Dodaj do ulubionych

do p. Bebiak i innych

18.02.04, 18:14
mam pytanie o własność balkonu, czy jesli w akcie notarialnym
wpisane jest, ze mieszkanie składa sie z pokoju, kuchni, łazianki, hallu
i nie ma mowy o balkonie (choc oczywiscie na planie taki sie znajduje)
formalnie balkon nalezy do mnie, czy do wspolnoty?
chodzi mi np o mozliwosc zabudowania go w przyszłosci
bardzo prosze o odpowiedz i pozdrawiam
a.
Obserwuj wątek
    • kreola Re: do p. Bebiak i innych 18.02.04, 22:50
      Oczywiscie balkon nalezy do ciebie, ale jest on takze czescia elewacji a ta z
      kolei nie moze byc zmieniona bez zgody wszystkich wlascicieli czyli wspolnoty.
      To znaczy ze bez wzgledu na to czy w akcie jest ten balkon opisany czy nie,
      uzytkowac go mozesz jedynie ty (tzn. kazdorazowy wlasciciel danego mieszkania),
      ale zmiany wplywajace na wyglad budynku musza miec zgode wspolnoty, chyba ze
      wspolnota zdecydowala inaczej w drodze uchwaly.
      Oczywiscie jesli go zabudujesz bez zgody, to wspolnota bedzie miala ogromny
      problem, zeby ci cokolwiek z tego tytulu zrobic, ale pamietaj ze warto miec
      dobre stosunki z sasiadami i wypada przy okazji spotkania wspolnoty albo
      przynajmniej zarzadu napomknac o tym. Moze to dla nich nie jest problem?
      • anka1234 Re: do p. Bebiak i innych 19.02.04, 12:04
        dzieki,
        mam jeszcze jedno pytanie, jaka jest ogolna praktyka - czy w akcie not.
        balkon jest wymieniany?
        • Gość: egi Re: do p. Bebiak i innych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 12:16
          Mogę Ci powidzieć jak było u mnie. Mam zais, że nabywam taki i takie
          mieszkanie, do którego przynależy pomieszczenie gospodarcze takie i takie oraz
          przylega taras (przegieli, to jest balkon) o powierzchni takiej i takiej.
          • anka1234 Re: do p. Bebiak i innych 19.02.04, 13:22
            problem w tym, ze w projekcie mojego aktu not.
            nic nie ma o tym nieszczesnym balkonie....
            zastanawiam sie czy to normalne????????
            • Gość: egi Re: do p. Bebiak i innych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 13:36
              Wiesz, nie wiem na ile to normalne, jakby oczywiste ze jest tak jak jest z tym
              balkonem. Ale mozesz przeciez sobie zazyczyc zmiany projektu aktu, ja zmienilam
              pare rzeczy. W koncu jestes strona i dotyczy to Twojej nieruchomości.
            • kreola Re: do p. Bebiak i innych 20.02.04, 00:31
              Aniu, oczywiscie mozesz poprosic notariusza o dopisanie balkonu, to niczemu nie
              przeszkadza:)
              Roznie to bywa ale najczesciej balkon, taras, ogrodek jest wymieniany choc nie
              stanowia one o wielkosci twojego udzialu w nieruchomosci. Moze dlatego sa
              pomijane?!
              • bebiak Re: Balkon należący do lokalu 21.02.04, 14:53
                Cześć Wam, myślę, że w umowie sprzedaży tak można napisać, ale również trzeba
                liczyć się z tym, że w zależności od sędziego: balkon ten znajdzie się w
                księdze wieczystej [tam gdzie miejsce na opis tego lokalu: dwa pokoje,
                kuchnia, i należący do tego lokalu balkon] albo nie. Nie wszyscy sędziowie -
                mimo tak postawionego wniosku - balkon wpiszą, ale w akcie to ja bym chciała
                mieć wymieniony ten balkon i nie widze tu żadnych przeszkód. Pozdrawiam Was
                serdecznie. B.
                • gosiama1 Re: Balkon należący do lokalu 23.02.04, 09:26
                  Pani Bebiak, przeględam sobie to forum, tak z przyzwyczajenia,
                  bo sprawę z developerem zakończyłam juz jakis czas temu,
                  ja w akcie też nie mam wpisanego balkonu, pomimo jego faktycznego istnienia,
                  w KW tez sie wiec nie znalazł,
                  bardzo prosze o info. co w tej sytuacji? jakie to ma skutki dla mniie?
                  czy cos mozna jeszcze zrobic?
                  wczesniej sie nad tym nie zastanawiałam, ale teraz to juz sama nie wiem
                  do aktu dołączony był plan mieszkania na którym balkon był...
                  pozdrawiam
                  gosia
                  • gosiama1 Re: Balkon należący do lokalu 24.02.04, 13:06
                    b. prosze o info.
                • anka1234 Re: Balkon należący do lokalu 24.02.04, 19:56
                  Bebiaczku, dziękuję za odpowiedź :-)
                  spróbuję zmienic to w akcie, wiem, ze jestes pewnie trochę zajęta,
                  bo ciągle ktoś zasypuje Cie pytaniami, ale tak z czystej ciekawości
                  dlaczego sędzia moze tego balkonu nie wpisać?
                  czy zdaża się, ze w akcie jest to pomijane
                  i czy mogą wyniknąć z tego jakies problemy?
                  pozdrawiam serdecznie
                  a.
                  • bebiak Re: Balkon należący do lokalu 25.02.04, 21:24
                    Cześć Wam, wszystko to wynika z tego, że nie ma tak naprawdę żadnego przepisu,
                    któryby regulował kwestię balkonów. One tak jak napisała Kreolka są częścią tej
                    zewnętrznej ściany (Ona to nazwała chyba elewacją). Nie słyszałam o przypadku
                    aby cokolwiek kiedykolwiek się działo z takim balkonem (tzn. coś niepokojącego
                    w sensie praw do niego). Uczciwie przynaję, że nie rozumiem dlaczego
                    ustawodawca tego nie uregulował i stąd taka rozbieżna praktyka - balkon nie
                    musi wpływać na wysokość ułamka w częściach wspólnych (i tego się wcale nie
                    domagam) ale dlaczego nie można w opisie lokalu go zamieszczać z gwarancją
                    wpisu do księgi? Nie pojmuję. Nie bardzo miałam czas na poczytanie jakichś
                    komentarzy pod tym kątem, ale jak coś znajdę to oczywiście doniosę. Myślę
                    jednak, że nie należy się tym denerwować. Pozdrawiam Was cieplutko. B.
                    • gosiama1 Re: Balkon należący do lokalu 26.02.04, 16:35
                      dziekuję,
                      myslałam, ze to moze ja cos przeoczyłam
                      podpisując akt not., tzn i tak przeoczyłam, bo mogłam poprosic
                      o wpisanie tego balkonu i nie było by problemu....
                      pozdrawiam
                      gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka