
                                          życzę sobie by po trawniku pod moim blokiem chodziły psy z całej ulicy i
                                          urządzały sobie toaletę, a powodów jest dużo więcej. Poza tym skoro było mówione
                                          że płot ma być to musi być.

A miejsca postojowe przed budynkiem z tego co wiem były sprzedawane normalnie z
                                          wpisem do umowy i każdy miał taką możliwość, więc skoro ktoś nie chciał to teraz
                                          nie bardzo ma możliwość zgadzać się lub nie.
                                          • Gość: A Re: Pruszków - Inżbud IP: *.subscribers.sferia.net 15.05.10, 15:41
                                            Przy podpisywaniu umowy nikt nie wspominał, bynajmniej nam o możliwości
                                            kupienia miejsca parkingowego przed blokiem (jest parking podziemny),
                                            pozatym logiczne było by sprzedawanie tych miejsc gdyby było ich tyle
                                            co mieszkań, a tak co? - kupili wybrani.
                                            Podejrzewam że teren gdzie są parkingi należy do wszystkich mieszkańców,
                                            więc takie miejsce można by kupić nie od developera ale od wspólnoty
                                            jak się zgodzą wszyscy mieszkańcy.
                                            Wszyscy oprócz mieszkania kupili prawo do udziału we współwłasności
                                            gruntu, na którym są miejsca parkingowe.
                                          • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 15.05.10, 15:43
                                            Co do sprzedaży miejsc parkingowych przed budynkiem to developer i agentka
                                            mówili mi przed podpisaniem umowy wprost, że te miejsca są nie na sprzedaż i nie
                                            ma żadnej możliwości żeby je kupić czy zarezerwować. A że byłem jednym z
                                            ostatnich kupujących (wg developera jako przedostatni podpisałem umowę
                                            przedwstępną), więc na pewno nie można powiedzieć, że te miejsca były
                                            sprzedawane "normalnie".
                                          • Gość: xxl Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 21:04
                                            a osobiście nie życzę sobie by po trawniku pod moim blokiem chodziły psy z całej ulicy i urządzały sobie toaletę,

Myślę, że mieszkańcy budynku nie będą wychodzić ze swoimi pieskami po za ogrodzenie i urządzać z ulicy toalety dla piesków.
                                            • Gość: A Re: Pruszków - Inżbud IP: *.subscribers.sferia.net 15.05.10, 21:20
                                              też mam taką nadzieję, było by miło gdyby właściciele piesków sprzątali
                                              po swoich ulubieńcach.
                                              • Gość: A Re: Pruszków - Inżbud IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.05.10, 12:21
                                                zgadzam się :)
                                                • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 16.05.10, 12:57
                                                  To ja też się dołączę. :)
                                      • Gość: A Re: Pruszków - Inżbud IP: *.subscribers.sferia.net 15.05.10, 15:44
                                        Prace wykończeniowe w pełni, planujemy koniec maja.
                                        Czekamy na prąd,
                                        • Gość: monia Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 21:02
                                          III klatka pozdrawia
                                        • Gość: monika Re: Pruszków - Inżbud IP: 193.67.24.* 17.05.10, 08:13
                                          nie boicie sie tak wykanczac mieszkan nie majac jeszcze decyzji o
                                          oddaniu budynku do uzytkowania? ja nawet nie podpisalam jeszcze
                                          protokolu odbioru zeby nie zamykac lokalu, bo moze sie okazac ze
                                          przyjdzie jakas komisja i bedzie chciala zobaczyc lokal, wtedy
                                          dopiero zaczna sie problemy jak wejda a nic nie bedzie zgodne z
                                          projektem.podobno decyzja juz jest u starosty ale czekaja na
                                          oryginal. ciekawe jakiego notariusza nam zaproponuja i za jaka
                                          stawke bedziemy podpisywac akty.
                                          • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 17.05.10, 09:08
                                            Miejmy nadzieję, że budowali zgodnie z projektem. ;) Myślę, że o ile nie będzie
                                            jakiejś skargi albo nie wyjdą jakieś inne kwiatki przypadkiem, to komisja nie
                                            będzie sobie zawracała głowy mieszkaniami i tym, czy na pewno ścianka działowa
                                            nie jest przesunięta 10 cm względem projektu. Chociaż fakt faktem, że jeśli
                                            miałbym przesuwać czy burzyć ściany, to wstrzymałbym się z tym jednak do odbioru.

Stawka notariusza pewnie standardowa... Drożej wziąć nie mogą, a taniej nie
                                            chcą. ;) Tutaj www.rp.pl/narzedzia/calc_nieruchomosci.jsp możesz sobie
                                            zgrubnie obliczyć jaki będzie koszt aktu notarialnego. Najważniejsze że nie
                                            będziemy musieli płacić 2% PCC (tak jak to jest przy rynku wtórnym).
                                            • Gość: A Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 17.05.10, 15:55
                                              ale podobno ludzie masowo wyburzają ściany i przerabiają mieszkania. Kierownik
                                              budowy mówił, ze on przymyka na to oko-tzn. udaje że nic nie widzi. W naszym
                                              pionie podobno wszyscy wyburzają tę samą ścianę (pomiędzy kuchnią a
                                              salonem?).Odbiór się przedłuża, więc to zrozumiałe, że ludzie nie chcą czekać z
                                              remontem.
                                              • Gość: A Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 10:03
                                                my też wyburzamy tą ścianę, ale czekamy na odbiór
                                                • Gość: D Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 18.05.10, 10:21
                                                  z jednej stromny to bezsensu czekać na odbiór. Przecież i tak tej
                                                  ściany docelowo tam nie będzie i tak. Podpisaliśmy umowę, mieliśmy
                                                  odbiór techniczny, więc można założyć, ze było wszystko zgodne z
                                                  projektem-gdyby nie nikt by nie zaczął remontu i nie podpisałby
                                                  dokumentów. A to czy ściana zostanie wyburzona dziś czy za tydzień
                                                  to chyba nie robi znaczenia komisji. Zresztą urzednicy mają inne
                                                  sprawy na głowie niż zajmowanie się byciem i nie byciem ściany w
                                                  mieszkaniu...
                                                  • Gość: A Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 10:42
                                                    i oby tak było :)
                                        • Gość: E Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 14:57
                                          Nadal nie ma prądu?
                                          • Gość: Z Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 20.05.10, 15:32
                                            wlaśnie przeczytałem maila o wizji lokalnej.
                                            27-28 wyjęty z robót budowlanych? na prawdę nie może nikogo byc na
                                            budowie? obawiam się o materiały budowlane w mieszkaniu, trzeba dac
                                            im klucze i rozumiem, ze będą zwiedzac każde mieszkanie. A tam...
                                            cóż robota wre. Nie podoba mi się to.
                                            • Gość: A Re: Pruszków - Inżbud IP: *.subscribers.sferia.net 20.05.10, 22:08
                                              Osoba , która robi odbiór może zarzyczyć se obejrzeć każde
                                              mieszkanie, ale nie musi tego robić.
                                              Skoro mamy możliwość wcześniej wykańczać mieszkania przed odbiorem,
                                              to nie narzekajmy że na dwa dni wstrzymują nam prace, bo na dobrą
                                              sprawę mogli nam nie pozwolić na żeadne prace przed odbiorem.
                                              Nie sądzę też że może coś zginąć, klucze mają być u kierownika,
                                              który na życzenie komisji odbierającej będzie otwierał lokale.
                                              • Gość: E Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 08:44
                                                No w sumie tak, odbiór miał być 31-03, a mamy koniec maja, więc w sumie łaski
                                                nikt nam nie robił, że później dostaliśmy klucze niż mamy zapisane w umowie
                                                • Gość: A Re: Pruszków - Inżbud IP: *.subscribers.sferia.net 21.05.10, 13:46
                                                  W umowie mamy też zapisane że termin może się przesunąc do końca
                                                  września, więc nie róbmy tragedii, a odbiór im będzie szybciej tym
                                                  lepiej dla nas.
                                                  Oby wszystko było OK, i do niczego się nie doczepili.
                                                  • arolst Re: Pruszków - Inżbud 24.05.10, 00:41
                                                    z tego co wiem juz kilka osob mieszka w tych mieszkaniach, cześć osob ma
                                                    wszystko juz do mieszkania kupione. Nie boicie sie tak oddać kluczy ?? tylko
                                                    proszę nie piszcie mi ze trzeba zaufać itp. tj polska...
                                                  • Gość: E Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 08:33
                                                    nie boisz się mieszkać bez ogrodzenia, gdzie klatki są bez domofonów i każdy
                                                    może wejść do budynku, a jednocześnie boisz się zostawić materiał w mieszkaniu,
                                                    gdzie zostawiasz klucze pod opieką kierownika budowy i tylko on ma dostęp?
    • Gość: Ewa Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 10:51
      Witam,

Jakieś nowości z budowy?
      • Gość: monika Re: Pruszków - Inżbud IP: 193.67.24.* 17.06.10, 13:45
        domofony załozone, czekamy na decyzję o oddaniu budynku, piloty do
        garażu można juz odbierać, większość mieszkań sie już wykańcza,
        część jest już zamieszkała. zastanawiam się kiedy ogarną te
        klatki.schematów wszelkich układów jeszcze nie ma więc trzeba
        wiercic na czuja i modlić się,żeby nie trafić w kabel:)generalnie do
        przodu:)
        • Gość: monia Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 19:24
          III klatka pozdrawia i zaprasza wszystkie małpy.
        • Gość: a Re: Pruszków - Inżbud IP: 109.243.198.* 20.06.10, 22:13
          witam,
          a co myślicie o odpłatnych pilotach? ja w 11& pkt.3 mam że sprzedawca wyda
          klucze do wszystkich pomieszczeń więc skoro kupiłem parking to niech mi wyda
          klucze a nie chcą teraz jeszcze 100zł dodatkowo? a co ciekawe taki pilot
          kosztuje max.50zł w nice bo oni im zakładali ten system.
          • Gość: A Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 10:40
            też uważam, że mają obowiązek wydać wszystkie klucze, do garażu też. A jeśli
            pilot to wydatek max. 50 zł, to tym bardziej nie mam zamiaru płacić drugie tyle.
            Zresztą jak narazie to nikt mnie nie poinformował ani o możliwości odebrania
            pilota, ani o żadnych dodatkowych kosztach, więc czekamy na jakieś oficjalne
            pismo od dewelopera ...
            • arolst Re: Pruszków - Inżbud 25.06.10, 14:54
              plus opłata za komplet kluczy 30PLN :P
          • Gość: xyz Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.116.104.* 30.06.10, 09:28
            No cóż w sprawie kluczy i pilota po - otrzymałem odpowiedź że nie są obowiązkowe
            i nie muszę kupować a po przedstawieniu zapisu z par. 11 już odpowiedzi nie
            uzyskałem. Czy ktoś oprócz mnie próbował rozmawiać z tymi śmiesznymi ludźmi??
            • Gość: a Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.254.208.* 30.06.10, 23:33
              tak ja też się powołałem na ten paragraf i nie odpisali również a po jakimś
              czasie odpisali że tak naprawdę to nie jest napisane w jaki sposób będą dawane
              czy za free czy za kasę wiec chyba sami zadecydowali.
              • Gość: DE Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 01.07.10, 10:33
                WITAM, a czy wiecie może Państwo co z notariuszem? Informowali już,
                że na przełomie VI i VII będzie notariusz. Dziś mamy 01.07.2010 i
                cisza. Czy ktoś ma już notariusza 'odhaczonego'?
                • Gość: monika Re: Pruszków - Inżbud IP: 193.67.24.* 02.07.10, 08:08
                  nic na temat notariusza nie wiadomo, na temat pilotów i kluczy
                  dowiedziałam się od kierownika budowy nie z biura. Mam wrażenie że
                  kierownik budowy się bardziej interesuje niż deweloper. Kiedy 3
                  tygodnie temu pytałam o oddanie budynku P. Robert powiedział, że w
                  ciągu tygodnia powinnien otrzymać decyzje, a okazało się ze nawet
                  nie było komisji na budowie.Schematów elektrycznych etc też jeszcze
                  nie mają. Muszę stwierdzić, że od strony " papierowej" współpraca
                  wygląda kiepsko. Umowy też miały być podpisywane w październiku a
                  były dopiero w grudniu. Teraz jest sezon urlopowy więc nie sądzę
                  żebyśmy w najbliższym czasie "zaliczyli" notariusza.
                  • Gość: a Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.10, 12:39
                    ręce mi opadają na tego dewelopera. niekompetencja pracowników, totalna
                    dezinformacja, i wypieranie się wszelkich ustaleń, to dla tego dewelopera norma.
                    zapisane jest w umowie, że klucze muszą być wydane po uregulowaniu płatności
                    wynikających z umowy, które są wyszczególnione w konkretnych paragrafach, a
                    potem okazuje się, że musimy za to płacić. brak odpowiedzi na zgłaszane wady.
                    nie mówiąc już o tym, że nie chcą wydawać certyfikatów energetycznych, jak ciąży
                    na nich obowiązek. stanowczo odradzam jakąkolwiek współpracę z tym deweloperem!!!
                    • Gość: an Re: Pruszków - Inżbud IP: 109.243.23.* 07.07.10, 10:19
                      Podobno certyfikat energetyczny wydawany jest na budynek, a nie na
                      poszczególne mieszkania - taką informację uzyskałem. I nie ma mowy o
                      jakiś odpisach.
                      Podpisywanie aktów notarialnych na przełomie sierpnia/września.
                      Wiecie coś o tym?
                      A co z miejscami parkingowymi? Miały być dla gości, a okazuje się,
                      że są na sprzedaż....
                      • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 07.07.10, 19:29
                        O terminie podpisywania aktów notarialnych rozmawiałem z p. Robertem Wiśniewskim
                        - potwierdził że planowane jest to właśnie na przełomie sierpnia/września.
                        Dowiedziałem się też, że budynek uzyskał już prawomocne pozwolenie na użytkowanie.

Co do miejsc parkingowych to nie są one na sprzedaż. Jedyny wyjątek uczyniono
                        dla dwóch osób, dla których zabrakło miejsc w garażu podziemnym. Żadne inne
                        miejsca, poza tymi dwoma na których już założona jest blokada, nie mają być
                        sprzedawane.
                        • Gość: dell Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 12.07.10, 08:35
                          a wiadomo coś czy i kiedy zrobią porządki na klatkach? Czy klatki
                          wymalują jeszcze czy zostaną tak brudne ściany jak są?
                          widziałam, że "parapety" połozyli, ale reszty prac porządkowych na
                          klatkach nie widać. Zostawili to Wspólnocie Mieszkaniowej?
                          • Gość: pp Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 14:08
                            mają czas do końca listopada chyba na dokończenie przestrzeni wspólnych.
                            bardziej martwią mnie awarie bramy garażowej i bram wyjazdowych. czy może ktoś
                            wie co się z tym dzieje?
                            • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 13.07.10, 17:07
                              Awarie rzeczywiście są regularne - od czasu uruchomienia serwis był wzywany już
                              chyba pięć razy, a bramy nadal nie działają poprawnie. Ostatnia wersja firmy
                              instalującej bramy, to rzekomo "nieprawidłowe napięcie, które powoduje
                              rozregulowanie sterowników/procesora bram". Z tego co wiem wezwany został
                              elektryk, który jednak nie stwierdził żadnych odchyleń od normy, więc piłeczka
                              wraca do firmy instalującej bramy.
                            • Gość: wspólnota Re: Pruszków - Inżbud IP: *.igd.com.pl 26.07.10, 16:51
                              Witam, jesteśmy ze wspólnoty Modlińska 1 w Nowym Dworze Maz. nam też
                              blok budował Inżbud. Może połączymy swoje siły w rozwiązywaniu
                              problemów? Jesteście już zorganizowani? My od kwietnia mamy
                              wspólnotę, zarząd itd. staramy się walczyć o swoje interesy z
                              deweloperem, jak jestescie zorganizowani to proszę o kontakt:
                              modlinska-ndm@wp.pl -to mail kontaktowy członków naszej wspólnoty.
                              Jak macie chęć napiszcie-razem łatwiej.
    • Gość: zamiejscowy Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 25.07.10, 21:32
      witam mieszka nas coraz wiecej moze czas pomyslec o skrzynkach na
      korespondencje.najtansze jakie znalazlem 29zl na lokal.
      • Gość: Nowy Dwór Maz. Re: Pruszków - Inżbud - Nowy Dwór mazowiecki IP: 94.254.234.* 26.07.10, 17:55
        Witamy w fan Clubie
        panów Pawexxsa i Wiśnixxxkiego.
        W dzisiejszych zawodach na niekompetencje i brak wiedzy prowadzi Robercik W. ale
        tylko o pół punktu IQ wyprzedza swego szefa Kamilka.
      • Gość: dell Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 29.07.10, 09:04
        Pomysł ze skrzynką popieram! III klatka
        • Gość: xxx Re: Pruszków - Inżbud IP: *.subscribers.sferia.net 29.07.10, 12:08
          Dzwoniłam z pytaniem na infolinię pocztową o skrzynki, sprawa jest
          prosta jeżeli mamy adres (tylko czy na pewno mamy?) możemy zakładać
          skrzynki, tylko kwestia czy każdy robi to indywidualnie(ryzyko
          bałaganu na klatkach i skrzynki różnorodne), czy się organizujemy i
          kupujemy jednakowe skrzynki?
          • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 29.07.10, 12:41
            Adres powinniśmy mieć, skoro budynek dopuszczony do użytkowania. Zorganizować
            musimy się tak czy siak - chociażby po to, żeby zadecydować o formie zarządzania
            wspólnotą (szczególnie że wg developera nie będzie on pełnił zarządu wspólnotą
            nawet na początku, bo kilka osób zawarło takie zastrzeżenie w umowie
            przedwstępnej). Więc akurat skrzynki mogą być dobrym tematem do uzgodnienia na
            początek.
            • Gość: xxx Re: Pruszków - Inżbud IP: *.subscribers.sferia.net 29.07.10, 20:52
              Zgadzam się w stu procentach, kwestia gdzie odbędzie się spotkanie,
              kiedy i w jaki sposób poinformować wszystkich mieszkanców (co prawda
              wielu odwiedza forum, ale dobrze by było gdyby byli wszyscy).
              Kolejna sprawa to zapoznanie się z cenami tych skrzynek pocztowych,
              trzeba przeprowadzić jakieś rozpoznanie.
              O formie zarządzania wspólnotą też warto pomyśleć, czy będziemy
              wynajmowali zewnętrznego zarządcę z uprawnieniami, czy powołamy
              zarząd z mieszkańców.
          • Gość: an Re: Pruszków - Inżbud IP: *.devs.futuro.pl 30.07.10, 12:45
            adres przecież jest - już otrzymaliśmy blankiety wpłaty z PGE, więc
            trzeba coś zdziałać z założeniem skrzynek.
            • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.07.10, 15:17
              O, a kiedy dostaliście i na jaki adres? Ja na razie nic poza przesłaną umową nie
              dostałem i nie wiem czy się upominać, czy czekać... BTW, na jaką kwotę są faktury?
              • Gość: xxx Re: Pruszków - Inżbud IP: *.subscribers.sferia.net 30.07.10, 16:25
                Ciekawe z tym PGE, my też mamy narazie tylko umowę, która przyszła
                na adres jaki podalismy do korespondencji (w naszym przypadku nie
                tutejszy).
                Z tymi wpłatami to interesujące, bo przecierz nikt nie chodził
                spisywac liczników?
                Co ze skrzynkami, patrzyłam w internecie cena za skrytkę ok. 45 zł.
                • Gość: zamiejscowy Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 30.07.10, 21:27
                  adres juz mamy.listy tez dochodza jak sie akurat jest w domu inaczej
                  trzeba odbierac z poczty.skrzynki to koszt ok 29-35zl.informacje o
                  spotkaniu mozna wywiesic na drzwiach wejsciowych.
                  allegro.pl/item1119568705_skrzynki_pocztowe_euroskrzynki.html
                  • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 01.08.10, 13:28
                    Listy dochodzą, jak akurat gdzieś na klatce znajdzie się walające awizo... :/

A co do PGE to ktoś się orientuje jak wygląda sprawa opłat za przyłączenie? Z
                    tego co wiem, dla budynków jednorodzinnych opłata za przydział kW mocy umownej
                    wynosi jakieś 100 - 200 zł, co przy naszych 12,5 kW dawałoby okrągłą sumę na
                    dzień dobry...
                    • Gość: dell Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 02.08.10, 08:13
                      zauważyłam, że większość z Państwa ma zerwane płytki na balkonie -
                      coś z nimi nie tak? zmianę robi deweloper czy we własnym zakresie?
                      • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 02.08.10, 09:59
                        Płytki to pół biedy... spieprzyli izolacje - kilku osobom woda deszczowa wchodzi
                        do mieszkań (przy drzwich balkonowych). Kapało też w garażu. Teraz zrywają
                        wszystko po kolei, robią izolację i kładą płytki na nowo. Chyba pomaga, bo u
                        mnie, po ostatnich deszczach było OK, pomimo że nie było gotowych płytek. BTW,
                        samo układanie płytek to też była straszna fuszerka. Nie wiem czy zauważyliście
                        na swoich tarasach/balkonach fragmenty, gdzie fugi nie schły po deszczu przez
                        długi czas...? Okazało się, że poprzedni wykonawca zamiast zrobić jak należy
                        fugi, napchał między płytki kleju... Może to i lepiej - problemy z izolacją
                        przeciwwilgociową wyszły już teraz, a nie po gwarancji. ;) Przy okazji,
                        schrzanione są też obróbki blacharskie na balkonach i deszczówka z niektórych
                        balkonów zacieka po elewacji. To też mają przy okazji poprawić. A prace wykonuje
                        oczywiście developer na swój koszt, w ramach gwarancji.
                    • Gość: xxx Re: Pruszków - Inżbud IP: *.subscribers.sferia.net 02.08.10, 08:17
                      Listy nie dochodzą, bo na ten adres powinno nam kilka przyjść i nic.
                      Opłaty za przyłoczenie to chyba sprawa developera.
                      Przyszły nam pierwsze rachunki za prąd, bez opłat dodatkowych.
                      • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 02.08.10, 10:00
                        Nie jestem przekonany, czy to faktycznie obciąża developera - w końcu to my
                        indywidualnie podpisujemy umowy. Ale jeśli faktycznie tak jest - to w końcu
                        jakaś miła wiadomość. :)
                        • Gość: dell Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 02.08.10, 11:55
                          jeszcze zapytam o internet. Ktoś wie czy jest szansa założenia ASTER
                          lub UPS? niby jakies ulotki o kablówce i necie dostałam, ale oferta
                          średnio mi się podoba.
                          • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.08.10, 19:46
                            Nie ma - to nie Warszawa. ;) Telkab nie jest zły, sam z niego korzystam.
                            Ostatnio co jakiś czas podnoszą prędkość, przy tym samym abonamencie, bez zabaw
                            w nowe promocje czy umowy terminowe od nowa.
                          • arolst Re: Pruszków - Inżbud 03.08.10, 14:05
                            obecnie nic oprócz telkab i bezprzewodówki nie dostaniesz. Pytalem ups,
                            tp i aster ;) podobno to przez to ze jest to nowy budynek sytuacja ma
                            sie zmienic za jakis czas :P
                            a telkab ma jedna wade, robia instalacje w godzinach 8-16 :P bosko nei
                            wiem kto to wymyślił.
                            • Gość: ania Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 07:34
                              witam, czy u Państwa też leci brązowawa, lub żółta ciepła woda? na początku
                              myślałam, że to nowy budynek, potem te przeróbki przy łopuszańskiej, ale to
                              drugi miesiąc się utrzymuje i nie wiem gdzie to można zgłosić
                              • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.10, 08:56
                                Tak, u nas jest ten sam problem... :( Myślę że na początek trzeba męczyć o to p.
                                Wojtka - jeszcze u nas dość regularnie bywa. Tak samo jak z bramą, która
                                regularnie nie działa...
                                • Gość: Ania Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 14:51
                                  a zgłaszał Pan to już? jakie były odpowiedzi?
                                  • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 13.08.10, 22:32
                                    Wody jeszcze nie - w przyszłym tygodniu pogadam. Tyle że dobrze byłoby, gdybym
                                    nie tylko ja zgłaszał temat wody - inaczej wyjdę na pieniacza - wszyscy
                                    zadowoleni, a mi kolor nie pasuje. ;)

A co do bram to regularnie przyjeżdżają je naprawiać, ale generalnie nie mają
                                    koncepcji co jest nie tak. W każdym razie wystarczy je "zresetować", żeby znowu
                                    przez kilka dni było dobrze.
                                    • Gość: Karol Re: Pruszków - Inżbud IP: 193.23.63.* 17.08.10, 16:00
                                      Witam,
                                      czy ktoś już może wie, kiedy mają wreszcie podpisywać akty
                                      notarialne?
                                      • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 17.08.10, 21:40
                                        Cytując kierownika projektu z wczoraj: "Akty notarialne są już przygotowywane."
                                        • Gość: aaa Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 25.08.10, 11:32
                                          czy coś Państwo ustalili w sprawie skrzynek pocztowych? to dość
                                          kłopotliwe, że korespondencja nie przychodzi
                                          • Gość: xxx Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 30.08.10, 09:47
                                            Wsprawie skrzynek ustaleń brak.
                                            Prosze wypowiedzcie się czy zebranie mieszkańców w godz. 18-20 było
                                            by możliwe, coś musimy zacząć ustalać?
                                            • Gość: Ania Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 11:52
                                              Witam. jak dla mnie godziny są dobre, proszę o podanie wstępnego terminu. Warto
                                              się spotkać, bo brak informacji o aktach a dostaliśmy pisma o opłatach
                                            • Gość: xxx Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 30.08.10, 12:00
                                              Czy otrzymaliście od dewelopera deklaracje do wypełnienia o
                                              częściach wspólnych?
                                              • Gość: Ania Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 12:58
                                                tak, tylko nie bardzo rozumiem na jakich to zasadach miałoby być naliczane,
                                                skoro nie ma ani aktów, ani wspólnoty, ani umowy z deweloperem na zarządzanie.
                                                • Gość: yyy Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 30.08.10, 13:37
                                                  dla mnie godziny ok. Można wywiesić kartkę na klatkach o której
                                                  spotkanie ma się odbyć. nawet jak wszyscy nie przyjdą to zakładam,
                                                  że wszyscy skrzynki pocztowe będą chcieli mieć. Można kupić skrzynki
                                                  i przekazywać klucze do nich tylko za zapłatą.
                                                  • Gość: xxx Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 30.08.10, 16:06
                                                    Proponuję aby spotkanie odbyło się np. w ten czwartek o
                                                    19,zastanawiam się tylko nad miejscem ( mi do głowy przychodzi garaż
                                                    ale może to głupi pomysł).
                                                    Czekam na dalsze propozycje.
                                                    Zobaczymy ile osób się pojawi i co ustalimy?
                                                  • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 30.08.10, 17:21
                                                    Ja też myślę, że garaż to jedyne rozsądne miejsce. Chyba, że ktoś ma ochotę
                                                    zaprosić wszystkich sąsiadów do siebie. ;)

Co do opłat to jak rozumiem będą rozliczone media i śmieci, i tutaj trudno mieć
                                                    pretensje do developera - szczególnie że, wg umowy przedwstępnej, obowiązek
                                                    partycypacji w tych kosztach pojawia się od czasu odebrania mieszkania.
                                                    Natomiast jeżeli developer będzie próbował naliczyć jakieś inne opłaty, to tutaj
                                                    IMHO należałoby ostro zaprotestować.

Zastanawiam się, czy przynajmniej na początek nie byłoby dobrze wybrać jakiejś
                                                    firmy zajmującej się zarządzaniem wspólnotami. Przynajmniej żeby na początku
                                                    doprowadzić tutaj wszelkie tematy do porządku. Chociażby ktoś doświadczony
                                                    powinien mieć pieczę nad tym, żeby cała wymagana dokumentacja od developera
                                                    została przekazana wspólnocie. Należałoby też pomyśleć o ubezpieczeniu wspólnoty
                                                    - zarówno OC, jak i o ubezpieczeniu budynku. Przydałoby się też zadbać o
                                                    porządek na klatkach i wokół budynku - niestety otoczenie śmietnika wygląda
                                                    kiepsko, a sam śmietnik tragicznie.

Przy okazji prośba - nie zostawiajcie kartonów czy gabarytów pod śmietnikiem, bo
                                                    wtedy firma nie ma obowiązku ich wywozić. Ostatnio coraz częściej widzę, że w
                                                    koszach jest dużo miejsca, a kartony po sprzętach, jakieś styropiany, itp.
                                                    walają się oparte o ścianę. :(
                                                  • Gość: xxx Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 30.08.10, 18:24
                                                    Ok. teraz tylko trzega przygotować obwieszczenie do mieszkaców.
                                                    Z tym że wspólnotę to możemy zawiązać dopiero jak będziemy mieli
                                                    akty notarialne.
                                                    Warto by pomyśleć o jakimś monitoringu lub chociarz atrapach kamer,
                                                    ukradli nam sporniki do bram wjazdowych.
                                                    Jeżeli chodzi o sprzątanie to proponuje narazie ustalić jakąś
                                                    kolejność wśród mieszkańców,
                                                    Co do śmieci popieram, pod koszem syf aż wstyd.
                                                  • Gość: Ania Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 09:32
                                                    chodzi o akcję ze wspornikami sprzed odbioru kluczy, czy teraz coś się stało?

warto pomyśleć o kluczyku do śmietników, bo dziwne gabaryty w śmietniku lądują i
                                                    koniecznie wyegzekwować tę niedziałającą bramę, bo spacery z psami się odbywają
                                                    na skróty przed podjazd do garażu.

brak ogrodzenia też daje się we znaki, śmieci rzucane na chodnik, spacery z
                                                    psami itd.

a czy wiadomo coś o aktach?
                                                  • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 31.08.10, 11:19
                                                    Piszesz o wcześniejszym wydarzeniu, czy o tym, że teraz na bramie nie ma
                                                    siłownika? Jeśli chodzi o stan obecny, to siłownik zdemontowali w ramach naprawy
                                                    gwarancyjnej. Miał zostać zainstalowany siłownik innego rodzaju (na 230V), ale
                                                    ponieważ od początku szwankował, zostaliśmy chwilowo bez niczego. Żadnej
                                                    kradzieży tym razem nie było.

Wspólnota powstanie z mocy prawa, jak już będziemy mieli akty notarialne, ale
                                                    nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy już teraz zaczęli myśleć o istotnych dla
                                                    nas kwestiach i chociażby zorientować się, jak wygląda oferta firm
                                                    zarządzających nieruchomościami.

Co do sprzątania, to po doświadczeniach z kamienicy w której mieszkały tylko
                                                    trzy rodziny nie wierzę, żeby system "sprzątają mieszkańcy wg listy społecznej"
                                                    miał szansę się sprawdzić przy dziesięć razy większej liczbie mieszkańców.
                                                    Chyba, że wśród nas wyłoni się jakiś Anioł (z Alternatywy) i weźmie wszystko w
                                                    garść. ;-)
                                                  • Gość: yyyy Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 31.08.10, 12:04
                                                    Podsumowując - kwestie do omówienia na naszym spotkaniu:

1. skrzynki pocztowe-kupno, montaż
                                                    2. śmietnik - klucz
                                                    3. sprzątanie klatek, terenu - sami czy zatrudniamy firmę
                                                    sprzątajaca (ew. znajdziemy jakąs panią ze Żbikowa do sprzątania)
                                                    4. firma zarządzająca wspólnotą- za i przeciw

5. od siebie wnioskuję o założenie furtki od strony przedszkola-
                                                    towarzystwo na pańskiej stojące przy śmieciach i na ulicy nie należy
                                                    do najsympatyczniejszych, teren od strony przedszkola wydaje się
                                                    przyjazny i przy wieczornych powrotach z PKP wolałabym isc tamtędy

jeszcze jakies postulaty???
                                                  • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 31.08.10, 12:15
                                                    6. Ogrodzenie terenu od strony ulicy Pańskiej. Koszt podobnież około 6000 zł.
                                                    7. Zagospodarowanie terenu przeznaczonego w planach budynku na plac zabaw.
                                                  • arolst Re: Pruszków - Inżbud 01.09.10, 12:06
                                                    kamera > niepotrzebny nic niedający oprócz dodatkowych kosztów bajer
                                                    :P
                                                    skrzynki pocztowe > koniecznie
                                                    śmietnik - klucz > bez przesady :P
                                                    sprzątanie klatek, terenu - sami czy zatrudniamy firmę
                                                    sprzątajaca (ew. znajdziemy jakąs panią ze Żbikowa do sprzątania)
                                                    > pani ze żbikowa bedzie > taniej i dzieki temu ktoś bedzie miał
                                                    lepiej w życiu
                                                    firma zarządzająca wspólnotą- za i przeciw > macie za duzo $$ ??

"od siebie wnioskuję o założenie furtki od strony przedszkola-
                                                    towarzystwo na pańskiej stojące przy śmieciach i na ulicy nie należy
                                                    do najsympatyczniejszych, teren od strony przedszkola wydaje się
                                                    przyjazny i przy wieczornych powrotach z PKP wolałabym isc tamtędy"

furka ok ale raczej ze wzgledu na rodziny z dziećmi uczęszczającymi
                                                    do pobliskiego przedszkla, z tym towarzystwem nei przesadzaj, ktoś
                                                    miał jakieś problemy z nimi ?? poprostu młodzież nie ma co robić nie
                                                    popadajmy w paranoje :P sam tak kiedyś stałem pod blokiem ;)

"Ogrodzenie terenu od strony ulicy Pańskiej. Koszt podobnież około
                                                    6000 zł. " raczej bardzo odlegly temat, najpierw musza sie wszyscy
                                                    wprowadzić, pozatym ja osobiście jestem przeciwny ogradzaniu budynku
                                                    z tej strony kolejna polska paranoja :P

ogolnie szczerze jedyne co sie oplaca jezeli juz tak sie ludzie boja
                                                    o swoje mieszkanie blok itd to wykupienie pakietu w agencji ochrony.
                                                    Pewniej, bezpieczniej, ubezpieczone wszystko i wbrew pozorom nie
                                                    kosztuje to tak duzo.

i nie rozumiem w jakim celu i co da ogrodzenie budynku od Pańskiej ??
                                                    nie widziałem zeby ktoś siedział na schodach przy klatce albo robił
                                                    niewiadomo co. Jakby teren byl jeszcze duzy przed buynkiem to ok
                                                    mozna ogrodzić dla dzieci zeby miały sie gdzie bawić ale tutaj jest z
                                                    1,5m od klatki po co nam jeszcze ogrodzenie ??
                                                  • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 01.09.10, 15:24
                                                    arolst napisał:

> kamera > niepotrzebny nic niedający oprócz dodatkowych kosztów bajer

Yeap, jak szukałem mieszkania trafiłem do pewnej kamienicy na Żbikowie - "z
                                                    monitoringiem". Efekt u nich jest taki, że kamery zostały już tylko jako gadgety
                                                    na ścianach, bo kto by miał czas bawić się w oglądanie tego, co się dzieje dookoła.

> sprzątanie klatek, terenu - sami czy zatrudniamy firmę
                                                    > sprzątajaca (ew. znajdziemy jakąs panią ze Żbikowa do sprzątania)
                                                    > > pani ze żbikowa bedzie > taniej i dzieki temu ktoś bedzie miał
                                                    > lepiej w życiu

Albo pana - dobrze żeby taka osoba zajmowała się tez odśnieżaniem w zimie,
                                                    koszeniem trawnika, wymieniła przepaloną żarówkę, nasmarowała skrzypiące drzwi,
                                                    itd., itp.

> furka ok ale raczej ze wzgledu na rodziny z dziećmi uczęszczającymi
                                                    > do pobliskiego przedszkla,

Pytanie ile z dzieci zostanie przyjętych akurat do tego przedszkola... w
                                                    Pruszkowie nie jest łatwo o miejsce w publicznym przedszkolu...

> z tym towarzystwem nei przesadzaj, ktoś
                                                    > miał jakieś problemy z nimi ?? poprostu młodzież nie ma co robić nie
                                                    > popadajmy w paranoje :P sam tak kiedyś stałem pod blokiem ;)

A tak swoja drogą, towarzystwo wydaje się wyjątkowo sympatyczne - zazwyczaj jak
                                                    się idzie to i zejdą trochę z chodnika i mniej mięsem rzucają, i względnie cicho
                                                    się zachowuję, i jeszcze nie widziałem ich po 22... To już w centrum Pruszkowa
                                                    jest zdecydowanie gorzej, bo zbierają się późnym wieczorem, nocą i są
                                                    zdecydowanie głośniejsi.

> "Ogrodzenie terenu od strony ulicy Pańskiej. Koszt podobnież około
                                                    > 6000 zł. " raczej bardzo odlegly temat, najpierw musza sie wszyscy
                                                    > wprowadzić, pozatym ja osobiście jestem przeciwny ogradzaniu budynku
                                                    > z tej strony kolejna polska paranoja :P

Ja widzę taki sens, że możnaby bardziej samopas puszczać dzieci na teren
                                                    przyszłego (?) placu zabaw.

> ogolnie szczerze jedyne co sie oplaca jezeli juz tak sie ludzie boja
                                                    > o swoje mieszkanie blok itd to wykupienie pakietu w agencji ochrony.

Tudzież ubezpieczenia... O dziwo PZU ma niezłą ofertę i nie ma zwyżek za parter.

• Gość: xxx Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 01.09.10, 16:53
                                                    Jeżeli chodzi o klucz do śmietnika to nie jest to jakiś wielki
                                                    koszt, a nikt nam nie będzie podrzucał śmieci.
                                                    Jeżeli już jakieś dziecko zostanie przyjęte do przedszkola na
                                                    przeciwko to bez furtki nie mamy daleko.
                                                  • arolst Re: Pruszków - Inżbud 02.09.10, 15:51
                                                    ok moim zdaniem temat który jest obecne priorytetowy to > skrzynki pocztowe. Przydało by sie je
                                                    zamówić jak najszybciej.
                                                  • Gość: yyyy Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 03.09.10, 08:39
                                                    ktoś kiedyś mówił, że ma jakieś skrzynki na oku. Moze niech je kupi? kasę za skrzynki będzie się
                                                    płacić przy odbiorze klucza do skrzynki
                                                  • Gość: Ania Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 09:34
                                                    przy 32 mieszkaniach, to trochę zbyt duża kwota, żeby jedna osoba zakładała
                                                    pieniądze i czekała, może ktoś odbierze, a może za 3 miesiące... Lepiej zrobić
                                                    zbiórkę, sporo osób już mieszka przecież, więc nie trzeba będzie szukać daleko.
                                                    Poza tym mamy w poniedziałek kolejne spotkanie z tego co słyszałam, więc
                                                    proponuję wtedy zacząć zbierać pieniążki
                                                  • Gość: yyy Re: Pruszków - Inżbud IP: 217.17.41.* 03.09.10, 10:12
                                                    a wczoraj spotkanie się odbyło? nie było żadnej informacji..
                                                  • Gość: xxx Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 03.09.10, 13:10
                                                    chyba odwiedzasz forum, to była informacja o spotkaniu, które się odbyło, szkoda tylko że prawie
                                                    nikt nie przyszedł szczególnie z forowiczów.
                                                    Ogłoszeń o wczorajszym spotkaniu nie było komu wywiesić.
                                                    Wczoraj została podjęta decyzja o nowym terminie spotkania, informacja została wywieszona na
                                                    klatkach.
                                                  • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 03.09.10, 13:33
                                                    Rozmawiałem z p. Wojtkiem na temat malowania klatek schodowych. Prawdopodobnie w przyszłym
                                                    tygodniu, od czwartku, mają się tym zająć. W najgorszym przypadku mają zacząć za dwa tygodnie. Jak
                                                    się dowiedziałem, klatki nie będą malowane tradycyjnie, tylko natryskowo, co ma zapewnić większą
                                                    estetykę i łatwiejsze utrzymanie ścian w czystości... Hmmm... ktoś wie, jak to się w praktyce
                                                    sprawdza?
                                                  • Gość: AAAAAAAAA Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 18:54
                                                    a co z aktami kto podpisuje 9.9.2010 bo jak mi przysłali zestawienie to w sumie
                                                    wychodzi ponad 5 tyś. pojebało ich już. Przy takiej ilości aktów u jednego
                                                    notariusza powinna być zniżka na taksie a nie walą mi prawie 2 tyś. Pewnie
                                                    developer swoje utargował a o nas zapomniał jak zawsze
                                                  • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 03.09.10, 19:36
                                                    A co masz konkretnie w tym zestawieniu? Z tego co ja wiem, to notariusz powinien kosztować nas
                                                    około 1,5 do 3 tys. zł, w zależności od wielkości mieszkania. Co konkretnie masz w tych 5 tys. złotych?
                                                  • Gość: e Re: Pruszków - Inżbud IP: 213.108.152.* 03.09.10, 20:07
                                                    rozmawiałam dzisiaj z wiśniewskim i mówił ze we wrzesniu maja podpisac wszystkie akty notarialne, a klatki zaczna malować od poniedziałku. opłaty za wode są chyba dosc wysokie, bo wspominał o 9 zł. za metr.!!!mam nadzieję, ze się pomylił!!!czy ktos wie o czym ma byc spotkanie w poniedziałek, tak konkretnie?
                                                    pozdrawiam wszystkich mieszkanców:)
                                                  • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 03.09.10, 20:32
                                                    Jeśli w tym zawierają się ścieki, to myślę że się nie pomylił... Przykładowo ceny wody w
                                                    Pruszkowskiej Spółdzielni Mieszkaniowej są rzędu 7,60 zł/m3. Ciekawe ile policzą za podgrzanie
                                                    metra, w PSM-ie jest przykładowo 11,30 zł za podgrzanie m3 wody.

Tak konkretnie to będzie na pewno o skrzynkach na listy, których nam developer nie założy i
                                                    musimy się na nie sami zrzucić. Inne tematy pewnie wg potrzeb i pomysłów... Na przykład co
                                                    powinniśmy dostać od developera przy okazji aktu, a co przy okazji przekazania zarządu, co
                                                    planujemy zrobić po powstaniu wspólnoty (swoją drogą, może znajdzie się wśród nas ktoś, kto
                                                    cokolwiek liznął Ustawę o Własności Lokali, albo miał już doczynienia z zarządzaniem dużą
                                                    wspólnotą...?). Pewnie jeszcze wrócimy do tematów, o których było pisane w tym wątku
                                                    wcześniej.
                                                  • Gość: monika Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 08:50
                                                    rozmawialam z wiśniewskim i zapytałm o skrzynki i zarządzanie budynkiem ( wg
                                                    umowy mieli nim zarządzac poł roku od oddania) powiedzial ze moga załozyc
                                                    skrzynki ale na nasz koszt, jak sie zapytalam o syf na klatkach itp , to
                                                    wlasciwie mnie wysmial mowiac ze pol roku zarzadzania juz mija i teraz musimy
                                                    ustalic czy wspolnota czy oni.powiedzial ze wszystkie rachunki ktore dostali(
                                                    prad woda etc) podziela na mieszkancow proporcjonalnie liczac od daty odbioru
                                                    mieszkania.powiedzial tez ze nie bedzie czynszu wstecznego, tylko wszytkich beda
                                                    liczyc od wrzesnia.niestety nie powiedzial jaki czynsz wymyslili.
                                                    mozemy poruszyc rowniez temat zostawiania zapalonego swiatla na schodach do
                                                    garazu. chyba wszysycy mysla ze sie automatyczne a to nieprawda. dlaczego ma sie
                                                    tam caly czas palic skoro nikt nie chodzi a energia kosztuje.

co do oplat notarialnych to notariusz wzial prawidlowa kase( naksa notaliana
                                                    zgodnie z rozporzadzeniem ministrow)w moim przypadku tez wyszlo ok 5000 z czego
                                                    2000 taksa a reszta to oplaty sadowe. jest jeszcze przygotowanie aktow 5 sztuk
                                                    po 32 strony po 7,32 za strone 1100!!!w sumie 5000
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 04.09.10, 13:12
                                                    Co mi się nie zgadza z tymi opatami notarialnymi... Zrobiłem symujlację dla mieszkania o wartości 300
                                                    000 zł, i wychodzi mi:

sporządzenie aktu: (1010 + 960)/2 = 985 zł
                                                    VAT: 985*22% = 217 zł
                                                    wypisy, 4 szt.: 32x6x1,22x4= 936 zł
                                                    wniosek o wpis do KW: 200 zł
                                                    założenie KW: 40 zł

suma: ~2378 zł

Możesz mi powiedzieć, gdzie moje wyliczenia tak znacznie odbiegają od wyliczeń notariusza?

Swoją drogą, po co aż 5 odpisów? Rozumiem jeden wpis w KW, drugi bank, trzeci dla siebie,
                                                    czwarty - jak będziemy mili - dla developera, a do czego piąty?
                                                  • Gość: maw Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 04.09.10, 16:20
                                                    Co do taksy to oczywiście liczy się zgodnie ze wskaźnikiem, ale to zawsze jest maksymalne
                                                    naliczenie i to jest właśnie negocjowalne przy podpisywaniu większej ilości aktów.Dzisiaj
                                                    rozmawialiśmy z Kamilem i powiedział, że też nie byli świadomi wysokości tych naliczeń i poszukają
                                                    tańszego notariusza, nawet zaproponowaliśmy jednego, który za powierzchnię 60 metrów+garaż
                                                    wraz z opłatami sądowymi wyliczył nam około 2500 tys.
                                                    Co do opłat to kolega piszący wcześniej ma rzeczywiście rację 7,60 kosztuje woda zimna liczona
                                                    razem ze ściekami i woda ciepła tak jak powiedział mniej więcej. Warto gdybyśmy mieli możliwość
                                                    porównania tych naliczeń z fakturą jaką oni otrzymali od dostawców.
                                                    Co do naliczenia czynszu to nie wolno im naliczyś nam czynszu ponieważ nie są zarządcą budynku a
                                                    poza tym w umowie pozbyliśmy się zapisów dotyczących zarządzania nieruchomością przez
                                                    dewelopera. W praktyce wyglądato tak, że na czynsz składają się takie czynniki jak
                                                    1.zimna woda ,
                                                    2.ścieki,
                                                    3.koszty eksploatacji ( koszty zarządu,sprzątanie,zatrudnienie administratora,potrzeby
                                                    biurowe,oświetlenie itp.) ,
                                                    4.wywóz śmieci
                                                    5.fundusz remontowy
                                                    jak widać doskonale- nic poza wodą, ściekami,wywozem śmieci,oświetleniem nie mogą od nas
                                                    zarządać.
                                                    Co do dokumentów jakie powinniśmy otrzymać do wglądu przy podpisaniu aktu notarialnego to
                                                    poniżej podaję podstawowe:
                                                    •zaświadczenia o oznaczeniu budynku numerem porządkowym;
                                                    •aktualnego wypisu z rejestru gruntów z wyrysem;
                                                    •aktualnego odpisu księgi wieczystej nieruchomości;
                                                    •zaświadczenia o samodzielności lokali;
                                                    •wyrysu z mapy geodezyjnej z naniesionym budynkiem;
                                                    •uchwały zarządu spółki, zezwalającej na sprzedaż lokali;
                                                    •aktualnego odpisu z Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego;
                                                    • decyzji zatwierdzającej projekt i wyrażającej zgodę na budowę budynku;
                                                    • planów wszystkich kondygnacji budynku według inwentaryzacji powykonawczej budynku;
                                                    • wypisu z kartoteki lokali.
                                                    W momencie założenia wspólnoty do tych dokumentów dochodzi stos innych, ale na to mamy
                                                    jeszcze chwilę. Serdecznie pozdrawiam wszystkich mieszkańców
                                                  • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 04.09.10, 20:15
                                                    Ja tylko w kwestii formalnej... Wspólnota powstaje "z automatu" w momencie podpisania pierwszego
                                                    aktu. Do dokumentów o których piszesz dochodzi "stos innych" w momencie powołania zarządu
                                                    wspólnoty.

A tak swoją drogą ktoś może wie, jak developer zamierza wydzielić formalnie miejsca garażowe? Czy w
                                                    jako wydzielony "lokal" z KW, czy jako udział w części wspólnej, z prawem do wyłącznego korzystania?
                                                  • arolst Re: Pruszków - Inżbud 06.09.10, 12:59
                                                    ok robi sie mały bałagan z postami !! założyłem forum dla naszego budynku
                                                    panska21.fsl.pl/

proszę wszystkich o pisanie tylko tam ;) jest dział sugestie (tam piszcie wszystko to co chcecie zeby było na forum)

pozdrawiam
                                                    Arek
                                                  • Gość: monika Re: Pruszków - Inżbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 22:15
                                                    nie wiem skąd Ci się wzielo to wyliczenie ale wg ministerstwa:
                                                    wartosc mieszkania powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł - 1 010 zł + 0,4 % od
                                                    nadwyżki powyżej 60 000 zł
                                                    czyli dla 300 000= 1010+ {( 300 000 - 60 000 )*0,4%}=1010+960 =1970 *vat=2403,4
                                                  • Gość: Czarek Re: Pruszków - Inżbud IP: 94.75.112.* 05.09.10, 00:18
                                                    www.rp.pl/artykul/124383,401425_Ile_zaplacimy_za_akt_notarialny_i_wpis_do_ksiegi_wieczystej.html

Cytat: "Co ważne, za sporządzenie wielu umów, przede wszystkim sprzedaży i darowizny,
                                                    dotyczących mieszkań, domów i działek budowlanych, wynagrodzenie notariusza wynosi nie więcej
                                                    1/2 podanych niżej stawek maksymalnych. Dotyczy to umów: (...) - umowy z deweloperem
                                                    przenoszącej na nabywcę odrębną własność mieszkania wybudowanego na podstawie umowy z
                                                    nabywcą, - umowy sprzedaży mieszkania stanowiącego odrębną nieruchomość albo budynku
                                                    mieszkalnego jednorodzinnego, (...)."

Teraz znalazłem też tutaj: wyborcza.biz/biznes/1,101562,4617753.html . Tekst sprzed
                                                    trzech lat. Nie wiem czy teraz jakoś się sytuacja wyklarowała...
                                                  • arolst Re: Pruszków - Inżbud 06.09.10, 12:59
                                                    panska21.fsl.pl/

proszę wszystkich o pisanie tylko tam ;) jest dział sugestie (tam piszcie wszystko to co chcecie zeby było na forum)

pozdrawiam
                                                    Arek
                                                  • arolst Re: Pruszków - Inżbud 06.09.10, 13:00
                                                    panska21.fsl.pl/

pozdrawiam
                                                    Arek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka