mazia14 04.09.06, 20:55 Co sądzicie o tych imionach?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blaszany_dzwoneczek Re: Marzena i Wanda?? 04.09.06, 21:04 Wanda mi się podoba, Marzena - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Marzena i Wanda?? 04.09.06, 21:05 Wanda ładnie. Marzena bardzo nie w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Marzena i Wanda?? 04.09.06, 21:21 Marzena - bardzo kiepskie, w złym guście. Marzena kojarzy mi się z osoba niewykształconą, prowincjonalną. (Chociaż znam b. fajną Marzenę, ktora pracuje na w uniwersytecie) O wiele lepsza byłaby chyba Maryna. Wanda - nie w moim stylu, ale bardzo OK, takie poważne, klasyczne, polskie. Nie za częste, obecnie na pewno nie modne. Moja ciotka nazywa się Wanda (jej rodzeństwo to Bolesław i Hanna). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Marzena i Wanda?? 04.09.06, 22:41 Podpisuję sie pod wypowiedzią Kaiery. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Marzena i Wanda?? 05.09.06, 16:12 Wanda,za Marzena nie przepadam.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Marzena i Wanda?? 04.09.06, 22:37 Gdybym miala wybrac z tych dwoch to wybralabym imie Wanda, ale tak powaznie to chyba zadne z nich mi sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Marzena i Wanda?? 05.09.06, 00:31 Marzena - niezbyt, za dużo negatywnych skojarzeń osobistych. Wolałabym Marylę. Wanda - w pełnej wersji urokliwa, ale jak pomyślę o "Wandzi", słabo mi się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Marzena i Wanda?? 05.09.06, 11:17 Marzena - nieeeeeeeeee Wanda - oooo tak Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Marzena i Wanda?? 05.09.06, 11:29 Miałam nosić imię Wanda i żałuję, że nie noszę ((. Marzenę lubię, bo znałam kiedyś bardzo fajną i mam sentyment do imienia. Obecnie studiuje socjologię, więc na wykształconego człowieka zapewne wyrośnie . Inna sprawa, że imię brzmi dla mnie bardzo "zimowo", trochę jak zamarznięta tafla lodu, ale jednocześnie także jak "marzenia"... )) Odpowiedz Link Zgłoś
moccia1 Re: Marzena i Wanda?? 05.09.06, 16:18 Tez mialam byc Wanda - po prababci. I na szczescie nie jestem Marzena - zdecydowanie lepiej, ale dziecku bym takiego imienia nie dala. Znane mi Marzeny sa bardzo sympatyczne i nie kojarza mi sie z prowincja, w przeciwienstwie do Wioleta albo Mariola. Odpowiedz Link Zgłoś
archi_joa Re: Marzena i Wanda?? 06.09.06, 01:02 Marzena - zdecydowanie tak (nie rozumiem, dlaczego tyle negatywnych wypowiedzi)... imię kojarzy mi się z marzeniami, z dziewczyną romantyczną i pełną uroku, zalatuje taką swoiskością (jakieś dziwne skojarzenia z Rosją), ale wg mnie ładne, choć nie wiadomo jak to zdrobnić (Marzenka-raczej jak z remizy....) Wanda - nie podoba mi się, wg mnie jedynie dla starszej osoby, obecnie bardzo nie na czasie Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Marzena i Wanda?? 06.09.06, 07:56 Z góry przepraszam wszystkie Marzeny, ale jest to imię, którego bardzo nie lubię. Kojarzy mi się z osobą wiecznie zakatarzoną, mdłą osobowościowo i wizualnie. W kwestii Wandy...Zacne skojarzenia prehistoryczne niestety nie rekompensują faktu, że dla mnie to imię jest niczym odlane z żeliwa. Bardzo poważne, dostojne, moim zdaniem pozbawione wdzięku. Niestety, skojarzenie z Wandą Wasilewską działa na niekorzyść. Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Marzena i Wanda?? 06.09.06, 08:45 lirael napisała: > Niestety, skojarzenie z Wandą Wasilewską działa na niekorzyść. Fakt, ale czy to zawsze pierwsze skojarzenie? Moje - Wanda Wiłkomirska, skrzypaczka. I jeszcze Wanda Rutkiewicz, himalaistka, trzecia kobieta (pierwsza Europejka) na Mount Everest. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Marzena i Wanda?? 06.09.06, 14:53 Wanda- popieram, podoba mi sie Marzena - moze 30 lat temu tak... ale dzisiaj absolutnie nie, to imie kojarzy mi sie tak samo jak Kaeirze Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Marzena i Wanda?? 06.09.06, 15:07 Marzena - nie znoszę. Kojarzy mi się podobnie, jak Mariola (numer jeden na mojej liście najbardziej znienawidzonych imion). W dodatku mam awersję do imion zawierających dźwięki "ż" i "rz" (owszem, potrafię je wymawiać różnie). Wanda - nie przepadam, ale dla mnie o niebo lepsze od Marzeny. Pierwsze skojarzenie jest z "Piotrusiem Panem", drugie z Wanda, co nie chciała Niemca. W życiu znałam tylko jedną Wandę, babcie mojego ciotecznego rodzeństwa (to znaczy drugą, której nie mamy wspólnej). Funkcjonowała jako Dunia. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenia25 Re: Marzena i Wanda?? 07.09.06, 01:48 Marzena..czemu nie? tak mam na imie i imię to bardzo lubię.I nie nadano mi go przez tzw.modę,jak teraz Julia czy Oliwia.Poprostu mojej mamie dzień przed porodem to imię się przyśniło,a miałam być przez całą ciążę Anią. Wanda..hm, mam złe skojarzenia.Znałam Wandę i Helenę..dwie siostry...uuff..Wyglad nie zabardzo, nie mówiąc już o jakiejkolwiek inteligencji... Uważam że nie dogodzi człowiek każdemu i zawsze znajdzie się ktoś kto będzie za i przeciw.Imię dla dziecka powinno nadać się takie, jakie się podoba. Pozdrawiam wszystkie Marzeny i Wandy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Marzena i Wanda?? IP: *.interpc.pl 07.09.06, 08:31 Moja najlepsza przyjaciółka to Marzena-lubię to imię i nigdy nie porównywałabym go z np. Mariolą.Jest ładne,dźwięczne i jakieś takie romantyczne.Nie jest mdłe. Minusem(?) jest nieobecność odpowiedników w innych językach-brzmi tak bardzo słowiańsko. Wanda-nie za bardzo.Kojarzy mi się tak...staro.Nie znam żadnej poniżej 50-tki. Odpowiedz Link Zgłoś