Dodaj do ulubionych

reklama "developera" na budynku

08.10.10, 14:50
a co szanowni Państwo sądzicie o umieszczeniu reklamy naszego nieocenionego "developera" na ścianie budynku od ul. Wiosennej / Błotnej ? bo ja mam już pewnien pomysł co w tej kwestii nalezy zrobić w przyszłości, ale z jego realizacja trzeba niestety jeszcze poczekać :-)
Obserwuj wątek
    • m.dzinkans Re: reklama "developera" na budynku 09.10.10, 16:34
      Zawsze możecie coś dopisać...
      • gw-15 Re: reklama "developera" na budynku 11.10.10, 09:53
        nie, coś innego przyszło mi do głowy

każdy z nas którzy mieli to nieszczęście że zostali oszukanymi klientami tej "firmy" poniósł duże (często nawet nie policzalne ze swej natury koszty) tego co sie działo na tej budowie przez ostatnie bez mała 5 lat, dlatego też wydaje mi się że warto w przyszłosci byłoby się odwdzięczyć tym samym, a jest taki jeden sposób, własnie w konteście umieszczenia tej reklamy
        ale do tego tematu jeszcze wrócimy w przyszości ...
        • m.dzinkans Re: reklama "developera" na budynku 11.10.10, 13:28
          Niestety ta firma nieco się już wycwaniła, że umieszcza w aktach notarialnych zapisy o wyłącznym użytkowaniu elewacji budynków oraz dachów, aby mieć miejsce na darmowe reklamy bez pytania Was o pozwolenie.
          • gw-15 Re: reklama "developera" na budynku 11.10.10, 14:03
            no to zażądamy żeby zapłacili za to użytkowanie - według takich samych uczciwych zasad na jakich oni budują te elewacje i dachy już bez mała 5 lat
            • misiek178_29 Re: reklama "developera" na budynku 11.10.10, 14:35
              Większość ma w umowach, że zgadza się an reklamę Dolcanu na fasadzie i nie ma podanego terminu. Jest to więc dożywocie. Niedawno Dolcan wpadł na lepszy pomysł i próbuje przemycić zapiś o reklamie świetlnej.
              • gw-15 Re: reklama "developera" na budynku 11.10.10, 15:26
                większość klientów ma coś takiego w umowach, ale nie ma czegos takiego w żadnej umowie zawartej przez wspólnotę mieszkaniową jaka się zawiąże, a ta może podjać kolektywnie decyzję w kwestii dalszego losu takiej "ozdoby" na ścianie

• m.dzinkans Re: reklama "developera" na budynku 12.10.10, 09:03
                  Niestety nie masz racji. Wspólnota zostanie zawiązana już po podpisaniu Aktów Notarialnych, w których będą zapisy o reklamach i innych wyłączeniach na rzecz DOLCAN'u. Wspólnota niestety nic nie zrobi w tej materii, no chyba, że będziecie chcieli zmieniać zapisy z Aktów Notarialnych, ale to i koszt wielki i trzeba mieć 100% zgodność. Jeśli jedna osoba się wyłamie to nie zmienicie zapisów. Poza tym na początku Dolcan będzie jednym z właścicieli bo będzie miał własność wszystkich nie sprzedanych lokali. W takim wypadku sami sobie bata na d... nie podpiszą.
                  • gw-15 Re: reklama "developera" na budynku 12.10.10, 10:02
                    tak na początku będzie, dlatego też napisałem wczesniej iż niestety trzeba będzie z tym zaczekać

wspólnotom mieszkaniowym przysługuje przymiot tzw. ułomnej osobowości prawnej, co oznacza iz mogą one być podmiotem praw i obowiązków (zdolność prawna), moga też pozywać i być pozwane (zdolność sądowa) - w związku z tym jest pytanie: w jakim zakresie ten odrębny byt prawny jakim jest wspólnota mieszkaniowa będzie związana aktami notarialnymi podpisanymi przez jej członków ? Odpowiedź brzmi: w żadnym.
                    Mogą sobie pozywać wspólnotę o to że podjęła decyzję o usunięciu ich reklamy lub inną podobną i ją potem zrealizowała, każdy sąd oddali taki pozew z powodu czegoś co się nazywa brakiem legitymacji procesowej biernej po stronie pozwanej.
                    Natomiast wspólnota może też podjąć decyzję o nałożeniu na właściciela reklamy opłaty za jej umieszczenie, np. milion złotych miesięcznie, a inaczej to nie będzie reklamy
                    przyda się potem na wydatki, no nie ? :-)
                    • gw-15 Re: reklama "developera" na budynku 12.10.10, 10:06
                      aha, jeszcze jedno - rachunek za poradę prawną prześlę na Łodygową 26 :-)
                      • arek-zabki Re: reklama "developera" na budynku 12.10.10, 16:43
                        i już Cię lubię
                        • harp2 Re: reklama "developera" na budynku 13.10.10, 02:53
                          Kolega widzę obeznany w temacie i fachowej nomenklaturze!
                          Rachunek na Łodygową, a ode mnie dobrze schłodzona wiśniówka :-))

PS ja zasponsoruje banner o windzie i balkonie...
    • marika_09 Re: reklama "developera" na budynku 17.10.10, 08:43
      Reklamy to właściwie tylko logo dewelopera na ścianie budynku oraz zwykłe ogłoszenia o dostępnych powierzchniach. Nie jest źle, chyba nie widzieliście jaką reklamę są w stanie zafundować lokatorom inni deweloperzy - wielkie neonowe logo na dachu budynku o tak intensywnym świetle, że przeszkadza ludziom w nocy. Przypuszczam, że ogłoszenia o mieszkaniach na pewno znikną, jak zostaną one sprzedane, a logo dewelopera raczej nie powinno nikomu zawadzać.
      • insignia928 Re: reklama "developera" na budynku 17.10.10, 12:30
        zgadzam się z marika-09. osobiście dla mnie reklama dewelopera w takiej formie nie stanowi problemu. Nie mam zamiaru poszukiwać narzędzi cywilnoprawnych i spedzać czas na procedowaniu o usunięciu takich reklam, gdyż reguluje to umowa.
        Również uważam, że nowa wspólnota będzie miała przed sobą całą rzeszę realnych problemów. z pewnością, w moim rozumieniu, problem umieszczenia przez dewelopera reklamy do nich należeć nie będzie.
        Dla mnie ważniejsze są konkretne działania, mające na celu poprawić naszą sytuację jako płatników czynszu, czyli np. obniżenie opłat za administrowanie osiedlem,a przecież conajmniej przez 2 lata Dolcan będzie tym osiedlem administrował.
        Przedewszystkim, powinniśmy się podbyć Dolcana, jako administratora osiedla, a nie tracić czas na walkę z reklamą.
        • lukefair Re: reklama "developera" na budynku 17.10.10, 23:19
          Co prawda nie jestem klientem Dolcana, ale bylem w takiej sytuacji z innym deweloperem i udalo nam sie jako mieszkancom dogadac co zrobic z reklama :) Osobiscie moze to zabrzmi dziwnie, ale dla mnie taka reklama to nic strasznego, biznes to biznes.
          • arek-zabki Re: reklama "developera" na budynku 18.10.10, 00:05
            lukefair napisał:

> Co prawda nie jestem klientem Dolcana, ale bylem w takiej sytuacji z innym dewe
            > loperem i udalo nam sie jako mieszkancom dogadac co zrobic z reklama :) Osobisc
            > ie moze to zabrzmi dziwnie, ale dla mnie taka reklama to nic strasznego, biznes
            > to biznes.

Oczywiście - ale tylko w takim przypadku gdy deweloper zapłaci wspólnocie za umieszczanie swoich reklam na ścianie budynku......
            • tk-1 Re: reklama "developera" na budynku 18.10.10, 08:44
              nie miałbym nic przeciwko umieszczeniu reklamy gdyby chodziło o reklamę takiej firmy która na to sobie zasłużyła chociaż w minimalnym stopniu
              mi nie przeszkadza taka reklama, w końcu nie wisi ona mi na głowie czy na plecach
              ale umieszczenie takiej reklamy w naszym przypadku, porównałbym do takiej sytuacji jakby pacjent jakiejś prywatnej kliniki czy szpitala który zapłacił cieżką kasę za swoje tam leczenie, musiał potem nosić sobie na plecach reklamę tej kliniki w sytuacji kiedy w czasie pobytu tam zaaplikowano mu tam jaką cieżką zakaźną chorobę
              • marika_09 Re: reklama "developera" na budynku 21.10.10, 23:09
                To, czy dana firma zasługuje na cokolwiek - raczej nie stanowi argumentu w sporze z deweloperem. Nie wiadomo też, czy argument estetyczny znalazłby tutaj zastosowanie. Tak czy owak, myślę, że nie jest to nic takiego, na co warto tracić czas i energię.
                • kodi77 Re: reklama "developera" na budynku 22.10.10, 07:48
                  Wkońcu mądra i przemyślana wypowieć nie tak jak niektórzy, pogubili się co-nieco
                • gw-15 Re: reklama "developera" na budynku 28.10.10, 12:16
                  a ile waszym zdaniem jest warty czas i energia którą poświęcił ktoś, kto oczekiwał 4 lata na to aż mu dolcan wybuduje "z pasją" jego mieszkanie, a sam w tym czasie musiał gnieździć się na jakieś stancji, na której pewna (jak to nazywają studenci szukający sobie w internecie lokum) znerwicowana staruszka, wyliczała mu miejsce w swojej bezcennej, dwudziestoletniej radzieckiej lodówce, składując tam w tym samym czasie zeschłe pieczywo ?
                  • marika_09 Re: reklama "developera" na budynku 29.10.10, 19:55
                    Ten czas i energia na pewno nie są warte nerwów, które można teraz stracić na kolejny konflikt, który nikomu niczego nie przyniesie. Rozumiem, czasem po prostu chce się komuś dokopać - ale po co? Ktokolwiek kto uszkodził te reklamy parę dni temu - może poczuł się lepiej przez chwilę, ale osiągnąć udało się to, że całość wyglądała gorzej. Ostatecznie - niech wiszą te bannery. Sprzedadzą te mieszkania -to je zdejmą, bo nie będą już potrzebne.
                    • ki-ch Re: reklama "developera" na budynku 04.11.10, 07:45
                      Witam, coś nowego na budowie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka