Dodaj do ulubionych

DROGI BEBIAKU!!!!PROSZĘ PRZECZYTAJ!!!!

IP: 62.233.197.* 11.02.04, 10:01
Witam,
mam problem z interpretacją terminu zawartego w akcie notarialnym z
developerem - a mianowicie, co oznacza wg prawa pojęcie "nie wydanie lokalu".
Developer nie dotrzymał terminu wydania lokali i w związku z tym, mogę
prowadzić przeciwko developerowi cyt. ..."egzekucję na podstawie tego aktu o
całość roszczenia jeżeli Spółka nie wyda lokali Nr 1, 2 , 3 , 4 do
dnia ....."
Czy chodzi o nie wydanie przyrzeczonych lokali aktem notarialnym?
Pozdrawiam
Iwona
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Wydanie lokalu przez developera 12.02.04, 01:56
      Cześć

Gość portalu: Iwona napisał(a):

Posluchaj mnie, przeczytałam ale czy Ty możesz zacytować jakiś większy
      fragment - chodzi mi o tę część:

> cyt. ..."egzekucję na podstawie tego aktu o
      > całość roszczenia jeżeli Spółka nie wyda lokali Nr 1, 2 , 3 , 4 do
      > dnia ....."

Chodzi mi o całe to postanowienie - jak to w całości brzmi? Tak od początku
      Przyznam uczciwie, że w takim fragmencie nie bardzo rozumiem. A umowa zawarta z
      Tobą dotyczyła czego tj. jednego lokalu czy kilku - w jakiej formie była
      zawarta?
      Bardzo Cię proszę, żebyś troszkę więcej napisała. Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • awi2 Re: Wydanie lokalu przez developera 12.02.04, 21:30
        Cześć Beatko,
        dziękuję, że przeczytałaś. Rzeczywiście niezbyt jasno napisałam,zatem wyjaśniam.
        Umowę przedwstępną cyt. "UMOWA ZOBOWIĄZUJĄCA USTANOWIENIA ODRĘBNEJ WŁASNOŚCI
        LOKALU I PRZENIESIENIA JEGO WŁASNOŚCI zawarta w trybie art.9 ustawy o własności
        lokali.." umowa dotyczy czterech lokali, umowę z developerem podpisałam w
        2001.
        Cytat w pełni brzmi..." Przedstawiciele Spółki postanawiają, że /tu imiona i
        nazwiska/ będą mogli prowadzić przeciwko Spółce /tu nazwa developera/ egzekucję
        na podstawie tego aktu o całość roszczenia, jeżeli Spółka nie wyda lokali nr 1,
        2 , 3 i 4 do dnia 30 września 2002r.
        i dalej
        cyt. ..."Przedstawiciele Spółki postanawiają, że /tu imiona i nazwiska/ będą
        mogli wystąpić o nadanie temu aktowi klauzuli wykonalności do dnia 30 września
        2003 roku".... pozdrawiam Iwona
        • bebiak Re: Wydanie lokalu przez developera 15.02.04, 14:22
          Witam Cię serdecznie

awi2 napisał:

> Umowę przedwstępną cyt. "UMOWA ZOBOWIĄZUJĄCA USTANOWIENIA ODRĘBNEJ WŁASNOŚCI
          > LOKALU I PRZENIESIENIA JEGO WŁASNOŚCI zawarta w trybie art.9 ustawy o
          >własności lokali.." umowa dotyczy czterech lokali, umowę z developerem
          >podpisałam w 2001.
          > Cytat w pełni brzmi..." Przedstawiciele Spółki postanawiają, że /tu imiona i
          > nazwiska/ będą mogli prowadzić przeciwko Spółce /tu nazwa developera/
          >egzekucję na podstawie tego aktu o całość roszczenia, jeżeli Spółka nie wyda
          >lokali nr 1, 2 , 3 i 4 do dnia 30 września 2002r.

Wg mnie umowa zawarta w trybie art. 9 powoduje dla Ciebie roszczenia o
          wybudowanie lokali i ustanowienie ich własności na Twoją rzecz - taki skutek
          tej umowy, którego możesz dochodzić przed sądem. Dla mnie troszkę dziwne
          poddanie się tej egzekucji bo już sama umowa powoduje, iż masz takie
          roszczenie, którego możesz dochodzić. Jeżeli w egzekucji mowa o prowadzeniu
          egzekucji o całość roszczenia to wg mnie oznacza, że ponieważ tym roszczeniem
          jest dochodzenie własności lokali - to tego możesz się domagać (choć -
          podkreślam - i bez egzekucji byś mogła).

> i dalej
          > cyt. ..."Przedstawiciele Spółki postanawiają, że /tu imiona i nazwiska/ będą
          > mogli wystąpić o nadanie temu aktowi klauzuli wykonalności do dnia 30
          >września 2003 roku"....

Wystąpiłaś w tym terminie? Brzmienie tego postanowienia daje mi do zrozumienia,
          że egzekucja była z pkt. 5 art. 777 bo on zakreśla termin dla wierzyciela (pkt.
          4 - nie zakreśla terminu). Ja co prawda mocno nie znam sie na procedurach (w
          tym komorniczej) ale wg mnie komornik bez nadania klauzuli wykonalności nie
          może wszcząć postępowania, stąd jeśli termin już Ci minął do wystąpienia do
          sądu o nadanie klauzuli - to komornik już nie rozpocznie w tym trybie
          procedury. Tak myślę.
          I wracając jeszcze do Twego pytania z pierwszego postu o wydanie: wydanie to
          udostępnienie Ci rzeczy w celu swobodnego korzystania z niej.
          Tak myślę o tym co napisałaś i tym z Tobą się dzielę. I pozdrawiam Cię
          serdecznie. B.
          • Gość: Iwona Re: Wydanie lokalu przez developera IP: 62.233.197.* 16.02.04, 12:01
            Dziękuję bardzo za interpretację.
            Pozdrawiam
            Iwona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka