Dodaj do ulubionych

DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od umowy.

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.04, 20:03
Jak złamać developera, albo raczej jakimi argumentami, żeby zechciał pójść na
kompromis w umowie? Umowa tak jest zredagowana przez prawnika, że chroni i
dba tylko o interesy firmy. A Prezes firmy-wiekowy człowiek, zamiast rzeczowo
argumentować punkty w umowie, "leje wodę" i nie chce zgodzić się na żadne
zmiany... POMÓŻCIE LUDZIE!
Obserwuj wątek
    • Gość: zet Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 20:08
      wiem ze to moze kosztowac troche kasy, ale moze warto poradzic sie prawnika i
      przygotowac wlasny projekt umowy precyzyjacy to na czym ci zalezy?
      • Gość: zawiedziona Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.04, 20:18
        chętnie poradzę się prawnika, ale mam mieszane uczucia, czy cokolwiek poradzi.
        Dzisiaj negocjowałam z developerem (widać słabo mi to szło), a do negocjacji
        przygotowałam się raczej dobrze, bo wiedziałam czego chcę. Miałam wrażenie, że
        developerowi wcale nie zależy na klientach-jak nie odpowiada taka umowa jąką
        przedstawiają to poszukać sobie innego produktu u innej firmy:( a mnie ich
        mieszkanie się b.podoba i nie chcę rezygnować z niego...
        • Gość: zet Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 21:34
          a jaki to developer? moze ktos z internautow juz z nimi negocjowal i zna na
          nich sposoby?
        • Gość: ORO Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.03.04, 21:36
          Rozumiem Twoj bol. Ja musialem zrezygnowac z dwoch dobrych lokalizacji bo
          developerom pomieszaly sie role - mysleli, ze robią mi łaskę za moje wlasne
          pieniadze. Z drugiej strony duzo jest klienteli, dla ktorej wazne jest byle
          szybko i byle tanio. Oni psuja rynek, a developerzy to wykorzystuja.
          Musisz uzbroic sie w cierpliwosc i szukac dalej. Zobaczysz, ze po miesiacu,
          dwoch nie zaluje sie, ze sie zrezygnowalo w swoim wlasnym interesie.
          • Gość: zawiedziona Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.04, 21:57
            ale mi smutno po tym co napisałeś/aś ORO:( tak związałam się z myślą o tym
            mieszkanku, że ciężko będzie znaleźć podobne. Firma co ma takiego
            zatwardziałego prezesa to Asbud. I jeszcze straszą, że niedługo ceny lokalu
            wzrosną... żeby tego było mało- w tym tygodniu wymyślili, że garaż od 6 marca
            będzie obowiązkowy!!! to się nazywa presja!
            Ty ORO u kogo szukałeś/aś?
            • kreola Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um 03.03.04, 23:45
              Zawiedziona,
              nie napisals o jakich konkretnie zapisach w umowie rozmawialas z deweloperem.
              Jesli to cos waznego, to nie ustepuj, ale z wlasnego doswiadzenia wiem, ze
              klienci czasem upieraja sie przy punktach malo istotnych a nie zauwazaja tych
              najwazniejszych.
              Napisz co chcesz wynegocjowac a postaram sie dostarczyc ci troszke argumentow.
              No i nie smuc sie, z pewnoscia znajdziesz swoje wymarzone M., nawet jesli
              bedziesz musiala zmienic dewelopera:)
            • Gość: ORO Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.03.04, 23:01
              Zrezygnowalem z Pekao Development os. Jarzebiny oraz Edbud tzw. inwestycja na
              dzialce 114 (obok Edbud Relaksowa). Wazne zapisy w umowie Pekao Development
              okazaly sie nienegocjowalne. Poza tym sa tam nie do konca wyjasnione problemy z
              droga dojazdowa (panie w Pekao Development nie byly w stanie wyjasnic mi tych
              spraw). W Edbudzie maja jeszcze gorsza umowe niz w Pekao Development. Po
              informacji w Edbudzie, ze nie praktykuja podpisywania umow przedwstepnych w
              formie aktu notarialnego wiecej sie do nich nie odezwalem.
              Mimo wszystko zalecam cierpliwosc. Na pewno cos znajdziesz. Jesli nie ideal to
              na pewno mniejsze zlo.
              • kreola Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um 04.03.04, 23:30
                No tak, niechec do podpisywania przedwstepnych umow notarialnych daje do
                myslenia! Ale to juz na szczescie niezbyt czesta praktyka.
                ORO, na co sie zdecydowales po odrzuceniu tych dwoch firm?
                • Gość: ORO Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.03.04, 21:34
                  Zdecydowalem sie na Dom Development Kasztanowa Aleja II. Umowa tez nie podoba
                  mi sie do konca - np. termin przeniesienia wlasnosci grudzien 2007 - ale po
                  analizie doszedlem do wniosku, ze lepsze to niz te metne zapisy w Pekao
                  Development, nie mowiac juz o Edbudzie, ktory dla mnie jest poza klasyfikacja
                  (z powodu odmowy podpisania umowy przedwstepnej w formie aktu).
                  • Gość: kasik Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: 5.3.1R* / 195.6.68.* 08.03.04, 15:55
                    witajcie,
                    jeszcze słowo o Pekao, kiedy zdecydowałam sie na rozmowy z nimi na temat
                    mieszkania na Jarzębinach, to bagatelizowałam opinie ludzi, którzy już z nimi
                    próbowali negocjować i nie byli z efektów zadowoleni.
                    Ja doszłam do etapu tuż przed podpisaniem Umowy przedwstępnej, przedstawiłam im
                    propozycje zmian( opracowne przez znajomego prawnika), minęły dwa tygodnie i
                    nic, ani słowa z ich strony.
                    Widocznie są tak oblegani przez klientów, ze utrata jednego z nich nie robi im
                    różnicy.
                    Teraz odradzam wszystkim współpracę z nimi, czasem rzeczywiście warto sobie
                    odpuścić, niz potem trwać przez najbliższy rok w niepewności ile tak naprawdę
                    to mieszkanie będzie ostatecznie mnie kosztować?
                  • Gość: reksio Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.acn.waw.pl 24.03.04, 22:30
                    czy ten termin przeniesienia wlasnosci to napewno grudzien 2007? a nie 2006?
            • Gość: r Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 00:04
              pewnie bede mial podobne odczucia... ale o tym pewnie dowiem sie juz jutro,
              choc to i tak nie wazne bo decyzje podjelem juz dzis! ... i ta woda...
              • Gość: Raf Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 22:48
                Witam i lacze sie w cierpieniach. Ja rowniez juz kilka
                inwestycji "przerobilem". Dom Dev. wydaje sie byc dosc solidny...lecz wizyta w
                siedzibie firmy nie napawa optymizmem...tam jest jak w fabryce: nastepny,
                nastepny...A tak powaznie to nawet umowa przedwstepna w formie czystego aktu
                notarialnego nie gwarantuje Ci zwrotu kasy gdyby nagle firma padla. Furma musi
                sie zgodzic na wpis obciązajacy ich ksiege wieczysta: umowa w trybie art.9
                ustawy o wlasnosci lokali z 24 czerwca 1994. Inaczej zegnajcie pieniazki calego
                zycia i kredyt. Owszem jest jeszcze rachunek powierniczy ale on z kolei podraza
                cene mieszkania(bo gdzies firma upchnie odsetki). I tak to jest z mieszkaniami
                ktorych jeszcze nie ma:) Ja osobiscie dalem sobie spokoj z ta ruletka i
                wybralem moze troszke gorsza lokalizacje ale dosc rzetelna Cataline.
                Najwazniejsze jest jednak to ze mieszkanie juz stoi i maja budynek oddac w
                polowie roku....tego roku:)
                • kreola Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um 07.03.04, 23:00
                  Raf, rzeczywiscie wpis do KW jest bardzo istotny, ale chyba masz swiadomosc, ze
                  do zwrotu pieniedzy pierwszenstwo przed Toba beda mialy urzedy skarbowe, ZUSy,
                  banki, i inne "wazne" instytucje. Na koniec dnia nie wiadomo czy cos jeszcze
                  zostanie dla klientow.
                  Smutna prawda ale prawda:(
                  Pozdrawiam i zycze powodzenia
                  kreola
                  • Gość: Pietras Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: 157.25.177.* 08.03.04, 16:20
                    Ja wynegocjowałem u Developpera m.in. umowę zobowiązującą w formie aktu
                    notarialnego, mniejszą karę za odstąpienie od umowy bez podania przyczyny, i
                    sam sobie podzieliłem cenę mieszkania na dogodne mi raty , uzależniłem wpłaty
                    od realizacji harmonogramu postępu robót będącego załącznikiem umowy.
                    Oczywiście spać będę spokojnie dopiero jak mieszkanie będzie miało czystą
                    księgę wieczystą gdzie figurować będzie moje nazwisko jako właściciela :) ale z
                    negocjacji umowy jestem zadowolony (inwestycja "Modra"). Natomiast na pewno nie
                    ma reguły jak postępować z developperem. Przyda się w rozmowach zimna krew i
                    trochę aktorstwa - niech widzi że rozważasz kilka lokalizacji i wymień np. dev.
                    ich plusy.
                    Powodzenia
                    • Gość: Majka Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.acn.waw.pl 18.03.04, 16:14
                      A jak wygląda sprawa opłat notarialnych przy takiej umowie?.W mojej inwestycji
                      jest wyznaczony notariusz, a to czy płaci się po połowie czy 2 razy to chyba
                      tylko widzimisię notariusza.Ponadto w umowie mam wydzieloną cenę za grunt, a
                      wygląda na to że w takiej sytuacji mam pewność że mi doliczą jeszcze 22% VAT.
                      Ktoś ma jakieś doświadczenia?
                      • kreola Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um 19.03.04, 00:02
                        Majka,
                        przy umowie zobowiązującej notariusz powinien policzyć 50% taksy notarialnej a
                        drugie 50% przy umowie ostaecznej (na koniec inwestycji), ale wcale nie jestem
                        pewna czy wszyscy notariusze to respektują. Kancelaria z którą współpracuję
                        tak robi, ale za inne nie gwarantuje.

Sprawa ceny gruntu - tak czy inaczej wartość udziału w gruncie powinna być
                        wyszczególniona w umowie, ale kwestia VATu ciąż jest zagadką. Już tyle na ten
                        temat pisano na tym forum, że ja sama już wiem że nic nie wiem. Chyba trzeba
                        poczekać cierpliwie na wyrok ustawy.

Pozdrawiam
                        Kreola:)
                    • Gość: annna Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.net.external.hp.com 24.03.04, 09:16
                      Rowniez zastanawiam sie nad ta inwestycja i w najblizszym czasie wybieram sie
                      do developera. Czy mozesz mi doradzic jak negocjowac umowe. Zalezy mi przede
                      wszystkim na splacie z postepem robot. Mozesz mi podac wiecej informacji o
                      developerze i investycji. Cos czego nie wyczyta sie na ich stronie a na co
                      warto zwrocic uwage i podpytac. Dziekuje :)
                      • Gość: Rabarbar Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.wil.waw.pl 24.03.04, 11:23
                        Anna, jeśli masz na mysli Asbud, to muszę Cię zmartwić informacją, że umowa
                        praktycznie nie podlega negocjacji. Może uda się wywalczyć co najwyżej jakieś
                        kosmetyczne zmiany na otarcie łez.
                        A spłata rat odbywa się na podstawie harmonogramu, który określa, jakie powinno
                        być zaawansowanie prac przy wpłacie kolejnej raty. Na koniec kwietnia
                        przewiduje się osiągnięcie stanu określonego 3 punktem harmonogramu.
                        • Gość: annna Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.net.external.hp.com 24.03.04, 12:20
                          Mam na mysli inved-bud - inwestycje Modra. Ale dziekuje za informacje :)
                          A czy Asbud buduje tez cos w tym rejonie?
                          • Gość: aronia Re: DEVELOPER - WODOLEJCA, żadnych ustępstw od um IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.04, 20:27
                            anna, a w jakiej okolicy buduje developer o którym Ty piszesz??? Asbud buduje
                            np. na Tarchominie "Usronie Wiślane".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka