Dodaj do ulubionych

DOLCAN - "uczciwy" developer

10.09.10, 09:14
Dolcan sprzedaje mieszkania na wydzierżawionym gruncie Bardzo to ciekawy sposób na wrobienie ludzi... wydzierżawić na kilka lat teren wybudować mieszkania i opchnąć po cenie rynkowej nie świadomym niczego ludziom...

A teraz uwaga w centrum naszej stolicy jest taki drugi developer, dopiero zaczyna inwestycję mieszkaniową na działce miejskiej dzierżawionej na 30 lat. Kto zgadnie jego nazwę i miejsce budowy dostanie nagrodę ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: PPP Re: DOLCAN - "uczciwy" developer IP: 80.50.231.* 10.09.10, 10:06
      mnie to zastanawia jak banki dały kredyt na takie coś??

coś tu podpada...
      • rumun_navigator Re: DOLCAN - "uczciwy" developer 10.09.10, 10:23
        Zapewne dlatego sprytnie okres dzierżawy = okres kredytowania i w tym przypadku banku nie obchodzi co będzie potem. Ale za to pewnie mieszkania były o całe 2% tańsze od oferty konkurencji. Cóż, chytry płaci dwa razy... Może w związku z tą sytuacją będą jakieś promocje na ostatnie mieszkania na Tyszkiewicza, które KZS wyniesie do rangi dowodu na spadek cen.
    • Gość: paranoix Re: DOLCAN - "uczciwy" developer IP: 80.83.158.* 10.09.10, 11:29
      Osiedle Tęczowe we Włochach jest na gruncie będącym w dzierżawie wieczystej - to chyba czesto spotykana praktyka? Jednak 30 lat to faktycznie mało.
      • Gość: PPP Re: DOLCAN - "uczciwy" developer IP: 80.50.231.* 10.09.10, 14:15
        dzierżawa a dzierżawa wieczysta czy razczej prawidłowo mówiąc "użytkowanie wieczyste" to dwie inne sprawy. W przyapdku użytkowania wieczystego jest to najcześciej do 2089 roku i jest się uzytkownikiem wieczystym z pełnym prawem zbywania nieruchomości lub udziałów w niej. Przy zwykłej dzierżawie nawet na 30 lat ciezko mi wyborazić sobie możliwość sprzedawania udziałów w nie swojej działce. Dlatego moje zdziwienie że banki to chciały kredytować. chyba że to "wybrany" bank współpracujący z Dolcanem który "przymknął" na to oko.
        • Gość: J-33 Re: DOLCAN - "uczciwy" developer IP: *.146.136.244.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.09.10, 18:36
          Użytkowanie wieczyste to nic strasznego, większość mieszkań spółdzielczych postawiono na gruntach których spółdzielnia była użytkownikiem wieczystym. Jedynym minusem jest konieczność zawarcia nowej umowy gdy skończy się okres obowiazywania starej i znacznie wyższe opłaty za mieszkanie - w warszawie zazwyczaj koszty rosną o ok. 800 do 2000 zł.
          • Gość: gośc Re: DOLCAN - "uczciwy" developer IP: 94.75.121.* 16.09.10, 01:18
            szczęka opada ze zdziwienia co developerzy robią...
    • mufffa Re: DOLCAN - "uczciwy" developer 16.09.10, 08:08
      Piękne stado jeleni Dolcan upolował. Bo rozumiem, że żaden z jelenii nie zająknął się, że w umowie przyrzeczenia sprzedaży nie nabywa udziału w gruncie ani żaden z jelenii nie zniechęcił się, gdy deweloper odmówił mu podpisania umowy notarialnej.

Gratulację dla Dolcan - jak widać był to okres kiedy nawet gó... sprzedawało się jako złoto :)
      Złote lata deweloperstwa w Najjaśniejszej! :)

Ale w myśl prawa kto jest właścicielem gruntu, jest właścicielem tego co na nim wybodowane - więc miasto jak najbardziej powinno ogłosić przetarg na tą działkę a nie żadne zakupy pod stołem. :) Znajdą się chętni i będą doić jelenie po 40pln za em kwa miesięcznie :)))

buhaha! :)))
      • Gość: hella Re: DOLCAN - "uczciwy" developer IP: 178.73.49.* 02.10.10, 20:25
        Pare dni temu kupiłam kawalerke od Dolcana na Włochach,
        metraż nieduży 31m2, po wizycie w gminie Pani w pokoju powiedziała mi że opłata z tytułu użytkowania wieczystego przy tym metrażu nie powinna być wiższa miż 30 zł rocznie, a jej wysokość zmienia się co 10 lat.

Jak do tej pory oceniam bardzo pozytywnie.
        • Gość: steady_at_najx [...] IP: 188.33.82.* 02.10.10, 20:48
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: farmer Re: DOLCAN - "uczciwy" developer IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.10, 22:00
          > Pani w pokoju powiedziała mi że opłata
          > z tytułu użytkowania wieczystego przy tym metrażu nie powinna być wiższa miż 3
          > 0 zł rocznie, a jej wysokość zmienia się co 10 lat.

hella jesteś tak yntęligęntnym pracownikiem dolcana ze nie odróżniasz dzierżawy od użytkowania wieczystego, cala Polska gratuluje helli ukończenia przedszkola!

stuknij się hella kilka razy czymś twardym po głowie, skończ szkołę podstawową a dopiero później zabierz się za kupowanie... może na początek cukierków
          • Gość: J-33 Re: DOLCAN - "uczciwy" developer IP: *.146.7.46.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.10.10, 04:43
            A ja proponuję się wybrać (lub przedzwonić) do Urzędu Miasta i spytać ile płacą ludzie w tym rejonie. Takich mieszkań gdzie opłata za użytkowanie wieczyste to 30 zł rocznie nie ma - to stawka sprzed 10-15 lat - dziś płaci się minimum 800 zł (a niektórzy płacą po 2000 zł).

To o czym mówi Pani z biura to kompletne głupoty - opłatę za użytkowanie aktualizuje się kiedy tylko się chce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka