Dodaj do ulubionych

VAT na działki (EDBUD)

IP: *.telenergo.pl 08.03.04, 16:52
Witam. Zwracam sie z prośbą o wyjaśnienie pewnej kwestii. Mianowicie, kupiłem
mieszkanie w inwestycji "Sady Jerozolimskie" na Ursusie. Inwestycje te
prowadzi firma EDBUD. Mieszkanie ciągle jeszcze jest w budowie i oddane
będzie dopiero w okolicach czerwca, a może sierpnia. Sam termin oddania
mieszkania jest o tyle ważny, że będę mógł stać sie jego właścicielem dopiero
po wejściu Polski do UE. I nie byłoby problemu, ale EDBUD twierdzi, że będę
musiał dopłacić do ceny mieszkania VAT na część działki które przynależeć
będzie do mojego mieszkania. Jest to suma rzędu 8000złotych, a więc sporo.
Stwierdziłem więć, że zapłacę całą należność za mieszkania przed wejściem do
UE, majć nadzieję że uchroni mnie to od podatku VAT. EDBUD stwierdził
niestety że znaczenie ma data podpisania aktu notarialnego a nie termin
zapłaty ca lej kwoty za mieszkanie. Czy ktoś orientuje sie czy to prawda, a
jeżeli tak to czy jest jakis sposób uniknięcia VATu?
Obserwuj wątek
    • Gość: al Re: VAT na działki (EDBUD) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.04, 21:46
      Jeżeli wpłacisz kasę za grunt i wyciągniesz od nich fakturę przed 1 maja to VAT
      nie powinien Cię w ogóle dotyczyć. Jest to kwestia powstania obowiązku
      podatkowego i zarówno w starej ustawie o VAT jak i w projekcie nowej są zapisy
      które pozwalają na takie rozwiązanie, także EDbud moim zdaniem trochę zmyla.
    • kreola Re: VAT na działki (EDBUD) 08.03.04, 21:53
      Chyba niestety Al ma racje. faktura wystawiona przed koncem kwietnia powinna
      uchronic Cie przed VATem na grunt. Zdania sa w tej sprawie podzielone, ale tak
      wynika z projektu nowej ustawy o podatku VAT.
      A dokladnie to, ze momentem powstania obowiazku podatkowego jest moment zaplaty
      za towar a nie moment jego odbioru.
      Odeslij ksiegowa z Edbudu do tekstu ustawy.
      Powodzenia:)
      • Gość: fieldsof Re: VAT na działki (EDBUD) IP: *.luc.lodz.arges.net.pl 17.03.04, 14:35
        Ludzie! Przecież grunt nie jest towarem więc nie podlega ustawie o VAT i
        podatku akcyzowym w związku z powyższym deweloper może ci wystawić co najwyżej
        rachunek potwierdzający wpłatę kwoty za grunt a nie fakture vatowską. Grunt
        nabywasz aktem notarialnym i wtedy płacisz 2% podatku p.c.c. od jego wartości.
        Oczywiście po 1 maja szlag wszystko trafi gdyż grunt zostanie uznany za towar i
        bedziemy płacić 7% vatu zamiast 2% p.c.c.
    • Gość: morefan Re: VAT na działki (EDBUD) IP: *.telenergo.pl 09.03.04, 08:49
      Dziękuje bardzo za informacje. Pogadam z Edbudem i może się uda.
      • Gość: aaa Re: VAT na działki (EDBUD) IP: 193.108.78.* 09.03.04, 09:43
        Prosze, koniecznie daj znac jakie wyniki dala rozmowa!
        • Gość: morefan Re: VAT na działki (EDBUD) IP: *.telenergo.pl 13.03.04, 03:31
          Witam
          Rozmowa w zasadzie nie dała żadnych konkretnych wyników. W Edbudzie odsyłano
          mnie od jednej do drugiej osoby, każda z tych osób twierdziła że w zasadzie
          ustawa jeszcze nie weszła w życie i nie bardzo wiadomo jak trzeba będzie do
          niej podejśc w przypadku takim jak mój. Niemniej jednak stwierdzono, że
          prawdopodobnie nic nie da mi wpłacenie choćby całej kasy na mieszkanie, bo
          grunt , który jest częścią mieszkania sprzedawany jest aktem notarialnym, a
          aktu przed 1 Maja napewno nie uda sie podpisać, bo mieszkania nie uda się
          wykończyć do tego czasu. Wynika z tego że będę musiał dopłacić do ceny
          mieszkania VAT od gruntu. Mam sie odezwać do Edbudu jeszcze na początku
          kwietnia, może do tego czasu coś się wyjaśni. Ciekaw tylko jestem, czy gdyby
          stawka VAT na grunty była zerowa jak do tej pory to EDBUD zwróciłby mi 7% VATu,
          które płaciłem od całości mieszkania, bez rozgraniczenia na grunt i mieszkanie.
          Tak więc myślę że nie wszystko jest tutaj w porządku.
          • Gość: JerzyR Re: VAT na działki (EDBUD) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.04, 17:37
            istotny jest tekst obecnie obowiazujacej ustawy o VAT - moment wplacania kasy
            za mieszkanie (art. 6 ust 8 ustwy o podatku od tow. i uslug - "Jeżeli przed
            wydaniem towaru lub wykonaniem usługi pobrano co najmniej połowę ceny
            (przedpłata, zaliczka, zadatek, rata), obowiązek podatkowy powstaje z chwilą
            przyjęcia zapłaty" Obowiazek podatkowy czyli brak podatku - zwolnienie. A
            poniewaz "Lex retro non agit" to nie zaplacisz 7% VAT za grunt po wejsciu nowej
            ustwy. Tylko nie bardzo rozumiem twoje stwierdzenie "czy gdyby
            > stawka VAT na grunty była zerowa jak do tej pory to EDBUD zwróciłby mi 7%
            VATu,
            > które płaciłem od całości mieszkania, bez rozgraniczenia na grunt i mieszkanie
            Tzn. Placiles juz teraz 7%???

JerzyR
            • Gość: morefan Re: VAT na działki (EDBUD) IP: *.telenergo.pl 16.03.04, 10:51
              witam ponownie

W tej chwili(niestety) w Edbudzie nie ma rozgraniczenia na mieszkanie i grunt
              przynależny do mieszkania, podana jest tylko całościowa wartośc mieszkania i do
              całej tej kwotyu doliczony jest 7% VAT.
              Szczerze mówiąc wczesniej nawet nie wiedziałem, że do tej części iwestycji
              którą stanowi grunt nie powinienem dopłacać VATu.
              Według Edbudu problem jest w tym, że grunt będą mogli wydzielić dopiero po
              ukończeniu budowy, ale czy to nie jest ściema, po to tylko żeby zgarnąc
              dodatkową kasę.

Morefan
              • kreola Re: VAT na działki (EDBUD) 16.03.04, 20:40
                Morefan,
                Edbud zadzialal podobnie jak Dom Development, byl kiedys taki watek.
                A tymczasem sprawa jest prostrza niz mogloby sie wydawac. Kalkulujac cene 1 m
                kw mieszkania kazdy deweloper bierze pod uwage koszty wybudowania, koszt
                dzialki i zwiazane z tym oplaty oraz inne koszty (np. koszt projektow, koszty
                sprzedazy, koszty ew. kredytu, koszty ogolnego zarzadu i nadzoru itp.) po
                podsumowaniu tych wszystkich kosztow (po dodaniu swojego zysku oczywiscie)
                dzieli je przez ilosc m kw powierzchni uzytkowej w budynku i tak powstaje
                wartosc m kw netto.
                Wiec mozesz byc pewnien, ze wartosc gruntu zna !!! Wystarczy prostym dzialaniem
                matematycznym wyliczyc procent przypadający na dane mieszkanie i koniec. Sprawa
                jasna. W zasadzie obowiazkiem dewelopera powinno byc poinformowanie cie o
                kosztach czesci skladowych twojego lokalu, bo np. 1 m kw balkonu ma inna cene
                niz m kw mieszkania czy komorki.
                Pomecz ich troche, bo wierz mi ze warto.
                Pamietaj ze kazde 100 zl to kawalek glazury w Twojej lazience.
                Powodzenia i nie dawajcie sie tak latwo !!!
              • Gość: Patrick Bateman Re: VAT na dzia?ki (EDBUD) IP: *.chello.pl 16.03.04, 21:18
                ... czytales umowe zanim ja podpisales... czy ja zrozumiales... a jesli nie to dlaczego nie
                rozwiales swoich watpliwosci przed zlozeniem podpisu? ostateczne rozliczenie nastapi przed
                podpisaniem aktu notarialnego... Vatu nie da sie zagarnac... generalnie przekazuje sie go do
                US...

• Gość: fragles Re: VAT na działki (EDBUD) IP: 217.153.178.* 17.03.04, 20:39
                Spokojnie, spokojnie. Edbud w rozliczeniu koncowym liczy VAT wg obowiazujacych
                przepisow, czyli do tej pory zwracal 7% VATu za udzial w gruncie. Przy okazji
                dodawal sobie wiekszy VAT na garaz, wiec w sumie klient i tak doplacal :-)))
                Po 1 maja niestety Edbud policzy VAT na grunt wg stawki 22% (a moze 7, bo takie
                interpretacje ustawy tez widzialem).
                To ze nie moga policzyc teraz wartosci udzialu w gruncie to faktycznie sciema.
                Ebejot np. juz w umowie przedwstepnej podaje ta wartosc i ta czesc kosztow
                splaca sie na samym poczatku.

Pozdrawiam,
                fragles
                • kreola Re: VAT na działki (EDBUD) 17.03.04, 23:10
                  No i ebejot robi prawidlowo.
                  A na ten garaz za 22% tez jest sposob. Mozna uznac, ze jest to czesc wspolna
                  budynku przeznaczona do wylacznego korzystania przez poszczegolnych wlascicieli.
                  Tzn, okresla sie np. ze kazdorazowy wlasciciel lokalu nr X bedzie korzystal na
                  zasadach wylacznosci z miejsca postojowego nr Y. Plusem jest nizszy VAT i to,
                  ze nikt z poza budynku nie kupi miejsca postojowego i nie bedzie sie wam
                  szwedal po budynku a minusem jest to ze tegoz miejsca (a raczej prawa do jego
                  uzytkowania) nie mozna zbyc nikomu kto nie jest wlascicielem lokalu w waszym
                  budynku.
                  Odpowiedni zapis musi sie oczywiscie znalezc w ksiedze wieczystej.
                  Pozdrawiam:)
                • Gość: morefan Re: VAT na działki (EDBUD) IP: *.telenergo.pl 18.03.04, 20:55
                  Witam
                  Dziękuje wszystkim za cenne uwagi, niestety jednak obawiam sie że jedynym
                  sposobem na pozytywne załatwienie sprawy będzie męczenie sprzedawców z Edbudu.
                  Ciągle rozważam wpłacenie całej kwoty na mieszkanie przed 1 maja, bo przecież
                  nawet jesli nie będzie to kwota rozgraniczona na grunt i mieszkanie, to
                  logicznym jest , że jeżeli zapłaciłem za całość inwestycji to musiałem zapłacić
                  za część jaką w tej całości stanowi grunt. Nie wiem jednak jak będzie to
                  wyglądać w świetle przepisów.
                  Co do umowy, to niestety mam w niej zapis mówiący o zmianie ceny mieszkania w
                  przypadku zmiany stawki VAT. Oczywiście wchodzi tutaj w gre również zmiana
                  stawki VAT na grunt. No ale może uda mi się jeszcze coś wskurać.
                  Jężeli ktoś jeszcze ma doświadczenie z podobnymi problemami bardzo proszę o
                  podzielenie się sposobami ich rozwiązania

morefan
                  • hksamar Re: VAT na działki (EDBUD) 22.03.04, 15:23
                    Twoje wątpliwości dość dokladnie na twoją korzyśc i moją też,bo jestem w
                    sytuacji identycznej,wyjaśniono w Gazecie Wyborczej w dodatku Nieruchomości w
                    artykule "Zdołowani VAT-em"-czytaj podtytuł-"Wariant drugi-kupujesz
                    mieszkanie".Sądzę po przeczytaniu,że my ze względu na wzrost VAT-u za grunt
                    większej ceny za mieszkanie w Edbudzie nie powinniśmy zapłacić - napisz,czy
                    zrozumiałeś ten artykuł podobnie!?
                    • Gość: morefan Re: VAT na działki (EDBUD) IP: *.telenergo.pl 27.03.04, 12:52
                      Hej
                      Niestety na pare dni zapomniałem o mieszkaniach, Vacie i innych szczegółach
                      budowlanych, bo niestety mam inne ważniejsze w tym momencie problemy do
                      rozwiązania. Nie czytałem równiez dodatku Wyborczej. Spróbuję odszukać ten
                      artykuł, jeśli mi sie to uda dam znać.
                      • Gość: Kabacianka Re: VAT na działki (EDBUD) IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 19.04.04, 15:01
                        Właśnie przeczytałam powyższe posty i czy mógłby mnie ktoś uspokoić. Nie mam
                        dostępu do archiwum, jak rownież nie mam wydania gazety z 17/03/2004 z
                        artukułem "Zdołowani VAT-em". Czy z tego artykułu wynika, że nie będę musiała
                        dopłacać VATu do gruntu przed podpisaniem aktu notarialnego? Czy ktoś ma jakieś
                        nowe wiadomości na ten temat.
                        • Gość: jurek Re: VAT na działki (EDBUD) IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.04.04, 17:04
                          Artykuł mozna ściągnąć ze strony:
                          www.wspon.org.pl/category.asp?categoryId=56621321405282003110745
                          Jest tam poza tym więcej interesujących ciekawostek.
                          • Gość: Kabacianka Re: VAT na działki (EDBUD) IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 20.04.04, 11:08
                            Dzięki Jurek.
                            • Gość: jurek Re: VAT na działki (EDBUD) IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.04.04, 02:29
                              Moim zdaniem nie wystarczy zapłacić za grunt przed 1 maja. Sprzedać to nie to
                              samo co wystawić pokwitowanie, że pieniądze wpłynęły na konto. Co więcej, w
                              przypadku gruntu nie wystarczy umowa kupna-sprzedaży. Istotna jest data
                              dokumentu (akt notarialny) stwierdzającego, że jest się właścicielem gruntu.
                              Trzeba jeszcze przed 1 maja dostać akt własności tej ziemi.
                              • kristal Re: VAT na działki (EDBUD) 23.04.04, 10:01
                                Przeczytałem ów artykuł i jednak pewna wątpliwość mi
                                pozostała:
                                Cytuje :
                                " Nie zapłacisz podatku, gdy:
                                1. Deweloper sprzedaje ci mieszkanie
                                wraz z udziałem w gruncie przed l ma¬
                                ja 2004 roku.
                                Grunt przed tą datą nie jest objęty VAT-em.
                                2. Kupiłeś udział w gruncie przed
                                l maja, a samo mieszkanie już po tej
                                dacie."
                                "Zapłacisz VAT, ale niższy, gdy:
                                1. Deweloper sprzeda ci mieszkanie wraz z udziałem w gruncie po l maja 2004 r..
                                Zgodnie z nową ustawą o podatku VAT deweloper, sprzedając budynek lub
                                jego część (np. mieszkanie), nie może wyodrębnić z podstawy opodatkowania
                                wartości gruntu.
                                Co to oznacza po ludzku? Deweloper nie może opodatkować oddzielnie gruntu 22-
                                proc. VAT-em i mieszkania 7-proc. Musi zastosować jedną stawkę. A na
                                budownic¬two mieszkaniowe wynosi ona 7-proc.
                                Reasumując, dla lokalu i gruntu mu¬si być jedna stawka podatku - będzie to 7-
                                proc."
                                ==============
                                No własnie zjednej strony jedna stwaka VAT a tu nagle można niby wydzielić
                                grunt i bez VATu przed 1-maja.
                                Czy te dwa punkty przypadkiem się nie wykluczają.
                                No to może wyodrębnić wartość gruntu z podstawy opodatkowania czy nie ?
                                Jeden pkt. mówi że można i wtedy płacimy za udział w gruncie 0 VATu
                                a drugi pkt mówi że nie i całość ma być jedną stwaką 7%

Czy ja zgłupiałem !!!!!!!!!!!?????????
                                • Gość: jurek Re: VAT na działki (EDBUD) IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.04.04, 10:18
                                  Te punkty się nie wykluczają, ale dotyczą różnych okresów czasu. Różny Vat ( na
                                  grunt 0%) obowiązuje do 31 kwietnia włącznie. Od 1 maja nie będzie można
                                  stosować innego VAT-u na grunt, a innego na mieszkanie.
                                  Rzecz w tym jednak, że po to by zdążyć z gruntem przed 1 maja, trzeba
                                  wyodrębnić własność tego gruntu przed 1 maja (notarialny akt własności) - same
                                  pieniądze to nie wszystko.
                                  • Gość: Magda120475 Re: VAT na działki (EDBUD) IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 23.04.04, 13:04
                                    Strasznie to wszystko zamieszane. Myślę, po konsultacji z księgowymi, że jednak
                                    decyduje termin zapłaty za grunt-bo wtedy powstaje obowiązek podatkowy-i to
                                    jest jasno w ustawie powiedziane. Zresztą z mojego doświadczenia wynika, że gyd
                                    podwyzszana dwa lata temu była stawka Vat na mieszkanie także decydująca była
                                    data wpłaty. Nie wiem natomiast czy ustawodawca te same zasady co do stawki Vat
                                    stosuje też w przypadku gdy przedmiotem sprzedaży nie jest własność gruntu
                                    tylko prawo wieczystego uzytkowania - o tym ani słowa w Ustawie, ani na stronie
                                    Min. Finansów nie ma.., koszmar. Może ktoś wie?
                                    • Gość: jurek Re: VAT na działki (EDBUD) IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.04.04, 14:51
                                      cytuję z podręcznika "Prawo Gospodarcze" (Kolegium Nauk Społecznych i
                                      Administracji Politechniki Warszawskiej /2003):

"Podstawą przekazania prawa własności jest - jak wskazał prawodawca w art. 155
                                      k.c. - umowa.

W celu uniknięcia problemów związanych z ustaleniem momentu przejścia prawa
                                      własności na nabywcę prawodawca ustanawia zasadę, zgodnie z którą
                                      umowa sprzedaży, zamiany, darowizny lub inna umowa zobowiązująca do
                                      przeniesienia własności rzeczy co do tożsamości oznaczonej automatycznie
                                      przenosi własność na nabywcę, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej albo
                                      że strony inaczej postanowiły.

Jeżeli jednak przedmiotem umowy zobowiązującej do przeniesienia własności są
                                      rzeczy oznaczone tylko co do gatunku, do przeniesienia własności potrzebne jest
                                      przeniesienie posiadania rzeczy. Umowa zobowiązująca do przeniesienia własności
                                      powinna zostać sporządzona w odpowiedniej formie - szczególną formę prawodawca
                                      zastrzegł wyłącznie w odniesieniu do czynności prawnych dotyczących
                                      nieruchomości - czynność taka musi zostać dokonana w formie aktu notarialnego
                                      (art. 158 k.c.).

Niezachowanie formy szczególnej oznacza, że czynność nie została w ogóle
                                      dokonana na terytorium polskim. W odniesieniu do czynności przenoszących
                                      własność rzeczy ruchomej prawodawca nie zastrzegł formy szczególnej, co
                                      oznacza, że stosuje się tutaj zasady ogólne prawa cywilnego, a sama czynność
                                      może zostać dokonana w dowolnej formie."

Koniec cytatu, pozdrawiam.
                                      • Gość: jurek Re: VAT na działki (EDBUD) IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.04.04, 14:54
                                        z powyższego cytatu jasno wynika, że decyduje data umowy notarialnej, a nie
                                        kiedy ktoś wpłacił pieniądze.
                                        • Gość: jurek Re: VAT na działki (EDBUD) IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.04.04, 15:00
                                          Przepraszam, za wczesnie uciąłem cytat. Następny akapit powyższego cytatu brzmi:

"W stosunku do umowy zobowiązującej do przeniesienia własności nieruchomości
                                          prawodawca uczynił jeszcze jedno zastrzeżenie - umowa ta nie może zawierać ani
                                          warunku ani terminu przeniesienia własności (art. 157 § 1 k.c.). Jeżeli jednak
                                          elementy takie pojawią się w umowie, do przeniesienia własności potrzebne jest
                                          dodatkowe porozumienie stron obejmujące ich bezwarunkową zgodę na niezwłoczne
                                          przejście własności."

Teraz to już wzystko.
                                        • Gość: magda 120475 Re: VAT na działki (EDBUD) IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 23.04.04, 15:18
                                          z powyższego cytatu wynika tylko to, że momentem przeniesienia własnosci jest
                                          umowa sprzedaży-i to jest oczywiste. A obowiązek podatkowy powstaje w momencie
                                          zapłaty - a dokładnie "z chwilą otrzymania całości lub części zapłaty" (Ustawa
                                          o podatku od towarów i usług z dn. 11 marca 2004 r. art 19.pkt.10)
                                          • Gość: jurek Re: VAT na działki (EDBUD) IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.04.04, 16:48
                                            Przeczytaj na końcu ustawy z dnia 11 marca:

"Art. 176.
                                            Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że:
                                            1) art. 23 ust. 5, 6 i 17, art. 24 ust. 4 i 5, art. 114 ust. 1 i art. 159
                                            stosuje się od dnia ogłoszenia ustawy;
                                            2) art. 96-98, art. 157 i art. 158 stosuje się po upływie 7 dni od dnia
                                            ogłoszenia ustawy;
                                            3) art. 1-14, art. 15 ust. 1-6, art. 16-22, art. 23 ust. 1-4 i ust. 7-16,
                                            art. 24 ust. 1-3 i ust. 6-12, art. 25-40, art. 41 ust. 1-11 i 13-16, art.
                                            42-95, art. 99-113, art. 114 ust. 2-5, art. 115-146, art. 148-151, art.
                                            153, art. 156 i art. 162-171 stosuje się od dnia 1 maja 2004 r.;
                                            4) art. 41 ust. 12 stosuje się od dnia 1 stycznia 2008 r."

Artykuł 19. pkt 10 stosuje się dopiero od 1 maja, a więc juz po tzw. czasie.

• j0anna1 Re: VAT na działki (EDBUD) 23.04.04, 12:54
      VAT na grunt zwiazany z budownictwem mieszkaniowym po 1 maja ma wynosic 7% a
      nie 22%.
      W przypadku gdy deweloper wystawi fakture zaliczkowa z 7% Vatem na cala wartosc
      i nie wyszczegolni gruntu (ze zwolniona stawka) to po pierwszym maja nie ma
      fizycznej mozliwosci obciazenia dodatkowymi kosztami VAT-u. Deweloper powiniec
      wystawic fakture rozliczajaca faktury zaliczkowe, a poniewaz podstawa
      naliczenia podatku jest wartosc netto, ktora sie nie zmieni skoro na fakturze
      zaliczkowej jest rowniez 7%, tym samym wartosc faktury rozliczeniowej musi byc
      taka jak zaliczkowej.
      • Gość: J0anna Re: VAT na działki (EDBUD) IP: 194.196.228.* 28.04.04, 08:21
        Niestety moj deweleper wlasnie uzmyslowil sobie jaka bzdure popelnil
        wystawiajac mi fakture zaliczkowa na mieszkanie w calej wartosci na 7% bez
        wydzielenie wartosci udzialu w gruncie zwolnionego od VAT - dostalam bardzo
        sliczna fakturke korygujaca oraz rachuneczek na sam tylko grunt. No coz nie ma
        wyjscia, trzeba bedzie po akcie ten VAT im doplacic :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka